"Mάρων": Μία πρόποση στην αγκαλιά του φθινοπώρου από το Domaine Kikones

Η Μαλαγουζιά που θα γίνει η καλύτερή μας φίλη αυτή την εποχή από το πρώτο Οινοποιείο που ιδρύθηκε στην περιοχή της Ροδόπης.

Mάρων Κίκονες Μαλαγουζιά

Το πρώτο αναζωογονητικό αεράκι μάς καλωσορίζει σιγά σιγά στην καρδιά του φθινοπώρου, στις αλλαγές της φύσης και την ταπετσαρία με κεχριμπαρένιες αποχρώσεις που απλώνεται γύρω μας. Το αμπέλι, μετά τους καρπούς που γενναιόδωρα έδωσε στον τρύγο, μεταμορφώνεται κι αυτό στα ίδια χρώματα. Μία βόλτα στον αμπελώνα του Κτήματος Κίκονες είναι αρκετή για να νιώσουμε αυτή τη μαγεία και να μπούμε στο κατάλληλο mood.

Μετρώντας πλέον 20 χρόνια στην οινική σκηνή, το Κτήμα Κίκονες έχει πάρει το όνομά του από τον πρώτο λαό που παρήγαγε κρασί στη θρακική γη. Εκεί, στη Μαρώνεια, τα δύο αδέρφια Μελίνα και Βασίλης Τάσσου επιμελούνται το βιολογικό αμπελώνα 100 στρεμμάτων και οινοποιούν τόσο ελληνικές, όσο και διεθνείς ποικιλίες με επιρροές κι εμπειρία από Γαλλία και Αυστραλία. Ένα ευχάριστο plot twist, που σίγουρα δε μας αφήνει αδιάφορους από την πρώτη κιόλας γουλιά. 

Λημνιό, Μαλαγουζιά, Chardonnay, Merlot, Cabernet Sauvignon, Syrah αλλά και Sangiovese έρχονται στο ποτήρι μας ως blends ή και μονοποικιλιακά κρασιά και κάπως έτσι είναι πολύ δύσκολο να διαλέξουμε ποια είναι η αγαπημένη μας ετικέτα.

Mάρων Κίκονες Μαλαγουζιά

Μάρων for the win..

Μία ετικέτα, χιλιάδες συναισθήματα. Η μονοποικιλιακή Μαλαγουζιά "Μάρων" είναι αυτή που θα φέρει ένα χαμόγελο ευχαρίστησης στα χείλη μας επιλέγοντάς την για τις πρώτες φθινοπωρινές συναθροίσεις. Φταίει η ποικιλία, που είναι τόσο διάσημη; Φταίει ο χαρακτήρας του συγκεκριμένου κρασιού που ξεφεύγει από τα "συνηθισμένα"; Το μόνο βέβαιο είναι πως δε θα φταίμε αν απολαύσουμε τη Μαλαγουζιά αυτή ξανά και ξανά, χωρίς να τη βαρεθούμε (με μέτρο πάντα!).

 Το λαμπερό λευκόχρυσο χρώμα της μάς μαγνητίζει λίγο πριν ξεδιπλωθούν τα αρώματα από λευκά άνθη, μοσχολέμονο, ανανά, ροδάκινο, βερίκοκο και γλυκό του κουταλιού λεμόνι. Ναι, αυτά τα "ζεστά" αρώματα είναι σαν την αγκαλιά που χρειαζόμαστε τώρα που ο καιρός δροσίζει. Το στόμα μας εκπλήσσει. Ναι μεν συναντάμε τις γεύσεις αυτές, αλλά δεν περιμένουμε από μία Μαλαγουζιά να έχει τέτοια οξύτητα και λιπαρότητα. Η κομψότητα συμπληρώνεται από τη φρεσκάδα, ενώ η επίγευση από τροπικά φρούτα διαρκεί τόσο ώστε να παρατείνει τη χαρά στον ουρανίσκο μας για μερικά ακόμα δευτερόλεπτα...

Και για να μη μείνουν απορίες, "Μάρων" γιατί βασιλιάς του θρυλικού λαού των Κικόνων ήταν ο Μάρωνας. Τη Μαλαγουζιά αυτή τη λες και βασιλική.

Fun fact: Όπως αναφέρει ο Όμηρος στην Οδύσσεια, το κρασί με το οποίο ο Οδυσσέας τύφλωσε τον Κύκλωπα Πολύφημο ήταν δώρο από το Μάρωνα κατά το πέρασμά του από τη γη των Κικόνων.

Λεπτομέρειες Οίνου

Χρώμα: Λαμπερό λευκοκίτρινο με λευκόχρυσες ανταύγειες
Γλυκύτητα: Ξηρό
Ποικιλία: Μαλαγουζιά 100%
Χρονιά: 2022
Έδαφος: Ερυθρό αργιλοπηλώδες
Διαλογή: Στο χέρι
Τεχνική οινοποίησης: Λευκή κλασική με bâttonage
Παραγωγός: Domaine Kikones
Αλκοόλ: 14%
Χώρα: Ελλάδα
Περιοχή: Μαρώνεια Θράκης

Το Food Pairing που θα αναδείξει το κρασί 

Η κομψότητα της Μαλαγουζιάς αυτής της επιτρέπει να υποστηρίξει μαλακά τυριά, όπως το  μανούρι και το ανθότυρο. Ό,τι πρέπει για τα παρεϊστικα πλατό τυριών που θα ετοιμάσουμε το βραδάκι με φίλους. Γιατί όχι και με ένα ντάκο που θα δώσει για λίγο ακόμα την αίσθηση του καλοκαιριού. Θα παίξουμε και με ορεκτικά όπως η ταραμοσαλάτα, η φάβα, ή μια αλμυρή κολοκυθόπιτα.

Στα κυρίως, ο συνδυασμός της με πιάτα που έχουν μια πιο γκουρμέ πινελιά όπως το σεβίτσε ή το καρπάτσιο ψαριού με ξύσμα και χυμό από λάιμ σίγουρα θα μας τρελάνει. Τα ωμά όστρακα έχουν και αυτά την τιμητική τους, ενώ το sushi ταιριάζει γάντι, εξάλλου για αυτό το ''Μάρων'' εξάγεται στην Ιαπωνία. Ψητά θαλασσινά, αλλά και λιπαρά ψάρια δε γίνεται να λείπουν από το pairing, αφού παντρεύονται άψογα με το προφίλ του "Μάρων”. Καλαμάρι γεμιστό και μυδοπίλαφο είναι επίσης στα must-try.

Αν πάλι προτιμάμε τα πουλερικά, τότε μπορούμε να ανοίξουμε μια φιάλη όταν μαγειρέψουμε κοτόπουλο με λευκές σάλτσες με ελαφρώς κρεμώδη υφή αλλά και κουνέλι.

Η ζωή θέλει και λίγη τόλμη, γι’ αυτό το ταίριασμα με πορτοκαλόπιτα, τάρτα λεμονιού και γαλακτομπούρεκο αξίζει μια δοκιμή. Είναι ένα αναπάντεχα ισορροπημένο αποτέλεσμα που θα μας αποζημιώσει. 

Chef τι συνταγή προτείνουμε για το "Μάρων";

Ηλίας Παναγιώτου Sense

Ο Ηλίας Παναγιώτου από την μπριγκάντα του Sense Athens εμπνεύστηκε από την συγκεκριμένη ετικέτα προτείνοντας μία συνταγή που του πάει γάντι είτε αποφασίσεις να την απολαύσεις για μεσημέρι είτε για βράδυ. Τα Ζυμαρικά με Άγρια & Αποξηραμένα Μανιτάρια αποτελεί ένα πιάτο με πολύ ενδιαφέρουσα στοιχεία τα οποία θα σε εκπλήξουν, ταιριάζοντας απόλυτα με την ετικέτα "Μάρων" από Domaine Kikones. 

Ζυμαρικά με άγρια & αποξηραμένα μανιτάρια

Υλικά για τα μανιτάρια: 30 γρ. άγρια μανιτάρια, αποξηραμένα
550 γρ. νερό, (250 γρ. βραστό + 300 γρ. σε θερμοκρασία δωματίου)                                          4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
200 γρ. μανιτάρια shimeji
200 γρ. κανθαρέλες   
αλάτι & πιπέρι  
50 γρ. λευκό κρασί 
100 γρ. κρεμμύδ
1 κουταλιά της σούπας φρέσκο θυμάρι 
1 σκ. σκόρδο 

Εκτέλεση: Ρίχνουμε σε ένα μπολ τα αποξηραμένα μανιτάρια και 250 γρ. βραστό νερό. Και αφήνουμε για 10 λεπτά. Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και αφήνουμε να ζεσταθεί καλά. Ρίχνουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο, τα μανιτάρια shimeji, τις κανθαρέλες , το αλάτι και το πιπέρι, και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα.

Μεταφέρουμε τα μανιτάρια σε ένα μπολ, αφήνοντας το τηγάνι στη φωτιά. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και το θυμάρι, και τα ρίχνουμε στο τηγάνι. Προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το σκόρδο, και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να καραμελώσει το κρεμμύδι. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα αποξηραμένα μανιτάρια μαζί με το νερό τους, τα μανιτάρια shimeji και 200 γρ. νερό από τα ζυμαρικά, και σιγοβράζουμε για 10-15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα μανιτάρια και να δέσει η σάλτσα.

*για τα ζυμαρικά προτείνονται rigatoni ή spaghettini no.11

Για την σύνθεση: Βάζουμε τα ζυμαρικά στο τηγάνι με το κρεμμύδι και το σκόρδο , προσθέτουμε τα μανιτάρια και δίνουμε έναν καλο βρασμό ,ώσπου να χυλώσει.Προσθέτουμε αν θέλουμε έξτρα πιπέρι , καρίκι Τήνου ή παρμεζάνα και πιπέρι και απολαμβάνουμε με τα αγαπημένα μας πρόσωπα υψώνοντας ένα ποτήρι Μαλαγουζιά  από Domaine Kikones.

www.kikones.gr / Facebook Domaine Kikones / Instagram domaine_kikones / τηλέφωνο επικοινωνίας 25310-83737

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Μεγάλες Μέρες Νεμέας: 11+1 εμπειρίες που αξίζει να "μην χάσεις" αυτό το Σαββατοκύριακο!

Οι Μεγάλες Μέρες Νεμέας ξεκινούν "πληθωρικά" καθιστώντας αυτό το Σαββατοκύριακο πιο εκδρομικό από ποτέ. Για αυτό εμείς ετοιμάσαμε την δική σου "λίστα" με όσα αξίζει να κάνεις αν "βρεθείς" στη καρδιά της μεγαλύτερης αμπελουργικής ζώνης.

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΡΣΙΩΤΗ
06/09/2025

"Επαναγοητεύοντας τον Κόσμο" το θέμα του 3ο Διεθνούς Συμποσίου για μια Νέα Ελευσίνα

Ένα τριήμερο αναστοχασμού, εμπνευσμένου διαλόγου και οραματικής δράσης έρχεται στο Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας, μαζί με ομιλίες και καλλιτεχνικές δράσεις.

Τι θα κάνεις αυτό το Σαββατοκύριακο στην Αθήνα

Φεστιβάλ, σινεμά και όσα δεν πρέπει να χάσεις στην πόλη τις επόμενες μέρες.

Τα άχαστα της πόλης για τις επόμενες εβδομάδες

Με τον Σεπτέμβρη να σηματοδοτεί την έναρξη της νέας σεζόν, η πόλη γεμίζει ξανά με πολιτιστικές προτάσεις που αγκαλιάζουν κάθε μορφή τέχνης - από μουσική και θέατρο μέχρι κινηματογράφο και εικαστικά.

Το Greece Race for the Cure επιστρέφει με σύνθημα "Μαζί πιο δυνατοί από τον καρκίνο του μαστού"

Το Greece Race for the Cure® μάς φέρνει για 17η χρονιά κοντά για καλό σκοπό, με έναν αγώνα τρεξίματος 5χλμ κι έναν περπατήματος 2 χλμ.

Ημέρες Καριέρας 2025: Για μία καινούργια αρχή, έλα όπως είσαι!

Οι Ημέρες Καριέρας, το μεγαλύτερο career fair της Ελλάδας, επιστρέφουν ανανεωμένες και πιο interactive από ποτέ, σε νέο venue!