Κακοκαιρία στην Αττική: Τι ισχύει με μετακινήσεις, σχολεία, εργασία και πότε εξασθενούν τα φαινόμενα

Μήνυμα από το 112 εστάλη το πρωί στους κατοίκους της πρωτεύουσας, που έχει τεθεί σε "red code" για περιορισμό μετακινήσεων.

πλημμύρες στην Αθήνα © shutterstock

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται η Αττική, αλλά και ολόκληρη η χώρα, λόγω του σφοδρού κύματος κακοκαιρίας που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Ήδη από τις πρώτες πρωινές ώρες έχει ξεκινήσει η βροχόπτωση, η οποία αναμένεται να εξελιχθεί σε σφοδρές καταιγίδες και θυελλώδους ανέμους από το μεσημέρι και μετά.

Σύσταση περιορισμού μετακινήσεων στην Αττική

Λίγο μετά τις 10:00 εστάλη μήνυμα από το 112 στους κατοίκους της πρωτεύουσας καλώντας τους να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους.

Λόγω έντονων καιρικών φαινομένων που αναμένεται να εκδηλωθούν στην περιφέρεια της Αττικής από το μεσημέρι μέχρι αργά το βράδυ της Τετάρτης, περιορίστε τις μετακινήσεις σας στις απολύτως αναγκαίες", αναφέρεται στο μήνυμα του 112. 

Κλειστά τα σχολεία λόγω κακοκαιρίας

Υπενθυμίζεται ότι ήδη από την Τρίτη ελήφθη η απόφαση να κλείσουν τα σχολεία στην Αττική λόγω του καιρού.

"Με απόφαση του Περιφερειάρχη Νίκου Χαρδαλιά και κατόπιν εισήγησης των μελών της Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου, της Πολιτικής Προστασίας και της ΕΜΥ, κλειστά θα παραμείνουν για προληπτικούς λόγους αύριο, Τετάρτη 21 Ιανουαρίου, όλα τα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και τα νυκτερινά σχολεία σε όλη την Αττική.

Η απόφαση ελήφθη με στόχο την προστασία των μαθητών και του εκπαιδευτικού προσωπικού από τους κινδύνους που θα μπορούσαν να προκύψουν από τις μετακινήσεις προς και από τα σχολεία, καθώς από το μεσημέρι και μετά προβλέπονται σφοδρές βροχοπτώσεις με υψηλή πυκνότητα", σημειώνεται μεταξύ άλλων από την Περιφέρεια Αττικής.

'Red code' για την Περιφέρεια Αττικής

Παράλληλα, σε κατάσταση συναγερμού τέθηκαν μέχρι την Πέμπτη συνολικά 5 Περιφέρειες, μεταξύ των οποίων και της Αττικής, από την Πολιτική Προστασία.

Ειδικότερα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας μετά το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που εκδόθηκε από την ΕΜΥ και τη συνεδρίαση της Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου, έθεσε σε κατάσταση κινητοποίησης (Red Code) από Τετάρτη έως και Πέμπτη τις Περιφέρειες:

  • Αττικής
  • Πελοποννήσου
  • Στερεάς Ελλάδας
  • Θεσσαλία
  • Δυτική Μακεδονία

Απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια Πειραιά, Ραφήνας και Λαυρίου

Λόγω της κακοκαιρίας "δεμένα" θα παραμείνουν σήμερα τα πλοία, που αναχωρούν από την Αττική.

Συγκεκριμένα, από το λιμάνι Πειραιά, Ραφήνας και Λαυρίου ακυρώθηκαν όλα τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια προς τα νησιά του Αιγαίου, τις Κυκλάδες και την Κρήτη, καθώς, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, από το μεσημέρι αναμένεται να ενταθούν τα ισχυρά καιρικά φαινόμενα στην Αττική.

Ταυτόχρονα, δεν θα πραγματοποιηθούν δρομολόγια από τον Αργοσαρωνικό από κανένα ταχύπλοο, τουλάχιστον έως τις 17:00.

Τι αποφάσισε το Υπουργείο Εργασίας για δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Έκτακτα μέτρα ανακοινώθηκαν και για την προστασία των εργαζομένων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Με την οδηγία που εξέδωσε το Υπουργείο Εσωτερικών, οι δημόσιοι υπάλληλοι μπορούν να απουσιάσουν σήμερα δικαιολογημένα.

Παράλληλα, σταματούν υποχρεωτικά οι εξωτερικές χειρωνακτικές εργασίες στον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας, όπως σε τεχνικά και οικοδομικά έργα, εργοτάξια, ναυπηγοεπισκευαστικές ζώνες, αλλά και η διανομή προϊόντων (delivery). Το μέτρο ισχύει για την Αττική, τη Βοιωτία και την Εύβοια από τις 10:00 έως τις 20:00.

Στον ιδιωτικό τομέα, το Υπουργείο απεύθυνε σύσταση στις ιδιωτικές επιχειρήσεις να εφαρμόσουν τηλεργασία σε όσες περιπτώσεις, είναι οργανωτικά εφικτή η παροχή εξ αποστάσεως εργασίας. Ταυτόχρονα, για τη διευκόλυνση των εργαζομένων κατά την τυχόν αλλαγή χρόνου προσέλευσης και αποχώρησής τους από την εργασία, λόγω των καιρικών φαινομένων, το Υπουργείο δίνει στους εργοδότες τη δυνατότητα να μην καταχωρούν εκ των προτέρων στο Εργάνη κάθε αλλαγή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας.

Πότε αναμένεται να εξασθενήσουν τα φαινόμενα

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, το κρίσιμο εξάωρο σήμερα για την Αττική είναι μέχρι και τις 16:00 – 17:00. Σταδιακή εξασθένηση της κακοκαιρίας αναμένεται από αύριο, Πέμπτη 22/1, με τον καιρό να βελτιώνεται αισθητά από την Παρασκευή 23/01.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Ενα διήμερο ευαισθητοποίησης για τη νόσο Αλτσχάιμερ στο ΚΠΙΣΝ

Για τέταρτη συνεχή χρονιά, η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών και το ΚΠΙΣΝ ενώνουν τις δυνάμεις τους για ένα διήμερο αφιερωμένο στη νόσο Alzheimer, στις 26 και 27 Σεπτεμβρίου με ελεύθερη είσοδο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
15/09/2026

10 Λόγοι για να μη χάσεις το Athens Coffee Festival 2026

Για τρεις ημέρες η Τεχνόπολη κινείται σε ρυθμούς καφέ, με περισσότερα από 200 brands, baristas, σεμινάρια, πρωταθλήματα, DJ sets και stand-up comedy να συνθέτουν το πρόγραμμα του Athens Coffee Festival 2026.

Ένα φεστιβάλ με ελεύθερη είσοδο σας καλεί να ανακαλύψετε πτυχές του κινεζικού πολιτισμού

Ελάτε με την οικογένεια και τους φίλους σας και ανακαλύψτε μια διαφορετική πλευρά της Κίνας μέσα από τον πολιτισμό Teochew.

Εορτολόγιο 2026: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 15 Σεπτεμβρίου

Μην ξεχάσετε να δώσετε τις ευχές σας στα αγαπημένα σας άτομα.

Πανσέληνος Σεπτεμβρίου 2026: Πότε και τι ώρα θα δούμε το "Φεγγάρι της Συγκομιδής"

Το "Φεγγάρι της Συγκομιδής" έλκει την ονομασία του από τις παραδόσεις των ιθαγενών στη Βόρεια Αμερική!

Έχετε δει ποτέ την "Αθηνάς χωρίς αυτοκίνητο";

Για δύο ημέρες η πολυσύχναστη οδός παραδίδεται στους πεζούς με δωρεάν δράσεις για όλες τις ηλικίες!

Όλα όσα θα κάνεις αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα

Με autumn vibes γεμίζει σιγά-σιγά η πόλη και εμείς ψάξαμε τι παίζει αυτή την εβδομάδα και θα μας βγάλει από το σπίτι.