Τα δωρεάν της εβδομάδας (19-25/11): Αυλαία για τις περιοδικές εκθέσεις του ΕΜΣΤ

Την Κυριακή 20 Νοεμβρίου η τελευταία μέρα για να δείτε τις τρέχουσες εκθέσεις του μουσείου, το οποίο θα ξεκινήσει το νέο του καλλιτεχνικό πρόγραμμα στα μέσα του Δεκέμβρη.

Άποψη εγκατάστασης της έκθεσης Statecraft: Διαμορφώνοντας το Κράτος, Ελένη Καμμά, Casting Call © Πηνελόπη Γερασίμου

Κλείνοντας τον φετινό κύκλο των περιοδικών του εκθέσεων, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης διοργανώνει σήμερα, 19/11, μία ακόμα δράση στο πλαίσιο του δημοσίου του προγράμματος: το Συμπόσιο "Πέρα από το κράτος" εμπνέεται από τις αφηγήσεις της έκθεσης "Statecraft: Διαμορφώνοντας το κράτος" και συγκεντρώνει καλλιτέχνες, επιμελητές, συγγραφείς, νομικούς, πανεπιστημιακούς και ακτιβιστές προκειμένου να διερευνήσει τις διασταυρώσεις της τέχνης και της πολιτικής της χειραφέτησης, της τεχνολογίας και της νομικής επιστήμης ώστε να οραματιστούν το κράτος αλλιώς. Η εκδήλωση ξεκινάει στη 1 μ.μ. και θα διαρκέσει έως τις 6 το απόγευμα. Την ίδια μέρα (12 μ.μ.) η Jennifer Nelson θα παρουσιάσει την καταληκτική περφόρμανς για το έργο "Απόβλητα (Κληρονομιά)" στον τρίτο όροφο του μουσείου. Την Κυριακή 20/11, το ΕΜΣΤ θα είναι ανοιχτό με ελεύθερη είσοδο από τις 11 π.μ. έως τις 9 μ.μ.

Cristina Lucas Vexillology Statecraft
©Anna Primou

Το μουσείο, γνωστό για τις συνεργασίες του με άλλους φορείς και ιδρύματα, θα φιλοξενήσει το φθινόπωρο του ’23 την έκθεση "foodprint – The Mediterranean Diet Revisited" και το Ινστιτούτο Γκαίτε μας δίνει μια πρώτη γεύση από το ομαδικό φωτογραφικό πρότζεκτ με μια μονοήμερη ξενάγηση στους χώρους εργασίας του. Εκεί, ο Στάμος Μιχαήλ τοποθέτησε μια σειρά φωτογραφιών τραβηγμένες στις 7 χώρες όπου η μεσογειακή διατροφή έχει ανακηρυχθεί άυλη παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά και μας καλεί να γνωρίσουμε το έργο 5 καλλιτεχνών. Οι τρεις συνολικά ξεναγήσεις θα πραγματοποιηθούν στις 24 Νοεμβρίου από την Μάρλεν Μούλιου, από τις 4.30 έως τις 6.30 μ.μ. (για την επίσκεψη στην έκθεση είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο prog-athen@goethe.de.).

foodprints έκθεση
© Yiannis Hadjiaslanis

Για τους βιβλιοφάγους, η Ελληνικής Λέσχης Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας (ΕΛΣΑΛ) και το red n’ noir διοργανώνουν βραδιές αστυνομικής μυθοπλασίας ανοίγοντας νέα κεφάλαια στο αγαπητό αυτό λογοτεχνικό είδος: οι απεικονίσεις του ποδοσφαίρου στο αστυνομικό αφήγημα με αφορμή της έναρξη του Μουντιάλ, ο πόλεμος με έναυσμα την κατάσταση στην Ουκρανία, η σχέση του "πατριάρχη" της ελληνικής αστυνομικής λογοτεχνίας Γιάννη Μαρή με την Κυψέλη, η θέση του είδους στη νεοελληνική πεζογραφία, οι τόποι βίας στην Αθήνα, το βαλκανικό νουάρ και οι τηλεοπτικές σειρές των Βαλκανίων, καθώς η σχέση της μουσικής με το νουάρ. Σήμερα, η εκδήλωση θα είναι αφιερωμένη σε παρουσιάσεις βιβλίων συγγραφέων της ΕΛΣΑΛ για τα οποία θα μιλήσουν άλλοι συγγραφείς της λέσχης και οι συζητήσεις θα κλείσουν την Κυριακή 20/11 στο Κέντρου Ελέγχου Τηλεοράσεων (ΚΕΤ).

Δείτε εδώ το πλήρες πρόγραμμα. 

Από 19-26/11 επιστρέφει και το Balkan Can Kino Συμπόσιο Κινηματογράφου για την 5η του διοργάνωση. Φέτος, η θεματική προσεγγίζει τον όρο "decolonize" (αποαποικιοποίηση) και περιλαμβάνει 35 προβολές, 41 βίντεο-εγκαταστάσεις, εργαστήρια, συζητήσεις και Q&As στον χώρο του Bios. 

Διαβάστε Επίσης

Αυτό το σαββατοκύριακο συνεχίζονται και οι προβολές του νεοσύστατου "Ίριδα Visions" στο κινηματοθέατρο "Ίρις", με τον "Μαχαιροβγάλτη" του Γιάννη Οικονομίδη (19/11, 9 μ.μ.) και το "ROM" του Μενέλαου Καραμαγγιώλη (20/11, 9 μ.μ.).

Η Κυψέλη μας παρασέρνει σε νέες γαστρονομικές εμπειρίες με το καθιερωμένο κυριακάτικο Pop Up Brunch (20/11, 11 π.μ. - 5 μ.μ.). Η Δημοτική Αγορά γίνεται στέκι για τους καλοφαγάδες, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να γευτούν μοναδικά πιάτα από street food εστιατόρια και local projects αλλά και ethnic κουζίνες και κλασικές γεύσεις. 

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Statecraft: Διαμορφώνοντας το Κράτος

  • Μεικτά Μέσα

Η ομαδική έκθεση "Statecraft: Διαμορφώνοντας το Κράτος" αποτελεί μια συλλογική έρευνα 39 καλλιτεχνών, οι οποίοι μέσω των έργων τους μελετούν την έννοια του έθνους-κράτους και τους μηχανισμούς που το διαμορφώνουν και το συγκροτούν σήμερα. Η ονομασία του είναι δανεισμένη από το ομότιτλο έργο της Loulou Cherinet και προσεγγίζει όρους σχετικούς με την κρατική γραφειοκρατία, τις κυρίαρχες αφηγήσεις που συγκροτούν ένα κράτος, άλλες μορφές δημοκρατίας και πολιτειακής πρακτικής, αλλά και τι κρύβεται στο παρακράτος ή βαθύ κράτος και πώς μπορεί να γίνει κατάχρηση της κρατικής εξουσίας, ένα θέμα που καθιστά την έκθεση πιο επίκαιρη από ποτέ.

Απόβλητα (Κληρονομιά)

  • Γλυπτική

Στο Project Room 2 του δεύτερου ορόφου του ΕΜΣΤ, η Jennifer Nelson έχει τοποθετήσει τα απορρίμματα της οικογένειάς της, που συνέλεξε καθόλη τη διάρκεια του '21. Τα "Απόβλητα (Κληρονομιά)" είναι ένα πρότζεκτ εν εξελίξει που πραγματοποιείται μέσα στο μουσείο: η καλλιτέχνιδα θα βρίσκεται μέσα στο εργαστήριο τις ώρες λειτουργίας του μουσείου και θα επεξεργάζεται γλυπτικά τα υλικά μπροστά στο κοινό. Οι συνθέσεις σταδιακά θα δημιουργήσουν ένα είδος "ρούχου" το οποίο η Nelson σκοπεύει να φορέσει και να παρουσιάσει σε μια περφόρμανς, κουβαλώντας το "βάρος" που φέρουμε όχι μόνο ως κοινωνία του καταναλωτισμού αλλά και ως υπαίτιοι της σημερινής οικολογικής κρίσης.

Ινστιτούτο Γκαίτε

Ομήρου 14-16
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Δημοτική Αγορά Κυψέλης

Φωκίωνος Νέγρη 42 & Σποράδων

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Περιφέρεια Αττικής: Ανάδειξη και προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς σε ολόκληρο το λεκανοπέδιο

Ο Περιφερειάρχης Αττικής ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, τη χρηματοδότηση νέων έργων Πολιτισμού μέσα από την υλοποίηση μιας Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) στην Αττική.

Άνθρωποι διαβάζουν στον ηλεκτρικό

Υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που δεν κοιτάζουν τα κινητά τους στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

ΥΠΠΟ: Στρατηγικό ολιστικό σχέδιο αντιμετώπισης του αρχαίου θεάτρου της Δωδώνης

Στόχος η αξιολόγηση των μέχρι σήμερα εργασιών και η σύνταξη του οδικού χάρτη για την περαιτέρω εξέλιξη του έργου από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων.

Η instax mini Evo της FUJIFILM φέρνει το vintage στη σύγχρονη ψηφιακή εποχή

Με την υβριδική κάμερα στιγμιαίας εκτύπωσης της FUJIFILM, εκφράζεις τον κόσμο όπως ακριβώς θέλεις.

Χάρης Δούκας για τη Διπλή Ανάπλαση: "Η συστηματική προσπάθεια που κάναμε αποδίδει καρπούς"

Σε συνέντευξη τύπου, ο Δήμαρχος Αθηναίων αναφέρθηκε στη γενικότερη αναβάθμισης της περιοχής προς όφελος των κατοίκων και των επισκεπτών.

Μοναδικά πασχαλινά δώρα στο Cycladic Shop

Τα προϊόντα του Cycladic Shop είναι εμπνευσμένα από τις μόνιμες συλλογές του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης και τα νησιά του Αιγαίου.