Polly Maggoo

13 ↑

Το φιλόξενο, αρτίστικο μπιστρό του Μεταξουργείου μετακόμισε στο Νέο Ψυχικό, σε έναν πολύ ευρηματικά διακοσμημένο χώρο με μια κουζίνα κλασική, λιτή και νόστιμη.

Polly Maggoo

Το φιλόξενο, αρτίστικο μπιστρό του Μεταξουργείου μετακόμισε στο Νέο Ψυχικό, σε έναν πολύ ευρηματικά διακοσμημένο χώρο με μια κουζίνα κλασική, λιτή και νόστιμη.

Polly Maggoo - εικόνα 1

Η τέχνη αφήνει την ­αύρα της: Το «Polly Maggoo» έκλεισε τον πρώτο κύκλο της ζωής του, που ξεκίνησε το 2009 στο Μεταξουργείο, και μετακόμισε προσφάτως σε καινούργιο πόστο στο Νέο Ψυχικό. Με μια πρώτη ματιά­, χαζεύοντας το χώρο, σας λέω ότι είναι πιο ωραία εδώ. Το κρυφό διαμάντι του, πάντως, δεν είναι ορατό με τη μία, καθώς βρίσκεται στον πρώτο όροφο. Γύρω από το γυάλινο κουβούκλιο του κλιμακοστασίου τα τραπέζια απλώνονται πάνω στο γλυκό ξύλινο πάτωμα και οι τοίχοι σε γκρι και ανοιχτό πρωσικό μπλε είναι γεμάτοι έργα τέχνης. Conceptual κολάζ, «μονοκοντυλιές» από χαρτί, γυμνά σκίτσα αλλά και ποπ εκτυπώσεις από το «Moulin Rouge» ή την Μπριζίτ Μπαρντό στον πύργο του Άιφελ δημιουργούν μια πολύ ιδιαίτερη ατμόσφαιρα γκαλερί.

Και ζέστη να κάνει μη διστάσετε να ανεβείτε, δεν θα έχετε πρόβλημα διότι η αίθουσα ανοίγει σε ένα μεγάλο αεράτο μπαλκόνι που βλέπει στο δρόμο. Όσον αφορά το στιλ, τώρα, η αρχιτεκτόνισσα Παναγιώτα Καμπέρου έχει κάνει ένα τολμηρό mix & match στην επίπλωση, που δουλεύει καλά όμως, μπλέκοντας κλασικές καρέκλες μπιστρό με μια ωραία art deco τραπεζαρία-νησίδα και μιαν άλλη από λευκό φερφορζέ, με τα πορτοκαλί της μαξιλάρια να φωτίζουν το χώρο. Υπάρχει κι ένα ωραίο σεπαρέ με καναπέδες, σαν ξέχωρη αίθουσα, για όσους θέλουν ιδιωτικότητα. Κάτω, στο έμπα, κάθεσαι σε μια συμπαθητική βεράντα όπου κυριαρχούν οι καρέκλες του μπιστρό, με την εξαίρεση ενός τραπεζιού φερφορζέ με μπορντό μαξιλάρια μπροστά από τη φιγούρα της αινιγματικής Polly Maggoo, που μας συνδέει με το ωραίο κολάζ του ορόφου. Έχει αρτίστικη οικειότητα αυτό το εστιατόριο και είναι από αυτά που αυθόρμητα σου έρχεται να τα κάνεις στέκι.

Polly Maggoo - εικόνα 2

Νοστιμιά σπαρτιάτικη: Ο σεφ και ιδιοκτήτης του «Polly Maggoo» δεν είναι οπαδός μιας κουζίνας φαντεζί. Κινείται στον αντίποδα, στις καθαρές, εύκολα­ κατανοητές γεύσεις που δημιουργούν την ασφάλεια ότι δεν θα μπεις σε περιπέτειες. Όπως έγραφα σε μια παλιότερη κριτική μου, η κουζίνα του εστιατορίου είναι από αυτές που σε διαβεβαιώνουν ότι ο ήλιος θα σκάσει πάλι μύτη από την Ανατολή την επόμενη ημέρα. Είχα στο μυαλό μου τις φακές σαλάτα όταν το έγραφα, ένα πιάτο γαλλικής λογικής, που δεν βγαίνει ποτέ από τον κατάλογο. Έχουν όντως μια πολύ άμεση νοστιμάδα, που σε κάνει να σκέφτεσαι ότι μπορεί και να έχουν βράσει σε ζωμό κρέατος, ενώ η υφή τους είναι όμορφα σπυρωτή­.

Polly Maggoo - εικόνα 3

Σε τέτοια φαγητά η απλότητα­ επιβάλλει μεγάλη σημασία στη λεπτομέρεια, καθώς η αλήθεια τους είναι εντελώς γυμνή. ακριβώς γι’ αυτό το παραβρασμένο αβγό ποσέ δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, για να δώσει με τον υγρό του κρόκο το κατιτί σε αυτήν την ενδιαφέρουσα σαλάτα και να την κάνει να βγει από το αναμενόμενο. Στο ίδιο μήκος κύματος το ταρτάρ λαβράκι προβάλλει την απαλότητα και τη φρεσκάδα της σάρκας του χωρίς φιοριτούρες, μια και τα αρτύματα, λαδολέμονο και σχοινόπρασο, στέκονται διακριτικά στις κουΐντες.

Polly Maggoo - εικόνα 4

Εκείνο το πιάτο που εκφράζει καλύτερα απ’ όλα, πάντως, τη σπαρτιάτικη οπτική του σεφ είναι η σούπα καβουριού. η πολύ πυκνή γεύση της γεμίζει το στόμα με τη γραφιτώδη γλύκα του θαλασσινού και η μπρουσκετούλα με τη σκορδάτη σος rouille κοντράρει επαρκώς και αναδεικνύει όπως πρέπει το κύριο θέμα­. Ένα άλλο πιάτο που είναι μεν καλοφτιαγ­μένο, αλλά δείχνει ταυτοχρόνως και τα όρια της λιτής αυτής μαγειρικής είναι το ριζότο με λάδι τρούφας: γευστικό δεν λέω, αλλά του λείπει εκείνο το γλυκό, πικάντικο και αλμυρό μαζί φρούτο της παρμεζάνας, που το βοηθάει να κάνει τη διαφορά.

Polly Maggoo - εικόνα 5

Τα κρέατα είναι ωραία αν κρίνω από τη νόστιμη entrecote, που σερβίρεται με τραγανές τηγανητές πατάτες και μπεαρνέζ. Πιστεύω, πάντως, ότι στο μενού του «Polly Maggoo» θα άξιζε να υπάρχουν περισσότερα πιάτα στο στιλ του χοιρινού μαγειρεμένου με μαύρη μπίρα. Δεν ξεφεύγει από την απλότητα της μπιστρό μαγειρικής, έχει όμως μια γοητευτική παλιομοδίτικη μυρωδάτη γεύση και οι νεαρές πατατούλες τού πάνε πολύ. Κάτι παρόμοιο θέλει να πει και το φαγκρί με κονφί φινόκιο, αλλά η σάλτσα του, soupe aux moules, δεν καταφέρνει να εκφράσει την ιδιαιτερότητα που υπόσχεται. Τα γλυκά θα κλείσουν πολύ ωραία το γεύμα σας. Ξεχώρισα το αέρινα δραματικό μιλφέιγ τραγανών φύλλων με δροσιστική κρέμα λεμονιού και τη δυνατή σοκολάτα με σάλτσα σοκολατένιας γκανάς.

Η επίσκεψη του κριτικού στο εστιατόριο έγινε στις 30/8.

POLLY MAGGOO Άγγ. Σικελιανού 8, Νέο Ψυχικό, 2105241120. Ωράριο λειτουργίας: Κυρ. μόνο μεσημ. Κλειστά Δευτ. Τιμή: € 27-33. Πρόσβαση ΑμεΑ: Όχι. Πάρκινγκ: Στους γύρω δρόμους.

Επεξήγηση βαθμολογίας

Κακό:

12/20 και κάτω

Αδιάφορο:

12,1/20 έως 12,4/20

Μέτριο:

12,5/20 - 12,9/20

Ενδιαφέρον:

13/20 έως 13,9/20

Καλό:

14/20 έως 14,9/20

Πολύ καλό:

15/20 έως 16,4/20

Εξαιρετικό:

16,5/20 έως 17,9/20

Άριστο:

18/20 έως 20/20

↑ Βέλος προς τα πάνω (π.χ. 13/20 ↑):

το εστιατόριο είναι καλύτερο από το βαθμό του, χωρίς να αγγίζει το επόμενο βαθμολογικό σκαλοπάτι.

Οι κριτικοί του «α» επισκέπτονται ανώνυµα τα εστιατόρια και όλα τα έξοδα καλύπτονται από το περιοδικό.

Read Next

MORE FROM

Εστιατόρια