Premiere

15

Γαστρονομική γιορτή. με την Ακρόπολη στο πιάτο και τη ­μοντέρνα, ευρηματική κουζίνα του Μιχάλη Νουρλόγλου να σε ιντριγκάρει.

Premiere

Γαστρονομική γιορτή. με την Ακρόπολη στο πιάτο και τη ­μοντέρνα, ευρηματική κουζίνα του Μιχάλη Νουρλόγλου να σε ιντριγκάρει.

Premiere - εικόνα 1

Θέα… ανίκατε μάχαν­ Είναι τόσο δυνατό­ χαρτί η φωτισμένη Ακρόπολη τη νύχτα, που κατανοώ πόσο δύσκολο είναι να βάλεις κάτι στη διακόσμηση και να μην αποσπά την προσοχή από αυτήν τη μοναδική εμπειρία. Πιστεύω ωστόσο ότι σε ένα ξενοδοχείο που αγαπάει τόσο τη σύγχρονη ελληνική τέχνη όσο το «Intercontinental», το ντιζάιν της βεράντας του «Première» θα έπρεπε να είναι πιο ιδιοσυγκρασιακό και ψαγμένο. Τώρα είναι εύπεπτα μοντέρνο αλλά και ψυχρό, και σίγουρα τα τραπέζια –τουλάχιστον των δύο ατόμων– είναι μικρά για το επίπεδό του. Βλέπω πάντως ότι στην εσωτερική του σάλα γίνονται βήματα, όπως λ.χ. με την πολύ όμορφη, διαφανή walk-in κάβα, οπότε ελπίζω ότι από αυτόν το χειμώνα (και σίγουρα το επόμενο καλοκαίρι) τα πράγματα θα αλλάξουν.

Κοσμοπολιτισμός επιπέδου Πιο ώριμη παρά ποτέ βρήκα την κουζίνα του Μιχάλη Νουρλόγλου, ο οποίος, μετά το πέρασμά του από κορυφαία εστιατόρια στην Κοπεγχάγη και τη Νέα Υόρκη το 2015, δημιουργεί μια γαστρονομία προσωπική, μοντέρνα και κοσμοπολίτικη. Χαρακτηριστική της πρωτοτυπίας του η τερίνα φουαγκρά, συνδυασμένη εξαιρετικά με άγλυκα φρουτώδη ζελέ καρπου­ζιού, φανταστικό κοντραπούντο μαυροσούσαμου μέσα τους και ολόσωστη προσγείωση μέσω φυκιών nori και νοστιμότατης κρέμας βασιλικού. Ή ακόμη αυτό το πιάτο συνόλου των ημίπαστων, αλαβάστρινων χτενιών, με απαλά ιωδιούχα μαγιονέζα στρειδιών και «χιόνι» από κορόμηλα και ξύγαλα να το κάνουν σοφιστικέ. Η κουζίνα του Νουρλόγλου έχει πολλά σημεία αναφοράς στη νέα σκανδιναβική κουζίνα.

Premiere - εικόνα 2

Στον υπέροχο μπακαλιάρο ποσέ σε Τhai ζωμό καραβίδας, με φλούδες καρύδας και πολλά βότανα, την παντρεύει επιτυχημένα με την Άπω Ανατολή­. Στα λευκά σπαράγγια, πάλι, με Ελλάδα και Μεσόγειο, μέσω μιας νοστιμότατης σάλτσας από τυρόγαλα μελίχλωρου τυριού με μαϊντανό, πορτοκάλι και παγωτό από ισπανικό λουκάνικο sobrassada, με τις αντιστίξεις τους να λειτουργούν πολύ επιτυχημένα. Το εξαιρετικό καπνιστό χέλι κεντάει μόνο σκανδιναβικά, με έναν σούπερ ντελικάτο συνδυασμό της γεύσης του με παντζάρι και βατόμουρο, άνηθο τουρσί και μια πικάντικη σάλτσα χρένου κεντημένη με «μαρμελάδα» φρούτων του πάθους. Έχοντας αποδείξει το επίπεδό του, ο σεφ αξίζει να είναι πιο τολμηρός στην παρουσίαση των ιδεών του, γεγονός που θα του επιτρέψει να ανεβεί γρήγορα βαθμολογικό σκαλοπάτι.

Έτσι το καλαμάρι με πάστα miso νομίζω ότι πρέπει να είναι ελαφρώς ωμό για να γράψει δίπλα στη σάλτσα λευκού κρασιού με μαϊντανό και σπόρους μουστάρδας τουρσί και το καπνιστό χταπόδι να αποκτήσει υφή με τσαγανό για να γράφει ωραία δίπλα στη σάλτσα ανθόγαλου-μάνγκο, με πικάντικη γεωργιανή ajika και σαλατούλα φρέσκου μάνγκο. Κορυφαίο πιάτο όλων το ανάλαφρο περιστέρι, που κοντράρεται ωραία από γλυκόξινη­ φρεσκάδα ανανά και μετρημένη γλύκα αρακά, ενώ σερβίρεται με το φινετσάτο κονσομέ του. Από τα επιδόρπια, τώρα, βρήκα πολύ σκληρή την αναπαράσταση της Σαντορίνης, παρότι είναι εντυπωσιακή οπτικά. Ο κύλινδρος με gianduja namelaka και φανταστικό παγωτό καραμέλας με miso είναι κορυφαίος, ενώ ακολουθούν η «καλοκαιρινή έκρηξη» με υπερμυρωδάτο παγωτό γιασεμί, βανίλια και φράουλα αλλά και ο αφαιρετικός πανέμορφος «κύβος» με κρεμέ gianduja, μους λεμόνι και παγωτό κεφίρ-λεμονόχορτο. Στο σέρβις επιπέδου προΐσταται ο σομελιέ Γιώργος Σπύρου.

Η επίσκεψη του κριτικού στο εστιατόριο έγινε στις 2/8.

PREMIERE (ξεν. «InterContinental») Λεωφ. Συγγρού 89-93, Νέος Κόσμος, 2109206000. Ωράριο λειτουργίας: Κλειστά Κυρ.-Δευτ. Τιμή: € 65-80 (το άτομο χωρίς ποτά και κουβέρ). Πρόσβαση ΑμεΑ: Ναι. Πάρκινγκ: Στο ξενοδοχείο ή στους γύρω δρόμους.

Επεξήγηση βαθμολογίας

Κακό:

12/20 και κάτω

Αδιάφορο:

12,1/20 έως 12,4/20

Μέτριο:

12,5/20 - 12,9/20

Ενδιαφέρον:

13/20 έως 13,9/20

Καλό:

14/20 έως 14,9/20

Πολύ καλό:

15/20 έως 16,4/20

Εξαιρετικό:

16,5/20 έως 17,9/20

Άριστο:

18/20 έως 20/20

↑ Βέλος προς τα πάνω (π.χ. 13/20 ↑):

το εστιατόριο είναι καλύτερο από το βαθμό του, χωρίς να αγγίζει το επόμενο βαθμολογικό σκαλοπάτι.

Οι κριτικοί του «α» επισκέπτονται ανώνυµα τα εστιατόρια και όλα τα έξοδα καλύπτονται από το περιοδικό.

Read Next

MORE FROM

Εστιατόρια