Santana: IV

Μουσικές που ζωντανεύουν ξανά τα συναισθήματα μιας εποχής που δεν είναι – ή που δεν φαίνεται, έστω – τόσο μακρινή...

Santana: IV

Μουσικές που ζωντανεύουν ξανά τα συναισθήματα μιας εποχής που δεν είναι – ή που δεν φαίνεται, έστω – τόσο μακρινή...

Santana: IV - εικόνα 1

Από το 1971 μέχρι σήμερα έχουν περάσει 45 χρόνια. Τον Σεπτέμβριο εκείνης της χρονιάς είχε κυκλοφορήσει το άλμπουμ “Santana III” – και ήταν το τελευταίο που είδε ο Carlos Santana να φιγουράρει στη #1 θέση των charts πριν βγάλει το “Supernatural” το 1999. Ήταν επίσης το τελευταίο με την θρυλική μπάντα που ξέρουμε από το Γούντστοκ. Και ήταν το πρώτο που είχε στη σύνθεσή του τον 17χρονο κιθαρίστα Neal Schon πλάι στον 24χρονο (τότε) Santana. Όλα αυτά μας πάνε σε ένα μουσικό «πακέτο» που για την εποχή του ήταν πρωτοποριακό, καινοτομικό, φρέσκο και, παράλληλα, άκρως δημοφιλές και ψυχαγωγικό. Η ψυχεδέλεια συναντούσε την trippy soul jazz και οι afro-latin ρυθμοί γίνονταν μέρος της rock παράδοσης με έναν τρόπο που ήταν – και παραμένει – μαγικός. Όσο κι αν προχώρησε τη μουσική του στα επόμενα χρόνια ο Carlos με τις πάσης φύσεως μουσικοντολογικές αναζητήσεις του, η τριπλέτα των άλμπουμ “Santana”, “Abraxas”, “Santana III” – και το εξ’ αυτών προερχόμενο “Santana’s Greatest Hits” του 1974 – παραμένει ένα δυνατό κεφάλαιο στην ιστορία της σύγχρονης ηλεκτρικής μας μουσικής. 45 χρόνια αργότερα, οι Carlos Santana (κιθάρα, τραγούδι), Gregg Rolie (πλήκτρα, τραγούδι), Neal Schon (κιθάρα, τραγούδι), Michael Carabello (κρουστά) και Michael Shrieve (ντραμς) βγάζουν το “Santana IV”, διακτινίζοντας τις νεανικές επιθυμίες τους στο σήμερα με έναν τρόπο φυσικό, που ακολουθεί την μουσική / καλλιτεχνική τους εξέλιξη όλα αυτά τα χρόνια, χωρίς αρρωστημένη νοσταλγία αλλά με μια επιθυμία να διατηρήσουν έναν εξανθρωπισμένο ήχο, όπως και τότε, αν και οι (αντικειμενικές) συνθήκες έχουν αλλάξει ριζικά. Πριν περάσουν, λοιπόν, τα 70, οι πέντε μουσικοί – μαζί με άλλους φίλους τους και τον Ronald Isley (των Isley Brothers) σε δυο τραγούδια - φτιάχνουν μουσικές που ζωντανεύουν ξανά τα συναισθήματα μιας εποχής που δεν είναι – ή που δεν φαίνεται, έστω – τόσο μακρινή, ήχους και ρυθμούς για να χορέψουμε, μελωδίες για να ερωτευτούμε, ακουστικό φιλμ που μας πάει πίσω ως feedback για το σήμερα. Δεν θέλω να πω τίποτα άλλο – ας ακούσουμε αυτό το πλούσιο (σε χρονική διάρκεια και σε μουσική ποικιλία άλμπουμ) και θα καταλάβουμε πως το όνομα Santana δεν είναι τυχαίο. Ούτε το gap είναι τόσο μεγάλο. (Rockarolla)

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Πού ταξιδεύουν οι Πυξ Λαξ αυτό το καλοκαίρι;

Δείτε τις στάσεις της περιοδείας τους, που ξεκινά από το Παναθηναϊκό Στάδιο.

28/04/2024

Viva la musica! Στο καλειδοσκόπιο του συναυλιακού καλοκαιριού

Η αλήθεια είναι ότι αυτό το καλοκαίρι δεν έχει "κάτι για όλους". Mας αποζημιώνει όμως με πληθώρα διεθνών καλλιτεχνών που έρχονται στην Αθήνα φορτσάτοι.

Ξεκινά η προπώληση για την "Τόσκα" του Τζάκομο Πουτσίνι στο Ηρώδειο

Η "Τόσκα" του Τζάκομο Πουτσίνι, σε σκηνοθεσία, σκηνικά και κοστούμια του Ούγκο ντε Άνα, είναι η πρώτη μεγάλη καλοκαιρινή όπερα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού για το 2024.

Οι Mathame σε ένα εκρηκτικό πάρτι μελωδικής techno

Oι Matteo και Amadeo Giovanelli στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού.

Το "Piaf! The Show" έρχεται στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού

Όλα τα λατρεμένα τραγούδια της απόλυτης ντίβας θα μάς ταξιδέψουν στους σταθμούς της πολυτάραχης ζωής της, υπό την ερμηνεία της Nathalie Lermitte.

Μία συναρπαστική μουσικά "Σταχτοπούτα" & μία σπουδαία τσελίστα (Εμμ. Μπερτράν) στο "Ολύμπια"

Οι δύο πολύ ωραίες βραδιές, που απόλαυσαν οι φιλόμουσοι σε διάστημα μόλις ενός μήνα στο "Ολύμπια" Δημοτικό Μουσικό Θέατρο της Αθήνας, έδωσαν τροφή για σκέψη όσον αφορά τις προοπτικές και τη θέση του θεσμού στα μουσικά μας πράγματα.

Release Athens 2024: Beak> και Mount Kimbie την ίδια μέρα με τους Massive Attack

Το συγκρότημα του Geoff Barrow, των μοναδικών Portishead, και το λονδρέζικο γκρουπ σε μια από τις πιο απολαυστικές βραδιές του φετινού καλοκαιριού.