Μια βραδιά για τον Μάνο Χατζιδάκι στο Ηρώδειο

Ο "Μεγάλος Ερωτικός" και οι "Δεκαπέντε Εσπερινοί" σε ερμηνεία Αλκίνοου Ιωαννίδη και Μαρίας Κωστράκη.

Μάνος Χατζιδάκις Φωτογραφία από το αρχείο «Μάνος Χατζιδάκις» Εικαστικό του Γιάννη Μόραλη

Ο "Μεγάλος Ερωτικός" και οι "Δεκαπέντε Εσπερινοί", δύο από τα εμβληματικά έργα του Μάνου Χατζιδάκι, παρουσιάζονται σε μία μοναδική βραδιά στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, την Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου στις 21:00, σε μία σπουδαία συναυλία που συμπίπτει χρονικά με τα 100 χρόνια από τη γέννηση του σπουδαίου δημιουργού. Τραγουδούν ο Αλκίνοος Ιωαννίδης και η Μαρία Κωστράκη ενώ την ορχήστρα θα διευθύνει ο Λουκάς Καρυτινός. Συμμετέχει η χορωδία του Δήμου Αθηναίων. 

Ο Μάνος Χατζιδάκις για τα δύο αυτά έργα: "Ο Μεγάλος Ερωτικός είναι ένας λαϊκός Θεός που ζει στην φαντασία μας απ' τη στιγμή που γεννιώμαστε ίσαμε να πεθάνουμε, όμορφος, εφηβικός και αδιάκοπα ζωντανός. Ο Μεγάλος Ερωτικός δεν φοράει γραφικά τοπικά ρούχα. Φοράει δικά του που συνθέτουν δύσκολους συνδυασμούς ήχων, ανάλαφρων χρωμάτων και ποιητικών ονείρων. Δεν περιέχει μηνύματα που εύκολα τα σβύνουν οι βροχές. Δεν αντιστέκεται.

Από άσματος άρχεσθαι
και επί των μελισμάτων αυτού 
συγκλίνατε τας κεφαλάς ομού
 και άδετε μετ' εμού.
 
Η σειρά που ακολουθούν τα ποιήματα αυτά των Ελλήνων ποιητών, σχηματίζει έναν αδιάσπαστο κύκλο τραγουδιών, μια λειτουργία για τον Μεγάλο Ερωτικό - κάτι σαν τους εσπερινούς Αγίων σ' ερημοκκλήσια μακρινά, με την συμμετοχή φανταστικών αγγέλων, εραστών, παρθένων και εφήβων. Είναι μια λιτανεία περίεργη όμως και τόσο φυσική, στην εσωτερική κι απόκρυφη ζωή μας.

...Ο Μεγάλος Ερωτικός είναι μια σειρά από λαϊκά τραγούδια, που γράφτηκαν πρώτ' απ' όλα για να επικοινωνήσω εγώ ο ίδιος με όλα τα ελληνικά πρόσωπα που αγαπώ βαθειά, αυτά που γνώρισα, αυτά που θα γνωρίσω κι αυτά που δεν θα μπορέσω ποτές μου να γνωρίσω. Κι ακόμη, μές’ απ' αυτά, να ενωθώ με την ψυχή του τόπου μου σε μια λειτουργία αθάνατη, ερωτική κι ελληνική".

"Εσπερινός, σημαίνει ευλάβεια Ήλιου, καθώς γυρίζει ευαίσθητος μέσα στην πόλη, γεμάτος από τις αναμνήσεις των ετών, που τέλος γέρνει στο πλάι ν’ αποκοιμηθεί, αφήνοντας τριγύρω του ηχώ φωτός, αποκαλυπτικές διαθέσεις και μια λεπτότατη ευωδιά αγάπης. Με Δεκαπέντε Εσπερινούς συλλέγω την σκορπισμένη ευαισθησία μου και σας την παραδίδω έτσι όπως γεννήθηκε, στ’ αληθινό της βάθρο, εκεί που οι έμποροι δε θα μπορούν να της χαλάν την όψη. Όλοι οι "Εσπερινοί" χαρίζονται στον γυιό μου, που αρχίζει τώρα να μετράει τον κόσμο".
 
Συμμετέχουν οι μουσικοί:
 
Στον Μεγάλο Ερωτικό
Σοφία Ταμβακοπούλου, Φρίξος Μόρτζος - πιάνο                                                                
Γιώργος Τοσικιάν - κιθάρα 
Αριστείδης Χατζησταύρου - κιθάρα, λαούτο
Τάκης Καπογιάννης - κοντραμπάσο
Γωγώ Ξαγαρά - άρπα 
Διονύσης Βερβιτσιώτης - βιολί
Αλέξανδρος Μποτίνης - τσέλο  
Βιβή Γκέκα - μαντολίνο 

Στους Δεκαπέντε Εσπερινούς
Λευτέρης Μιχαλόπουλος - πιάνο                                                                                    
Γιώργος Τοσικιάν, Αριστείδης Χατζησταύρου - κιθάρα
Τάκης Καπογιάννης - κοντραμπάσο                                                                                       
Γωγώ Ξαγαρά - άρπα 

Ηχοληψία: Ζαχαρίας Σταμούλος, Βαγγέλης Λάππας, Βασίλης Δρούγκας                                  
Μουσική επιμέλεια: Λευτέρης Μιχαλόπουλος 
Καλλιτεχνική διεύθυνση: Γιώργος Χατζιδάκις 

Προπώληση εισιτηρίων μέσω more.com

Διαβάστε Επίσης

Τελευταία άρθρα Μουσική

Ο μπασίστας Reggie Washington και η All Star μπάντα του στο "Half Note"

Μαζί του, για τέσσερις παραστάσεις, οι Ravi Coltrane, David Gilmore και Gene Lake.

26/11/2025

Για τους Sugar For The Pill η μουσική είναι τρόπος να βιώνεις τη ζωή

Λίγο πριν τη συναυλία τους στο "Death Disco Athens" τα μέλη του συγκροτήματος μιλάνε στο "α".

Οι MIKRO θέλουν "να χορέψουμε όπως τότε ξανά"

Oι πρωτοπόροι της ηλεκτρονικής ποπ επιστρέφουν στο "Gagarin".

Marcel Dettmann: "Όλα έχουν γίνει πιο γρήγορα, πιο επιφανειακά στην techno σήμερα"

Ο θρύλος της παγκόσμιας techno καταφτάνει από το Βερολίνο για το επόμενο EDEN event (Ωδείο Αθηνών, 30/11), δίνοντας την αφορμή για μια ενδιαφέρουσα συζήτηση.

H Angelika Dusk σε ένα ξεσηκωτικό live με ελεύθερη είσοδο

Παρουσιάζει στο "Ορφέας Live Bar" ένα πρόγραμμα με 80s vibes και τα καινούρια της κομμάτια.

Μια συναυλία για κάθε μέρα της εβδομάδας

Το συναυλιακό ημερολόγιο των επόμενων ημερών είναι αναπάντεχα γεμάτο με ενδιαφέρουσες προτάσεις.

Three Days Grace: Μια από τις υπερδυνάμεις του σύγχρονου alternative metal στο Release Athens 2026

Περισσότερα ονόματα για τη συγκεκριμένη ημέρα του φεστιβάλ θα ανακοινωθούν σύντομα.