Η ζωντανή πλευρά των Iron Maiden

από τον Λεωνίδα Αρβανίτη

Γιατί οι Iron Maiden είναι άλλο πράγμα όταν τους βλέπεις live;

Δείτε όποιο βιντεάκι θέλετε από τις φετινές συναυλίες των Iron Maiden – για παράδειγμα αυτή εδώ την εκτέλεση του “The Trooper” από την Φινλανδία...

...και συνυπολογίστε ότι ο μέσος όρος ηλικίας τους είναι 61,666 (τυχαίο;) χρόνια. Ίσως όντως έχουν πουλήσει την ψυχή τους στο διάβολο για να μπορούν να έχουν τέτοια ευεξία και ενέργεια σε αυτή τη φάση τους. «Αν βγάλεις αυτό το αθλητικό που έχουν οι Maiden, έχουν τελειώσει», μας είπε ο Χάκος Περβανίδης του Metal Hammer, και αυτό το ξέρουν πάνω από όλα οι ίδιοι. Ο ίδιος ο Steve Harris έχει μάθει τον κόσμο να περιμένει πότε θα βάλει το πόδι πάνω στο monitor και πότε θα τρέξει από την μεριά της σκηνής στην άλλη, ο ίδιος ο Bruce Dickinson δεν μπορεί να φανταστεί τον εαυτό του αν δεν οργώνει το πάνω μέρος της σκηνής, ο ίδιος ο Janick Gers φροντίζει να μας υπενθυμίζει τον ρόλο του διασκεδαστή που κάνει διατάσεις πάνω στο ηχείο και πετάει την κιθάρα του τρία μέτρα ψηλά. Κάποιος κυνικός ίσως να έλεγε ότι με τόσα λεφτά που βγάζουν και λίγα κάνουν, όμως τα πρόσωπά τους την ώρα που παίζουν live δεν λένε ψέματα. Οι τύποι ευχαριστιούνται τα live των Iron Maiden περισσότερο από όλους μας. Ο Νίκος Λώρης της DiDi Music που τους έχει ζήσει σε τόσα live το επιβεβαιώνει: «Οι Iron Maiden είναι μια χαρά τύποι. Παίζουν όχι για να βγάλουν πολλά λεφτά αλλά γιατί αγαπάνε να παίζουν μουσική».

Πέραν όμως του αυθορμητισμού τους επί σκηνής, κάτω από τη σκηνή έχουν στήσει έναν απολύτως επαγγελματικό μηχανισμό για να δίνουν υπεραξία στις συναυλίες τους. Μόνο και μόνο τα επίσημα live albums τους είναι 14 και όλα τους κρίνονται ως σημαντικές κυκλοφορίες από τους fans, ενώ το σούσουρο που γίνεται κάθε φορά που αποκαλύπτεται το νέο “setlist” της εκάστοτε τουρνέ είναι απίστευτο. Φέτος τη βραδιά του εναρκτήριου live της περιοδείας στο Ταλίν της Εσθονίας, οι Έλληνες οπαδοί παρακολουθούσαν σε πραγματικό χρόνο ποια κομμάτια παίζονταν και γέμιζαν με ενθουσιώδη σχόλια (ή και γκρίνιες) τα social media.

Υπάρχει ένας πολύ μεγάλος αριθμός, μπορεί και το 40% που αγοράζει εισιτήρια και για τους Iron Maiden και για τους Arctic Monkeys. Και είναι το κοινό των Arctic Monkeys που θέλει να πάει και Iron Maiden και όχι το ανάποδο!». (Νίκος Λώρης, DiDi Music)

«Υπάρχουν οι συναυλίες των Iron Maiden και οποιοδήποτε άλλο live», σχολιάζει ο Μανώλης Βαρούχας του ελληνικού fan club, «μια συναυλία των Iron Maiden είναι ένα μοναδικό υπερθέαμα. Σέβονται άπειρα τον θεατή/ακροατή, οπότε δίνουν ό,τι έχουν και δεν έχουν επί σκηνής. Μου έκανε εκπληκτική εντύπωση στην τελευταία περιοδεία που έκλειναν με το “Wasted Years”, όπου o Steve Harris, έπειτα από μιάμιση ώρα υπερβολικά έντονης συναυλίας, έδινε το σύνθημα για να ακολουθήσει ο κόσμος στην εισαγωγή του τραγουδιού με άπειρο πάθος».

Και αν δεν σας πείθουν όλες αυτές οι θεωρίες, υπάρχει και ο Eddie! Η σκελετοειδής μασκότ των Iron Maiden που είναι μέρος κάθε συναυλίας τους από τα πρώτα χρόνια, όταν ήταν ακόμα μια μάσκα από πεπιεσμένο χαρτί που ξέβραζε αίμα πάνω στον drummer όταν έπαιζαν το “Iron Maiden”. Από τότε, συνήθως ακολουθώντας το concept κάθε εξωφύλλου, εμφανίζεται στη σκηνή κινούμενος σαν το Τέρας του Φρανκενστάιν ή βρισκόμενος τεράστιος και μεγαλοπρεπής πίσω από τη σκηνή, και κάθε φορά προκαλεί ντελίριο ενθουσιασμού σαν super ήρωας. Όλα τα παραπάνω είναι μάλλον και ο λόγος που πλέον μια συναυλία των Iron Maiden τραβάει πολύ περισσότερο κόσμο από όσο θα περίμενε κανείς για ένα heavy metal συγκρότημα. Ο Νίκος Λώρης έχει τα στοιχεία: «Υπάρχει ένας πολύ μεγάλος αριθμός, μπορεί και το 40% που αγοράζει εισιτήρια και για τους Iron Maiden και για τους Arctic Monkeys. Και είναι το κοινό των Arctic Monkeys που θέλει να πάει και Iron Maiden και όχι το ανάποδο»!


Ενότητες