© Thodoris Markou
Το Athens Jazz έρχεται με μια μεγάλη γιορτή στην Τεχνόπολη για να γιορτάσει τα 25 χρόνια δυναμικής του παρουσίας στην αθηναϊκή μουσική σκηνή. Από τις 25 έως τις 31 Μαΐου 2026, η Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων γεμίζει μουσική, ρυθμό και ενέργεια που όλα αυτά τα χρόνια καθορίζουν τον παλμό της πόλης, και όπως πάντα, είσοδος ελεύθερη. Για μία εβδομάδα, καλλιτέχνες και σχήματα από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα ανέβουν στη σκηνή για να αναδείξουν ό,τι πιο φρέσκο έχει να παρουσιάσει η σύγχρονη τζαζ, ενώ μια σειρά από παράλληλες δράσεις συμπληρώνουν τη φεστιβαλική εμπειρία.

Για τα 25α γενέθλιά του, το φεστιβάλ έχει ετοιμάσει μια μεγάλη έκπληξη, αφιερώνοντας την ελληνική μέρα στην ίδια τη διαδρομή του φεστιβάλ. Σε αυτή την επετειακή διοργάνωση, το Athens Jazz επιστρέφει στις ρίζες του για να αναδείξει όσα το διαμόρφωσαν: τους ανθρώπους, τους συνεργάτες και τις στιγμές που το ανέδειξαν σε σημείο αναφοράς για την εγχώρια και διεθνή τζαζ σκηνή εδώ και περισσότερο από δύο δεκαετίες. Έτσι, η ελληνική ημέρα φέτος επαναπροσδιορίζεται ως μια βραδιά-αφιέρωμα, μια ξεχωριστή συμπύκνωση μνήμης και δημιουργίας. Στο πλαίσιο αυτό, τιμάται η ιστορία του θεσμού με δυναμική ματιά προς το μέλλον, ενώ το καθιερωμένο open call για την επιλογή των τριών σχημάτων -που ανοίγουν παραδοσιακά την πρώτη μέρα- επανέρχεται από την επόμενη χρονιά. Έτσι, τη Δευτέρα 25 Μαΐου, στη σκηνή της Τεχνόπολης θα ανέβουν δύο ελληνικά σχήματα που θα συναρπάσουν με τους ήχους τους και θα δώσουν με τον πιο αντιπροσωπευτικό τρόπο το στίγμα της φετινής επετειακής διοργάνωσης.
Την πρώτη μέρα λοιπόν θα δούμε -και θα ακούσουμε- το Stavros Lantsias Quartet με το πρότζεκτ "My Ennio Morricone”, έναν φόρο τιμής στον Γιώργο Χαρωνίτη, που υπήρξε καθοριστικός συνεργάτης του Athens Jazz ως μέλος της καλλιτεχνικής του επιτροπής και που διατηρούσε ιδιαίτερη σχέση με το έργο του σπουδαίου Ιταλού συνθέτη, τον οποίο θεωρούσε "πνευματικό του πατέρα”. Ο διακεκριμένος πιανίστας και συνθέτης Σταύρος Λάντσιας προσεγγίζει δημιουργικά το έργο του συνθέτη που άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμά του στην παγκόσμια κινηματογραφική μουσική, μεταφέροντας στη σκηνή της Τεχνόπολης τη μαγεία μερικών από των πιο χαρακτηριστικών ήχων στην ιστορία του σινεμά. Μαζί με τον συνθέτη θα βρίσκονται επί σκηνής οι Ανδρέας Πολυζωγόπουλος, Μιχάλης Καλκάνης και Μιχάλης Καπηλίδης.

Αμέσως μετά, στη σκηνή θα ανέβει η Greek Cooking Band, ένα ξεχωριστό σχήμα που δημιουργήθηκε ειδικά για την 25η διοργάνωση, συνθέτοντας ένα "γενεαλογικό δέντρο" των δημιουργών και συντελεστών του φεστιβάλ και μετατρέποντας τη σκηνή σε έναν τόπο συνάντησης της ιστορίας με το παρόν. Το σχήμα αντλεί έμπνευση από τον ξεχωριστό δίσκο Greek Cooking του 1967 και επανεξετάζει το υλικό της συνάντησης του σαξοφωνίστα Phil Woods με τον μπουζουξή Ιορδάνη Τσομίδη μέσα από μια σύγχρονη τζαζ ματιά. Οι Γιώργος Κοντραφούρης, Αλέξανδρος Δανδουλάκης, Γιάννης Κασέτας, Fausto Sierakowski, Γιώργος Κωνσταντίνου, Παναγιώτης Κωστόπουλος, Νίκος Τατασόπουλος και Νεφέλη Φασούλη δημιουργούν μια γιορτή συνέχειας της ελληνικής μουσικής ταυτότητας.

Και τα δύο ελληνικά σχήματα φέρουν έναν έντονο συμβολισμό καθώς αποτελούν ένα επετειακό "ποτ πουρί" από καλλιτέχνες και συνεργάτες που συνδέθηκαν με το Athens Jazz, γεφυρώνοντας γενιές και καλλιτεχνικές κατευθύνσεις. Έτσι, η φετινή ελληνική μέρα αποκτά έναν διπλό χαρακτήρα: αποτελεί από τη μία φόρο τιμής στο παρελθόν και από την άλλη δημιουργική επανεκκίνηση για το μέλλον.
Μείνετε συντονισμένοι για το πλήρες πρόγραμμα.

