Βασίλαινας

14 ↑

Ελληνική κουζίνα, τολμηρές προσεγγίσεις πιάτων, όμορφος χώρος. Ο αθηναϊκός «Βασίλαινας» αξίζει την προσοχή μας.

Βασίλαινας

Tηλ:

Τιμές:

€45 - €75

Ελληνική κουζίνα, τολμηρές προσεγγίσεις πιάτων, όμορφος χώρος. Ο αθηναϊκός «Βασίλαινας» αξίζει την προσοχή μας.

Βασίλαινας - εικόνα 1

Η μετακίνηση του «Βασίλαινα» έπειτα από περίπου έναν αιώνα­ ιστορίας σε μια φτωχογειτονιά του Πειραιά και με μια σύνθετη πορεία (μπακαλοταβέρνα, ταβέρνα, μοντέρνα ταβέρνα) στο κέντρο της Αθήνας, και μάλιστα στον αριστοκρατικό άξονα Κολωνάκι-Χίλτον, όπου εδρεύει σήμερα η σύγχρονη αθηναϊκή εστιατορική­ πρόταση (ολίγον τι γιαπωνέζικη, ολίγον τι μοριακή κι ενίοτε δήθεν), είναι σίγουρα μια ριψοκίνδυνη­ απόφαση. Ο Θανάσης Βασίλαινας το τόλμησε. Επέλεξε ένα χώρο γνωστό εδώ και αρκετά­ χρόνια (εκεί όπου στεγαζόταν το «Αλάτσι»), χρησιμοποίησε ένα έμπειρο team (Μαρία Κοκκίνου, Ανδρέας Κούρκουλας) για τη δια­μόρφωσή του και κράτησε τον πυρήνα της γευστικής παράδοσης του «Βασίλαινα» (ελληνική κουζίνα) ως βασικό στοιχείο της νέας πρότασης.

Βασίλαινας - εικόνα 2

Το αποτέλεσμα, αν λάβουμε υπόψη ότι το εστιατόριο είναι περίπου «εξαμηνίτικο», είναι αξιοσημείωτα­ καλό. Ο χώρος αποπνέει μια upper αστική αύρα με διακριτικά χρώματα (το γκρι και το άσπρο της art de la table κυριαρχούν), μια εντυπωσιακή βιτρίνα κρασιών κι έναν πολύ καλό φωτισμό, που μαζί με άλλα επιμέρους στοιχεία τον κάνουν φιλικό προς τον επισκέπτη παρά το γεγονός ότι η πυκνότητα των τραπεζιών σε ορισμένα σημεία της αίθουσας είναι οριακή, χωρίς όμως να γίνεται ενοχλητική.

Βασίλαινας - εικόνα 3

Επικεφαλής της κουζίνας είναι­ ο Μάνος Γαρνέλης, ένας νεαρός, φιλόδοξος και τολμηρός (όπως απέδειξε το δείπνο) σεφ, ο οποίος, παρά τις κάποιες αστοχίες (φιλόδοξες προσεγγίσεις γαρ), τα καταφέρνει καλά – ιδιαίτερα στα πιάτα με εμφανή σχέση με την ελληνική παράδοση. Τέσσερα είναι τα καλύτερα μεταξύ αυτών. Η εξαιρετική και με βαθιά γεύση θάλασσας ψαρόσουπα, η εμβληματική ταραμοσαλάτα του «Βασίλαινα», ένα αρνάκι με πουρέ μελιτζάνας και μους καπνιστής γραβιέρας και το μπαρμπούνι με σος παραλλαγή της σαβόρο.

Περιέργως αυτήν τη φορά οι λαχανοντολμάδες με σος κουνουπίδι και λάδι τρούφας δεν ήταν τόσο καλοί όσο πριν από δύο μήνες. Μάλλον έφταιγε ο υπερβολικά σοταρισμένος κιμάς της γέμισης, που έδωσε μια στεγνή αίσθηση στο σύνολο. Αντίθετα, πολύ καλή είναι η δημιουργική κι ευφάνταστη προσέγγιση της σπανακόπιτας με μια μους από σπανάκι ντυμένη με αφρό κατσικίσιου τυριού, που όμως υπερβάλλει λίγο ποσοτικά­. Δεν βρήκα ιδιαίτερα επιτυχημένο το –ας το πούμε έτσι– «σαν ντολμαδάκι» με βελουτέ αμπελόφυλλου, φύλλο ρυζιού και ταρτάρ μοσχαριού.

Βασίλαινας - εικόνα 4

Η ιδέα είναι έξυπνη, αλλά πρέπει να βελτιωθεί το επίπεδο γευστικής έντασης και με αντικατάσταση του ρυζόφυλλου. Βελτίωση θέλει επίσης το τατάκι από μαγιάτικο. Δεν θα πλατειάσω άλλο με περιγραφές και σχόλια επί των πιάτων που δοκίμασα. Η εικόνα είναι ξεκάθαρη, όπως λένε «η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται», και ο... εξαμηνίτης «Βασίλαινας» έχει προοπτικές και μέλλον.

Βασίλαινας - εικόνα 5

Επιπλέον έχει πολύ καλά επιδόρπια –pastry chef ο Χαράλαμπος Νάκος–, όπως για παράδειγμα η κρέμα λεμονιού πάνω σε ωραίο crumble, που σερβίρεται με εξαιρετικό παγωτό αρμπαρόριζα, και η αφράτη καρυδόπιτα, αρωματισμένη με κρέμα λευκής σοκολάτας και ζαχαρωμένα καρύδια. Στα συν η καλή οινολόγος Μαρία Δελίτσικου, η οποία κάνει πρωτότυπες και σωστές προτάσεις. Είναι βέβαιο ότι θα επανέλθω για νεότερα.

Η επίσκεψη του κριτικού στο εστιατόριο έγινε στις 13/6.

ΒΑΣΙΛΑΙΝΑΣ Βρασίδα 13, Ιλίσια, 2107210501. Ωράριο λειτουργίας: Και μεσημέρι. Κλειστά Κυρ. Τιμή: € 38-45 (το άτομο χωρίς ποτά και κουβέρ). Πρόσβαση ΑμεΑ: Όχι. Πάρκινγκ: Παρκαδόρος.

Επεξήγηση βαθμολογίας

Κακό:

12/20 και κάτω

Αδιάφορο:

12,1/20 έως 12,4/20

Μέτριο:

12,5/20 - 12,9/20

Ενδιαφέρον:

13/20 έως 13,9/20

Καλό:

14/20 έως 14,9/20

Πολύ καλό:

15/20 έως 16,4/20

Εξαιρετικό:

16,5/20 έως 17,9/20

Άριστο:

18/20 έως 20/20

↑ Βέλος προς τα πάνω (π.χ. 13/20 ↑):

το εστιατόριο είναι καλύτερο από το βαθμό του, χωρίς να αγγίζει το επόμενο βαθμολογικό σκαλοπάτι.

Οι κριτικοί του «α» επισκέπτονται ανώνυµα τα εστιατόρια και όλα τα έξοδα καλύπτονται από το περιοδικό.

Περισσότερες πληροφορίες

Βασίλαινας

Βρασίδα 13, Ιλίσια
  • Εστιατόρια

Read Next

MORE FROM

Εστιατόρια