
Αν αναζητάς την αφορμή εκείνη για μικρή και γρήγορη εξόρμηση από την Αθήνα τότε είσαι στο σωστό δρόμο καθώς μόλίς σήμερα οι "Μεγάλες Μέρες Νεμέας" ανοίγουν τις πόρτες τους όπως επίσης και όλα τα οινοποιεία της περιοχής και όχι μόνο.
Ένα γεγονός που αν δεν έχεις επισκεφθεί, αξίζει με το παραπάνω καθώς διαθέτει τα πάντα: εκδρομή σε αμπελώνες, ξεναγήσεις και ανοιχτές γευσιγνωσίες για το κοινό, ξεχωριστά masteclasses από επαγγελματίες του χώρου για τους πραγματικούς μύστες του κρασιού, μουσικά και πολιτιστικά events, live cooking για να μυηθείς απλά και ωραία στα τοπικά προιόντα της περιοχής και πολλά ακόμα που κάνουν απευθείας την εκδρομή σου θεαματική και συνεπώς θεματική. Μία ατμόσφαιρα γιορτής, λοιπόν που σε κάνει να νιώθεις ταξιδιώτης και όχι απλά επισκέπτης. Για αυτό εσύ ετοιμάζεις σακίδιο και εμείς την ατζέντα για όσα αξίζει να κάνεις αυτό το Σαββατοκύριακο.
Η Νεμέα άλλωστε απέχει μόλις μιάμιση ώρα από την Αθήνα και αυτό σημαίνει ότι μπορείς να οργανώσεις το ταξίδι σου εύκολα – με φίλους, με το άλλο σου μισό ή ακόμα και με την οικογένεια. Να σημειωθεί ότι αποτελεί την μεγαλύτερη αμπελουργική ζώνη της χώρας με την ποικιλία Αγιωργίτικο να διατηρεί να σκήπτρα καθώς είναι και η πρωταγωνίστρια ποικιλία της περιοχής, από την οποία θα δοκιμάσεις τις δημοφιλείς ΠΟΠ Νεμέας για τους λάτρεις της παλαίωσης, τα φρέσκα ερυθρά σε πιο νεανικό τόνο με έντονη φρουτώδη προσωπικότητα καθώς και ξεχωριστά ροζέ στα οποία αυτή η ποικιλία τους πάει γάντι.

Η πατρίδα, συνεπώς, του θρυλικού Αγιωργίτικου φοράει τα γιορτινά της κάθε χρόνο, το πρώτο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου με τις "Μεγάλες Μέρες Νεμέας" να αποτελούν εδώ και χρόνια, έναν μοναδικό θεσμό που έχει καθιερωθεί, που αναμένετε από πολλούς και που φέρνει κοντά επαγγελματίες του οινικού χώρου, οινόφιλους, ταξιδιώτες και ανθρώπους που αγαπούν τον πολιτισμό, τη φύση και τις ιστορίες πίσω από κάθε ποτήρι κρασί. Και σίγουρα η εμπειρία είναι κάτι περισσότερο από μια σειρά επισκέψεων σε οινοποιεία.
Είναι ένα ολοκληρωμένο ταξίδι οίνου, γεύσης και πολιτισμού, που ξεκινά από τα Κτήματα και τα οινοποιεία και απλώνεται στους αμπελώνες, στα τοπικά εστιατόρια και στους χώρους των ξενοδοχείων καθώς και σε κάθε spot το οποίο φιλοξενεί και μία δράση αποκλειστικά για το κρασί. Το πρόγραμμα για το διήμερο 5–7 Σεπτεμβρίου είναι πληθωρικό, είναι θεματικό με εκπλήξεις και γεγονότα, προσφέροντας προτάσεις που συνδυάζουν αυθεντικές εμπειρίες με την ατμόσφαιρα μιας μεγάλης γιορτής.
Και ξεκινάμε! Τα hightlights που δεν χάνεις
Φύγαμε προς ολοταχώς για διευθύνσεις, spots, εμπειρίες και δρώμενα που σε περιμένουν για να ζήσεις όπως πραγματικά αξίζει τις Μεγάλες Μέρες Νεμέας. Από masterclasses και θεματικές γευσιγνωσίες μέχρι wine tours και γαστρονομικά events στους χώρους των οινοποιείων, η ατζέντα για αυτό το διήμερο σίγουρα θα σε "ξαφνιάσει" ευχάριστά.
1. Ανοιχτή Γευσιγνωσία στον ΣΟΝ: Το διήμερο Σάββατο και Κυριακή στο χώρου του ΣΟΝ, έχεις την ευκαιρία να αφεθείς σε γευστικές δοκιμές όπου περιλαμβάνουν ετικέτες κρασιών από όλα τα οινοποιεία της Νεμέας και να ανακαλύψεις εκείνη ή εκείνες που "ψήφισε" ο δικός σου ουρανίσκος. (Σάββατο & Κυριακή, 6/9 & 7/9, 11:00 – 18:00, ελεύθερη είσοδος)

2. Mamatsita Live Cooking στο Οινοποιείο Μπαραφάκα: Για εσένα που λατρεύεις την μαγειρική, τι καλύτερο να βρίσκεσαι δίπλα σε αμπελώνες, ανάμεσα σε βαρέλια και αρώματα κρασιού όπου η αγαπημένη "μαμά στην τσίτα" mamatsita μαγειρεύει μπροστά σου, απευθείας και βιωματικά και όλοι μαζί στρώνετε το δικό σας τραπέζι. Εκεί λοιπόν που τα αρώματα μπλέκονται με το κρασί, οι γεύσεις ζωντανεύουν και όλοι οι "συνδαιτημόνες" γίνεστε μέρος και κομμάτι της εμπειρίας. (Σάββατο 6/9, 14:00 – 16:00).
Nα προσθέσω όμως και κάτι ακόμα; Η Κυριακή στο οινοποιείο θα είναι ακόμα πιο γλυκιά και υπάρχει λόγος. Το κελάρι "μεταμορφώνεται" με τη βοήθεια του pastry chef Γιώργου Τσελώνη. Ο ιδιοκτήτης του Γλυκύν Βραστόν δημιουργεί ένα pairing τριών εκλεκτών κρασιών με τρία απολαυστικά επιδόρπια Κάθε κρασί, κάθε μπουκιά, ένας διάλογος ανάμεσα στη γεύση και το άρωμα αλλά και ένα ταξίδι που ξεκινά στο ποτήρι και ολοκληρώνεται στο χαμόγελο.(Κυριακή 7/9, 11:00-13:00)
3. Γευσιγνωσία "Ροζέ Αγιωργίτικο”στο Κera Neme: Στον σύγχρονο και ιδιαίτερο χώρο του ξενοδοχείου KERA NEME και υπό την καθοδήγηση της Μαρίας Τζίτζη, τα ποτήρια γεμίζουν αποκλειστικά με ροζέ κρασιά. Μην κρυβόμαστε άλλωστε αυτός ο τύπος κρασιού είναι και εκείνος που η μεγάλη πλειοψηφία του οινόφιλου κοινού έχει αδυναμία. Για αυτό είναι η ώρα να εμβαθύνεις ακόμα περισσότερο στο αγαπημένο σου ροζέ κρασιά από διαφορετικές οπτικές. (Σάββατο 6/9, 11:00, απαιτείται κράτηση)

Το όνομα της Νεμέα ή αλλιώς ή Γη του Αγιωργίτικου.
4. Live, εικαστική έκθεση & γαστρονομικά twist στο Κτήμα Σκούρα: Στο ερώτημα μουσική, τέχνη ή γαστρονομία, η απάντηση σαφώς είναι ότι όλα συνυπάρχουν, συνδέονται και εκφράζονται με τον πιο δυναμικό τρόπο. Φέτος, η βεράντα του Κτήματος υποδέχεται τη Νίνα Μαζάνη στις 6 Σεπτεμβρίου για μια συναυλία ελληνικής έντεχνης μουσικής ενώ ο εικαστικός καλλιτέχνης Κυριαζής Αλέξανδρος, γνωστός και ως το καλλιτεχνικό σύμπαν "Spheres of Dreams", θα παρουσιάσει τα μοναδικά του έργα στο bistro του οινοποιείου. Μην ξεχάσεις γιατί δεν ξεχνίεται, ο σεφ Δημήτρης Παλιούρας από το εστιατόριο Valaora, έρχεται να προσφέρει μια επιλογή fine dining street food, συνδυάζοντας την απόλαυση της γαστρονομίας με την τέχνη και τη μουσική. (Σάββατο 6/9, 20:00-23:00, απαιτείται είσοδος)
5. Masterclass "Κυδωνίτσα”, τιμώμενη Ελληνική ποικιλία στο Palivou Wine Train: Το γεγονός ότι αποτελεί μία από τις "talk of the town" ποικιλίες, είναι γνωστό. Στα wine bar της πρωτεύουσας άλλωστε η Κυδωνίτσα συζητείται πολύ και ναι σερβίρετε κιόλας αρκετά ειδικά σε αυτούς που έχουν την περιέργεια να την γνωρίσουν. Μήπως ήρθε η στιγμή να παρακολουθήσεις ένα masterclass με συντονιστή τον Στέφανο Κόγια, αποκλειστικά αφιερωμένο σε αυτό το σταφύλι μέσα από μία ατζέντα κρασιών -συνολικά 14 ετικέτες- από την Νεμέα αλλά...και από όλη την Πελοπόννησο. Η δυναμικότερα ανερχόμενη λευκή ελληνική ποικιλία μπαίνει στο μικροσκόπιο και αποκαλύπτει στον κόσμο της καθε μυστικό αλλά και κάθε πτυχή του χαρακτήρα της. (Σάββατο 6/9, 19:00, απαιτείται κράτηση. Κτήμα Παλυβού)
6. Γευσιγνωσία στο Χρόνο Nikolaou Estate X Milia Riza: Μα τι πιο όμορφο από τις οινικές συναντήσεις και εδώ έχουμε μία περίπτωση που το επιβεβαιώνει με το παραπάνω. Στο χώρο του Κτήματος Νικολάου θα πραγματοποιηθούν γευσιγνωσίες από την ατζέντα των κρασιών και των δύο οινοποιείων. Στα "must" της υπόθεσης "κρατάς" το Live Cooking του Σαββάτου με τοπικές λιχουδιές & γαστρονομικά twist όπως επίσης και την "Γευσιγνωσία στο Χρόνο" της Κυριακής όπου εξερευνείς ταυτόχρονα παλιές εσοδείες του Κτήματος Νικολάου και τα ξεχωριστά αφρώδη κρασιά από Milia Riza, μία εμπειρία με ανατροπή, έκπληξη και πλουραλισμό. (Σάββατο 6/9, 12:00-15:00, Κυριακή 7/9, 14:00-16:00)

7. Παυσίαση Βιβλίου & Masterclasses στο Οινοποιείο Ζαχαριάς: Αν έχεις ακούσει για την σπάνια ποικιλία "Σκλάβα", θα σου πω ότι σε αυτό το οινοποιείο εστιάζουν και εμβαθύνουν ιδιαιτέρως σε αυτό το σταφύλι, για αυτό όταν το επισκεφθείς -το κρατάς στα tips- ζητάς να δοκιμάσεις. To Σάββατο θα ανακαλύψεις την παρουσίαση βιβλίου "Κρασί από τα Χείλη σου" απευθείας από τον Κώστα Κρομμύδα βεβαίως και στον αμπελώνα της Σκλάβας ενώ την Κυριακή θα τρέξει masterclass από τον Κώστα Προβατά, "In Magnum Veritas" μπαίνοντας σε μονοπάτια απόλυτης έκφρασης του κρασιού. (Σάββατο 6/9, 19:00-20:00 & Κυριακή 7/9, 12:00-13:00)
8. Wine – Art Workshop & Oenotherapy στο Κτήμα Παλυβού: Δύο εμπειρίες που αξίζει να παρακολουθήσεις και να γίνεις μέρος τους αγήνοντας ελεύθερες αισθήσεις και πνεύμα. Ένα ξεχωριστό καλλιτεχνικό βίωμα υπό την καθοδήγηση του εικαστικού Vmixo. Θα έχες την ευκαιρία να ζωγραφίσειςς σε ποτήρια κρασιού & καπέλα δημιουργώντας μοναδικά έργα τέχνης τα οποία και θα πάρεις μαζί σου. Μοναδική άλλωστε προϋπόθεση η φαντασία και η έμπνευση σου. Επίσης η οινολόγος Λένγκα Γρηγοριάδου παρουσιάζει τα 100% φυσικά καλλυντικά Lenga Oenotherapy από σταφύλια του Κτήματος Avantis στην Εύβοια και σε καλεί σε μία mini περιποίηση προσώπου από την αισθητικό της εταιρίας ώστε να αφεθείς σε μια μοναδική στιγμή ευεξίας και ομορφιάς. (Κυριακή 7/9, 13:30 – 15:30 & 11:00 – 16:00)
9. Τρύγος και παραδοσιακό πάτημα σταφυλιών αλλά & open street food στο Οινοποιείο Λαφαζάνη: Τι καλύτερο από το να ξεκινήσεις την Κυριακή με τρύγο αλλά και παραδοσιακό πάτημα σταφυλιών. Πολύ καλά ακούσες γιατί μαζί με άλλους οινόφιλους που θα είναι συγκεντρωμένοι στο Κτήμα θα πάς στο αμπέλι ακριβώς δίπλα στο οινοποιείο, θα κόψεις τα σταφύλια, και μετά θα ακολουθήσει το παραδοσιακό πάτημα στον εξωτερικό χώρο του οινοποιείου. Μία εμπειρία που αξίζει ιδιαιτέρα και για οικογένειες με παιδιά. Και επειδή μετά σίγουρα θα έχει ανοίξει η όρεξη, η "Καντίνα της Μιχαλακοπούλου" θα είναι εκεί για να προσφέρει, τι άλλο, το πιο νόστιμο street food.
10. Γευσιγνωσία Σπάνιων παλαιωμένων οίνων Π.Ο.Π. ΝΕΜΕΑ στο Kera Neme: Και επειδή έχεις "πατήσει" εδάφη ΠΟΠ, είναι φυσικό επόμενο να ακολουθήσεις μία γευσιγνωσία ώστε να μάθεις τι σημαίνει ΠΟΠ Νεμέα, πώς τα πάει το Αγιωργίτικο με το χρόνο, τι ρόλο παίζει το βαρέλι και η παλαίωση αλλά και ένα "κρίσιμο" ερώτημα για το πόσο έχουν αλλάξει οι ΠΟΠ Νεμέες τα τελευταία 15 χρόνια. Όλα αυτά και πολλά ακόμα θα βρεθούν στο μικροσκόπιο. (Κυριακή 7/9, 13:00, απαιτείται κράτηση)

γαστρονομικά events & πολλά ακόμη.
11. Γευσιγνωσία "Εξαιρετικών ελαιολάδων” στο Ελαιοτριβείο Σελλάς: Τι θα έλεγες λοιπόν για ένα γευστικό "παιχνίδι" από το κρασί στα μυστικά της γεύσης του ελαιολάδου. Αν δεν έχεις παρακολουθήσεις μέχρι τώρα, την μαγεία του olive oil tasting, ήρθε η στιγμή και θα σε δικαιώσει. Η Μαρία Κατσούλη, Wine and Olive Oil Sommelier και Διευθύντρια του Διεθνούς Διαγωνισμού Ελαιολάδου ATHENA, θα σε μυήσει στα μυστικά της οργανοληπτικής δοκιμής, μια τέχνη που, αν και έχει ομοιότητες με το κρασί, κρύβει και σημαντικές διαφορές.
12. Γευσιγνωσία "Τα λευκά της Νεμέας” στο Ξενοδοχείο ΝΑΙΑS: Μπορεί να είμαστε στη Γη του Αγιωργίτικου με τον ερυθρό θησαυρό να είναι πρωταγωνιστής, όμως και οι λευκές ποικιλίες στο terroir της Νεμέας κάνουν το θαύμας τους. Αν θες να γνωρίσεις καλύτερα τα λευκά κρασιά της περιοχής, να δοκιμάσεις ξανά αγαπημένες ποικιλίες αλλά και να γνωρίσεις και νέες που φύονται στην αμπελουργική ζώνη, ιδού η ευκαιρία. (Κυριακή 7/9, 11:00)
*Όλα τα οινοποιεία από την Παρασκευή 5/9 έως και την Κυριακή 7/9 είναι ανοιχτά για ξεναγήσεις & γευσιγνωσίες με την είσοδο στο κοινό να είναι ελεύθερη. Επίσης ανακαλύπτεις και ειδικές προσφορές λόγω του θεσμού στις φιάλες κρασιών.
Extra tips για να "ζήσεις" σαν local
Αφού θα είσαι στη Νεμέα για τον απόλυτα οινικό θεσμό, αξίζει αν βρεις χρόνο και για ακόμα κάποιες επιπλέον δράσεις που αξίζει να σημειώσεις στην ατζέντα σου. Κάνε μία επίσκεψη από τον Αρχαιολογικό Χώρο & το Αρχαίο Στάδιο Νεμέας που αξίζει να γίνει νωρίς το πρωί. Ο Ναός του Νέμειου Διός είναι συγκλονιστικός, παρατήρησε τις σκαλιστές λεπτομέρειες στις πέτρες και στα υπολείμματα των κιόνων που δεν φαίνονται από μακριά και όσον αφορά το Στάδιο μην σταθείς μόνο στην κεντρική του διαδρομή, περπάτησε και γύρω ενώ μπορείς να καθίσεις και στις πέτρινες εξέδρες.
Αν σας αρέσουν οι πεζοπορίες, μία περιπατητική στα μονοπάτια που υπάρχουν στον αρχαιολογικό χώρο με φόντο τους αμπελώνες, θα σας δικαιώσουν. Ένα mini road trip για sunset μέχρι το Κούτσι, το προσθέτεις στα "must" ενώ μην ξεχάσεις να έχεις εφοδιαστεί και με μία φιάλη κρασιού για να απολαύσεις την θέα -η οποία είναι μαγική-.

Επίσης μία βόλτα στο Λεόντειο ή αλλιώς "Λιόντι" όπως το αποκαλούν οι ντόπιοι, ένα παραδοσιακό χωριό της Νεμέας, -κάπως αμφιθεατρικό θα λέγαμε- αξίζει πολύ με την διαδρομή να είναι όλη μέσα από αμπέλια και κτήματα όπως επίσης και στον Φενεό, μοναδικής φυσικής ομορφιάς προορισμός όπου αν πας να αγοράσεις μέλι και τοπικά τυριά ή αν βρεις τρούφα από κάποιον τοπικό παραγωγό. Επίσης στα tips να κρατήσεις οπωσδήποτε ότι κατά την διάρκεια των Μεγάλων Ημερών Νεμέας, τα οινοποιεία πραγματοποιούν ειδικές προσφορές στις φιάλες τους οπότε είναι μία ευκαιρία να αγοράσεις και τις αγαπημένες σου ετικέτες κρασιού.
Περισσότερες πληροφορίες για Μεγάλες Μέρες Νεμέας θα βρείτε εδώ
Ακολούθησε το Αθηνόραμα σε facebook & instagram