Kohylia

13,5

Είναι exotic και ταξιδιάρικο το εστιατόριο του «Grand Resort Lagonissi», οπότε βάλτε το ψηλά στην ατζέντα σας για να διατηρήσετε λίγο ακόμη το άρωμα των διακοπών.

Kohylia

Kαλοκαίρι χωρίς μία επίσκεψη στα «Kohylia» δεν είναι καλοκαίρι! Και το λέω αυτό διότι δύσκολα βρίσκεις τόσο ταξιδιάρικο πακέτο στην Αττική, που να σε στέλνει σε έναν άλλον κόσμο εξωτικής πολυτέλειας. Έτσι τώρα που επιστρέφουμε σιγά σιγά στην πόλη, αλλά η διάθεσή μας κάνει ακόμη διακοπές, το πολυασιατικό εστιατόριο του «Grand Resort Lagonissi» είναι ό,τι πρέπει για να κανακέψουμε λιγάκι τον εαυτό μας. Κανονίστε όμως να φτάσετε λίγο πριν από τις 8 μ.μ., για να χαρείτε το χάσιμο του ήλιου πίσω από τα βουνά και να χαζέψετε τα σκάφη στο λιμανάκι. Ρίξτε όμως και μια ματιά πίσω σας, θα δείτε το ηλιοβασίλεμα να αντανακλάται εντυπωσιακά στα τζάμια του μοντέρνου κτιρίου που στεγάζει το εστιατόριο τις λιγότερο καλοκαιρινές ημέρες. Εκεί που το σκηνικό θυμίζει «James Bond», με ένα τεράστιο ενυδρείο, όπου κολυμπούν πολύχρωμα τροπικά ψάρια, δύο Βούδες στις άκρες του μοναστηριακού τραπεζιού και μια συστοιχία απωανατολίτικων φωτιστικών κυλίνδρων να κρέμονται από το διπλό ταβάνι που καμπυλώνει.

Το μενού του «Kohylia» μοιάζει ατελείωτο και είναι τόσο προκλητικό, που θέλεις να τα δοκιμάσεις όλα. Έχει βελτιωθεί από πέρυσι και το ξεκίνημα με σούσι είναι ενδεδειγμένο. Είναι ωραία τα απλούστερα nigiri, ενώ δύσκολες μα ελκυστικές ισορροπίες πετυχαίνουν κάποια άλλα πολυσύνθετα, όπως τα Emperor με αστακό, μάνγκο, αβοκάντο, παντζάρι, φύτρες σκόρδου και τζίντζερ, με τραγανό soft shell crab, μάνγκο, αβοκάντο και κορίανδρο, με βασιλικό καβούρι και τσίλι. Μόνο στο Millionaire, που συνδυάζει καπνιστό χέλι, χαβιάρι και φουαγκρά, το τελευταίο θα έπρεπε να ακούγεται περισσότερο.
Ο κατάλογος περιλαμβάνει επίσης πολλά ελκυστικά ορεκτικά: ξεχωρίζω τα ιδιαίτερα ντελικάτα gyoza με black cod, τα σούπερ τραγανά διπλά spring rolls, που τα διαολίζει και προβάλλει τα αρώματά τους το κορεάτικο τσίλι, τα σουβλάκια μαριναρισμένου μοσχαριού με πικάντικη σάλτσα satay, που έχει επίγευση πραλίνας, διότι είναι φτιαγμένη με φιστικοβούτυρο, και το πολυεπίπεδο «κέικ» με ωμό σολομό, αβοκάντο και μαύρο ρύζι venere. Από την άλλη, δεν έμεινα ικανοποιημένος από τα ατμιστά bao με γαρίδες. Όσο για τα κυρίως, υπογραμμίζω την άψογη υφή του black cod, καραμελωμένου στο φούρνο με κόκκινο miso, το τρυφερότατο μοσχάρι γάλακτος tataki με το αυστηρό umami μιας πικάντικης miso teriyaki, ενώ το βασιλικό καβούρι stir fried θέλει κι άλλο τζίντζερ για να γράψει η γεύση του. Αν είστε λάτρης των noodles ως συνοδευτικού, αυτά με τα λαχανικά τα κάνουν πολύ καλά.

Kohylia - εικόνα 1

Στα επιδόρπια, τώρα, πολύ αξιόλογη η κρέμα βανίλια με αστεροειδή γλυκάνισο και καραμέλα, όπως και η μεστή μους σοκολάτας γάλακτος, την παράσταση όμως κλέβουν τα ανάλαφρα, μυρωδάτα spring rolls μπανάνας με παγωτό καρύδα, σιρόπι σοκολάτας και φουντούκια. Εκτός από το σέρβις επιπέδου, επαγγελματικό και σωστά φιλικό, υπογραμμίζω την εξαιρετική κάβα, που παλαιώνει μερικά διαμαντάκια, όπως το εξαιρετικό Roussanne 2010 (λευκό κρασί από την Κρήτη).

Η επίσκεψη του κριτικού στο εστιατόριο έγινε στις 22/7.

KOHYLIA (ξεν. «Grand Resort Lagonissi»), 40ό χλμ. Λεωφ. Αθηνών-Σουνίου, Λαγονήσι, 2291076000. Ωράριο λειτουργίας: Κλειστά Δευτέρα. Τιμή: € 60-80 (το άτομο χωρίς ποτά και κουβέρ). Πρόσβαση ΑμεΑ: Ναι. Πάρκινγκ: Στο εστιατόριο.

Επεξήγηση βαθμολογίας

Κακό:

12/20 και κάτω

Αδιάφορο:

12,1/20 έως 12,4/20

Μέτριο:

12,5/20 - 12,9/20

Ενδιαφέρον:

13/20 έως 13,9/20

Καλό:

14/20 έως 14,9/20

Πολύ καλό:

15/20 έως 16,4/20

Εξαιρετικό:

16,5/20 έως 17,9/20

Άριστο:

18/20 έως 20/20

↑ Βέλος προς τα πάνω (π.χ. 13/20 ↑):

το εστιατόριο είναι καλύτερο από το βαθμό του, χωρίς να αγγίζει το επόμενο βαθμολογικό σκαλοπάτι.

Οι κριτικοί του «α» επισκέπτονται ανώνυµα τα εστιατόρια και όλα τα έξοδα καλύπτονται από το περιοδικό.

Read Next

MORE FROM

Εστιατόρια