8 συναυλίες που ξεχωρίζουν αυτή την εβδομάδα

Τα συναυλιακά events πυκνώνουν σιγά σιγά και η μουσική κανονικότητα επανέρχεται στην πόλη. Ροκ και παράδοση, έντεχνο και swing. Με μουσικές του κόσμου και πολλή Κρήτη.

8 συναυλίες που ξεχωρίζουν αυτή την εβδομάδα

She Wants Revenge

Ούτε η «αποχώρησή» τους ως γκρουπ είχε απεριόριστη διάρκεια, ούτε η ενασχόληση με τα προσωπικά τους σχέδια θα κρατούσε τους Justin Warfield και Adam Bravin μακριά από το σκηνικό που «δένει» τους She Wants Revenge με τα είδωλά τους, τους Cure, τους Bauhaus, τους Depeche Mode. Δεν χρειάζεται να προσθέσουμε τίποτα παραπάνω για το καλιφορνέζικο αυτό ντούο – αρκεί η συνέντευξή τους με την Άννα Φαρδή που θα βρούμε εδώ. (Gagarin, 29/8)

Μάριος Φραγκούλης

Ο Μάριος Φραγκούλης συνεχίζει τις πετυχημένες του εμφανίσεις με μια μεγάλη συναυλία στο Ηρώδειο (31/8). Στην συναυλία του αυτή, που έχει τίτλο «Blue Skies», ο Μάριος παρουσιάζει μερικά από τα αριστουργηματικά τραγούδια του λεγόμενου «Great American Songbook», δηλαδή τραγούδια που έμειναν κλασικά και έχουν γίνει standards στο διεθνές τζαζ και ποπ ρεπερτόριο, τραγούδια που έχουν σφραγίσει με τις ερμηνείες τους ονόματα όπως Frank Sinatra, Ella Fitzgerald, Nat King Cole κ.ά. Αυτά τα τραγούδια, ερωτικά και αισθηματικά, θα τραγουδήσει ο Μάριος Φραγκούλης έχοντας μαζί του, ως special guest, την ξεχωριστή νέα τζαζ ντίβα Tammy McCann. Την Big Band διευθύνει ο Λουκάς Καρυτινός.

Αφιέρωμα στον Μάνο Ελευθερίου

Η φυσική του παρουσία είναι σαφώς αισθητή, όμως τα τραγούδια του, τον μελοποιημένο λόγο του, τον βρίσκουμε παντού. Έχοντας υπογράψει ένα σημαντικό και ουσιώδες μέρος της σύγχρονης ελληνικής δισκογραφίας, ο Μάνος Ελευθερίου μέσω των Μούτση, Θεοδωράκη, Μαρκόπουλου, Σπανού, Κουγιουμτζή, Μικρούτσικου, Ξαρχάκου κ.ά. έχει γίνει μια συνεχής κινητήριος δύναμη έμπνευσης και ζωής. Ο Γιώργος Νταλάρας με τον Μίλτο Πασχαλίδη έχουν ετοιμάσει ένα ιδιαίτερο αφιέρωμα στον Μάνο Ελευθερίου που περιοδεύει στη χώρα μας και θα απολαύσουμε στις 2/9 στο Θέατρο Βράχων. [Και στις 25/9 στο Θέατρο Πέτρας].

Barcelona Gipsy balKan Orchestra

Μία πολυεθνική και πολυπολιτισμική ορχήστρα, με βάση της τη Βαρκελώνη, παίζει τις μουσικές της Μεσογείου, της Ιβηρικής χερσονήσου, των Βαλκανίων, της Μέσης Ανατολής, χωρίς αναστολές και χωρίς όρια. Μουσικές από ανθρώπους για ανθρώπους, μουσικές φωτεινές που διαλύουν κάθε ρατσιστικό σκοτάδι. Είναι η Barcelona Gipsy balKan Orchestra (ή BGKO) και έρχεται να παίξει στην Τεχνόπολη στις 2/9 ήχους, ρυθμούς και τραγούδια που μας ενώνουν και μας κάνουν να νιώθουμε ΕΝΑ.

Μιχάλης Τζουγανάκης, Κωνσταντίνος και Ματθαίος Τσαχουρίδης

Η Κρήτη συναντά τον Πόντο και την Ανατολή στην Τεχνόπολη στις 3/9. Εδώ έχουμε ένα ιδιαίτερο μουσικό συναπάντημα, μια συνάντηση ξεχωριστών μουσικών από την Ελλάδα και το εξωτερικό (αφού special guest είναι η Natacha Atlas) σε ένα μοναδικό χαρμάνι ήχων που ξεκινούν από την Κρήτη και τον Πόντο, ταξιδεύουν στις ακτές της Βόρειας Αφρικής και του Αραβικού κόσμου και επιστρέφουν σε παραδοσιακά ακούσματα από διάφορα μέρη της Ελλάδας.

Αντώνης Μαρτσάκης

Ένας ιδιαίτερος τραγουδιστής και βιολιστής, που κρατά ζωντανή αλλά και επίκαιρη την παραδοσιακή κρητική μουσική και τα ριζίτικα τραγούδια. Στη μεγάλη συναυλία του με τίτλο «Κρήτη, μητέρα τσ’ αρχοντιάς» στο Θέατρο Βράχων την Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου, η παραδοσιακή μουσική της Κρήτης θα εκφραστεί μέσα από το τραγούδι και το χορό με κισσαμίτικα συρτά, κοντυλιές Ανατολικής και Κεντρικής Κρήτης, πυρρίχιους ήχους με ασκομαντούρες και νταουλάκια, μαντολίνα και λαούτα, ταμπαχανιώτικα με μπουλγαρί και φυσικά ριζίτικα τραγούδια. Μαζί με επιλογές από τις επτά προσωπικές δισκογραφικές δουλειές του Αντώνη Μαρτσάκη και διαχρονικά κομμάτια σπουδαίων Κρητικών καλλιτεχνών.

Ελευθερία Αρβανιτάκη, Γιάννης Κότσιρας

Η Ελευθερία Αρβανιτάκη με τον Γιάννη Κότσιρα, συμπράττοντες, έκαναν ένα από τα πιο όμορφα προγράμματα της χειμερινής σεζόν. Οι δυο ξεχωριστοί καλλιτέχνες, ο καθένας με την προσωπική του ιστορία αλλά και με τους κοινούς τους δρόμους, έμπλεξαν δημιουργικά τα τραγούδια και τις μουσικές τους και έφτιαξαν ένα πρόγραμμα γεμάτο με κορυφαίες επιτυχίες και στιγμές που μας έχουν αγγίξει – και εξακολουθούν να μας αγγίζουν – διαχρονικά. Η Ελευθερία και ο Γιάννης έρχονται στο Κηποθέατρο Παπάγου (4/9) για να μας απογειώσουν με τις φωνές και την ωραία ορχήστρα τους.

Μαρίζα Ρίζου

Η Μαρίζα Ρίζου κλείνει την καλοκαιρινή της περιοδεία με μία συναυλία για όλους (και με την έννοια ότι έχει πλήρη προσβασιμότητα από ΑμΕΑ). Στο πρόγραμμα θα υπάρχουν τραγούδια από τη μέχρι τώρα δισκογραφία της («Πετάω», «Μια άλλη ευτυχία», «Πάμε μια βόλτα», «Είναι μικρή η ζωή», «Όχι δε θα μπορέσω»), αλλά και από τον 3ο της δίσκο που σύντομα θα κυκλοφορήσει (ακούγεται ήδη το «Ας γελάμε συχνά» που έχει γράψει με τον Κωστή Μαραβέγια και βέβαια το καινούριο «Ανάμεσα στα άστρα»). (Τεχνόπολη, 4/9)

Περισσότερες πληροφορίες

Barcelona Gipsy Balkan Orchestra

  • Μουσικές του κόσμου

Διεθνές σύνολο με έδρα τη Βαρκελώνη, που επικεντρώνεται σε διασκευές παραδοσιακών μουσικών των Βαλκανίων, της Μέσης Ανατολής και της Μεσογείου

Ελευθερία Αρβανιτάκη, Γιάννης Κότσιρας

  • Ελληνική

Μια πολύ πετυχημένη συνεργασία των δυο ξεχωριστών καλλιτεχνών με μια χρονική συνέπεια και συνέχεια.

Μιχάλης Τζουγανάκης (αναβάλλεται)

  • Μουσικές του κόσμου

Σε μια σπάνια σύμπραξη με τους Κωνσταντίνο και Ματθαίο Τσαχουρίδη και guest την υπέροχη Νατάσα Άτλας.

She Wants Revenge

  • Rock-pop-folk

Ένα από τα καλύτερα dark wave σχήματα της εποχής μας επιστρέφει στην Ελλάδα για μια μοναδική συναυλία. Πολλά ήταν τα νέα συγκροτήματα των 00s που αναδύθηκαν από τη σπουδαία κληρονομιά ογκόλιθων όπως οι Bauhaus, Sisters of Mercy, Depeche Mode, ενώ από τη σκοτεινή ηλεκτρονική σκηνή που δημιουργήθηκε εκ νέου ξεπήδησαν σχήματα που προσπέρασαν την καιροσκοπική προσέγγιση της περιβόητης "goth αισθητικής" και θεωρούνται, πλέον, σχεδόν κλασικά. Το ντουέτο των Justin Warfield και Adam Breivin είναι μια τέτοια περίπτωση: μινιμαλιστικός αλλά γεμάτος ήχος, ατμοσφαιρικά synths, ακαταμάχητο drum machine, ένα όνομα με ασαφή (... αλλά υπαρκτή) αναφορά στους Joy Division και εντυπωσιακό artwork στα εξώφυλλα των δίσκων: Ιδού μια μπάντα που ήρθε για να μείνει, ξεχωρίζοντας από τις μπόλικες του είδους. Και ίσως, μια από τις καλύτερες μπάντες της δεκαετίας. Οι She Wants Revenge αναβίωσαν την παράδοση του post punk προσπερνώντας τις μόδες και γνωρίζοντας εντυπωσιακή επιτυχία. Το πρώτο τους άλμπουμ, με τίτλο το όνομά τους, ακουγόταν ως μια διακήρυξη αγάπης για το είδος, ενώ το δεύτερο (This Is Forever) ήταν η απτή απόδειξη πως το συγκεκριμένο genre έχει όντως διάρκεια - μεγαλύτερη από τους πολλούς επίδοξους συνεχιστές των "μεγάλων" του χώρου. Το γκρουπ που συζητήθηκε για τα εξώφυλλα των δίσκων του (απεικόνιζαν και τα δύο μια γυναίκα με εσώρουχα, με το This Is Forever να έχει, αδιαμφισβήτητα, μια περισσότερο ερεβώδη διάθεση) ήταν τελικά κάτι παραπάνω από δύο εξώφυλλα.Οι Warfield and Breyvin δεν γοητεύονται μόνο από τους ψυχρούς και σκυθρωπούς βρετανούς goth πρωτοπόρους αλλά και από το πικάντικο άρωμα του μποέμ Λος Άντζελες των 70s και 80s. Αυτός ο συνδυασμός, που φέρουν με ευκολία, είναι που κάνει τη μουσική των She Wants Revenge θελκτική για τους απανταχού εσωστρεφείς ρομαντικούς μουσικόφιλους.

Αφιέρωμα στον Μάνο Ελευθερίου

  • Ελληνική

Με τον Γιώργο Νταλάρα, τον Μίλτο Πασχαλίδη και την ταλαντούχα Ασπασία Στρατηγού σε μερικά από τα ωραιότερα τραγούδια του ποιητή.

Μαρίζα Ρίζου

  • Ελληνική

Με τραγούδια από τη δισκογραφία της αλλά και από τον νέο δίσκο της, «Το Χωριό», καθώς και πολλές διασκευές.

Αντώνης Μαρτσάκης

  • Παραδοσιακή

Ιδιαίτερος τραγουδιστής και βιολιστής, που κρατά ζωντανή την παραδοσιακή κρητική μουσική και τα ριζίτικα τραγούδια

Μάριος Φραγκούλης & Big Band

  • Jazz-Blues-Ethnic

Μετά τις sold out εμφανίσεις του στο Μέγαρο, με τίτλο «P.S. I love you», επιστρέφει στο ίδιο swing κλίμα, με ανανεωμένο ρεπερτόριο και τη συμμετοχή της σπουδαίας τζαζ ντίβας Tammy McCan. Διευθύνει ο Λουκάς Καρυτινός.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Dave Holland: Τζαζ θρίαμβος στα St Paul's Sessions, παρέα με το νέο του τρίο

Εκπληκτική βραδιά στο αμφιθέατρο "Ιωάννης Δεσποτόπουλος" του Ωδείου Αθηνών, με διαρκείς ζητωκραυγές για τον σπουδαίο Βρετανό κοντραμπασίστα και τις καινούριες του περιπέτειες με τους Αμερικανούς παιχταράδες Jaleel Shaw (άλτο σαξόφωνο) & Eric Harland (ντραμς).

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΑΡΗς ΣΥΜΒΟΥΛΙΔΗς
01/05/2024

Indie Playground Festival vol.2: Ένα διήμερο πάρτι στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Ένα event αφιερωμένο στη σύγχρονη ανεξάρτητη ελληνική indie, alternative rock, pop και electronica σκηνή.

Η Ταράτσα του Φοίβου ανάβει ξανά τα φώτα της στο θέατρο Άλσος

Καλεσμένοι στις δύο πρώτες παραστάσεις η Νατάσσα Μποφίλιου και ο Βύρων Θεοδωρόπουλος.

O συνθέτης Σταύρος Σοφιανόπουλος μάς λέει "Λέξεις που δεν είπαμε"

Με μια εξαιρετική ομάδα μουσικών παρουσιάζουν την νέα του δισκογραφική δουλειά, καθώς και παλαιότερες μουσικές και τραγούδια, που κέρδισαν την αναγνώριση και αγάπη του κοινού.

José Carreras και Plácido Domingo σε μια ιστορική βραδιά στο Καλλιμάρμαρο

Σε ένα πρόγραμμα δομημένο με άριες που άφησαν εποχή και ντουέτα από μερικές από τις πιο αγαπημένες όπερες όλων των εποχών.

Έναρξη για το 2ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής με την "Ουράνια Πολιτεία"

Σε ένα τριήμερο, περισσότερες από 55 εκδηλώσεις δημιουργούν μια ατμόσφαιρα κατάνυξης μέσα από πρωτότυπες προσεγγίσεις του θείου δράματος.