Milos: Blackbird – The Beatles Album

Ένα ακόμα αφιέρωμα στους Beatles – ανάμεσα σε τόσα πολλά. Είναι όμως τόσο όμορφο, καθαρό, αδαμάντινο…

Milos: Blackbird – The Beatles Album

Ένα ακόμα αφιέρωμα στους Beatles – ανάμεσα σε τόσα πολλά. Είναι όμως τόσο όμορφο, καθαρό, αδαμάντινο…

Milos: Blackbird – The Beatles Album - εικόνα 1

Από όλον αυτό τον τίτλο, η μόνη ίσως άγνωστη λέξη είναι το όνομα Milos – κι αυτό παίζεται. Πρόκειται για τον κιθαρίστα Milos Karadaglic από το Μαυροβούνιο – και το επώνυμο Karadaglic στα τούρκικα σημαίνει ακριβώς αυτό: Μαυροβουνιώτης ή Μαυροβούνιος. Λοιπόν, όπως είπαμε, ο Milos είναι δεξιοτέχνης κιθαρίστας κλασικών σπουδών, προδιαγραφών και προθέσεων. Από τα τέλη της εφηβείας του ήδη έχει μετοικήσει και σπουδάσει στην Αγγλία, ηχογραφεί για την Mercury Classics / Deutsche Grammophon και τα μέχρι τώρα άλμπουμ του διακρίνονται από μια (δι)εθνική εκλεκτικότητα. Οι τίτλοι είναι εύγλωττοι: “Mediterraneo” (2011), “Latino” (2012), “Aranjuez” με τη London Philharmonic Orchestra. Και τώρα, “Blackbird” το κομμάτι των Beatles με το οποίο δείχνουν να έχουν πάθει όλοι οι σύγχρονοι – εκτός ποπ – μουσικοί: τζαζ, μη-τζαζ, συν-τζαζ, out-jazz κ.λπ. Έτσι και ο Milos: εδώ στήνει ένα πραγματικό μπιτλικό ρεσιτάλ με κιθαριστικά σόλο, ντουέτα με κοντραμπάσο, κουαρτέτα εγχόρδων και εκλεκτές συμμετοχές (ο Gregory Porter τραγουδάει στο “Let it Be”, η Tori Amos που με συγκινεί ιδιαίτερα στο “She’s Leaving Home”, ο Steven Isserlis στο “Michelle”, η Anoushka Shankar στο “Lucy in the Sky with Diamonds”). Και ο Milos Karadaglic με συναισθηματική καθαρότητα και ξεχωριστή ευαισθησία. Εντάξει. Είναι ένα ακόμα αφιέρωμα στους Beatles – ανάμεσα σε τόσα πολλά. Είναι όμως τόσο όμορφο, καθαρό, αδαμάντινο… (Mercury Classics)

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Άνισες εντυπώσεις από συναυλίες της Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ στο Μέγαρο

Παρά το ενδιαφέρον του προγραμματισμού, οι "άτακτες" εμφανίσεις του συνόλου σε διάφορους χώρους δεν επιτρέπουν ξεκάθαρη αποτίμηση της προόδου του.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΥΤΥΧΙΟς Δ. ΧΩΡΙΑΤΑΚΗς
01/05/2024

Dave Holland: Τζαζ θρίαμβος στα St Paul's Sessions, παρέα με το νέο του τρίο

Εκπληκτική βραδιά στο αμφιθέατρο "Ιωάννης Δεσποτόπουλος" του Ωδείου Αθηνών, με διαρκείς ζητωκραυγές για τον σπουδαίο Βρετανό κοντραμπασίστα και τις καινούριες του περιπέτειες με τους Αμερικανούς παιχταράδες Jaleel Shaw (άλτο σαξόφωνο) & Eric Harland (ντραμς).

Indie Playground Festival vol.2: Ένα διήμερο πάρτι στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Ένα event αφιερωμένο στη σύγχρονη ανεξάρτητη ελληνική indie, alternative rock, pop και electronica σκηνή.

Η Ταράτσα του Φοίβου ανάβει ξανά τα φώτα της στο θέατρο Άλσος

Καλεσμένοι στις δύο πρώτες παραστάσεις η Νατάσσα Μποφίλιου και ο Βύρων Θεοδωρόπουλος.

O συνθέτης Σταύρος Σοφιανόπουλος μάς λέει "Λέξεις που δεν είπαμε"

Με μια εξαιρετική ομάδα μουσικών παρουσιάζουν την νέα του δισκογραφική δουλειά, καθώς και παλαιότερες μουσικές και τραγούδια, που κέρδισαν την αναγνώριση και αγάπη του κοινού.

José Carreras και Plácido Domingo σε μια ιστορική βραδιά στο Καλλιμάρμαρο

Σε ένα πρόγραμμα δομημένο με άριες που άφησαν εποχή και ντουέτα από μερικές από τις πιο αγαπημένες όπερες όλων των εποχών.