10 ωραίες συναυλίες γι αυτή την εβδομάδα

Από τον σπουδαίο Olafur Arnalds ως την Έλλη Πασπαλά και από τους Human Touch ως το κλασικό αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη, βρίσκουμε ενδιαφέρουσες μουσικές σελίδες.

10 ωραίες συναυλίες γι αυτή την εβδομάδα

Human Touch

Ένα από τα μακροβιότερα τζαζ σχήματα, με εμφανείς και προφανείς world κατευθύνσεις, οι Human Touch, δίνουν μια συναυλία στα Πανοραμικά Σκαλιά του ΚΠΙΣΝ, στο πλαίσιο της σειράς Parklife, την Πέμπτη 15/7. Από τα μέσα της δεκαετίας του ’90 και ανελλιπώς, οι David Lynch, Γιώτης Κιουρτσόγλου και Σταύρος Λάντσιας δίνουν το δημιουργικό τους στίγμα σαν γκρουπ με πρωτότυπες μουσικές που εδράζονται στην πλήρη νοηματική της τζαζ και φροντίζουν να βρίσκονται στην αιχμή αυτού που νοούμε ως σύγχρονη διεθνική μουσική.

Olafur Arnalds

Έχει δημιουργήσει τον δικό του προσωπικό δρόμο μέσα από την δαιδαλώδη φύση της σύγχρονης μουσικής και έχει πετύχει στα έργα του να συνδυάσει πολλαπλούς διαύλους ποπ κατά βάσιν υφής με κλασικές τεχνοτροπίες δίνοντας μια ισχυρή ταυτότητα στις συνθέσεις και στους ηχητικούς του σχεδιασμούς. Με το τελευταίο του άλμπουμ, «Some Kind of Peace», ο Ισλανδός συνθέτης Olafur Arnalds αναδεικνύει την ομορφιά ενός κόσμου που βγαίνει μέσα από μια χαώδη πραγματικότητα. Και το κάνει στο Ηρώδειο (15/7) ζωντανά.

Theodore

O Theodore επιστρέφει στη συναυλιακή κανονικότητα, με τη νέα του μπάντα και με τη συνοδεία εγχόρδων και πνευστών για μια ξεχωριστή ατμοσφαιρική παράσταση. Την Παρασκευή 16 Ιουλίου στις 21.00 θα ανέβει στην σκηνή του Κήπου του Μεγάρου για να ερμηνεύσει, ζωντανά, κομμάτια από όλη τη δισκογραφία του, καθώς και μουσικά στιγμιότυπα από το νέο του άλμπουμ, τα οποία θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά στο κοινό!

Γιάννης Παπαδόπουλος

Ακολουθώντας την πρόσφατη κυκλοφορία του δίσκου του «Mirrorself», ο ταλαντούχος τζαζ πιανίστας (Next Step κ.ά.) Γιάννης Παπαδόπουλος παρουσιάζει στην Πειραιώς 260 (16-17/7) το «Fourth Stream Music», ένα έργο για τζαζ τρίο και κουαρτέτο εγχόρδων όπου συνυπάρχουν η τζαζ, η κλασική, το post rock και η ηλεκτρονική μουσική. Φυσικά και ωραία!

Μιχάλης Καλκάνης

Ο ταλαντούχος κοντραμπασίστας και το έθνικ-τζαζ γκρουπ του βρίσκονται την Κυριακή 18 Ιουλίου στην ταράτσα του Gazarte, συνεχίζοντας τα καλοκαιρινά live τους. Ξεχωριστός μουσικός ανάμεσα στους νεώτερους της ελληνικής τζαζ σκηνής, ο Μιχάλης Καλκάνης προέρχεται από μουσική οικογένεια και, πέραν του ότι συμμετέχει στα πιο σημαντικά σχήματα του είδους, είναι ιδιαίτερα τολμηρός σαν δημιουργικός μουσικός και συνθέτης και πειραματίζεται με επιτυχία, δίνοντάς μας μουσική απρόβλεπτη. Η μουσική του είναι μια σύγχρονη μορφή τέχνης που συνδυάζει αριστοτεχνικά τζαζ και κλασικές επιρροές με ηλεκτρονικά και ελληνικά παραδοσιακά στοιχεία σε ένα ατμοσφαιρικό και ζωηρό αστικό περιβάλλον.

Γιώργος Νταλάρας

Μετά από απανωτά sold out –όπως ήταν οι συναυλίες του στο Άλσος και στο City Theater – o Γιώργος Νταλάρας θα είναι στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων την Δευτέρα 19 Ιουλίου. Μαζί του, όπως πάντα, θα έχει την Βιολέτα Ίκαρη και την Ασπασία Στρατηγού, τις εξαιρετικές τραγουδίστριες με τις οποίες είχε περιοδεύσει στην Ευρώπη, με finish μια sold out συναυλία στο Royal Festival Hall. Εδώ ο Νταλάρας παρουσιάζει ένα μοναδικό πρόγραμμα με καινούργια τραγούδια και τραγούδια σταθμούς από την πλούσια δισκογραφία του και τη συνεργασία του με τους μεγάλους Έλληνες συνθέτες.

Λιλλιπουπολη

Μια ραδιοφωνική σειρά που έχει περάσει σον χώρο του θρύλου. «Εδώ Λιλλιπούπολη» στο ιστορικό Τρίτο του Μάνου Χατζιδάκι από το 1976 ως το 1980. Ταξίδεψε γενιές παιδιών και μεγάλων παιδιών, τους έδωσε όμορφες μουσικές και ώριμες κοινωνικοπολιτικές σκέψεις. Τους στίχους είχε γράψει η Μαριανίνα Κριεζή – τη σκηνοθεσία υπέγραφε η Ρεγγίνα Καπετανάκη. Οι μουσικές ήταν του Νίκου Κυπουργού, του Δημήτρη Μαραγόπουλου, της Λένας Πλάτωνος, του Νίκου Χριστοδούλου. Όλα αυτά, ακόμα ΕΙΝΑΙ – και είναι δυο βραδιές στο Ηρώδειο (19-20/7), με τη Σαβίνα Γιαννάτου, τον Δώρο Δημοσθένους, τη Λένια Ζαφειροπούλου, τον Τάση Χριστογιαννόπουλο και πολλούς άλλους που θα μας κάνουν να ζήσουμε για μια ακόμα φορά τη μαγεία.

Αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη

Ένα ταξίδι στον κόσμο του Μίκη Θεοδωράκη από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών (20/7). Έτσι τιμά το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τα γενέθλια του σπουδαίου συνθέτη, ο οποίος φέτος συμπληρώνει 96 χρόνια δραστήριας και δημιουργικής ζωής. Λόγιες δημιουργίες του Θεοδωράκη, όπως οι συνθέσεις «Οιδίπους Τύραννος», εισαγωγή για ορχήστρα εγχόρδων, «Έρως και Θάνατος» για μεσόφωνο και ορχήστρα εγχόρδων, Ραψωδία για βαρύτονο και ορχήστρα εγχόρδων καθώς και «Raven», συμφωνικό ποίημα για μεσόφωνο, φλάουτο, δύο άρπες και έγχορδα. Ερμηνεύουν η μέτζο σοπράνο Μαίρη-Έλεν Νέζη και ο μπάσος Τάσος Αποστόλου. Διευθύνει ο Νίκος Χαλιάσας.

«Danke / Ευχαριστώ»

Μία παράσταση που βασίζεται στο κορυφαίο έργο «Membra Jesu Nostri» του Δανού μπαρόκ συνθέτη Ντίτερηχ Μπουξτεχούντε και όπου οι τέχνες βρίσκουν την ευκαιρία να συναντηθούν δημιουργικά είναι το «Danke / Ευχαριστώ» που παρουσιάζεται στην Πειραιώς 260 (20-21/7). Εδώ εμπλέκονται σε μια ωραία σκηνική performance δύο παλιοί αυτοματοποιημένοι αργαλειοί Ζακάρ, που λειτουργούσαν με διάτρητες καρτέλες όπως οι παλιοί υπολογιστές, ένας πραγματικός ηλεκτρονικός υπολογιστής, ένας ηθοποιός, το σύνολο Latinitas Nostra και η δημιουργική ομάδα SUM. Οι μουσικές παρτιτούρες του έργου συνδυάζονται με τις διάτρητες σχεδιαστικές καρτέλες των επαγγελματικής χρήσης αργαλειών και αυτό που έχουμε στη σκηνή είναι ένα απολαυστικό έρχο τέχνης!

Έλλη Πασπαλά

Την Τετάρτη 21 Ιουλίου η Έλλη Πασπαλά κάνει τον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής δικό της Κήπο! Μαζί με τους μόνιμους φίλους και συνεργάτες της, τον David Lynch (πνευστά) και τον Τάκη Φαραζή (πιανο), σε μια ζεστή και τρυφερή ατμόσφαιρα, θα μας ταξιδέψει με τραγούδια αγαπημένα που έχουμε ταυτίσει με τη φωνή της. Λίγα πορτογαλικά, λίγα ισπανικά, λίγα jazz standards, και βέβαια πολλά ελληνικά!

Περισσότερες πληροφορίες

Έλλη Πασπαλά

  • Ελληνική

Mε τους αγαπημένους φίλους και συνεργάτες της, τον David Lynch και τον Τάκη Φαραζή, σε μια ζεστή και τρυφερή μουσική ατμόσφαιρα.

Theodore

  • Rock-pop-folk

Επιστρέφει στη συναυλιακή κανονικότητα με τη νέα του μπάντα, συνοδεία εγχόρδων και πνευστών, σε μια ατμοσφαιρική συναυλία με παλιά και νέα κομμάτια του.

Γιάννης Παπαδόπουλος

  • Φεστιβάλ Αθηνών

Fourth Stream Music: ένα ιδιότυπο κράμα κλασικής μουσικής, τζαζ, ποστ ροκ και ηλεκτρονικής μουσικής.

«Danke / Ευχαριστώ»

  • Φεστιβάλ Αθηνών

Μια απροσδόκητη συνομιλία τεχνών με επί σκηνής δύο αργαλειούς Ζακάρ, έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή, έναν ηθοποιό, το σύνολο παλαιάς μουσικής Latinitas Nostra και τη δημιουργική ομάδα SUM. Βασισμένη στο «Membra Jesu Nostri» του Μπουξτεχούντε.

Mihalis Kalkanis Group

  • Jazz-Blues-Ethnic

Συνδυάζει αριστοτεχνικά τζαζ και κλασικές επιρροές με ηλεκτρονικά και ελληνικά παραδοσιακά στοιχεία σε ένα ατμοσφαιρικό και ζωηρό αστικό περιβάλλον.

Human Touch

  • Jazz-Blues-Ethnic

Το εμβληματικό world jazz σχήμα με τους David Lynch, Σταύρο Λάντσια και Γιώτη Κιουρτσόγλου σε ένα μουσικό πανόραμα.

Aφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη

  • Κλασική μουσική

Για τα γενέθλια του μεγάλου συνθέτη με τη μεσόφωνο Μαίρη-Έλεν Νέζη και το βαθύφωνο Τάσο Αποστόλου. Την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών διευθύνει ο Νίκος Χαλιάσας.

Olafur Arnalds

  • Φεστιβάλ Αθηνών

Μουσική που συνδυάζει με ανατρεπτικότητα νεοκλασικές φόρμες, σύγχρονη σύνθεση, ακουστικούς και ηλεκτρονικούς ήχους, μουσική ambience κ.λπ.

Γιώργος Νταλάρας

  • Ελληνική

Σε ένα πρόγραμμα με τίτλο «Περπάτησα όλη τη γη» με ένα ανθολόγιο τραγουδιών με τη Βιολέτα Ίκαρη και την Ασπασία Στρατηγού.

«Εδώ Λιλιπούπολη»

  • Αφιέρωμα

Τα τραγούδια της θρυλικής ραδιοφωνικής σειράς σε μουσικές Νίκου Κυπουργού, Δημήτρη Μαραγκόπουλου, Λένας Πλάτωνος, Νίκου Χριστοδούλου και στίχους της Μαριανίνας Κριεζή. Με Σαβίνα Γιαννάτου, Δώρο Δημοσθένους, Λένια Ζαφειροπούλου και Τάση Χριστογιαννόπουλο. Το 1975 ο Μάνος Χατζιδάκις ανέλαβε τη διεύθυνση του Τρίτου Προγράμματός της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Ανάμεσα στα σχέδιά του ήταν η δημιουργία μιας παιδικής εκπομπής, τη δημιουργία της οποίας ανέθεσε στην προσωπική́ του φίλη Ρεγγίνα Καπετανάκη. Η τελευταία, με τη βοήθεια της παιδοψυχολόγου Ελένης Βλάχου, δημιούργησαν ένα αρχικό́ πλάνο του κόσμου της «Λιλιπούπολης» και τον παρουσίασαν στον Χατζιδάκι. Ο Χατζιδάκις ενθουσιάστηκε με την ιδέα, έδωσε την άδεια κι έθεσε υπό την προστασία του τη νέα σειρά́, που ξεκίνησε το καθημερινό ταξίδι της στα ερτζιανά το 1976. Η μουσική της εκπομπής ήταν επενδυμένη με τραγούδια που είχαν ευρηματικότατους στίχους με την υπογραφή της Μαριάννας Κριεζή́. Μια σειρά́ νέων καλλιτεχνών όπως οι Δημήτρης Μαραγκόπουλος, Λένα Πλάτωνος, Νίκος Κυπουργός και Νίκος Χριστοδούλου, συνέθεσαν τις μουσικές ενώ τα ερμήνευσαν οι Σπύρος Σακκάς, Σαβίνα Γιαννάτου και Αντώνης Κοντογεωργίου. Μικρά́ και μεγάλά παιδιά́ λάτρεψαν τον κόσμο της Λιλιπούπολης και τα καμώματα των κατοίκων της. Η Λιλιπούπολη ήταν μια "παιδική́" (όχι όμως παιδιάστικη) εκπομπή́, καμωμένη "για παιδιά́ και έξυπνους μεγάλους”, η οποία λατρεύτηκε, αλλά́ και πολεμήθηκε, ίσως επειδή́ ασκούσε κριτική́ χωρίς διακρίσεις σε πρόσωπα και θεσμούς. Δημιούργησε ένα καινούργιο παραμύθι που εμπεριείχε την αιώνια πάλη ανάμεσα στο καλό́ και το όμορφο με το κακό́ και το άσχημο, με σύγχρονους αλλά και παλιούς «καλούς» και «κακούς», με ξύλινες κουτάλες, μυστικές συνταγές, μαγικά́ δέντρα αλλά και ευρηματικούς επιστήμονες που κάνουν πραγματικότητα τις συλλογικές και ατομικές μας φαντασιώσεις, με μάγισσες, αοράτους ελέφαντες, μαγευτικές τοποθεσίες με παραμυθένια τοπωνυμία.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Dave Holland: Τζαζ θρίαμβος στα St Paul's Sessions, παρέα με το νέο του τρίο

Εκπληκτική βραδιά στο αμφιθέατρο "Ιωάννης Δεσποτόπουλος" του Ωδείου Αθηνών, με διαρκείς ζητωκραυγές για τον σπουδαίο Βρετανό κοντραμπασίστα και τις καινούριες του περιπέτειες με τους Αμερικανούς παιχταράδες Jaleel Shaw (άλτο σαξόφωνο) & Eric Harland (ντραμς).

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΑΡΗς ΣΥΜΒΟΥΛΙΔΗς
01/05/2024

Indie Playground Festival vol.2: Ένα διήμερο πάρτι στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Ένα event αφιερωμένο στη σύγχρονη ανεξάρτητη ελληνική indie, alternative rock, pop και electronica σκηνή.

Η Ταράτσα του Φοίβου ανάβει ξανά τα φώτα της στο θέατρο Άλσος

Καλεσμένοι στις δύο πρώτες παραστάσεις η Νατάσσα Μποφίλιου και ο Βύρων Θεοδωρόπουλος.

O συνθέτης Σταύρος Σοφιανόπουλος μάς λέει "Λέξεις που δεν είπαμε"

Με μια εξαιρετική ομάδα μουσικών παρουσιάζουν την νέα του δισκογραφική δουλειά, καθώς και παλαιότερες μουσικές και τραγούδια, που κέρδισαν την αναγνώριση και αγάπη του κοινού.

José Carreras και Plácido Domingo σε μια ιστορική βραδιά στο Καλλιμάρμαρο

Σε ένα πρόγραμμα δομημένο με άριες που άφησαν εποχή και ντουέτα από μερικές από τις πιο αγαπημένες όπερες όλων των εποχών.

Έναρξη για το 2ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής με την "Ουράνια Πολιτεία"

Σε ένα τριήμερο, περισσότερες από 55 εκδηλώσεις δημιουργούν μια ατμόσφαιρα κατάνυξης μέσα από πρωτότυπες προσεγγίσεις του θείου δράματος.