Τα πιο όμορφα γούρια που θα μας φέρουν τύχη το 2024

Συγκεντρώσαμε τις πιο ιδιαίτερες προτάσεις από καλλιτέχνες, μουσεία, γκαλερί και designers, ώστε να υποδεχτείτε το νέο έτος με καλοτυχία και καλλιτεχνικό αέρα.

Εθνικό Ιστορικό Μουσείο γούρι 2024

Εθνικό Ιστορικό Μουσείο

Με αφορμή τη συμπλήρωση 50 ετών από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (ΕΙΜ) αφιερώνει στη Μεγαλόνησο το γούρι του 2024, στοχεύοντας στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και την ευαισθητοποίηση για τον πάντα επίκαιρο χαρακτήρα του ζητήματος. Το γούρι αποδίδει περιστέρι, το λεγόμενο στα κυπριακά πεζούνι, σύμβολο ελπίδας, ελευθερίας και ειρήνης. Είναι εμπνευσμένο από κόσμημα-καρφίτσα (σπλίγκα), στολίδι κεφαλόδεσμου αγροτικής ενδυμασίας της Καρπασίας του 19ου αι., που χαρακτηρίζεται ως μία από τις πιο εντυπωσιακές αγροτικές γυναικείες φορεσιές της Κύπρου, με ήπια, γήινα χρώματα και περίτεχνο κεντητό διάκοσμο. Η φορεσιά ανήκει στην Ενδυματολογική Συλλογή του ΕΙΜ και αποτελεί μέρος δωρεάς του 1901 από τον Πατριωτικό Σύνδεσμο των Κυπρίων εν Αθήναις. Εκτίθεται στη μόνιμη έκθεση του μουσείου. Το γούρι κατασκευάστηκε με τη συρματερή και την ανάγλυφη συρματερή τεχνική και φοριέται ως κόσμημα λαιμού. Διατίθεται από το πωλητήριο και το ηλεκτρονικό κατάστημα του ΕΙΜ σε δύο εκδοχές, ασήμι και ασήμι επιχρυσωμένο.

Cosmic Wood Bracelet II

Cosmic Wood Bracelet II

Για εκείνους που προτιμούν κάτι πιο minimal, το βραχιόλι σχεδιασμένο από την εικαστικό Χρυσάνθη Κουμιανάκη ίσως να είναι η ιδανική λύση. Στην ιστοσελίδα koumianakis.gr μπορείτε να βρείτε κι άλλες ενδιαφέρουσες προτάσεις για τα χριστουγεννιάτικα δώρα.

Μουσείο Ακρόπολης

Γούρι Μουσείου Ακρόπολης 2024
© Πάρις Ταβιτιάν

Για το 2024, το μουσείο παρουσιάζει ένα κρεμαστό κόσμημα και επιτραπέζιο γούρι με την μορφή τροχού, φτιαγμένο από επιχρυσωμένο ορείχαλκο. Το γούρι του 2024 είναι εμπνευσμένο από μικρό χάλκινο τροχό, που αφιερώθηκε στο ιερό της Ακρόπολης γύρω στο 480–470 π.Χ. Ο τροχός θεωρείται σύμβολο της τύχης και των απρόβλεπτων γυρισμάτων της, της αστάθειας και του ευμετάβλητου στην ανθρώπινη ζωή. Το έκθεμα βρίσκεται στην αίθουσα της Αρχαϊκής Ακρόπολης, στην προθήκη 19.

kalliopix

Ο λόγος, η έκφραση και το αλφάβητο έγιναν πηγή έμπνευσης για τη νέα σειρά από γούρια του kalliopix, τα οποία μπορείτε να βρείτε στο ηλεκτρονικό κατάστημα του δημιουργού. Τα ασημένια γούρια είναι χαραγμένα με τα 24 γράμματα του ελληνικού αλφάβητου.

Eleni Marneri Gallery

Eleni Marneri Gallery
© Λεωνίδας Τούμπανος

Η γκαλερί της Ελένης Μαρνέρη είναι πάντα μια καλή λύση για να ανακαλύψετε τα πιο όμορφα χριστουγεννιάτικα δώρα. Πέρα από τα κομψά κοσμήματα από σύγχρονους, φημισμένους designers, τα κεριά και αρώματα, η γκαλερί έχει μια μεγάλη ποικιλία από γούρια, από το κλασικό ρόδι μέχρι πιο αφηρημένα σχέδια. Αυτή τη χρονιά, η Eleni Marneri Gallery διαλέγει το χρυσό-πράσινο της φύσης και της ελπίδας, της ευεξίας και της χαράς για να γιορτάσει τις ημέρες των Χριστουγέννων. Για κάτι πιο ιδιαίτερο, προτείνουμε το "The Book of Love" 2024, ένα χειροποίητο γούρι που αποτελείται από ένα μικρό βελούδινο μαξιλάρι και ένα βιβλίο μινιατούρα από ιαπωνικό χαρτί μαζί με κορδέλες και ημιπολύτιμες πέτρες και χάντρες. Συνοδεύεται από μια κάρτα με στίχους από το τραγούδι του Peter Gabriel "The Book of Love".

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Cycladic Shop

Αμέτρητες είναι οι επιλογές από γούρια και στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, που φέτος αντλεί έμπνευση για τη χριστουγεννιάτικη κολεξιόν του από τη νέα περιοδική έκθεση "Χαιρώνεια, 2 Αυγούστου 338 π.Χ.: Μια μέρα που άλλαξε τον κόσμο". Ένα από τα ομορφότερα σχέδια είναι το Γούρι 2024 "Πύλη της Ευημερίας", ένα κόσμημα εμπνευσμένο από τις πύλες των αρχαίων ελληνικών σπιτιών που διακοσμούνται με Γρύπες. Οι Γρύπες, μυθικά όντα των αρχαίων πολιτισμών, είναι οι προστάτες των θησαυρών κυρίως του χρυσού που συνδέεται με την ευημερία του σπιτιού την προστασία και την ευτυχία.

Μουσείο Μπενάκη

Μουσείο Μπενάκη γούρι 2024

Ιδιαίτερα σχέδια θα βρείτε επίσης στο Μουσείο Μπενάκη. Από κρεμαστά, βραχιόλια και επιτραπέζια γούρια εμπνευσμένα από τις συλλογές του μουσείου, μέχρι καρφίτσες και κλειδοθήκες, υπάρχει κάτι για όλους. Το Γούρι "Μικρομέρια Ακροπολιτάνα", σχεδιασμένο από τη Λίνα Σπάρη, είναι από τα ομορφότερα του Benaki Shop. Πρόκειται για το ενδημικό φυτό της Ακρόπολης και θεωρείται σύμβολο επιβίωσης, αναγέννησης και ελπίδας.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Νεοφύτου Δούκα 4, Κολωνάκι
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Εθνικό Ιστορικό Μουσείο

Παλιά Βουλή, Σταδίου 13, Πλ. Κολοκοτρώνη
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Μουσείο Μπενάκη - Κτίριο οδού Πειραιώς

Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου
  • Εικαστικά

Μουσείο Ακρόπολης

Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Μυστικά για τα πιο καλοβαμμένα αβγά

Είτε σε παραδοσιακό κόκκινο, είτε με εκρηκτικά ανοιξιάτικα χρώματα, υπάρχουν μυστικά που θα κάνουν τα πασχαλινά αβγά μας να λάμψουν και να εντυπωσιάσουν.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/05/2024

Κατάνυξη στις ομορφότερες αθηναϊκές εκκλησίες για Επιτάφιο και Ανάσταση

Το Πάσχα στην πρωτεύουσα μπορεί να μη συγκρίνεται με τους εορτασμούς της επαρχίας, αλλά κρύβει τις δικές του μοναδικές στιγμές, που μας επιτρέπουν να ανακαλύψουμε μια άλλη πλευρά της πόλης μας.

10 ελληνικά κρασιά για το Πάσχα και τα πιάτα με τα οποία θα τα ταιριάξετε

Πώς επιλέγουμε το κατάλληλο κρασί για τις μέρες του Πάσχα; Ένας χρήσιμος οδηγός που θα σας λύσει τα χέρια.

Rave, εθισμός και microdosing: Τι συμβαίνει σήμερα με τα ψυχεδελικά;

Όσα κρατήσαμε από τη συζήτηση "Τι συμβαίνει με τα ψυχεδελικά;" του Society Uncensored στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.

Πρωτομαγιά: Πώς θα λειτουργήσουν τα ΜΜΜ

Δείτε τι ανακοίνωσε η ΣΤΑ.ΣΥ. λόγω συμμετοχής σωματείων εργαζομένων στις απεργιακές κινητοποιήσεις.

Νίκος Χαρδαλιάς: "76,8 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Αττικής για περισσότερα από 30 έργα πνοής στη Δυτική Αθήνα"

Στο πλαίσιο της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) υπό τον τίτλο "Αθήνα 2030", που εντάσσεται στο Πρόγραμμα "Αττική" 2021 – 2027.

Το κυνήγι των πασχαλινών δώρων: Πολύχρωμες λαμπάδες και easter-themed ιδέες

Αν ψάχνετε κάτι κομψό, χειροποίητο και διαφορετικό από τα συνηθισμένα πασχαλινά δώρα, τα μουσεία και οι χώροι τέχνης της Αθήνας έχουν τη λύση.