Η Ομάδα μουσικού θεάτρου Ραφή γράφει για την «Πρώτη αγάπη» της

Οι Ημέρες Μουσικού Θεάτρου 2019 στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ συνεχίζονται με την αισθηματική οπερέτα «Η πρώτη αγάπη» του Νίκου Χατζηαποστόλου. Η Ομάδα μουσικού θεάτρου Ραφή, που έχει τη συμπαραγωγή του έργου, μας μιλάει με ένα κείμενό της για αυτήν.

Η Ομάδα μουσικού θεάτρου Ραφή γράφει για την «Πρώτη αγάπη» της

Οι Ημέρες Μουσικού Θεάτρου 2019 στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ συνεχίζονται με την αισθηματική οπερέτα «Η πρώτη αγάπη» του Νίκου Χατζηαποστόλου (23, 24, 29, 30/5). Η Ομάδα μουσικού θεάτρου Ραφή, που έχει τη συμπαραγωγή του έργου, μας μιλάει με ένα κείμενό της για αυτήν.

Η πρώτη αγάπη

Η Ομάδα μουσικού θεάτρου Ραφή γράφει για την «Πρώτη αγάπη» της - εικόνα 1
Φωτό: Α. Σιμόπουλος

Στην Ομάδα Ραφή είμαστε ερωτευμένες με το μουσικό θέατρο του μεσοπολέμου. Μετά τους «Απάχηδες των Αθηνών» και το «Ζουρ Φιξ» καταπιανόμαστε εκ νέου με το είδος, κι ετοιμαζόμαστε να βουτήξουμε στα βαθιά! Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ Αλέξανδρος Ευκλείδης, με τη βαθιά γνώση του στο συγκεκριμένο ρεπερτόριο, μας πρότεινε να συμπράξουμε και πάλι για την «Πρώτη Αγάπη» του Νίκου Χατζηαποστόλου. Παρότι (γενικώς) είναι παντοτινή και αλησμόνητη, παρουσιάζεται φέτος για πρώτη φορά στην Εθνική Λυρική Σκηνή, ενενήντα χρόνια μετά το πρώτο της ανέβασμα.

Η Ομάδα μουσικού θεάτρου Ραφή γράφει για την «Πρώτη αγάπη» της - εικόνα 2

Η «Πρώτη Αγάπη» δεν είναι φάρσα, δεν είναι ηθογραφία, δεν είναι μπουλβάρ. Εγκολπώνει όλα αυτά τα μαγικά χαρακτηριστικά του ελληνικού μουσικού θεάτρου της εποχής, μοναδικά πρωτοτύπου, σχεδόν υβριδικού με σημερινούς όρους. Βιτριολικό, πικάντικο, fusion, του λιμανιού και του σαλονιού, ξεδιπλώνει τις ετερόκλητες μουσικές του αναφορές (βαλσάκια, αμανέδες, χασάπικα) και μας προκαλεί να το παρακολουθήσουμε χωρίς φόβο και πάθος!

Η Ομάδα μουσικού θεάτρου Ραφή γράφει για την «Πρώτη αγάπη» της - εικόνα 3
Φωτό: Α. Σιμόπουλος

Στην παράσταση μας βλέπουμε τους έρωτες και τους χωρισμούς ενός νεαρού ζευγαριού μέσα στα χρόνια. Ο σκηνοθέτης μας Προμηθέας Αλειφερόπουλος ανασκαλεύει το φως και το σκοτάδι του μεσοπολέμου, μιας περιόδου λιγότερο αθώας από όσο νομίζουμε και πολύ πιο κοντινή με τη δική μας από όσο θα φανταζόμασταν. Ο συνθέτης Μιχάλης Παρασκάκης συνδιαλέγεται με τις πασίγνωστες μελωδίες, επιλέγει συναρπαστικούς συνδυασμούς ηχοχρωμάτων και οργάνων, μας προσκαλεί να ψηλαφήσουμε τις αχαρτογράφητες διαδρομές ενός είδους που μέχρι τώρα θεωρούσαμε ότι μας έχει δείξει όλα τα χαρτιά του… Μήπως όμως έχει κι άλλα κρυμμένα μυστικά; Η Μαργαρίτα Τρίκκα χορογραφεί και μας εμπνέει, η Χριστίνα Σπανού φτιάχνει ένα σύμπαν μεταμοντέρνας νοσταλγίας. Οι τέσσερις ερμηνευτές τραγουδάμε, παίζουμε και χορεύουμε, ξεπερνάμε τα όρια μας, ο πήχης της «Πρώτης Αγάπης» και του εαυτού μας ολοένα ανεβαίνει. Ξανασυστηνόμαστε καθημερινά εμείς κι εκείνη, εξάλλου ελάχιστα έχουν αλλάξει από την εποχή της. Ομάδα μουσικού θεάτρου Ραφή

Η αισθηματική οπερέτα του Νίκου Χατζηαποστόλου «Η πρώτη αγάπη», συμπαραγωγή της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ με την ομάδα μουσικού θεάτρου Ραφή παίζεται στις 23, 24, 29, 30 Μαΐου | Ώρα έναρξης: 20.30 Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος | Σκηνοθεσία – Δραματουργική επεξεργασία: Προμηθέας Αλειφερόπουλος | Ενορχήστρωση – Διασκευή: Μιχάλης Παρασκάκης | Νίκος: Διονύσης Τσαντίνης, Ελένη: Αναστασία Κότσαλη, Ρενέ: Λητώ Μεσσήνη, Μιχαλάκης: Γιώργος Ρούπας

Περισσότερες πληροφορίες

«Η πρώτη αγάπη»

  • Όπερα

Αισθηματική οπερέτα του Νίκου Χατζηαποστόλου, σε συμπαραγωγή με την ομάδα μουσικού θεάτρου Ραφή. Σκηνοθετεί ο ηθοποιός Προμηθέας Αλειφερόπουλος.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Άνισες εντυπώσεις από συναυλίες της Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ στο Μέγαρο

Παρά το ενδιαφέρον του προγραμματισμού, οι "άτακτες" εμφανίσεις του συνόλου σε διάφορους χώρους δεν επιτρέπουν ξεκάθαρη αποτίμηση της προόδου του.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΥΤΥΧΙΟς Δ. ΧΩΡΙΑΤΑΚΗς
01/05/2024

Dave Holland: Τζαζ θρίαμβος στα St Paul's Sessions, παρέα με το νέο του τρίο

Εκπληκτική βραδιά στο αμφιθέατρο "Ιωάννης Δεσποτόπουλος" του Ωδείου Αθηνών, με διαρκείς ζητωκραυγές για τον σπουδαίο Βρετανό κοντραμπασίστα και τις καινούριες του περιπέτειες με τους Αμερικανούς παιχταράδες Jaleel Shaw (άλτο σαξόφωνο) & Eric Harland (ντραμς).

Indie Playground Festival vol.2: Ένα διήμερο πάρτι στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Ένα event αφιερωμένο στη σύγχρονη ανεξάρτητη ελληνική indie, alternative rock, pop και electronica σκηνή.

Η Ταράτσα του Φοίβου ανάβει ξανά τα φώτα της στο θέατρο Άλσος

Καλεσμένοι στις δύο πρώτες παραστάσεις η Νατάσσα Μποφίλιου και ο Βύρων Θεοδωρόπουλος.

O συνθέτης Σταύρος Σοφιανόπουλος μάς λέει "Λέξεις που δεν είπαμε"

Με μια εξαιρετική ομάδα μουσικών παρουσιάζουν την νέα του δισκογραφική δουλειά, καθώς και παλαιότερες μουσικές και τραγούδια, που κέρδισαν την αναγνώριση και αγάπη του κοινού.

José Carreras και Plácido Domingo σε μια ιστορική βραδιά στο Καλλιμάρμαρο

Σε ένα πρόγραμμα δομημένο με άριες που άφησαν εποχή και ντουέτα από μερικές από τις πιο αγαπημένες όπερες όλων των εποχών.