Τα δωρεάν της εβδομάδας: Κάτι περίεργο συμβαίνει στον Νέο Κόσμο

Τερατώδεις τελετουργίες σε ένα στέκι του Νέου Κόσμου, ένα ακόμη Vinyl Market στην Τεχνόπολη και ό,τι μπορείτε να κάνετε στην Αθήνα χωρίς εισιτήριο από 7 έως 13/10.

Τελετουργίες για τον Νέο Κόσμο Πάνος Τσαγκάρης

Ένα νέο αστικό φεστιβάλ στήνεται στο Τέρας, σε μια προσπάθεια ανάδειξης της κουλτούρας και των κατοίκων του Νέου Κόσμου. Η εκδήλωση "Τελετουργίες για τον Νέο Κόσμο" στρώνει τραπέζι, διηγείται ιστορίες της αθηναϊκής νύχτας, φιλοξενεί dj sets, μπάντες και μια παράσταση από το Θέατρο του Νέου Κόσμου σε avant premiere, καθώς και ένα εργαστήριο θεάτρου από την Καταπακτή, επαναφέροντας τη μαγεία στη γειτονιά. Αν και επισήμως το φεστιβάλ ξεκινάει στις 9/10, μπορείτε να επισκεφθείτε νωρίτερα το Τέρας για να δείτε την ομότιτλη ομαδική έκθεση που παρουσιάζεται από 7/10 στον εκθεσιακό του χώρο, με τη συμμετοχή καταξιωμένων σύγχρονων καλλιτεχνών.

Όσοι δεν προλάβατε την έναρξη του Athens Art Book Fair 2023, το φεστιβάλ θα διαρκέσει για δύο ακόμα ημέρες (έως 8/10) στο Ωδείο Αθηνών. Highlight της φετινής διοργάνωσης το πρόγραμμα ομιλιών ελεύθερης δομής "Show & Tell", στο οποίο εγχώριοι και διεθνείς εκθέτες μιλούν για τις καλλιτεχνικές ιδιαιτερότητες της πρακτικής τους. Την Κυριακή 8/10, η εκδοτική ομάδα Μπαταρία κλείνει δυναμικά το φεστιβάλ με ένα κουίρ ποιητικό slam.

Athens Art Book Fair
Athens Art Book Fair

Μέχρι 8/10 θα τρέχει ένα ακόμη Vinyl Market στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, εμπλουτισμένο με νέες συλλογές αλλά και συλλεκτικούς δίσκους από όλο το φάσμα της διεθνούς μουσικής (ώρες λειτουργίας: 11 π.μ. – 10 μ.μ.).

Διαβάστε Επίσης

Το σαββατοκύριακο 7 & 8/10 ολοκληρώνεται το φεστιβάλ Music Escapades: In Orbit στον Θόλο του ΚΠΙΣΝ: Veslemes, Autow Nite Superstore, Kristof και Alex Dimou & Vili στις 7/10 και Deaf Radio, Lungs, AMKA και Amalia & the Architects στις 8/10. Οι συναυλίες και τις δύο ημέρες ξεκινούν στις 8 μ.μ.

H Κινηματογραφική Λέσχη Ανωμαλίας επιστρέφει στο ΛΑΛΑ (8/10) με σπάνια πειραματικά φιλμ. Βασική θεματική της επόμενης κινηματογραφικής συνάντησης είναι ιδιοσυγκρασιακά κουίρ κινηματογραφικά ποιήματα από τα 50s μέχρι τα 90s. 

Για μία ημέρα (13/10, 6.30-8 μ.μ.), 18 γυναίκες διηγούνται τις ιστορίες τους μέσω ηχητικών, οπτικών και γραφιστικών πρότζεκτ στον εκθεσιακό χώρο του Misc Athens. 18 αφηγήσεις του φεστιβάλ "Πόλη Γυναικών" εξερευνούν θεματικές όπως η πόλη, η καθημερινότητα και η εργασία, δίνοντας φωνή σε γυναίκες που δεν τους ζητούνται συχνά να μιλήσουν για τις εμπειρίες τους. Την ίδια ημέρα, οι Vaskos (Βασίλης Νούλας & Κώστας Τζημούλης) καταλαμβάνουν το "Νόμπελ" και παρουσιάζουν την περφόρμανς "Γράμματα από τη νήσο Τιόμαν" (7 μ.μ.), ενώ στις 8 μ.μ. θα προβληθεί μια σειρά οκτώ μικρών έργων κινούμενης εικόνας που επικεντρώνεται στην απόλαυση ως διαμαρτυρία (επιμέλεια Νιόνια Φιλμς) .Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του δημοσίου προγράμματος για την ομαδική έκθεση "έξω φρενών από ευχαρίστηση".

Διαβάστε Επίσης

Δημόσιο πρόγραμμα με περφόρμανς και ομιλίες πραγματοποιείται και στον Ελαιώνα με αφορμή την έκθεση "Ελαιώνας ’23 – Χθόνιο και Ανθρωπόκαινος" το σαββατοκύριακο 7 και 8/10. Δείτε παρακάτω το αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων.

Περισσότερες πληροφορίες

Τελετουργίες για τον Νέο Κόσμο

  • Μεικτά Μέσα

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ «Τελετουργίες για τον Νέο Κόσμο» στο Teras Athens, η ομώνυμη ομαδική έκθεση καταπιάνεται με το ρόλο του τέρατος στο τελετουργικό - αναπόσπαστο κομμάτι κάθε κοινωνίας σε κάθε εποχή - και τη διεκδίκηση του τερατουργήματος μέσα από τη μυθολογία, τη λαϊκή κουλτούρα, τις φεμινιστικές και queer πρακτικές. H έκθεση μέσα από τρεις θεματικές ενότητες (άτομο-οικογένεια-συλλογικότητα) μας ενθαρρύνει να γιορτάσουμε το τέρας μέσα μας και γύρω μας. Σε μια περίοδο παγκόσμιας οικολογικής και κοινωνικής κρίσης, η ανθρωπότητα στρέφει το βλέμμα ξανά στο τελετουργικό, μια ακολουθία ενεργειών που εκτελούνται σύμφωνα με μια καθορισμένη σειρά. Σύμφωνα με τον καθηγητή θρησκειολογίας Robert A. Segal, το τελετουργικό είναι κάτι που συμβαίνει στη ζωή όλων σε όλα τα μέρη σε όλους τους πολιτισμούς. Οι σύγχρονες κοινωνίες δεν διατηρούν πάντα την παραδοσιακή μορφή των τελετουργιών των αρχαϊκών και προβιομηχανικών εποχών. Ωστόσο, διατηρούν σημαντικά κοινωνικά γεγονότα για να εγκαινιάσουν ένα νέο κεφάλαιο ζωής ή το τέλος ενός ήδη υπάρχοντος, να σηματοδοτήσουν μεταβάσεις και να δημιουργήσουν ή να γιορτάσουν κοινωνικούς δεσμούς. Καθορίζοντας την αρχή και το τέλος των κοινωνικών φάσεων, οι τελετουργίες διαμορφώνουν τον τρόπο που κατανοούμε το χρόνο, τις σχέσεις και την αλλαγή.

Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων

Πειραιώς 100, Γκάζι
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Ωδείο Αθηνών

Βασ. Γεωργίου Β΄ 17-19 & Ρηγίλλης
  • Εικαστικά

Κέντρο Πολιτισμού – Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος»

Λεωφ. Συγγρού 364, Καλλιθέα
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Περίτεχνα σοκολατένια αβγά και μοσχοβολιστά τσουρέκια για το Πάσχα

Τα πιο φίνα πασχαλινά αβγά της πόλης, που θα συγκινήσουν αισθητικά και γευστικά μεγάλους και μικρούς.

ΓΡΑΦΕΙ: ΝΤΙΝΑ ΓΚΡΟΥΜΟΥΤΗ
26/04/2024

Οι "Δύο Κόσμοι" του Κτήματος Γκότση ενώνουν "τραγανά" το Πάσχα με το Θέρος

Το Ασύρτικο του Κτήματος Γκότση έχει την διάθεση της Σαντορίνης σε περιβάλλον Μεσσηνίας και "δελεάζει" τις γεύσεις του Πάσχα.

Πασχαλινή γιορτή αλληλεγγύης από τους Γιατρούς του Κόσμου

Λαμπάδες, ευχετήριες κάρτες, διακοσμητικά και πολλά άλλα.

Κτήμα Σκούρα: H νέα προσέγγιση του Αγιωργίτικου στη "Νεμέα" 2021 κάνει το Πάσχα "χάρμα"

Με το Αγιωργίτικο συστήνεται το Πάσχα & το Κτήμα Σκούρα έχει προβλέψει.

Νομοθετικές αστοχίες του Υπουργείου Πολιτισμού αξίας 27,5 εκ. ευρώ καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος

Δείτε τι δηλώνει το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Θ.Α. για την επιδότηση καλλιτεχνών και χειροτεχνών.

Όλγα Κεφαλογιάννη: "Οι γυναίκες συνεχίζουν τον αγώνα για να κατακτήσουν τη θέση που τους αξίζει"

Η Υπουργός Τουρισμού βρέθηκε στην ημερίδα Women Who Dare: Οι Γυναίκες που αλλάζουν τον κόσμο, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

ΥΠΠΟ: Επεμβάσεις στερέωσης στο "Μικρό Ανάκτορο" της Κνωσού

Το "Μικρό Ανάκτορο" βρίσκεται στα βορειοδυτικά του ανακτόρου της Κνωσού, με το οποίο φαίνεται ότι συνδέονταν μέσω του λεγόμενου "Βασιλικού Δρόμου".