Αλκμάν: Στην πόλη ανήκω

Μια σύγχρονη τραγουδοποιία με μορφικές, μελοτροπικές και ηχορυθμικές αναφορές στην παράδοσή μας

Αλκμάν: Στην πόλη ανήκω

Μια σύγχρονη τραγουδοποιία με μορφικές, μελοτροπικές και ηχορυθμικές αναφορές στην παράδοσή μας

Αλκμάν: Στην πόλη ανήκω - εικόνα 1

Την προσέγγιση της μουσικής μας παράδοσης την έχουμε ζήσει – και την ζούμε – μέσα από ποικίλες μουσικές φόρμες, τρόπους και δράσεις. Με ποικίλα καλλιτεχνικά και αισθητικά αποτελέσματα, φυσικά. Η περίπτωση του γκρουπ Αλκμάν – και αυτού του δίσκου – δείχνει να ξεχωρίζει. Γιατί γίνεται εντελώς φυσικά – και δημιουργικά. Μέσα από μία πηγαία στιχουργική πλάση (που δεν έχει απλώς δημώδη / δημοτικά χαρακτηριστικά αλλά αγγίζει την έννοια της μουσικοποιητικής τέχνης όπως την ξέρουμε (;) από τον αρχαίο ποιητή / μουσικό κ.λπ. που δίνει το όνομά του στο γκρουπ) δημιουργείται μια σύγχρονη τραγουδοποιία με μορφικές, μελοτροπικές και ηχορυθμικές αναφορές στην παράδοσή μας – που λειτουργεί σαν βασικό όχημα, συμπλέοντας με rock και jazz πρακτικές που όχι μόνο δεν “κλωτσούν” μέσα στη συνολική ροή αλλά κάνουν την “παράδοσή μας” να μην γίνεται νοητή χωρίς αυτές.

[Την “παράδοσή μας” ας την ψάξει ο καθένας μας μόνος του, ακούγοντας τον δίσκο. Εγώ, όλο αυτό το διάστημα που τον ακούω, ανακαλύπτω βαθμιαία έναν πραγματικό θησαυρό μέσα στα 13 (12, μάλλον) τραγούδια του δίσκου, που έχουν να κάνουν με τον έρωτα, τη ζωή, την κοινωνία, την ύπαρξη κ.λπ. παραμένοντας απλά, μελωδικά, αφηγηματικά, χιουμοριστικά. Με μια μοναδική επιθυμία που οι Αλκμάν την ξεκαθαρίζουν από την αρχή: “Θέλω να μπω μες στο χορό / τα χέρια λύστε τον κύκλο ανοίξτε / θέλω να μπω σο γλέντι”. Αυτή είναι η ουσία και το νόημα της ΜΟΥΣΙΚΗΣ]. (Μικρός Ήρως)

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Τάνια Τσανακλίδου: "Ήμασταν τόσο τυχεροί όσοι γνωρίσαμε τον Γιάννη Σπανό"

Σχεδόν μισό αιώνα από την πρώτη τους γνωριμία και 40 χρόνια μετά τον πρώτο τους κοινό δίσκο, η αγαπημένη ερμηνεύτρια τιμά την παρακαταθήκη του σπουδαίου συνθέτη στήνοντας μια βραδιά που νιώθει ότι του τη χρωστάει.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΑΡΗς ΣΥΜΒΟΥΛΙΔΗς
28/09/2022

Οι New Model Army επιτέλους στην Αθήνα

Η εξ'αναβολής, από το 2020, επετειακή, για τα 40 χρόνια της μπάντας, συναυλία της μπάντας στο Fuzz Club, θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο.

Η Μαργαρίτα Ζορμπαλά και ο Απόστολος Ρίζος τραγουδούν Μάνο Λοΐζο στο θέατρο Ακροπόλ

Στην παράσταση "Με φάρο το φεγγάρι" τους δύο καλλιτέχνες συνοδεύουν τέσσερις σολίστες μουσικοί με μαέστρο και ενορχηστρωτή τον πιανίστα Νεοκλή Νεοφυτίδη.

Σταύρος Ξαρχάκος: Καταχειροκροτήθηκε στο sold-out Ηρώδειο, τιμώντας τον Νίκο Ξυλούρη

Αν και υπήρξαν αβαρίες εδώ κι εκεί, ήταν μια συναυλία επιτυχημένη από κάθε άποψη, με το κοινό να ξεπερνά την παράλυση της Αθήνας λόγω της 24ωρης απεργίας των μέσων μεταφοράς.

Ο Γιάννης Πάριος μας ταξιδεύει σε παλιούς και νέους έρωτες στο Faliro Summer Theater

Με έναν μοναδικό καλλιτέχνη κλείνει η τελευταία μεγάλη συναυλία του καλοκαιριού.

Η Katerine Duska, ο Θοδωρής Μαυρογιώργης και η Βάσια Ζαχαροπούλου θα πλαισιώσουν τον Shigeru Umebayashi

Η συναυλία "In the Mood For Music", στο Ηρώδειο, θα μας μυήσει στη μουσική ουτοπία αυτού του χαρισματικού Ιάπωνα καλλιτέχνη.

Μια ημέρα μουσικής και διαλόγου για τη Μεσόγειο

Το Global Live Med, σε συνεργασία με το Flux Laboratory Athens, ξεκινά την πρώτη εκδήλωση μουσικής και διαλόγου υπέρ των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ.