Μαγικές Κατσαρόλες

13 ↑

Μια όμορφη και νοστιμότατη γαστρο-ταβέρνα στο Παλαιό Φάληρο κάνει τη διαφορά με την έξυπνη μαγειρική και τα πρώτης τάξεως υλικά της.

Μαγικές Κατσαρόλες

Μια όμορφη και νοστιμότατη γαστρο-ταβέρνα στο Παλαιό Φάληρο κάνει τη διαφορά με την έξυπνη μαγειρική και τα πρώτης τάξεως υλικά της.

Μαγικές Κατσαρόλες - εικόνα 1

Όταν το ντεκόρ ανοίγει την όρεξη: Προτού πάω στις «Μαγικές Κατσαρόλες» μου άνοιξαν την όρεξη οι φωτογραφίες τους. Οι εικονογραφήσεις του illustrator Olaf Hajek (για τους «New York Times») στους τοίχους δίνουν τον τόνο μαγνητίζοντας το μάτι με τα ζεστά τους χρώματα. έχουν μια αύρα καλλιεργημένης folk κι έχουν βρει κυριολεκτικά τη θέση τους στο χώρο. Ακριβώς απέναντι έξι τηγάνια διαφόρων μεγεθών σφραγίζουν διακοσμητικά την προσοχή που δίνει το εστιατόριο στην κουζίνα του, ενώ οι κατσαρόλες έχουν μετατραπεί έξυπνα σε σκαμπό μπροστά στο μπαρ της αναμονής. Zoom out για να πάρουμε τη γενική αίσθηση του χώρου, ο οποίος θυμίζει ταυτόχρονα νεο-ταβέρνα με βαμμένες σε φωτεινό γκρι καρέκλες και σαλόνι αρχοντικού με τα ανάλογα έπιπλα. Ο μαυροπίνακας λανσάρει τα νέα «γαλανόλευκα» burgers με ένα πολυώροφο λαχταριστό έδεσμα ζωγραφισμένο με κιμωλία και τον κατάλογο των new entries στο πλάι. Η γιγαντο-παρτιτούρα του Σοπέν μοιάζει λίγο ξεκρέμαστη πλέον, όπως και το σιδερένιο κάγκελο που διαχωρίζει κάποια τραπέζια. Αν εφαρμοστεί λίγο η λογική της αφαίρεσης, ο χώρος θα αναπνεύσει.

Μαγικές Κατσαρόλες - εικόνα 2

Έξω στη «βεράντα», τώρα, το σκηνικό είναι παρόμοιο, με το πάτωμα στρωμένο με γυαλισμένες σανίδες από κιβώτια συσκευασίας μάλλον και λαμπιόνια που δίνουν χαρούμενη αίσθηση. Στα ατού του μαγαζιού οι ωραίες μουσικές (jazz, κλασική, folk) και ο καθαρός ήχος.

Ψαγμένη γαστρο-ταβέρνα: Έγραφα σε ένα άρθρο μου περί συντηρητικής και προοδευτικής γαστρονομίας πριν από λίγο καιρό: «Εδώ και λίγο καιρό οι “Μαγικές Κατσαρόλες” λανσάρισαν μια σειρά από burgers που φοράνε ελληνική φανέλα. Δεν φαντάζεστε πόσο ωραίο είναι να τρως Creta burger με κιμά από μοσχάρι και αρνάκι Ανωγείων, γραβιέρα Σφακίων, απάκι­ Χανίων, σταμναγκάθι μαρινάτο και ντομάτα­. Τίποτε το εξτρεμιστικό δεν υπάρχει σε αυτό το έδεσμα, που υψώνει­ απρόσμενη ελληνική σημαία στο American classic μέσα από ποιοτικά υλικά αντί για την πλαστικούρα πολλών burgers». Το μενού στο εστιατόριο αλλάζει πολύ συχνά, οπότε αυτήν τη φορά δοκίμασα τρία διαφορετικά burgers. Το Naxos έχει το πιο νόστιμο μπιφτέκι από μοσχάρι του νησιού –παρότι δεν είναι αφράτο– και τα καππαρόφυλλα δίνουν έξαψη στη γεύση του. Το βουβαλίσιο Μακ(εδονία) συνδυάζεται με απαλό καπνιστό τυρί σουλουγούνι από το Κιλκίς και τη φανταστική μουστοπιπεριά Φλωρίνης του Ναουμίδη.

Μαγικές Κατσαρόλες - εικόνα 3

Το Saloniki, από μοσχάρι και βιολογικό χοίρο, σερβίρεται με δροσερή homemade ρώσικη και πολύ καλό κασέρι Σοχού. Βάλε και το ωραίο προζυμένιο ψωμάκι, τις σπιτικές τηγανητές πατάτες Νάξου και την επίσης homemade κέτσαπ από σαντορινιό πελτέ κι έχεις ολοζώντανη μπροστά σου τη φιλοσοφία του εστιατορίου: εξαιρετικές πρώτες ύλες, προσεκτικό μαγείρεμα, νοστιμάδα­ και καλοδουλεμένα concepts. Η κουζίνα έχει κλασικές (αστικές και μη) βάσεις χωρίς να λείπουν οι καινοτομίες. Όπως λ.χ. το σπεντζοφάι που σερβίρεται σαν σουβλάκι λουκάνικου με πιπεριά πάνω σε σφηνάκια με τσίπουρο και χυμό ντομάτας. Κάποιοι νεωτερισμοί πάλι κινούνται­ σε νεο-παραδοσιακούς τόνους, όπως τα άψογα αχνισμένα μύδια με την ξεχωριστή πικάντικη καπνιστή γεύση από μπούκοβο Αριδαίας ή το σαγανάκι από κεφαλοτύρι Πάρου, παναρισμένο με τραγανό αμύγδαλο, και μαρμελάδα ντομάτας.

Μαγικές Κατσαρόλες - εικόνα 4

Όπως καταλαβαίνετε, πλέουμε στα νόστιμα νερά μιας ψαγμένης γαστρο-ταβέρνας. Ακόμη και σε πιο απλά πράγματα, όπως μια μπρουσκέτα με αγιορείτικη μελιτζανοσαλάτα και καπνιστό σκουμπρί, η εκφραστικότητα των γεύσεων και η καθαρότητά τους σε κάνουν να νιώ­θεις ικανοποίηση βαθύτερη του αναμενόμενου. Η γκουρμεδιά εκφράζεται κάποιες φορές με πολύ γλυκό τρόπο, όπως στις ραβιόλες με ανθότυρο και μυρωδικά. ένα φινετσάτο άρωμα τρούφας από τον Χολομώντα με γέφυρα ένα λευκό ραγού μανιταριών δίνουν στο πιάτο άλλον αέρα. Η παραδοσιακή αστική μαγειρική της Βάνας Βρεττού και του γιου της Σήφη Καραδάκη αξίζει εύσημα. Το ένιωσα σε ένα εξαιρετικά μυρωδάτο φρικασέ από βετούλι Νάξου με βαθιά νοστιμιά και σε ένα χουνκιάρ μπεγεντί με ωραιότατο πουρέ καπνιστής μελιτζάνας. Στα ωραία πράγματα που προτείνουν οι «Κατσαρόλες» και η πολύ καλή συλλογή ελληνικών τυριών. Τα γλυκά κινούνται επαξίως στο ίδιο μήκος κύματος, κρίνοντας από την τραγανή (εν είδει αποδομημένου μιλφέιγ) μηλόπιτα με καραμέλα και το παρφέ σοκολάτας σε χωνάκι από πύραυλο.

Η επίσκεψη του κριτικού στο εστιατόριο έγινε στις 5/5.

ΜΑΓΙΚΕΣ ΚΑΤΣΑΡΟΛΕΣ Ζησιμοπούλου 47, Π. Φάληρο, 2109418821. Ωράριο λειτουργίας: Σάβ. και μεσ. Κυρ. μόνο μεσ. Κλειστά Δευτ. Τιμή: € 20-25 (το άτομο χωρίς ποτά και κουβέρ). Πρόσβαση ΑμεΑ: Όχι. Πάρκινγκ: Στους γύρω δρόμους.

Επεξήγηση βαθμολογίας

Κακό:

12/20 και κάτω

Αδιάφορο:

12,1/20 έως 12,4/20

Μέτριο:

12,5/20 - 12,9/20

Ενδιαφέρον:

13/20 έως 13,9/20

Καλό:

14/20 έως 14,9/20

Πολύ καλό:

15/20 έως 16,4/20

Εξαιρετικό:

16,5/20 έως 17,9/20

Άριστο:

18/20 έως 20/20

↑ Βέλος προς τα πάνω (π.χ. 13/20 ↑):

το εστιατόριο είναι καλύτερο από το βαθμό του, χωρίς να αγγίζει το επόμενο βαθμολογικό σκαλοπάτι.

Οι κριτικοί του «α» επισκέπτονται ανώνυµα τα εστιατόρια και όλα τα έξοδα καλύπτονται από το περιοδικό.

Read Next

MORE FROM

Εστιατόρια