"Dream Requiem": Ο Rufus Wainwright φέρνει στο Μέγαρο Μουσικής μια συγκλονιστική μουσική τελετουργία μνήμης και ελπίδας

Για μία και μόνο βραδιά, το κοινό θα ζήσει την εμπειρία του συγκλονιστικού έργου του Rufus Wainwright, σε μια μεγαλειώδη παραγωγή που ανυψώνει τη συμφωνική μουσική σε τελετουργία μνήμης, υπαρξιακού στοχασμού και βαθιάς ανθρώπινης συγκίνησης.

dream requiem

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών συμπράττει με τον Πολιτιστικό Οργανισμό Λυκόφως σε μια ιστορική παραγωγή του εμβληματικού έργου "Dream Requiem" με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους, φέρνοντας στην Αθήνα ένα από τα σημαντικότερα μουσικά γεγονότα της χρονιάς. Για μία και μόνο βραδιά, στις 22 Μαρτίου 2026, η Αίθουσα "Χρήστος Λαμπράκης" θα μετατραπεί σε σκηνή ενός καθηλωτικού μουσικού υπερθεάματος με τη συμμετοχή 150 ερμηνευτών, σε μια σπάνια συνάντηση καλλιτεχνών διεθνούς ακτινοβολίας.

Rufus Wainwright.

Στο επίκεντρο βρίσκεται ο Rufus Wainwright, το παγκόσμιο μουσικό φαινόμενο που εδώ και δεκαετίες κινείται με άνεση ανάμεσα στην ποπ, τη λόγια μουσική και την όπερα. Πολυσχιδής, ριζοσπάστης και βαθιά επιδραστικός, με πλούσια δισκογραφία, συνθέσεις για τον κινηματογράφο, το θέατρο και τη λυρική σκηνή, ο Καναδός δημιουργός έχει κατακτήσει μια ξεχωριστή θέση στο διεθνές καλλιτεχνικό στερέωμα. Η πρώτη του όπερα, "Prima Donna", που παρουσιάστηκε το 2009 στο Manchester International Festival, σηματοδότησε την επίσημη είσοδό του στη λόγια δημιουργία, ενώ η δεύτερη, "Hadrian", η οποία έκανε πρεμιέρα το 2018 στον Καναδά, εδραίωσε τη φήμη του ως συνθέτη όπερας διεθνούς βεληνεκούς.

Κορυφαία στιγμή της πρόσφατης δημιουργικής του πορείας αποτελεί το συμφωνικό έργο "Dream Requiem", που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2024 στο Παρίσι. Πρόκειται για μια σύγχρονη, βαθιά συγκινητική μουσική σύνθεση βασισμένη στην καθολική νεκρώσιμη ακολουθία, όπου η λατινική λειτουργία του Ρέκβιεμ συνυπάρχει με αποσπάσματα από το ποίημα "Darkness" του Λόρδου Βύρων, γραμμένο το 1816 — τη λεγόμενη "χρονιά χωρίς καλοκαίρι", όταν η έκρηξη του Ταμπόρα σκίασε τον ουρανό της Ευρώπης και γέννησε μια αίσθηση συλλογικής Αποκάλυψης.

Ο Wainwright γεφυρώνει εκείνη την ιστορική σκοτεινιά με τη σύγχρονη εμπειρία της πανδημίας, της απομόνωσης και του παγκόσμιου πένθους, τοποθετώντας στο επίκεντρο του έργου την ανθρώπινη ανάγκη για αλληλεγγύη, παρηγοριά και υπέρβαση. Ο συνθέτης δημιουργεί μια δραματική, πολυεπίπεδη και τολμηρή αφήγηση για το πώς οι κοινωνίες διαχειρίζονται το φόβο και την αναζήτηση νοήματος σε περιόδους κρίσης.

chiara mastroyanni

Στον ρόλο της αφηγήτριας συναντάμε τη διακεκριμένη Γαλλοϊταλίδα ηθοποιό Chiara Mastroianni, με πολυετή παρουσία στον ευρωπαϊκό κινηματογράφο. Κόρη δύο εμβληματικών μορφών της έβδομης τέχνης, του Marcello Mastroianni και της Catherine Deneuve, η Mastroianni φέρει στη σκηνή μια σπάνια θεατρική ευαισθησία και δραματουργική ακρίβεια, προσδίδοντας στο έργο μια ιδιαίτερη αφηγηματική ένταση. Η καλλιτεχνική της διαδρομή χαρακτηρίζεται από συνεργασίες με καταξιωμένους σκηνοθέτες και από συμμετοχή σε ταινίες υψηλής καλλιτεχνικής απήχησης, διατηρώντας σταθερά εξέχουσα θέση στον γαλλικό και διεθνή κινηματογράφο, στοιχεία που προσδίδουν στο έργο μια ιδιαίτερη αφηγηματική ένταση και κύρος.

Caitlin Gotimer

Δίπλα της, η διακεκριμένη υψίφωνος Caitlin Gotimer, με διεθνή σταδιοδρομία σε κορυφαίους λυρικούς οργανισμούς και αίθουσες συναυλιών, χαρίζει στο έργο δραματικότητα, γοητεία και φωνητική πληρότητα. Ο ρόλος της Τόσκας έχει καθιερωθεί ως κομβικός στην πορεία της, αποσπώντας ευρεία αναγνώριση για τη φωνητική αρτιότητα και τη σκηνική της ένταση.

Mikko Franck

Τη μουσική διεύθυνση αναλαμβάνει ο διεθνούς φήμης Φινλανδός αρχιμουσικός Mikko Franck, ο οποίος ξεκίνησε την καριέρα του μόλις στα δεκαεπτά του χρόνια και έκτοτε έχει συνεργαστεί με κορυφαίες ορχήστρες και λυρικά θέατρα παγκοσμίως. Με θητείες ως Μουσικός Διευθυντής της Εθνικής Ορχήστρας του Βελγίου, Γενικός Μουσικός Διευθυντής της Φινλανδικής Εθνικής Όπερας και Μουσικός Διευθυντής της Orchestre Philharmonique de Radio France, ο Franck εγγυάται μια ερμηνεία υψηλών προδιαγραφών και έντονης εκφραστικότητας.

Dream Requiem

Στο μουσικό υπερθέαμα των 150 ερμηνευτών, συμπράττουν επί σκηνής η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, η Χορωδία της ΕΡΤ και η παιδική και νεανική χορωδία Rosarte, συγκροτώντας ένα ηχητικό σύμπαν σπάνιας δύναμης και συγκίνησης.

Dream Requiem

Dream Requiem

Μια σπουδαία διεθνής μετάκληση, που εξασφάλισε το "Λυκόφως" του Γιώργου Λυκιαρδόπουλου σε συμπαραγωγή με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και σε συνεργασία με την ΕΡΤ, φιλοδοξεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τα εγχώρια μουσικά δρώμενα. Το "Dream Requiem" δεν είναι απλώς μια συναυλία· είναι μια εμπειρία μνήμης, στοχασμού και συλλογικής κάθαρσης — μια μουσική τελετουργία που συνομιλεί με την Ιστορία και το παρόν, φωτίζοντας, μέσα από το σκοτάδι, την ανθρώπινη αντοχή και την ανάγκη για ελπίδα.

Κλείστε τα εισιτήριά σας εδώ.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Μέγαρο Μουσικής

Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, Αμπελόκηποι

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Ο Θέμος Σκανδάμης και η μπάντα του σε ένα "αποκαλυπτικό" live

Υπαρξιακά μακροβούτια, αυτοσαρκαζόμενος λυρισμός και στιχουργική αλητεία, σε μια μοναδική live βραδιά.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
03/03/2026

Οι Πυξ Λαξ στο κλασικό τους στέκι, τον Λυκαβηττό

Το Σάββατο 6 Ιουνίου το συγκρότημα επιστρέφει σε μια σκηνή-σφραγίδα, όπου η μουσική τους "πιάνει" την Αθήνα από ψηλά.

50 χρόνια Αθηνόραμα: Όταν ο Διονύσης Σαββόπουλος μας ταρακουνούσε με "Το Ξενοδοχείο"

Ανατρέχουμε στο αρχείο των 50 χρόνων του αθηνοράματος και ξεχωρίζουμε στιγμιότυπα από τη βιωματική ιστορία του περιοδικού αλλά και της ίδιας της πόλης.

"Jazz στο Μουσείο" με την Εύη Μάζη και τον Μάνο Κιτσικόπουλο

Tην Παρασκευή 13 Μαρτίου η παράσταση "Η πνοή του χρόνου" αναδεικνύει τη διαχρονική δύναμη της μουσικής τέχνης.

Τρία από τα πιο δημιουργικά post-metal / post-rock συγκροτήματα της χώρας σε ένα μοναδικό live

Κινηματογραφική ατμόσφαιρα, βαριά riffs και πειραματισμός: 'Ερχεται ροκ καταιγίδα στην Αθήνα και το Arch, με τρία δυνατά και διαφορετικά ονόματα: Mother of Millions, we.own.the.sky, Sidus.

Ο Μίνως Μάτσας παρουσιάζει για δύο Δευτέρες του Μαρτίου "δικά του ή δανεικά" τραγούδια

Σήμερα και στις 16 ο συνθέτης παρουσιάζει τραγούδια από τη δισκογραφία του, αλλά και κομμάτια άλλων καλλιτεχνών που καθόρισαν την πορεία του.

Το βιβλίο των βιβλίων για τα 100 Χρόνια της Ελληνικής Τζαζ

Ο Φώντας Τρούσας τίμησε την επέτειο –αλλά και τη μνήμη του Γιώργου Χαρωνίτη– μ' ένα σύγγραμμα το οποίο μέλλει να γίνει όχι μόνο οδηγός, μα και μέτρο σύγκρισης για όσους επόμενους επιχειρήσουν κάτι ανάλογο.