Οι πρωταγωνιστές της ελληνικής συμμετοχής, ο Akylas και ο creative director Φωκάς Ευαγγελινός, βρέθηκαν στο Ραδιομέγαρο στο πλαίσιο της καθιερωμένης press day που διοργάνωσε η ΕΡΤ. Μίλησαν σε δημοσιογράφους από το σύνολο των ΜΜΕ για την παρουσίαση του "Ferto" στη σκηνή του Wiener Stadthalle στη Βιέννη.
No pressure, αλλά... "φέρτο"
Το κλίμα που επικρατούσε ήταν πανηγυρικό καθώς μετά από μια δεκαετία που παλεύαμε απλά για μια θέση στη δεκάδα, φέτος στόχος είναι κορυφή. Ο Akylas θα εκπροσωπήσει τη χώρα στη Βιέννη (στα 70 χρόνια του θεσμού) και όλοι του ζητούν το τρόπαιο. "Το κύμα αγάπης μου δίνει τρελό κίνητρο, αλλά με αγχώνει κιόλας. Δεν θέλω να απογοητεύσω κανέναν", και σε περίπτωση ενδεχόμενης αποτυχίας παραδέχτηκε: "Όταν έρθει η ώρα να με λιθοβολήσουν στο Σύνταγμα, θα το δεχτώ, αλλά δεν είμαι ακόμα έτοιμος!".
Παρά το hype, παραμένει προσγειωμένος και συγκεντρωμένος στην ουσία: "Νιώθω ήδη νικητής. Επιτυχία για μένα είναι ότι κατάφερα να πληρώνω το ενοίκιό μου από τη μουσική".

Από τον δρόμο στα φαβορί για την νίκη
Η διαδρομή του Akyla δεν ήταν στρωμένη με ροδοπέταλα. Αναπολώντας τις δυσκολίες, θυμήθηκε την περίοδο μετά την επιτυχία του "Atelie", όταν βρέθηκε ξανά χωρίς δουλειά να τραγουδά στον δρόμο. "Θυμάμαι στην Καπνικαρέα κάποιον να λέει: "Κρίμα το παιδί, παλιά τραγουδούσε σε μαγαζιά και τώρα είναι στον δρόμο". Σήμερα τους απαντώ: Watch me now".
Μιλώντας για το μέλλον, δήλωσε πως ήδη ζει το όνειρο του μικρού εαυτού του: "Δεν φανταζόμουν τίποτα από αυτά που μου συμβαίνουν. Νιώθω σαν να ζω σε ταινία από τη στιγμή που κέρδισα το Sing for Greece". Όσο για το μόνο που εύχεται; "Να μη χρειαστεί να ξαναδουλέψω σε κρεπερί".

Γούρι του η ομάδα του
Το τραγούδι "Ferto" κυκλοφορεί από τη Minos EMI, A Universal Music Company. Τη μουσική υπογράφουν οι Papatanice, Akylas και TEO.x3, ενώ τους στίχους έγραψαν ο ίδιος μαζί με τον Ορφέα Νόνη. Όπως εξήγησε, πρόκειται ουσιαστικά για μια παρέα: "Είναι μαγικό που το κατάφερα αυτό με τους φίλους μου. Όλα ξεκίνησαν από τον καναπέ του σπιτιού μου. Δεν πρέπει να σταματάμε να κυνηγάμε τα όνειρά μας. Μην αφήσεις ποτέ κανέναν να σου πει ότι δεν είσαι αρκετά καλός".
Σε μουσικό επίπεδο, τα προηγούμενα κομμάτια του κινούνταν σε πιο indie ήχους, ενώ το "Ferto" είναι πιο δυναμικό, με έντονα ηλεκτρονικά στοιχεία. Όπως τόνισε, αυτό δεν είναι ένα "πυροτέχνημα" για τη Eurovision, αλλά η αρχή μιας νέας μουσικής εποχής που θα συνεχιστεί στον επερχόμενο δίσκο του που θα κυκλοφορήσει ακριβώς μετά τον διαγωνισμό.
Σχετικά με την εμφάνιση ο Φωκάς Ευαγγελινός αποκάλυψε πως η σκηνική παρουσία θα ακολουθεί μια αφήγηση εμπνευσμένη από τα video games: ένας χαρακτήρας που προχωρά, συναντά ήρωες και εξελίσσεται. Στόχος είναι η δημιουργία έντονων αντιδράσεων, "Το σημαντικό είναι να μην περνάμε απαρατήρητοι". Στο ίδιο πλαίσιο του εντυπωσιασμού κινείται και το στυλ του, με iconic outfits σχεδιασμένα αποκλειστικά από Έλληνες καλλιτέχνες, θέλοντας να αναδείξει το εγχώριο ταλέντο.
Promo Tour
Η ΕΡΤ θέλει να φέρει το γυάλινο μικρόφωνο στο σπίτι. Οργάνωσε μετά απο καιρό μια μεγάλη προωθητική περιοδεία με τον Ακύλα να μαγνητίζει τα βλέμματα. Ο Έλληνας εκπρόσωπος έχει επισκεφθεί πολλές χώρες, γνωρίζοντας πολλούς νυν και πρώην διαγωνιζόμενους. Από τη Ruslana στην Ουκρανία μέχρι την Έλενα Παπαρίζου και την Καλομοίρα, που του έστειλαν τις ευχές τους, ενώ ιδιαίτερα θερμή ήταν η υποδοχή του κοινού στο Βουκουρέστι.

Μάλιστα, ανέπτυξε στενές φιλίες με τους συν διαγωνιζόμενους του ιδιαίτερα με τον εκπρόσωπο της Μολδαβίας και τους διαγωνιζόμενους από τη Φινλανδία, οι οποίοι όμως είναι και οι βασικοί του ανταγωνιστές. Παρόλα αυτά το 12άρι του θα το έδινε στην Αντιγόνη και το Jalla (τι πιο σύνηθες να συμβεί).
Κλείνοντας, ο Akylas μίλησε για τα είδωλα που τον ενέπνευσαν, όπως η Conchita και η Verka Serduchka, τονίζοντας πως, αν σήμερα ο ίδιος δέχεται τόσα αρνητικά σχόλια, δεν μπορεί να φανταστεί τι αντιμετώπισαν εκείνοι στο παρελθόν: "Τους έβλεπα μικρός και εμπνεόμουν. Είχα ανάγκη από τέτοια πρότυπα". Ως ο πρώτος ανοιχτά queer Έλληνας καλλιτέχνης που εκπροσωπεί τη χώρα, ο Akylas κάνει την Ελλάδα περήφανη, με τον Φωκά Ευαγγελινό στο πλάι του να προσθέτει: "Εμπνέομαι από το θάρρος του. Είναι ένα νέο παιδί με το οποίο καταφέρνω και συνομιλώ ουσιαστικά".
