Η χαρά του συλλέκτη

Bινύλια, CD, κασέτες, box sets: ψάξαμε, φωτογραφήσαμε και σας παρουσιάζουμε τα πιο ακριβοθώρητα κομμάτια.

Οι Iron Maiden φυσικά είναι ένα από τα κορυφαία heavy metal σχήματα όλων των εποχών, θεωρούνται όμως και ένα από τα πιο συλλεκτικά συγκροτήματα, με χιλιάδες ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να εμπλουτίζουν διαρκώς τις προσωπικές συλλογές τους με βινύλια, CD, κασέτες, box sets και γενικότερο merchandising. Το γεγονός αυτό, πέρα από το ότι εξασφαλίζει εμπορική επιτυχία για κάθε νέα τους κυκλοφορία (ή επανακυκλοφορία) φέρνοντας αρκετά εκατομμύρια στα ταμεία της EMI, έχει δημιουργήσει μια ολόκληρη αγορά από ανθρώπους που «λιώνουν» το ebay καθημερινά αναζητώντας τα σπάνια κομμάτια για τις προσωπικές συλλογές τους. Εμείς ψάξαμε και βρήκαμε ορισμένα από τα πλέον ακριβοθώρητα, τα φωτογραφήσαμε και σας τα παρουσιάζουμε.

#1 Soundhouse Tapes

EP 7”

Το πρώτο ΕΡ των Iron Maiden κυκλοφόρησε το 1979 και παραμένει και σήμερα το «Άγιο Δισκοπότηρο» των συλλεκτών. Πιθανότατα είναι ο heavy metal δίσκος με την μεγαλύτερη αντιγραφή στην ιστορία καθώς έχουν κυκλοφορήσει αναρίθμητα «πειρατικά» αντίτυπα. Ευτυχώς με λίγη προσοχή είναι εύκολο να διακρίνει κανείς το αυθεντικό.

Εκτιμώμενη σημερινή αξία: 600€ - 800€ (ανάλογα με την κατάσταση)

#2 “The Story So Far” Parts I & II

Box Set

Η ιδιαίτερη αυτή συλλογή κυκλοφόρησε το 1995 σε αποκλειστικότητα διάθεσης από τα καταστήματα HMV στην Μεγάλη Βρετανία σε μόνο 1.000 αριθμημένα αντίτυπα. Πλέον θεωρείται το πιο σπάνιο commercial box set των Iron Maiden.

Εκτιμώμενη σημερινή αξία: 800€ - 1.000€ και τα δύο (ανάλογα με την κατάσταση)

#3 “Fear of the Dark”/”No Prayer for the Dying”/”Best of the Beast”

Promo Box Sets

Πρόκειται για τα τρία πιο περιζήτητα promo box sets των Iron Maiden. Κάθε ένα από αυτά κυκλοφόρησε σε περιορισμένα αντίτυπα και προοριζόταν αποκλειστικά για επιλεγμένους δημοσιογράφους. Παρά το φτωχό περιεχόμενό τους καθώς δεν περιλαμβάνουν τίποτα περισσότερο από το CD /κασέτα ή βιντεοκασέτα(!), η σπανιότητά τους τα κάνει άκρως περιζήτητα και αρκετά... τσουχτερά σε κόστος.

Εκτιμώμενη σημερινή αξία: 700€ -1.200€ το κάθε ένα (σε πολύ καλή ή εξαιρετική κατάσταση)

#4 Maiden Mania 80-87

Box Set

Πέντε διαφορετικά singles περιέχονται σε αυτό το μαύρο κουτί με το πλέον κακόγουστο κολάζ στο εξώφυλλο. Αμιγώς ελληνική παραγωγή, το Maiden Mania κυκλοφόρησε αποκλειστικά στην χώρα μας από την EMI Greece το 1987.

Εκτιμώμενη σημερινή αξία: 300€ – 400€ (σε πολύ καλή ή εξαιρετική κατάσταση )

#5 Live!! + One (Greek letters edition)

EP 12”

Το 1980 κυκλοφορεί στην ιαπωνική αγορά το 12ιντσο EP «Live!! +One» με 3 ζωντανές ηχογραφήσεις από το περίφημο Marquee Club του Λονδίνου και μια στούντιο ηχογράφηση του «Women In Uniform» (εξ ού και το “+One”). Τέσσερα χρόνια αργότερα(!), το 1984, η EMI Greece κυκλοφορεί το ίδιο εξώφυλλο, με τον ίδιο τίτλο αλλά διαφορετικό tracklist και σε έκδοση με τους τίτλους των τραγουδιών να αποδίδονται με ελληνικούς χαρακτήρες (ΡΑΝΝΙΝΓΚ ΦΡΗ (ΛΑΪΒ))! Τόσο... μοναδικό που έγινε συλλεκτικό.

Εκτιμώμενη σημερινή αξία: ~100€ (σε πολύ καλή ή εξαιρετική κατάσταση )

#6 Maiden Japan (Venezuelan Cover)

EP 12”

Η τελευταία ηχογράφηση των Iron Maiden με τον Di Anno στα φωνητικά έμελε να δημιουργήσει και μια από τις πιο περίεργες ιστορίες που διχάζει τους συλλέκτες ακόμα και σήμερα ως προς την αυθεντικότητα του δίσκου. Σύμφωνα με την ιστορία το αρχικό εξώφυλλο που είχε εγκριθεί από την EMI απεικόνιζε τον Έντι, την διάσημη μασκότ του συγκροτήματος, να κρατάει το αποκομμένο κεφάλι του τραγουδιστή (Di Anno). Όταν ο μάνατζερ είδε το συγκεκριμένο εξώφυλλο, έδωσε εντολή να φτιαχτεί κάτι διαφορετικό καθώς ο ίδιος ήδη έψαχνε - σε συνεννόηση με την υπόλοιπη μπάντα - σιωπηλά τον αντικαταστάτη του Di Anno! Ο θρύλος λέει ότι η εντολή αυτή δεν έφτασε ποτέ στην EMI Βενεζουέλας, η οποία ήταν η μόνη EMI στον κόσμο που προχώρησε με την αρχική εκτύπωση (και όχι με την καινούργια που απεικόνιζε τον Έντι με μια κατάνα). Αν θέλουμε το πιστεύουμε...

Εκτιμώμενη σημερινή αξία: 300€ - 500€ (ανάλογα με την κατάσταση)

#7 The First 10 years

CD Box Set

Από τις 3 διαφορετικές εκδόσεις του επετειακού Box Set που περιλαμβάνει 10 singles του συγκροτήματος σε βινύλιο (η μία) και CD (οι άλλες δύο), η Ιαπωνική έκδοση με τα 10 CDs θεωρείται για τους συλλέκτες από τα must-have της συλλογής.

Εκτιμώμενη σημερινή αξία: 300€ - 350€ (σε πολύ καλή ή εξαιρετική κατάσταση και με το ΟΒΙ άθικτο)


Ενότητες