Mythos by Divani

13,5

Ακριβώς εκεί που σκάει το κύμα, το ανακαινισμένο εστιατόριο του ξενοδοχείου «Divani» έχει καλές γεύσεις και ρομαντικό σκηνικό.

Mythos by Divani

Ακριβώς εκεί που σκάει το κύμα, το ανακαινισμένο εστιατόριο του ξενοδοχείου «Divani» έχει καλές γεύσεις και ρομαντικό σκηνικό.

Mythos by Divani - εικόνα 1

Το χάδι του κύματος
Αν το καλοσκεφτείς, το να τρως παρά θίν’ αλός στην αθηναϊκή ριβιέρα είναι είδος εν ανεπαρκεία, καθώς, παρά το πολύ μεγάλος μήκος της ακτογραμμής, τα εστιατόρια που τα βρέχει το κύμα είναι ελάχιστα. Ο «Mythos» έχει από παλιά το προνόμιο να απλώνει τα τραπέζια του σε μια προβλήτα, με το κυματάκι να σκάει ηρεμιστικά δίπλα σου, τα φώτα της ακτής και τη θάλασσα να απλώνονται μπροστά σου και να σε ταξιδεύουν. Στην πρόσφατη ανακαίνισή­ του τον Μάιο υιοθέτησε τη γραμμή ενός λιτού μοντερνισμού, που δεν αποσπά την προσοχή από τα στοιχεία της φύσης.

Τα τραπέζια, στρωμένα με διπλό μακρύ τραπεζομάντιλο, δίνουν στο χώρο μια νότα ευχάριστης πολυτέλειας. Λίγο πιο μέσα όμως το πάντα μοντέρνο­ σκηνικό γίνεται ψυχρό – θυμίζει περισσότερο χώρο εκδηλώσεων και δεξιώσεων παρά ιδιοσυγκρασιακό εστιατόριο. Είναι σαφές, νομίζω, πως με ένα τόσο δυνατό χαρτί όπως αυτή η τοποθεσία θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα εστιατόριο που να προσελκύει κόσμο από όλη την πόλη όλο το χρόνο και να γίνει σημείο αναφοράς στη σκηνή της Αθήνας. Για να γίνει αυτό όμως, χρειάζεται άλλη γραμμή μάρκετινγκ.

Mythos by Divani - εικόνα 2

Πού βρίσκεται η χρυσή τομή;
Ίσως στο κύμα που χαϊδεύει την αμμουδιά ή ακόμη σε ένα μυλοκόπι άψογα ψημένο... Όμως ένα πρόσφατα ανακαινισμένο εστιατόριο σε ένα τόσο μοναδικό μέρος, όπως το «Mythos», σίγουρα χάνει από την ασάφεια για το αν θα παραμείνει ανοιχτό το χειμώνα ή θα λειτουργεί μόνο για εκδηλώσεις και θα ξανανοίξει στο τέλος της ερχόμενης άνοιξης! Φαίνεται απίστευτο το να κλείσει, αλλά και μόνο ο προβληματισμός της διοίκησης γι’ αυτό δίνει το στίγμα του συμβιβασμού που έχει το concept του εστιατορίου. Και είναι κρίμα, όταν στην κουζίνα υπάρχει σεφ με δυνατότητες, το μενού να μην έχει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα που θα το μετέτρεπε σε προορισμό για τους Αθηναίους. Θα μπορούσα λοιπόν να χαρακτηρίσω την κουζίνα μεσογειακή, με μπόλικο ελληνικό χρώμα, στοιχεία ψαροταβέρνας και αγάπη στο καλό κρέας, αλλά κάπου εκεί μπαίνει στη μέση το σούσι μαζί με διάφορες άλλες εξωτικές σπεσιαλιτέ.

Εν προκειμένω, το σούσι που δοκιμάσαμε (ρολό με χέλι) κάθε άλλο παρά κακό ήταν, αλλά δεν ήταν και σαν του «Matsuhisa». Το λέω αυτό διότι, όταν μπορείς να φας ψάρι στη σχάρα, δεν θα δια­λέξεις το «Mythos» για γιαπωνέζικη γεύση. Ούτε για κινέζικη φυσικά, παρότι τα ντάμπλινγκ ατμού έχουν ζύμη τρυφερή σαν να βγήκε μόλις από το χαμάμ. Η γέμιση όμως με ψάρια όπως η πέρκα σε ξενερώνει. Έτσι σιγά σιγά μπαίνουμε στο κύριο­ σώμα του μενού, με πιάτα όπως το καλαμάρι ψημένο σε κενό­ αέρος, αλλά περασμένο με επιτυχία από τη σχάρα για να νοστιμίσει, με μια γέμιση με έντονη γεύση γαρίδας και ξαπλωμένο σε ένα στρώμα ωραίας φάβας. Comfort δηλαδή, με μικρούς νεωτερισμούς που του δίνουν χαρακτήρα. Κάτι ανάλογο ισχύει και για το κριθαρότο – άψογα βρασμένο, έτσι που να κρατάει­ όσο πρέπει στο δόντι, και νοτισμένο σε κάθε κόκκο από τη μυρωδάτη νοστιμάδα που του δίνει το βράσιμο σε ζωμό μπουγιαμπέσας, ενώ γαρίδες και κολοκυθάκια το συμπληρώνουν όμορφα.

Mythos by Divani - εικόνα 3

Εκεί όμως που φαίνεται με το παραπάνω το εκπαιδευμένο χέρι του σεφ τόσο τεχνικά όσο κι αισθητικά είναι στο μυλοκόπι: ψημένο με μαεστρία έτσι που κάτω από την ιδανικά κριτσανιστή πέτσα να χαίρεσαι τη χιονάτη φινέτσα της σάρκας του, συνοδεύεται από εξαιρετική μεταξωτή κρέμα κουνουπιδιού, τραγανή σαλικόρνια και λάδι βασιλικού. Ύστερα από αυτό είσαι σίγουρος ότι το prime cut Black Angus rib eye θα έρθει ολόσωστα ψημένο, θα είναι καλοσιτεμένο και γευστικό, με ωραίες γαρνιτούρες (ψητά λαχανικά, καλαμπόκι και μπεαρνέζ). Το επίπεδο της κουζίνας φαίνεται και στη μεταγραφή του γαλακτομπούρεκου σε τραγανές φλογέρες με γέμιση απαλής κρέμας, και στη σφαίρα σοκολάτας που λιώνει θεαματικά καθισμένη πάνω σε σοκολατένιο κέικ τριγυρισμένο από φράουλες. Είναι σαφές, λοιπόν, ότι ο «Mythos» πρέπει να αποκτήσει ξεκάθαρη προσωπικότητα και η ηγεσία του πρέπει να τολμήσει να βγει έξω από το ξενοδοχειακό κουτί.

Η επίσκεψη του κριτικού στο εστιατόριο έγινε στις 12/9.

MYTHOS BY DIVANI (Ξεν. «Divani Apollon Palace & Thalasso») Αγίου Νικολάου­ 10 & Ηλίου, Βουλιαγμένη, 2108911100. Ωράριο λειτουργίας: Κλειστά Κυρ. Τιμή: € 50-65 (το άτομο χωρίς ποτά και κουβέρ). Πρόσβαση ΑμεΑ: Ναι. Πάρκινγκ: Στο εστιατόριο.

Επεξήγηση βαθμολογίας

Κακό:

12/20 και κάτω

Αδιάφορο:

12,1/20 έως 12,4/20

Μέτριο:

12,5/20 - 12,9/20

Ενδιαφέρον:

13/20 έως 13,9/20

Καλό:

14/20 έως 14,9/20

Πολύ καλό:

15/20 έως 16,4/20

Εξαιρετικό:

16,5/20 έως 17,9/20

Άριστο:

18/20 έως 20/20

↑ Βέλος προς τα πάνω (π.χ. 13/20 ↑):

το εστιατόριο είναι καλύτερο από το βαθμό του, χωρίς να αγγίζει το επόμενο βαθμολογικό σκαλοπάτι.

Οι κριτικοί του «α» επισκέπτονται ανώνυµα τα εστιατόρια και όλα τα έξοδα καλύπτονται από το περιοδικό.

Read Next

MORE FROM

Εστιατόρια

Lolita's

Το νέο στέκι - σουξέ του Ψυχικού έχει κοσμοπολίτικο στιλ, κινηματογραφική αύρα, κεφάτη διάθεση και ωραίες ιδέες στην κουζίνα. Αν προσέξει ώστε η ευρηματική γαστρονομική του πρόταση να κερδίζει και στα σημεία, μπορεί εύκολα να γίνει ένας απ’ τους πιο άχαστους καλοφαγικούς προορισμούς της πόλης.

ΓΡΑΦΕΙ: ΙΩΣΗΦ ΠΡΩΙΜΑΚΗς
02/05/2024