Erreway (10/7): Οι παιδικές αγάπες πήγαν στον Λυκαβηττό αντί για τον παράδεισο

Τι κι αν τριανταρήσαμε από τότε που ονειρευτήκαμε να δούμε την ποπ μπάντα των «Ανυπότακτων Καρδιών»; Άξιζε κάθε λεπτό.

Erreway © Δέσποινα Σταματάκη

Αν κάποιος μου έλεγε είκοσι χρόνια πριν ότι στο live των Erreway θα με πήγαινε οδηγώντας ο μικρός μου αδερφός που τότε δεν είχε ξεκινήσει καν το σχολείο, ότι θα ήμουν μια ανάσα από τα τριάντα και θα σκεφτόμουν πως η ανάβαση στον Λυκαβηττό θα επηρεάσει τα γόνατά μου, θα γελούσα απαξιωτικά (ήξερα τότε άραγε τι είναι η απαξίωση; Λογικά όχι) και θα συνέχιζα να ψάχνω το αυτοκόλλητο που θα συμπλήρωνε το άλμπουμ "Rebelde Way".

Αν πάλι κάποιος μου έλεγε πολύ πιο πρόσφατα (aka μέχρι χτες το απόγευμα), ότι μια από τις πιο απολαυστικές συναυλίες του τελευταίου καιρού θα ήταν αυτή μιας μπάντας από μία ξεχασμένη (;) μεταγλωττισμένη εφηβική αργεντίνικη σειρά, δεν θα γελούσα απαξιωτικά γιατί έχω μάθει να δίνω χώρο στις πιθανότητες, αλλά σίγουρα θα κρατούσα τις επιφυλάξεις μου. Έτσι και έκανα, δηλαδή, επιτρέποντας στον εαυτό μου να εκπλαγεί - με το crowd, με το live, με εμένα την ίδια – και να θυμηθεί τι σημαίνει να είσαι παιδί: οι απεριόριστες δυνατότητες της ζωής.

Erreway
© Δέσποινα Σταματάκη

Πρώτα απ’ όλα καλό είναι να ξεκαθαρίσουμε πως αυτό δεν είναι ένα καθαρό review, καθώς αυτό θα αδικούσε το live της Πέμπτης 11 Ιουλίου αλλά ούτε και θα μετέφερε την πραγματική ατμόσφαιρά του. Εξ ου και ο τόσο προσωπικός τόνος: ας είμαστε ειλικρινείς, το live των Erreway δεν ενδιέφερε κανέναν απολύτως πέρα από το μικρό δημογραφικό των γεννηθέντων μεταξύ 1992 και 1998, μιας γενιάς που έχει μάθει να λειτουργεί μέσω της ταύτισης. Έτσι, δεν θα διαβάσετε για τις φωνητικές και οργανοπαικτικές δυνατότητες των Benjamin Rojas, της Camila Bordonaba και του Felipe Colombo (η 4η της παρέας Luisana Lopilato δεν συμμετέχει στην περιοδεία), ούτε για την ποιότητα του ήχου ή την αισθητική της μουσικής σε σχέση με το σήμερα. Όχι γιατί δεν ήταν αξιοπρεπή – στον βαθμό που μιλάμε πάντα για μια μπάντα εφηβικής σειράς – αλλά γιατί δεν υπήρξε κανένας σ’ αυτό το live που απασχολήθηκε με όλα τα παραπάνω.

Αυτό ήταν και το μυστικό της επιτυχίας του. Από όσες sold out συναυλίες έχω παρακολουθήσει, μικρές ή μεγαλύτερες, πρώτη φορά βλέπω ένα κοινό που είναι εκεί στην συντριπτική πλειοψηφία, αν όχι στο σύνολό του, εξαιτίας της αγνής αγάπης του για τους καλλιτέχνες. Κανένα fomo, καμία υποκρισία για το ποιος ξέρει τα demo και ποιος μόνο τα hits, παρά μόνο συνειδητοποιημένοι τριαντάρηδες που θέλουν να γιατρέψουν το πληγωμένο παιδί μέσα τους. Όπως συνειδητοποιημένοι ήταν και οι ίδιοι οι Erreway, οι οποίοι ήρθαν στην Ελλάδα όχι υποκρινόμενοι τους εφήβους, αλλά ως σαραντάρηδες που είναι πολύ ευτυχισμένοι, όπως μας είπαν πολλές φορές, που τους θυμόμαστε ακόμα.

Κι αν κάποια κομμάτια δεν θα μπορούσαν να μην έχουν αυτή την παιδικότητα στην αναπαραγωγή τους σήμερα, από κατασκευής τους (σκεφτείτε το "Bonita de mas" ή το "Rebelde Way", τον τραγούδι τίτλων της 1ης σεζόν) ακόμα και αυτά μας παρουσιάστηκαν απενοχοποιημένα, όχι ως performance, αλλά ως αναβίωση με γέλιο, απόλαυση και συγκίνηση.

Erreway
© Δέσποινα Σταματάκη

Αυτή ήταν και η λέξη κλειδί της βραδιάς, όχι μόνο από το κοινό, που έφτασε στον Λυκαβηττό κρατώντας τα κολλάζ και τα ντεκουπάζ που έφτιαξε από αποκόμματα της Κατερίνας, της Σούπερ Κατερίνας και του Αφισοράματος στις αρχές της χιλιετίας, αλλά και από τους ίδιους τους καλλιτέχνες. Δεν ήταν λίγες οι στιγμές που δάκρυσαν ή και έκλαψαν επί σκηνής, κάποιες φορές αναγκαζόμενοι ακόμα και να διακόψουν το τραγούδι, εμφανώς συναισθηματικοί εξαιτίας της αγάπης μας. Γιατί, αν σκεφτούμε το πιο κοινό εφηβικό όνειρο, είναι να μεγαλώσεις και να παίζεις τη μουσική που γράφεις τότε παρέα με τους φίλους σου. Μπορεί να μη γίνεις σταρ βεληνεκούς ή καλλιτέχνης που θα αλλάξει τη μουσική ιστορία, αλλά φαντάζεσαι να ταξιδεύεις στην άλλη μεριά (κυριολεκτικά) του κόσμου με ανθρώπους που αγαπάς και ένα κοινό που τραγουδάει μαζί σου. Δεν ήταν μόνο η δική μας παιδική ψυχή που γαλήνεψε χτες· ήταν και η δική τους, θυμίζοντας μας παράλληλα μία αξία που εγκαταλείπουμε μόλις περάσουμε το κατώφλι της ενηλικίωσης: Πως δεν πειράζει να κάνεις όνειρα μεγαλύτερα από την πραγματικότητα. Ακόμα κι αν μείνουν φαντασιώσεις, αποτελούν την κινητήριο δύναμη της ζωής.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Ο Γιάννης Μαθές "χορεύει με τα γόνατα"

O Γιάννης Μαθές και ο Μάνος Σαγκρής παρουσιάζουν το album "Με τα γόνατα χορεύουν", που περιλαμβάνει 13 καινούρια τραγούδια.

30/10/2026

Ο Γιάννης Κότσιρας γιορτάζει 30 χρόνια δισκογραφίας στον Σταυρό του Νότου

Ο Γιάννης Κότσιρας επιστρέφει στην Αθήνα για μια σειρά εμφανίσεων στην Κεντρική Σκηνή του Σταυρού του Νότου, με αφορμή τα 30 χρόνια στη δισκογραφία.

Η Nalyssa Green γιορτάζει με 'κοκτέιλ' και δύο live

Το "Κοκτέιλ" είναι το πρώτο ελληνόφωνο κομμάτι της δισκογραφίας της Nalyssa Green, και "έχει γενέθλια" καθώς πέρασαν δέκα χρόνια από την πρώτη κυκλοφορία του.

Ο Joe Bonamassa επιστρέφει στην Αθήνα, μετά από 18 ολόκληρα χρόνια

Ο Joe Bonamassa επιστρέφει για μια μοναδική συναυλία, αντάξια των αμέτρητων βραβείων και της σπουδαίας καριέρας του, στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού, την Παρασκευή 2 Ιουλίου.

Οι BaBa ZuLa φέρνουν την "Istanbul psychedelia" τους στην Αθήνα

Οι ίδιοι περιγράφουν τον ήχο τους ως ένα εκρηκτικό κράμα Ανατολής και Δύσης, παρελθόντος και παρόντος, ενώ θα τους απολαύσουμε με special guests τους KoYaMan.

Η Άλκηστις Πρωτοψάλτη και ο Νίκος Πορτοκάλογλου εγκαινιάζουν τη νέα εποχή του Gazarte

Το gazarte γιορτάζει 20 χρόνια με την Άλκηστη Πρωτοψάλτη και τον Νίκο Πορτοκάλογλου στο ανανεωμένο origin stage, από τις 23 Νοεμβρίου.

Οι Fontaines DC ξανάρχονται -ως supergroup πια- στην Αθήνα

Το Release Athens 2027 υποδέχεται για τέταρτη φορά τους Fontaines D.C., την Κυριακή 11 Ιουλίου, στο Markopoulo Complex.