
Διανύοντας μία άκρως λαμπερή & απαστράπτουσα περίοδο όπου ο ρυθμός και η festive διάθεση είναι στα κόκκινα, η συντροφιά από ένα γκράντε κρασί βρίσκεται στη πρώτη γραμμή. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν θα μπορούσε να μην είναι μία επιλογή με φυσαλίδες που κάνουν αίσθηση και μαγνητίζουν βλέμμα και ουρανίσκο.
Άλλωστε οι περιβόητες προπόσεις των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς απαιτούν μία τέτοια συνθήκη και με το παραπάνω. Εσύ λοιπόν το έχεις ήδη στην ατζέντα σου για να απολαύσεις τις στιγμές μαζί με τα αγαπημένα σου πρόσωπα όπως ακριβώς τους αξίζει.
Πρόκεται λοιπόν για μία ετικέτα που δικαιωματικά ανεβάζει τον πήχη, βρίσκεται στα υψηλά διαζώματα της κάθε κάβας και δημιουργεί έναν λαμπερό και παράλληλα αναζωογονητικό αέρα με πολλές φυσαλίδες που ιντριγκάρουν και τον πιο απαιτητικό οινόφιλο.
Απευθείας από μία από τις πιο κορυφαίες αμπελουργικές ζώνες της Βόρειας Ιταλίας, την περιοχής της "Franciacorta” όπου η αμπελοκαλλιέργεια μετρά σπουδαία ιστορία στο κρασί και με αφήγημα που αξίζει να σταθεί κανείς λεπτομερώς. Άλλωστε η κάθε λεπτομέρεια κάνει την διαφορά και η συγκεκριμένη ετικέτα μπορεί να το επιβεβαιώσει αυτό σε κάθε πτυχή της.
Το έτος 1995 για την ζώνη αποτελεί σταθμό καθώς απέκτησε την ένδειξη D.O.C.G. (Ονομασία προέλευσης Controllata e Garantita) με την περιοχή μέχρι σήμερα να προσφέρει κύρος, χάρη καθώς φουλ περήφανα προωθεί και αναδεικνύει τα προιόντα της τα οποία δημιουργούν τη δική τους τάση και πρόταση στο οινικό σκηνικό.
Γιατί το Ca' Del Bosco Franciacorta Cuvee Prestige αξίζει να σερβίρει κάθε εορταστική στιγμή

Ανατρεπτικό και Αφρώδες αλλά κυρίως μία από τις "must" ετικέτες διεθνή αμπελώνα έχει την δυναμική να φέρει τα πάνω κάτω. Από την Ιταλία λοιπόν μέχρι τα γιορτινά ελληνικά σουαρέ, η συγκεκριμένη ετικέτα φαντάζει ιδανική για περιστάσεις που διακατέχονται από λάμψη και φινέτσα.
Η Franciacorta άλλωστε με μακραίωνη παράδοση στη παραγωγή αφρώδη οίνων, με γη "θησαυρό” και με ποικιλίες αριστουργηματικές, γνωρίζει καλά πως να σερβίρει το κοινό της με τέτοιου τύπου κρασιά καθώς όσοι γνωρίζουν την συγκεκριμένη ετικέτα κάλλιστα μπορούν να τη συγκρίνουν με κορυφαίες σαμπάνιες της αγοράς.
Καθόλου υπερβολικό ότι δεν έχει ίσως να ζηλέψει σε τίποτα τους οίκους της Καμπανίας αφού έχει μία προσωπικότητα φουλ της πολυπλοκότητας και της έντασης με τον κάθε γευσιγνώστη να επιθυμεί να την ανακαλύψει και να την εξερευνήσει σε βάθος.
Το Ca’ Del Bosco αποτελεί μία εξαιρετική έκφραση του terroir, των ποικιλιών της περιοχής, της σχολαστικής μεθόδου παραγωγής "Metodo Classico” και της όλης οινικής ιστορίας που το περικλείει. Ταυτόχρονα το πρόσωπο που "γέννησε” και αυτό το ιδιαίτερο κρασί, ο Maurizio έχει ήδη μεγάλη τεχνογνωσία και πείρα στις φυσαλίδες καθώς βρέθηκε για πολλά έτη δίπλα στους καλύτερους συνεπώς το αποτέλεσμα δεν θα μπορούσε να είναι κάτι λιγότερο από μοναδικό.
Αρωματικό & γευστικό αποτύπωμα που στέκεσαι ξανά και ξανά στο ποτήρι
Με φίνο τρόπο το συγκεκριμένο αφρώδες κρασί ενσαρκώνει την ισορροπία ανάμεσα στη φινέτσα και στην πολυπλοκότητα. Εντυπωσιάζει με το λαμπερό λεμονί του χρώμα αλλά το στοιχείο εκείνο που κάνει να παραμένει κανείς ξανά και ξανά είναι ο κομψός αφρισμός του.
Το χαρμάνι του αποτελείται από τρεις ποικιλίες που στις καταπράσινες πλαγιές της Λομβαρδίας κάνουν θαύματα και είναι το Chardonnay, το Pinot Nero και το Pinot Bianco οι οποίες οινοποιούνται χωριστά, ωριμάζουν για 7 μήνες και έπειτα μπλεντάρονται μαζί με παλιές χρονιές, πριν περάσουν στη φιάλη για την καθιερωμένη δεύτερη ζύμωση.
Στον αρωματικό του χαρακτήρα εκτοξεύει τα φίνα αρώματα από brioche, πληθώρα εσπεριδοειδών, πράσινο μήλο, νότες αγιοκλήματος και λεμονανθών, ανανά, φουντούκι και αχλάδι. Στέκεται στο στόμα με μέτριο σώμα. τραγανή δροσιστική οξύτητα και κρεμώδη εντυπωσιακό αφρισμό με τα στοιχεία ζύμης, μπισκότου, ξηρών καρπών να εναρμονίζονται και να συναντούν εκείνα της φλούδας λεμονιού, του γκρέιπφρουτ, του ροδάκινου και του μελιού.

Λεπτομέρειες Οίνου
Χρώμα: λαμπερό λεμονί
Τύπος: ξηρός, αφρώδης
Ποικιλία: Chardonnay, Pinot Nero & Pinot Bianco
Αλκοόλ: 12,5%
Χώρα: Ιταλία
Περιοχή: Franciacorta
Θερμοκρασία Σερβιρίσματος: 7-8°C
Παλαίωση: 3 χρόνια
Με τι συνδυάζεται
Food Pairing
Οι γευστικοί παρτενέρ της συγκεκριμένης ετικέτας κάνουν την τελική εμπειρία, ένα πραγματικό βίωμα, κάτι το οποίο θα φανεί ευθύς αμέσως. Μετά το πρώτο σερβίρισμα λοιπόν μην αμελήσεις να έχεις δίπλα σε σένα και στα αγαπημένα πρόσωπα μία πιατέλα με απαλά φρέσκα τυριά όπως Mozzarella di Bufala, Brie ή Camembert. Επίσης μία Burrata με τομάτα και βασιλικό στέκει ιδανική.
Το Carpaccio τόνου με λάιμ και μυρωδικά, τα ωμά οστρακοειδή όπου η οξύτητα του κρασιού αναδεικνύει την φρεσκάδα τους ή γαρίδες ψητές με μία σάλτσα εσπεριδοειδων κάνουν ένα συνδυασμό εκκρηκτικό. Το ριζότο επισης με σαφράν ή μανιτάρια, τα ζυμαρικά με θαλασσινά ή ένα ψητό κοτόπουλο με ελαφριά σάλτσα λεμονιού προστίθενται σίγουρα στην ατζέντα.
Αν επιλέξει κανείς να το συνδυάσει με επιδόρπια, καλό είναι να αποφύγει τις πολύ γλυκιές επιλογές και να κατευθυνθεί σε ελαφριές νότες όπως μία τάρτα λεμονιού με τριμμένο μπισκότο αλλά και με μακαρόν με κρέμα βανίλιας.
extra tip: To Ca' Del Bosco αποδίδει εξαιρετικά όταν σερβιριστεί σε θερμοκρασία μεταξύ 6-8°C. Η ζωντανή του οξύτητα και οι εκλεπτυσμένες φυσαλίδες του αναδεικνύουν τη γεύση του φαγητού δημιουργώντας μία φίνα γευστική ισορροπία.
*Το "Ca’ del Bosco Franciacorta Cuvee Prestige" διανέμεται από την εταιρεία Trinity Wines.
Ακολούθησε το Αθηνόραμα σε facebook & instagram.