
Ο Julian Rachlin, ένας από τους πιο εμβληματικούς βιολονίστες της σύγχρονης μουσικής σκηνής, έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για μια μοναδική συναυλία το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου. Μαζί του, ο διακεκριμένος Έλληνας μαέστρος Γιώργος Μπαλατσινός και η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών θα αποδώσουν έργα του σύγχρονου Έλληνα συνθέτη Δημήτρη Παπαδημητρίου, σε μια βραδιά που αναμένεται να είναι γεμάτη συναισθηματική ένταση. Το πρόγραμμα της συναυλίας περιλαμβάνει σημαντικά έργα του Παπαδημητρίου: το "Κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα" και τη "Συμφωνία αρ. 1", η οποία θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο κοινό, και το "Pollock Fractals".
Η συναυλία ανοίγει με το "Pollock Fractals", μια σύνθεση που λειτουργεί ως συμφωνική ουβερτούρα της βραδιάς. Το έργο αντλεί έμπνευση από την εκρηκτική τεχνική και το ταραχώδες συναίσθημα των ζωγραφικών έργων του Τζάκσον Πόλοκ, μεταφέροντας στη μουσική την αισθητική του αφηρημένου εξπρεσιονισμού. Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, επιχειρεί εδώ να μεταφράσει τη χαρακτηριστική τεχνική του Πόλοκ σε μουσική γλώσσα για να δημιουργήσει έναν ηχητικό καταιγισμό γεμάτο ενέργεια, ένταση και πάθος.
Το "Κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα" παρουσιάστηκε για πρώτη φορά πριν από δύο χρόνια με μεγάλη επιτυχία. Ωστόσο, ο συνθέτης το έχει αναθεωρήσει και βελτιώσει, προσφέροντας μια νέα ακουστική ισορροπία που αναδεικνύει το βιολί με έναν τρόπο που το καθιστά πραγματικά ιδιαίτερο. Όπως αναφέρει ο ίδιος, το βιολί ενσαρκώνει έναν χαρακτήρα που συνδυάζει στοιχεία από την ελληνική μυθολογία και την αναγεννησιακή παράδοση, δημιουργώντας μια μαγευτική αλλά και παιχνιδιάρικη ατμόσφαιρα, γεμάτη ζωή και ενέργεια. Με την ερμηνεία του, ο Rachlin φέρνει στο έργο τη βιρτουοζιτέ και τη μοναδική τεχνική του, αναδεικνύοντας την ένταση και το βάθος του.

Η "Συμφωνία αρ. 1" είναι ένα έργο χαρακτηριστικό των προσπαθειών του συνθέτη να απογυμνώσει την ελληνικότητα από τα φολκλορικά στοιχεία της, συνδυάζοντας την πλούσια ελληνική μουσική παράδοση με τη συμφωνική γραφή. Ο μελωδισμός της μουσικής αφήνεται έτσι να αναπνεύσει, απαλλαγμένος από τα στενά όρια της παραδοσιακής μορφής. Η σύνθεση είναι χωρισμένη σε τρία μέρη: "Η πύλη", "Η στιγμή ως νεκρή φύση" και "Απόπλους", τα οποία συνθέτουν μια μουσική αναζήτηση.

Στο πόντιουμ της ορχήστρας θα βρίσκεται ο Γιώργος Μπαλατσινός, ο οποίος έχει αναγνωριστεί διεθνώς για την καλλιτεχνική του προσφορά και τη σπάνια ικανότητά του να διαχειρίζεται το βάθος των συμφωνικών έργων. Η συνεργασία του με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών υπόσχεται να προσφέρει μια αναλυτική και δυναμική ανάγνωση των έργων του Παπαδημητρίου.
Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, με τη μεγάλη της πείρα στην εκτέλεση έργων σύγχρονων Ελλήνων συνθετών, έχει ερμηνεύσει και ηχογραφήσει ξανά έργα του Παπαδημητρίου. Η σύμπραξή της ΚΟΑ με τους Rachlin και Μπαλατσινό σε αυτή τη βραδιά, που αφιερώνεται στο έργο του διεθνώς αναγνωρισμένου Έλληνα συνθέτη, αποτελεί ένα σημαντικό καλλιτεχνικό ορόσημο. Στις 22 Φεβρουαρίου, οι λάτρεις της κλασικής μουσικής θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια σπάνια συνάντηση μεγάλων καλλιτεχνών, που θα αναδείξουν σπουδαία έργα της σύγχρονης μουσικής.
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη συναυλία εδώ.