Μια σύγχρονη "Σταχτοπούτα" στο Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο Μαρία Κάλλας

Μια από τις πιο δημοφιλείς και κωμικές όπερες ρεπερτορίου, η «Σταχτοπούτα» του Ροσίνι αναβιώνει για τέσσερις παραστάσεις με μια εξαιρετική διανομή λυρικών ερμηνευτών

Σταχτοπούτα © Άρης Καμαρωτός

Μια δεκαετία μετά την πρώτη παρουσίασή της στην Εθνική Λυρική Σκηνή η κωμική όπερα "Σταχτοπούτα" του Τζοακίνο Ροσίνι μέσα από την πρωτότυπη σκηνοθετική ματιά της Ροδούλας Γαϊτάνου ανεβαίνει ξανά στο Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο Μαρία Κάλλας για τέσσερις παραστάσεις (12, 14, 16, 18/4), με μια εξαιρετική διανομή ερμηνευτών. Το διάσημο παραμύθι μεταφέρεται σε ένα off Broadway θέατρο της Νέας Υόρκης στην δεκαετία του ’30. Έτσι, το γοβάκι που δίνει τη λύση στο παραμύθι του Σαρλ Περρώ δίνει τη θέση του σε ένα ακριβό βραχιόλι στο λιμπρέτο του Γιάκοπο Φερρέττι

Σταχτοπούτα
© Άρης Καμαρωτός

Η πλοκή ακολουθεί της περιπέτειες της Αντζελίνα, της θετής κόρης του Ντον Μανίφικο, την οποία εκμεταλλεύονται ο πατριός της - ο επιστάτης του θεάτρου - και οι άσχημες κόρες του. Η πρωταγωνίστρια  ερωτεύεται και εν τέλει καταφέρνει να παντρευτεί τον πρίγκιπα Ντον Ραμίρο. Ο γάμος τους όμως, στην ζοφερή περίοδο της "Μεγάλης Ύφεσης" και του οικονομικού κραχ, θα είναι μια υπόθεση καθόλου εύκολη. Στις ήδη γνωστές από το παραμύθι τρικλοποδιές των θετών αδελφών της προστίθενται νέα εμπόδια που σκόπιμα αναδεικνύουν τις σύγχρονες ηθικές και κοινωνικές παθογένειες της καπιταλιστικής οικονομίας αλλά και της κοινωνίας του θεάματος. Μέσα στα άδυτα ενός αμερικάνικου θεάτρου εκείνης της εποχής γεννιούνται επίκαιροι προβληματισμοί πάνω στις ταξικές ανισότητες, τα κοινωνικά στερεότυπα και τη ματαιοδοξία.

Σταχτοπούτα
© Άρης Καμαρωτός

Οι "μαγικές" παρεμβολές αφαιρούνται από την ιστορία, που επικεντρώνεται στις πραγματικές αρετές τις Αντζελίνα. Ο Ροσίνι προικίζει την ηρωίδα του με γενναιοδωρία, ακεραιότητα, υπομονή και όλες εκείνες τις αξίες που την ανάγουν σε μια προσωπικότητα – παράδειγμα στα πρότυπα των ιδανικών του Διαφωτισμού. Αυτές είναι οι αρετές που, τελικά, θα της δώσουν τα εφόδια για να ξεπεράσει τις κακουχίες και να καταξιωθεί κοινωνικά. Στην "Σταχτοπούτα ή Ο θρίαμβος της καλοσύνης", όπως είναι ο πλήρης τίτλος της όπεραςο μεγάλος μουσουργός επιστρατεύει την έντονη θεατρικότητα, το κωμικό στοιχείο και τις διαρκείς ανατροπές του ποιητικού κειμένου για να συνθέσει ένα ρέον - ιδιαίτερα μελωδικό - μουσικό σύμπαν, γεμάτο εικόνες και δυνατά συναισθήματα

Σταχτοπούτα
© Άρης Καμαρωτός

Τον πρωταγωνιστικό ρόλο ερμηνεύει η διεθνώς καταξιωμένη μέτζο σοπράνο Svetlina Stoyanova. Στον ρόλο του Ντον Ραμίρο ο τενόρος Matteo Macchioni, ενώ στον ρόλο του Νταντίνι ο βαρύτονος Jan Antem. Το καστ συμπληρώνουν σημαντικοί Έλληνες και ξένοι μονωδοί, όπως οι Giulio Mastrototaro (Don Magnifico), Davide Giangregorio (Alidoro), Άννυ Φασσέα (Clorinda) και Μάρθα Σωτηρίου (Tisbe).Τη Συμφωνική Ορχήστρα και την Χορωδία Δήμου Αθηναίων διευθύνει ο Nikolas Nägele, ενώ, την αναβίωση της σκηνοθεσίας υπογράφει ο Παναγιώτης Αδάμ

Για περισσότερες πληροφορίες και εισιτήρια δείτε εδώ

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

«Σταχτοπούτα»

  • Όπερα

Η ιδιαίτερα επιτυχημένη παραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής αναβιώνει με μια εξαιρετική διανομή ερμηνευτών. Η πρωτότυπη σκηνοθεσία της Ροδούλας Γαϊτάνου μεταφέρει τη δράση στον μικρόκοσμο ενός off Broadway θεάτρου της Νέας Υόρκης τη δεκαετία του ’30, την περίοδο της Μεγάλης Ύφεσης.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Επιπλέον ημερομηνία για τους Still Corners

Η πρώτη συναυλία τους στο "Gagarin" έχει ήδη γίνει sold out.

29/04/2024

Βαγγέλης Γερμανός & Διονύσης Τσακνής στο "Άλσος": Μια υπέροχη βραδιά "δικού μας rock"

"Κάθε Πράμα στον Καιρό του" λέγεται η παράσταση που ανεβάζουν παρέα, ανά σποραδικά διαστήματα. Εκείνοι, πάντως, αποδεικνύουν επί σκηνής ότι είναι "παντός καιρού", ενώ θυμίζουν και την ουσία ενός ηλεκτρικού τραγουδιού που μπορεί να γεννήθηκε από τα αγγλοαμερικάνικα διδάγματα, μα έγινε, τελικά, πλήρως ελληνικό.

Jlin: Λίγο έλειψε να αρχίσουμε τον χορό στο "Ωδείο Αθηνών"

Στον δεύτερό της ερχομό στην Αθήνα –και όχι πρώτο, όπως γράφτηκε αλλού– η Αμερικανίδα δημιουργός έδωσε μια εκπληκτική ηλεκτρονική συναυλία, που, παρά την υπέροχη εγκεφαλική της διάσταση, έκανε και τα πόδια μας να "καίγονται", με αποτέλεσμα ο κόσμος να τη ραίνει με ιαχές ενθουσιασμού, που την έκαναν να χαμογελά πάνω από τον εξοπλισμό της.

Πού ταξιδεύουν οι Πυξ Λαξ αυτό το καλοκαίρι;

Δείτε τις στάσεις της περιοδείας τους, που ξεκινά από το Παναθηναϊκό Στάδιο.

Viva la musica! Στο καλειδοσκόπιο του συναυλιακού καλοκαιριού

Η αλήθεια είναι ότι αυτό το καλοκαίρι δεν έχει "κάτι για όλους". Mας αποζημιώνει όμως με πληθώρα διεθνών καλλιτεχνών που έρχονται στην Αθήνα φορτσάτοι.

Ξεκινά η προπώληση για την "Τόσκα" του Τζάκομο Πουτσίνι στο Ηρώδειο

Η "Τόσκα" του Τζάκομο Πουτσίνι, σε σκηνοθεσία, σκηνικά και κοστούμια του Ούγκο ντε Άνα, είναι η πρώτη μεγάλη καλοκαιρινή όπερα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού για το 2024.

Οι Mathame σε ένα εκρηκτικό πάρτι μελωδικής techno

Oι Matteo και Amadeo Giovanelli στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού.