
Με μεγάλο ενθουσιασμό παρακολουθήσαμε τους τελευταίους μήνες να ξετυλίγεται το πρόγραμμα ενός νέου φεστιβάλ, του Φ hill Sessions. Αυτός ο νέος πολιτιστικός θεσμός μπoρεί να έκανε εντύπωση χάρη στο δεκαήμερο, εκλεκτικό line-up και το ιδιαίτερο venue του -το θέατρο "Δόρα Στράτου" στον Λόφο του Φιλοπάππου- αλλά ξεχώρισε γιατί γεννήθηκε (από και) για τους ίδιους τους ανθρώπους της Αθήνας.

Η διοργάνωση γεννήθηκε από μια απλή ανάγκη: να σταματήσει για λίγο ο θόρυβος, όπως μοιράζεται με τους αναγνώστες του "α" ο ιθύνων νους του Φ hill Sessions, Αχιλλέας Σταύρου, πριν συνεχίσει: "αρχίσαμε να σκεφτόμαστε έναν θεσμό που να ξεφεύγει από τους φρενήρεις ρυθμούς της εποχής. Βραδιές που να λειτουργούν ως ένα μικρό διάλειμμα μέσα στην καθημερινότητα, μια ουσιαστική εμπειρία με επίκεντρο την μουσική, τους ανθρώπινους δεσμούς και την ομορφιά του τοπίου".

Έτσι, η πρώτη έκδοση του Φ hill sessions θα φιλοξενήσει καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο, αφού η τέχνη είναι "ένας κοινός τόπος, ανεξαρτήτως καταγωγής, μια οικουμενική γλώσσα", όπως συμπληρώνει ο Αχιλλέας Σταύρου. Ανθρώπους που συνδέονται με αρχές όπως ο "σεβασμός στο κοινό, η βαθιά σχέση με τη μουσική και η διάθεση για ουσιαστική παρουσία". Σκοπός είναι το καλλιτεχνικό αποτύπωμα του φεστιβάλ να είναι το εξής: "λιγότερος εντυπωσιασμός, περισσότερη ουσία".

Ο Ιούνιος ξεκινά με την ιδιαίτερη παρουσία των Χειμερινών Κολυμβητών, που στις 18 του μήνα ανεβαίνουν στη σκηνή των Φ hill Sessions με αφορμή τα 60 χρόνια γνωριμίας και τα 45 χρόνια δισκογραφίας. Με επικεφαλής τον Αργύρη Μπακιρτζή, καλούν σε ένα μουσικό ταξίδι που ξεκινά από τη δεκαετία του ’80, με διαχρονικά κομμάτια και ανέκδοτα. Λίγες μέρες αργότερα, στις 30 Ιουνίου, ο Σταύρος Λάντσιας και το κουαρτέτο του αποτίνουν φόρο τιμής στον Ennio Morricone. Κάτω από τον αθηναϊκό ουρανό, με ευρηματικές ενορχηστρώσεις και βαθύ σεβασμό στο έργο του Ιταλού συνθέτη, ζωντανεύουν τα θρυλικά του soundtrack σε μια ξεχωριστή μουσική βραδιά.


Θεαματική έναρξη Ιούλιου με τον ερχομό του Tigran Hamasyan, που στις 9/7 φέρνει το έργο του, "The Bird Of A Thousand Voices" (Concert Version), ανοίγοντας ένα διάλογο ανάμεσα στην ηχητική παράδοση της Αρμενίας με τη σύγχρονη τζαζ, τον αυτοσχεδιασμό και τις ηλεκτρονικές ψαλμωδίες. Στις 22 Ιουλίου, ο Fantastic Negrito ανεβαίνει στη σκηνή φέροντας όλη τη δύναμη του σύγχρονου blues. Η ιστορία του –από ένα σχεδόν θανατηφόρο ατύχημα έως τη θριαμβευτική επιστροφή του στη μουσική– καθρεφτίζεται στην ακατέργαστη ενέργεια και τη βαθιά συναισθηματική φόρτιση των τραγουδιών του, με αποκορύφωμα το νέο προσωπικό του άλμπουμ Son of a Broken Man. Στις 28 Ιουλίου, οι Light In Babylon επιστρέφουν στην Αθήνα ύστερα από έξι χρόνια απουσίας. Η κολεκτίβα από την Κωνσταντινούπολη, με τη φωνή της Michal Elia Kamal και τις πλουραλιστικές της συνθέσεις, ενώνει μεσογειακή ποίηση και ανατολίτικους ήχους, προσφέροντας μια συναυλία όπου παραδόσεις, λαοί και πολιτισμοί συναντιούνται επί σκηνής.


Η συνέχεια γράφεται στις 6 Αυγούστου, όταν το ντουέτο των Xylouris White –ο Γιώργος Ξυλούρης στη λύρα και ο Jim White στα κρουστά– επιστρέφει με έναν ήχο που γεφυρώνει την κρητική παράδοση με τον indie πειραματισμό. Ο διάλογος ανάμεσα στο αρχέγονο και το μοντέρνο, το τοπικό και το διεθνές, αποτυπώνεται σε μια δυναμική και ασυμβίβαστη μουσική εμπειρία.


Ο Σεπτέμβριος ανοίγει με τη Μάρθα Φριντζήλα και το Kubara Project της σε μια βραδιά, όπου η ποίηση οδηγεί τη μουσική μέσα από προσωπικές αφηγήσεις, ελληνικά παραδοσιακά και μελωδίες από όλο τον κόσμο. Κάθε τραγούδι λειτουργεί ως γέφυρα και κοινωνικό ανάχωμα, υφαίνοντας ένα κοινό βίωμα (15/9). Στις 16 Σεπτεμβρίου, ο Στέφανος Θωμόπουλος, ο Γιάννης Αγγελάκας και ο Νίκος Γιούσεφ ενώνουν δυνάμεις για μια πολυαισθητηριακή εμπειρία με πιάνο, αφήγηση και μουσικό πριόνι. Από τον Beethoven, τον Philip Glass και τον Ξενάκη έως τη μουσικοεικαστική καντάτα "Κουκουβάγια", η μουσική τους εξερεύνηση συναντά τα γλυπτά της Ναταλίας Μαντά, δημιουργώντας μια ολιστική εμπειρία.


Την επόμενη μέρα, στις 17 Σεπτεμβρίου, ο διεθνούς φήμης Τυνήσιος δεξιοτέχνης στο ούτι και συνθέτης Dhafer Youssef επισκέπτεται για πρώτη φορά την Ελλάδα. Σε μια μυσταγωγική συναυλία, το τεχνικά εντυπωσιακό συναντά το βαθιά συγκινησιακό, η μελαγχολία συνομιλεί με τη χαρά και η τζαζ αυτοσχεδιαστική γραφή διασταυρώνεται με την πολυπλοκότητα της αραβικής μουσικής. Το φετινό πρόγραμμα των Φ hill Sessions ολοκληρώνεται στις 28 Σεπτεμβρίου με τη θρυλική Λένα Πλάτωνος. Μαζί με τη Σαβίνα Γιαννάτου, τον Γιάννη Παλαμίδα και τον στενό συνεργάτη της Stergios T., παρουσιάζει κομμάτια από τους εμβληματικούς της δίσκους Σαμποτάζ, Καρυωτάκης, Γκάλοπ, Λεπιδόπτερα, καθώς και νέες μουσικές εκπλήξεις, κλείνοντας με ιδανικό τρόπο τον κύκλο αυτής της συναυλιακής διαδρομής.
Προπώληση εισιτηρίων για όλες τις συναυλίες των Φ hill Sessions μέσω more.com