
Στη περίοδο του Πάσχα όπου μεταβαίνουμε απευθείας και επίσημα σε λίγο καιρό υπάρχουν κάποιες ποικιλίες οι οποίες κερδίζουν έδαφος καθώς η συγκεκριμένη εποχή τους ταιριάζει λίγο παραπάνω. Μία γιορτή απόλυτα συνδεδεμένη με την φύση αλλά και τα δυναμικά φαγοπότια που διαθέτουν, όπως πολύ καλά ξέρουμε, τους δικούς τους κανόνες.
Μία λοιπόν από τις ποικιλίες που πρωταγωνιστεί δεν θα μπορούσε να μην είναι το Σαββατιανό και συνεπώς η ομώνυμη ετικέτα από την Οινοποιητική Σώκος, η οποία διαθέτει ένα οινικό αφήγημα από το 1979 με έδρα τον ιστορικό αμπελώνα των Πλαγιών Κιθαιρώνα. Με φιλοσοφία που ισορροπεί ανάμεσα στην παράδοση και την σύγχρονη οινοποιητική ματιά αλλά και με μία πλούσια ατζέντα ετικετών. Καθώς μιλάμε για τον συγκεκριμένο αμπελώνα στα ημιορεινά της Αττικής, αυτό αποτελεί άλλη μία απόδειξη ότι το Σαββατιανό έχει τον απόλυτο λόγο αφού είναι η δική του πατρίδα, η δική του καταγωγή.
Για το οινοποιείο, το συγκεκριμένο σταφύλι είναι ένα σύμβολο του τόπου και της ιστορίας της περιοχής για αυτό και επιμένει να δημιουργεί είτε μονοποικιλιακές ετικέτες είτε χρησιμοποιώντας το σε blends. Αξίζει βέβαια να πούμε ότι τα τελευταία χρόνια το Σαββατιανό έχει περάσει σε μία νέα φάση και εποχή, έχει αναγεννηθεί με καταναλωτές και οινόφιλους να ανακαλύπτουν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες οινοποιήσεις που τραβούν τα βλέμματα.
Τι να περιμένεις από το μονοποικιλιακό "Σαββατιανό" της Οινοποιητικής Σώκος;

για τα πασχαλινά τραπέζια.
H γηγενής ποικιλία της Αττικής, η οποία αποτελεί και την κύρια βάση της δημοφιλούς ρετσίνας, έχει εκείνη την χαρακτηριστική φρεσκάδα που αυτή την εποχή γοητεύει με το παραπάνω. Η μονοποικιλιακή ετικέτα "Σαββατιανό" της Οινοποιητικής Σώκος διαθέτει επίσης έναν αέρα που θα χαρίσει φρέσκο και αναζωογονητικό τόνο κάνοντας την εμφάνιση του με ένα ανοιχτό λεμονοπράσινο χρώμα, φωτεινό και λαμπερό που πραγματικά προϊδεάζει για μία ενδιαφέρουσα συνέχεια.
Από αμπελώνες που βρίσκονται στα 400-450 ύψος, το συγκεκριμένο κρασί γεμίζει μύτη και στόμα με ευχάριστα αρώματα από αχλάδι, ροδάκινο, μπανάνα και ταυτόχρονα πεπονιού, λεμονιού και λευκών άνθεων. Ανακαλύπτει κανείς ισορροπημένη γεύση, με μέτρια οξύτητα αλλά με μεγάλη φρεσκάδα ενώ το σώμα του χαρακτηρίζεται στρογγυλό, ελαφρώς λιπαρό με μία ελκυστική επίγευση καλοκαιρινών κυρίως καρπών.
Επίσης η συγκεκριμένη ποικιλία έχει αποδείξει ότι διαθέτει εξαιρετικές δυνατότητες παλαίωσης καθώς εξελίσσεται πολύ όμορφα στο χρόνο. Οπότε ένα extra tip για τη συγκεκριμένη ποικιλια είναι το εξής: Αξίζει να "ξεχάσετε" για 1 με 2 χρόνια στη κάβα σας ένα Σαββατιανό δεξαμενής που σημαίνει ότι δεν έχει περάσει βαρέλι, με το αποτέλεσμα όταν το απολαύσετε μετά από καιρό να είναι ξεχωριστό και διαφορετικό, δίνοντας και μία άλλη πτυχή του χαρακτήρα του. Σίγουρα η αναμονή θα σας δικαιώσει.
Το ιδανικό match για το πασχαλινό τραπέζι
Food pairing
Οι πράσινες σαλάτες με dressing εσπεριδοειδών αλλά και η άκρως ελληνική πρόταση με αγγουροντομάτα, ελιές και φέτα πάνε γάντι. Η οξύτητα επίσης του Σαββατιανού δένει υπέροχα με την λιπαρότητα των τυριών αλλά και την φρεσκάδα των μυρωδικών οπότε παραδοσιακές τυρόπιτες και χορτόπιτες μπάινουν οπωσδήποτε στο "παιχνίδι".
Στα συνοδευτικά της υπόθεσης, οι πατάτες baby στο φούρνο με σκόρδο και δεντρολίβανο αλλά και οι αγγινάρες αλά πολίτα με λεμονάτη σάλτσα που ενισχύει τις όξινες νότες του κρασιού, αξίζει να είναι στο τραπέζι.
Πριν τα καθιερωμένα σουβλιστά κρέατα, το πασχαλινό τραπέζι σίγουρα έχει και άλλες επιλογές. Τέτοιες περιπτώσεις μπορεί να είναι το κατσικάκι φούρνου με πατάτες λεμονάτες ή φρικασέ με μαρούλι και άνηθο αλλά σίγουρα κοκορέτσι και σπληνάντερο όπου ταιριάζουν εξαιρετικά με το Σαββατιανό καθώς τα εντόσθια ισορροπούν με την οξύτητα και την δροσιά του κρασιού ανεβάζοντας την γαστρονομική εμπειρία στα ύψη.
Για όσους αναρωτιούνται αν το συγκεκριμένο κρασί πάει με επιδόρπια, η αλήθεια είναι πως δεν είναι το φόρτε του. Όμως η πρόταση ενός τσουρεκιού με ξύσμα λεμονιού ή τα φρέσκα φρούτα αποτελούν μία καλή περίπτωση.
Ακολούθησε το Αθηνόραμα σε facebook & instagram