Οι βυζαντινές ψαλμωδίες συναντούν τους Μεβλεβήδες δερβίσηδες σε Ελευσίνα και Μέγαρο

Δυο λειτουργικές μουσικές παραδόσεις συναντώνται στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας και το Μέγαρο Μουσικής με φόντο την εκστατική περιστροφή των Μεβλεβήδων Δερβίσηδων. Αφηγητής ο Μιχαήλ Μαρμαρινός.

Δερβίσηδες

Δυο λειτουργικές μουσικές παραδόσεις συναντώνται το Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2025 στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας, με φόντο την εκστατική περιστροφή των Μεβλεβήδων Δερβίσηδων. Οι Περιστρεφόμενοι Δερβίσηδες της Κωνσταντινούπολης και η Βυζαντινή Χορωδία του εν Αθήναις Συλλόγου Μουσικόφιλων Κωνσταντινουπόλεως ενώνουν τις φωνές και τους στροβιλισμούς τους στη βραδιά "Ιερά Μονοπάτια – Από τα Μυστήρια της Ελευσίνας στη Βυζαντινή Ψαλμωδία και την Παράδοση των Μεβλεβί Δερβίσηδων", με την οποία κορυφώνεται το 3o Διεθνές Συμπόσιο για μια Νέα Ελευσίνα - "Επαναγοητεύοντας τον Κόσμο". Η παράσταση θα λάβει χώρα στον Αρχαιολογικό Χώρο Ελευσίνας, το Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου (20:00) και θα επαναληφθεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης), τη Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου στις 20:30.

Στο γεγονός συμμετέχουν, επίσης, ο δεξιοτέχνης της λύρας Σωκράτης Σινόπουλος και, ως αφηγητής, ο καταξιωμένος σκηνοθέτης Μιχαήλ Μαρμαρινός.

Μια σπάνια συνάντηση ιερών παραδόσεων: η μία, χριστιανική, χρονολογείται από τον 4ο αιώνα κατά τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία· η άλλη αναπτύχθηκε υπό την επίδραση του μυστικιστικού τάγματος των Μεβλεβήδων, που ιδρύθηκε τον 12ο αιώνα από τον μεγάλο δάσκαλο Μεβλανά Τζελαλαντίν Ρουμί.

Στη γη των αρχαίων Μυστηρίων, η συνύπαρξη αυτή μεταμορφώνεται σε τελετουργία: μια μυσταγωγική εμπειρία που εγείρει διαχρονικά ερωτήματα για την ψυχή, το ιερό και τις κοινές διαδρομές της ανθρωπότητας. Μέσα από την περιστροφή των δερβίσηδων και τις βαθύτονες αρμονίες της βυζαντινής χορωδίας, τα "Ιερά Μονοπάτια" έρχονται να προσφέρουν στο κοινό ένα ταξίδι στον ήχο και τη σιωπή, την παρουσία και τη μνήμη.

Οι συντελεστές της παράστασης

Περιστρεφόμενοι Δερβίσηδες της Κωνσταντινούπολης

Διεύθυνση συνόλου: Mete Edman
Ορχήστρα: Mete Edman (ούτι & φωνητικά), Emre Isik (νέυ), Mustafa Dedeoglu (καντούν), Kaan Sezerler (κεμέντζε), Rifat Caliskan (μπεντίρ).
Χορευτές: Pinar Yatarkalkmaz, Deniz Evren Gügüs, Gökhan Denkel, Erdinç Mustafa Kızılöz, Gökhan Demir
Καλλιτεχνικός Διευθυντής: Kenan Öztürk

Βυζαντινή Χορωδία του εν Αθήναις Συλλόγου Μουσικόφιλων Κωνσταντινουπόλεως

Χοράρχης: Καλλίστρατος Κωφόπουλος
Μέλη χορού: Σταμάτιος-Νικόλαος Κίσσας, Ευάγγελος Κίσσας, Νικόλαος Τυροβόλης, Ευστάθιος Άνατς, Σπυρίδων Παπακωστόπουλος, Χαραλάμπης Στεφανίδης, Χρήστος Κοντακινός, Δημήτριος Λαγούρος, Χρήστος Πιπέρος, Λουκάς Προκοπίου, Ευστράτιος Λαγουμίδης, κ.ά.

Δείτε όλες τις συναυλίες της εβδομάδας στον οδηγό μουσικής του "α"

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Η Ντορέττα Παπαδημητρίου δίνει ραδιοφωνικό ραντεβού στον 92,3 Λάμψη

To ραδιοφωνικό ραντεβού με την Ντορέττα Παπαδημητρίου υπόσχεται ένα τρίωρο γεμάτο μουσική, αυθορμητισμό, πρόσωπα, ιστορίες και όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
07/09/2026

Οι Χατζηφραγκέτα δίνουν το σύνθημα για τον πιο μουσικό Σεπτέμβρη στην Τεχνόπολη

Ο Σεπτέμβρης αποκτά τον δικό του ρυθμό, καθώς οι Χατζηφραγκέτα ανεβαίνουν την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου στη σκηνή της Τεχνόπολης, σε full band σύνθεση, για μια βραδιά γεμάτη αγαπημένα τραγούδια.

Το Teletech υπόσχεται μια νύχτα αφιερωμένη στη σύγχρονη rave και hard techno κουλτούρα

Με έδρα το Manchester, το Teletech ξεκίνησε το 2017 ως μια ανεξάρτητη πλατφόρμα για parties και club nights.

Η Καλαμάτα δίδαξε πολιτισμό στις 10ες Διεθνείς Μουσικές Ημέρες

Οι 10ες Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας ανέδειξαν και με το παραπάνω τη στενή σχέση της πρωτεύουσας του νομού Μεσσηνίας με τον πολιτισμό.

Η Μικρά Ασία του Μίκη Θεοδωράκη ζωντανεύει στο Θέατρο Πέτρας

Η μεγάλη μουσικοχορευτική παράσταση "Η Μικρά Ασία του Μίκη Θεοδωράκη" ανεβαίνει στο Θέατρο Πέτρας στις 3 Οκτωβρίου, με αγαπημένους ερμηνευτές και ζωντανή ορχήστρα.

Η ADÉLA είναι το νέο καυτό όνομα της μουσικής βιομηχανίας

Κυκλοφορεί το πολυαναμενόμενο ντεμπούτο άλμπουμ της, PRIMA και γίνεται παντού viral.

Κρέων Κανακάρης: "Όλοι είναι ευπρόσδεκτοι στο τραγούδι, με τις εμπειρίες και τις απειρίες τους"

Έρχεται από τις Σέρρες, δηλώνει "τρουβαδούρος" και στον πρώτο του δίσκο χωράει λίβελους, καντάδες, ζωγραφιές και συναξάρια, ποδόσφαιρο και πολιτική, παλαιές φόρμες και επίκαιρες αγωνίες. Λίγο πριν την επίσημη παρουσίασή του στο "Baumstrasse" (Σάββατο 17/10), λοιπόν, επιδιώξαμε να μάθουμε περισσότερα για όλα αυτά, από πρώτο χέρι.