Oozora the House

14

Ένα από τα καλύτερα bar-restaurants παίζει με ένα πανόραμα γεύσεων της Ασίας και δυνατά κοκτέιλ.

Oozora the House

Ένα από τα καλύτερα bar-restaurants παίζει με ένα πανόραμα γεύσεων της Ασίας και δυνατά κοκτέιλ.

Japonica

Oozora the House - εικόνα 1

Έχοντας δυνατή κληρονομιά από το προηγούμενο ντεκόρ, το «Oozora» στο σημερινό του πόστο εκφράζει δυναμικά τη σέξι πλευρά του ιαπωνισμού στη διακόσμησή του, πετυχαίνοντας μια ερεθιστική και κλασάτη ατμόσφαιρα η οποία ταιριάζει γάντι στο ύφος που είχε εδραιώσει ο χώρος ως «Cash». Η είσοδος, με το χρυσό δάσος των βαμμένων μπαμπού σε κόντρα με το μαύρο, αποτυπώνει την πολυτελή ντιζαϊνάτη διάθεση του χώρου. Στα ενδότερα οι συνδυασμοί γίνονται πιο σύνθετοι, καταφέρνοντας πάντα ισορροπίες και ξεδιπλώνοντας πολυεπίπεδα ερεθίσματα. Με σημείο αναφοράς τα παραδοσιακά γιαπωνέζικα διαχωριστικά shoji –εδώ τετράγωνα και παραλληλόγραμμα με μαύρα πλαίσια από μπαμπού και για­πωνέζικο χαρτί–, μια αίσθηση καλοδεχούμενης έξαψης σε τυλίγει, καθώς τα φυσικά υλικά που την υλοποιούν της δίνουν μέτρο.

Μια πινελιά που βοηθάει σε αυτό είναι η πρασινάδα των μπαμπού που φαίνεται από τα παράθυρα, δροσίζοντας και λειτουργώντας ως αντίβαρο. Τα επίπεδα και η πολυτέλεια του χώρου ενισχύονται από το φωτισμένο όνυχα στους τοίχους, που τα νερά του διαγράφονται εντυπωσιακά, και το μαρμάρινο communal τραπέζι-κύμα. Από την άλλη, το κολάζ με επάλληλα κομμάτια από φυσικό πέτρωμα στο μπαρ και η γραμμική συστοιχία των φωτιστικών από πάνω βάζει επιτυχημένα στο παιχνίδι την αυστηρότητα της μινιμαλιστικής γεωμετρίας. Από τον β.π. κόσμο και το ρυθμό στη μουσική του είναι σαφές ότι το «Oozora» κλαμπίζει.

Multi ασιατικά

Oozora the House - εικόνα 2

Το ελεύθερο μιξάρισμα πιάτων από διάφορες χώρες­ της Ασίας έχει γίνει σήμα κατατεθέν του από τότε που ανέλαβε την κουζίνα ο Γιώργος Βενιέρης, με επικεφαλής operation chef τον στενό του συνεργάτη Σήφη Μανουσέλη. Σούσι και άλλες γιαπωνέζικες γεύσεις, πιάτα από Κίνα, Κορέα, Βιετνάμ και Ταϊλάνδη δημιουργούν ένα γαστρονομικό πανόραμα επιπέδου, που εξελίσσεται και αλλάζει κάθε σεζόν. και καταγράφεται στους πάντα εντυπωσιακούς, αναδιπλούμενους σαν οριγκάμι καταλόγους. Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι ως ξεκίνημα το πολύ καλό ταρτάρ τόνου θα ηλεκτρίσει και θα καθαρίσει το στόμα. Αιτία το πικάντικο ντρέσινγκ λεμονιού, που δροσίζει αποφασιστικά με την οξύτητά του, αφήνοντας χώρο για να γράψει η βουτυράτη απαλότητα του ωμού ψαριού, ενώ τα τραγανά αβγά χελιδονόψαρου (tobico) δημιουργούν παιχνιδίσματα υφής.

Από εκεί και πέρα, στο μενού υπάρχουν διάφορες γευστικές ενότητες για να διαλέξεις και σίγουρα μέσα στις πιο ενδιαφέρουσες είναι τα ψωμάκια ατμού bao. η αχνισμένη ελαφράδα και η αφράτη υφή τους τα τοποθετούν στα κορυφαία του είδους στην Αθήνα. Πιο ειπτυχημένο εξ όσων δοκίμασα στην τελευταία μου επίσκεψη το baozi, κλειστό και γεμισμένο με ψιλοκομμένο κρέας Wagyu, τζίντζερ και κάστανο, έχει την τύχη να συνδυάζεται με μια σάλτσα που το soya style umami της είναι ψιλοκεντημένο με γεύσεις και αρώματα. Στο bao με αστακό η ένστασή μου εντοπίζεται κυρίως στη sweet chili mayo, που δεν βοηθάει την έκρηξη των γεύσεων, όπως έκανε η ωραία γλυκόξινη με την οποία το έφερναν το καλοκαίρι, και υπογραμμίζω ότι ο αστακός δεν δίνει την αρωματική γεύση που περιμένεις. Το Siamese bao με κοτόπουλο satay κινείται ποιοτικά ανάμεσα στα δύο προηγούμενα. χρειάζεται και αυτό μια διορθωτική κίνηση, ώστε τα λαχανικά να μη μένουν σιωπηλά, αλλά να δίνουν επίπεδα στη γεύση.

Oozora the House - εικόνα 3

Έχοντας φάει πολλές φορές σούσι στο «Oozora», ξέρω ότι το κάνουν καλά και τα δύο ρολά που δοκίμασα το επιβεβαιώνουν. Ιδιαίτερα το πολυσύνθετο Dynamite, που συνδυάζει γαρίδα τεμπούρα, αγγούρι, τραγανό tobico και γιαπωνέζικο χέλι με μια δυνατή, γλυκιά και νόστιμη σάλτσα. Αντίθετα, δεν βρίσκω επιτυχημένα τα τηγανητά: τόσο στις γαρίδες τεμπούρα crunchy ebi όσο και στο γλυκόξινο χοιρινό, η κρούστα είναι ρουστίκ, άγαρμπη και άχαρη. Για το δεύτερο πιάτο είναι κρίμα, καθώς η γλυκόξινη σάλτσα του, με φρέσκο ανανά, είναι η καλύτερη του είδους στην πόλη. Στην κροκέτα του βασιλικού καβουριού επίσης η κρούστα από μαλλιά αγγέλου παρατηγανίστηκε και μείωσε με την πικράδα της την αναμενόμενη ευγένεια του εδέσματος, που συνοδεύεται από ωραία κέτσαπ με κάρι.

Στα κορυφαία της βραδιάς γράφουν πολύ δυνατά δύο διαφορετικού στιλ πιάτα. Τα καντονέζικα αχνιστά dumplings γαρίδας έχουν την τύχη να σερβίρονται με μια φανταστική, κομψή κι εξευγενισμένη σάλτσα από φιστικοβούτυρο και γλυκιά σόγια με βαλσάμικο. Η σιγοψημένη­ πανσέτα έχει ως εξαιρετικό αξεσουάρ την εξπρεσιονιστική πικάντικη σάλτσα kimchi, η οποία μαζί με το ομώνυμο λάχανο δημιουργούν ένα δυναμικό κοντράστ που αξίζει χειροκρότημα. Από κοντά τους το black cod, άψογα ψημένο και μαριναρισμένο με miso, συνοδεύεται από γευστικότατα ασιατικά φασολάκια που μοιάζουν με τη δική μας ροβίτσα.

Oozora the House - εικόνα 4

Στο «Oozora» χαίρεσαι ένα ραφιναρισμένο κοτόπουλο κάρι. Η πάπια με κρέπες, λαχανικά και σάλτσα δαμάσκηνου δεν ήταν όσο τραγανή­ και μελωμένη περίμενα, η δε έξτρα καραμελωμένη πετσούλα της ήταν υπέρ το δέον ψημένη κι έτσι την παράσταση κέρδισε το μπουτάκι της stir fry στο wok με λαχανικά. Καινούργιο κεφάλαιο στα γλυκά ανοίγει ο pastry chef Μπάμπης Ζιντίλης με τις πρωτότυπες δημιουργίες του. Ο συνδυασμός κρέμας passion fruit με λεπτά touille από μάνγκο, crispy μπισκότα σοκολάτας και πικάντικα μίνι σοκoλατάκια έχει αέρινο εξωτισμό και η μπάρα σοκολάτας με κρέμα φιστικοβούτυρου και αλμυρή καραμέλα παλιομοδίτικη γοητεία. Η αποδομημένη lemon pie πρέπει να ελαφρύνει την κρέμα λεμονιού για να πιάσει τα άλλα δύο επιδόρπια.

Η επίσκεψη του κριτικού στο εστιατόριο έγινε στις 7/12.

OOZORA THE HOUSE Δηλιγιάννη 54, Κηφισιά, 2108018515. Ωράριο λειτουργίας: Κλειστά Κυρ., Δευτ. Τιμή: € 45-50 (το άτομο χωρίς ποτά και κουβέρ). Πρόσβαση ΑμεΑ: Όχι. Πάρκινγκ: Valet service.

Επεξήγηση βαθμολογίας

Κακό:

12/20 και κάτω

Αδιάφορο:

12,1/20 έως 12,4/20

Μέτριο:

12,5/20 - 12,9/20

Ενδιαφέρον:

13/20 έως 13,9/20

Καλό:

14/20 έως 14,9/20

Πολύ καλό:

15/20 έως 16,4/20

Εξαιρετικό:

16,5/20 έως 17,9/20

Άριστο:

18/20 έως 20/20

↑ Βέλος προς τα πάνω (π.χ. 13/20 ↑):

το εστιατόριο είναι καλύτερο από το βαθμό του, χωρίς να αγγίζει το επόμενο βαθμολογικό σκαλοπάτι.

Οι κριτικοί του «α» επισκέπτονται ανώνυµα τα εστιατόρια και όλα τα έξοδα καλύπτονται από το περιοδικό.

Read Next

MORE FROM

Εστιατόρια