Γιώργος Ψυχογιός: Mechanism

Μουσική με πλήθος από εικόνες, εμπειρίες και εκπλήξεις – όπως συμβαίνει σ’ ένα πραγματικό, συναρπαστικό ταξίδι

Γιώργος Ψυχογιός: Mechanism

Μουσική με πλήθος από εικόνες, εμπειρίες και εκπλήξεις – όπως συμβαίνει σ’ ένα πραγματικό, συναρπαστικό ταξίδι

Γιώργος Ψυχογιός: Mechanism - εικόνα 1

Σε όλη του την πορεία – έτσι όπως αυτή έχει δισκογραφηθεί – ο πιανίστας Γιώργος Ψυχογιός δείχνει μια σαφέστατη οικειότητα με την τέχνη του αυτοσχεδιασμού σε τέτοια επίπεδα που να υπερβαίνει την συνήθη υπερ-δεξιοτεχνική προσέγγιση και ερμηνευτική ευχέρεια που συνήθως διακρίνει τους προικισμένους μουσικούς της jazz ή της κλασικής. Ο Γιώργος Ψυχογιός είναι μεν βιρτουόζος – όμως την δεξιοτεχνία του την έχει ως όχημά του για το ταξίδι. Και εδώ το «ταξίδι» είναι σαφέστατο – και, παράλληλα, πολύμορφο. Η έμπνευση σ’ αυτό το άλμπουμ (“Mechanism”) είναι ο θρυλικός μηχανισμός των Αντικυθήρων, που πολλοί από εμάς έχουμε θαυμάσει την τεχνική του σύλληψη, σχεδίαση και υλοποίηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης μας. Μια ανάλογη σύλληψη, σχεδίαση και υλοποίηση έχει σ’ αυτή του τη μουσική – ή, μάλλον, τις μουσικές – ο Γιώργος Ψυχογιός. Τέσσερις συναρτήσεις (με μουσικές παραμέτρους) του «Μηχανισμού», διαφορετικές μεταξύ τους που όμως, όλες μαζί, συντείνουν στην άψογη «υπολογιστική» του λειτουργία. Ο “Mechanism I” έχει σχέση με την σαφήνεια και τη λιτότητα της παλιάς, καθαρής jazz των αρχών του 20ου αιώνα. Ο “Mechanism II” είναι μια πραγματική σολιστική Οδύσσεια, ένα μοναχικό ταξίδι στο πιανιστικό σύμπαν της ευρύτερης δυνατής γκάμας, από την κλασική ως την αβάν γκαρντ, με ποικίλες jazz εικόνες και όψεις μέσα του. Είναι σαφές εδώ (στα 35 λεπτά που διαρκεί το κομμάτι, από live ηχογράφηση στην αίθουσα «Παρνασσός») γιατί η αυτοσχεδιαστική ευστροφία του Γιώργου, πέρα από την εμφανέστατη δεξιοτεχνική της υλοποίηση, έχει εντυπωσιάσει ακόμα και μουσικούς του επιπέδου του Keith Jarrett. Στον “Mechanism III” έχουμε μια αίσθηση επιστροφής στο ευρωπαϊκό film noir με την χαρακτηριστική cool και post bop αίσθηση. Και ο “Mechanism IV” ολοκληρώνει και το δικό μας ταξίδι με έναν τρόπο που είναι ο δρόμος του Ραχμάνινοφ, έτσι όπως μας οδηγεί σ’ αυτόν ο Γιώργος Ψυχογιός. Ένα άλμπουμ μεστό και ώριμο, με πλήθος από εικόνες, εμπειρίες και εκπλήξεις – όπως συμβαίνει σ’ ένα πραγματικό, συναρπαστικό ταξίδι. [Artway-Technotropon]

PS. Το γκρουπ (όπου δεν είναι σόλο πιάνο, δηλαδή) συμπληρώνουν ο Δημήτρης Παπαδόπουλος (τρομπέτα με σουρντίνα), ο Περικλής Τριβόλης (κοντραμπάσο) και ο Σεραφείμ Μπέλλος (ντραμς).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Συναυλιακό αφιέρωμα στη Σμύρνη με την Ελένη Τσαλιγοπούλου στο Φεστιβάλ Μαραθώνα

Η Ελένη Τσαλιγοπούλου και έξι δεξιοτέχνες μουσικοί, μάς προσκαλούν σε ένα μουσικό ταξίδι στις αρχές του 20ου αιώνα, γεμάτο από την κοσμοπολίτικη αύρα της πόλης εκείνης που θα αποτελεί πάντα σημείο αναφοράς στην σύγχρονη ιστορία του ελληνισμού.

12/08/2022

Φεστιβάλ "Στη σκιά των Βράχων" με τη Νατάσσα Μποφίλιου

Η καλλιτεχνική τριάδα αποτελούμενη από τους Νατάσσα Μποφίλιου, Θέμη Καραμουρατίδη και Γεράσιμο Ευαγγελάτο επιστρέφει στην Αθήνα για μια συναυλιακή βραδιά "Στη Σκιά των βράχων".

To "Anime" του Φοίβου Δεληβοριά στην Τεχνόπολη

Η πρώτη ολοκληρωμένη παρουσίαση του άλμπουμ του γνωστού καλλιτέχνη στην Τεχνόπολη από μία ομάδα ταλαντούχων συντελεστών.

Οι εκρηκτικοί Clamm τον Σεπτέμβριο στην Αθήνα

Η αυστραλιανή μπάντα ανεβαίνει στη σκηνή της Death Disco και παρουσιάζει το νέο της δισκογραφικό υλικό, συνοδευόμενοι από τους Kidney Black και τους Frenzee.

Taki Tsan & Phyrosun στα Πανοραμικά Σκαλιά του Νιάρχου

Δύο θρύλοι της εγχώριας hip hop σκηνής έρχονται το φθινόπωρο στην Αθήνα ερμηνεύοντας ακυκλοφόρητα τραγούδια αλλά και παλαιότερα υλικό της δισκογραφίας τους.

Οι CHÓRES ταξιδεύουν στο παρελθόν μέσα από τους μουσικούς τόπους

Υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Μαρίνας Σάττι, η γυναικεία χορωδία έρχεται στο Κηποθέατρο Παπάγου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ του Δήμου Παπάγου – Χολαργού.