
Με πλήρη ανανεωμένο αέρα και πλούσια ατζέντα επιστρέφει για φέτος η έκθεση "Ελληνικό Απόσταγμα" όπου δίνει ραντεβού στις 19 Ιανουαρίου στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Να αναφερθεί ότι πρόκειται για την μοναδική εκδήλωση όπου οι θησαυροί της ελληνικής αποσταγματοποιίας όπως τσίπουρο, ούζο, τσικουδιά. μπράντι και άλλα αποστάγματα σταφυλής, επώνυμα και εμφιαλωμένα βρίσκονται σε πρώτο πλάνο μέσα από γευστικές δοκιμές όπως επίσης και θεματικά masterclasses.
Γνώρισε & δοκίμασε 30 Ελληνικές αποσταγματοποιίες & 150 προιόντα
Την φετινή χρονιά συμμετέχουν περισσότερες από 30 αποσταγματοποιίες και ποτοποιίες από κάθε γωνιά της χώρας με το κοινό να έχει την ευκαιρία να εξερευνήσει και να ανακαλύψει 150 προιόντα.
Πιο συγκεκριμένα εκτός από τα γνωστά και καθιερωμένα ποτά, θα υπάρχουν σπάνια παλαιωμένα τσίπουρα, premium ούζα διπλής και τριπλής απόσταξης, δυσεύρετα τσίπουρα μικρών τοπικών παραγωγών, αποστάγματα φρούτων και ηδύποτα, τα αγαπημένα σε όλους λικέρ από βότανα και άλλες αρωματικές ουσίες της ελληνικής υπαίθρου που "αιχμαλωτίζουν" περίτεχνα τις εξαιρετικές ευωδίες στη φιάλη.

Η έκθεση "Ελληνικό Απόσταγμα" η οποία διοργανώνεται από την Vinetum, αφορά αποκλειστικά ελληνικές ποτοποιίες με επώνυμα, τυποποιημένα προϊόντα υψηλής ποιότητας, αυτά που αποτελούν ουσιαστικά και το μέλλον του κλάδου. Παρουσία των δημιουργών - παραγωγών τους, τα καλύτερα ελληνικά αποστάγματα εκτίθενται προς δοκιμή, ξεδιπλώνοντας το χαρακτήρα και την φυσιογνωμία τους αλλά σαφώς επιβεβαιώνοντας και την αξία και την μοναδικότητα τους, το καθένα με διαφορετικό τρόπο και αφήγημα.
Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι τα συγκεκριμένα ποτά αποτελούν πολύτιμα "εργαλεία" για πολλούς bartenders και mixologists του εγχώριου και διεθνή γίγνεσθαι. Αρκετοί είναι οι επαγγελματίες του χώρου που έχουν εμπνευστεί είτε για την δημιουργία πρωτότυπων και ευφάνταστων κοκτέιλ ή ακόμα και ως συστατικά παγκοσμίως γνωστών και εδραιωμένων τέτοιων ποτών, όπως πικάντικο Negroni με τσίπουρο αντί τζιν και αρωματικό Bloody Mary με ούζο αντί βότκα.
Για θεματικά masterclasses κανείς;
Εκτός από τις γευστικές δοκιμές, στο "Ελληνικό Απόσταγμα", το κοινό θα έχει την δυνατότητα να παρακολουθήσει και ξεχωριστά παράλληλα events-masterclasses τα οποία θα πλαισιώνουν την έκθεση.
Κάποια από αυτά θα είναι το "Παράθυρο στον κόσμο: Baijiu Masterclass", όπου το εθνικό απόσταγμα της Κίνας, Baijiu, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στη χώρα μας σε σεμινάριο γευσιγνωσίας με 7 βραβευμένες ετικέτες που επεξηγεί ένας από τους μεγαλύτερους ειδικούς παγκοσμίως, ο Derek Sandhaus.

Η συγκριτική γευστική δοκιμή "Grappa & Τσίπουρο: αδέρφια ή ξαδέρφια;", είναι το επόμενο στην ατζέντα όπου βάζει στο μικροσκόπιο ομοιότητες και διαφορές μεταξύ των δύο εμβληματικών αποσταγμάτων της Ιταλίας και της Ελλάδας με εισηγητές την οινολόγο Μαρία Ζερβού και τον γευσιγνώστη Luca Bonfiglioli. Τέλος, αναδεικνύοντας τη νέα τάση στο ούζο, η εκδήλωση "Premium Ούζο: Τι είναι και Πώς Πίνεται" θα προβάλλει κορυφαία ούζα της Ελλάδας συνοδεία εδεσμάτων από τα Καραμανλίδικα του Φάνη. (περισσότερες πληροφορίες για τις εκδηλώσεις αυτές περιλαμβάνονται στο site της έκθεσης).
Εισιτήρια:
Το εισιτήριο της έκθεσης "Ελληνικό Απόσταγμα" μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας κοστίζει €15 (φοιτητές 12€) και αφορά μία από τις δύο τετραωρίες, 11:30 - 15:30 ή 16:00 - 20:00. Περιλαμβάνει κατάλογο εκθετών και προϊόντων και το ειδικό αναμνηστικό ποτήρι γευστικής δοκιμής αποσταγμάτων.
*Ο αριθμός εισιτηρίων ανά τετραωρία είναι περιορισμένος, ενώ στην είσοδο της έκθεσης το κόστος τους θα είναι 18€ (φοιτητές 15€) με τη διαθεσιμότητά τους να μην είναι εγγυημένη. Οι θέσεις για τις παράλληλες εκδηλώσεις επίσης εξασφαλίζονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα εισιτηρίων.
Περισσότερες πληροφορίες: www.apostagmata.gr
Επίσημα Φυσικά Μεταλλικά Έκθεσης: ΘΕΟΝΗ και ΔΟΥΜΠΙΑ.
Η είσοδος στην έκθεση επιτρέπεται μόνο σε άτομα άνω των 18 ετών.
Η εκδήλωση "Ελληνικό Απόσταγμα" διοργανώνεται από την εταιρεία Vinetum
Ακολούθησε το Αθηνόραμα σε facebook & instagram