Ελένη, Ανδρομάχη, Κασσάνδρα: τρία μυθικά πρόσωπα που ενέπνευσαν το ομηρικό έπος και τις μεγάλες τραγωδίες· σε αυτές τις συναρπαστικές γυναικείες μορφές εστιάζει η μουσική παράσταση "Πεπρωμένον φυγείν…", εμβαθύνοντας στις ιστορίες τους, εξερευνώντας τους ρόλους και αναδεικνύοντας τα βάσανά τους. Η παράσταση θα παρουσιαστεί την Τρίτη 10 Φεβρουαρίου στο Ολύμπια Δημοτικό Μουσικό Θέατρο "Μαρία Κάλλας".

Διεθνώς καταξιωμένοι ερμηνευτές του μπαρόκ ερμηνεύουν πέντε ιταλικές καντάτες, τέσσερις από τις οποίες φέρουν την υπογραφή κορυφαίων συνθετών του 17ου αιώνα – Μπενεντέττο Μαρτσέλλο, Μάρκο Μαρατσόλι, Ρόκκο Τσιρούτι και Αλεσσάντρο Στραντέλλα. Οι καντάτες, με εξαίρεση αυτή του Mάρκο Μαρατσόλι, παρουσιάζονται σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση και είναι προϊόν μουσικολογικής έρευνας της τσεμπαλίστας Elisa Barbessi, η οποία επιμελήθηκε και την έκδοσή τους. Tην δραματουργία της παράστασης μοιράζεται η Barbessi με τη Μάρθα Τομπουλίδου που έχει αναλάβει και την σκηνοθετική επιμέλεια. Η πρωτότυπη μουσική είναι της Νεφέλης Μπερής.

Η παράσταση αναδεικνύει την πολυπλοκότητα της γυναικείας εμπειρίας ανά τους αιώνες αξιοποιώντας την προφήτισσα Κασσάνδρα ως κεντρικό πρόσωπο μιας πρωτότυπης αφήγησης για να δημιουργήσει έναν μοναδικό διάλογο μεταξύ της μουσικής και του μύθου: η μοίρα της Ελένης και της Ανδρομάχης μέσα από τη φωνή της Κασσάνδρας μάς φέρνει αντιμέτωπους με θέματα διαχρονικά και πάντοτε επίκαιρα, όπως η επιβίωση, η αναζήτηση της ταυτότητας και η αυτοπραγμάτωση. Τους τρεις ρόλους ερμηνεύουν η Μυρσίνη Μαργαρίτη (Ελένη), η Μαίρη Ελεν Νέζη (Ανδρομάχη), και η Μάρθα Τομπουλίδου (Κασσάνδρα).

Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται τα έργα "La fuga di Elena", "Andromaca" του Benedetto Marcello, "Ecco chi gia nell’Asia" του Alessandro Stradella, "Rendimi Ulisse ingrato" του Rocco Ciruti και "Cadute erano al fine (Elena invecchiata)" του Marco Marazzoli.
Πληροφορίες
10 Φεβρουαρίου 2026, 20.00
Προπώληση εισιτηρίων μέσω more.com
