
Μια πολύ επιτυχημένη αναβίωση παλαιότερης παραγωγής του μιούζικαλ "Σουίνι Τοντ: Ο δαιμόνιος κουρέας της Fleet Street" του Σόντχαϊμ πρότεινε, μεταξύ 17 και 27 Ιανουαρίου, το "Ολύμπια" Δημοτικό Μουσικό Θέατρο Αθηνών. Επρόκειτο για τη μεταφορά σε κλειστό χώρο της δουλειάς που είχε παρουσιασθεί τον Ιούλιο του 2017 στο Ηρώδειο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, σε σκηνοθεσία και μουσική διεύθυνση του Γιώργου Πέτρου.
Το πολυβραβευμένο, αν και όχι και τόσο γνωστό -πλην της κινηματογραφικής μεταφοράς/προσαρμογής του από τον Τιμ Μπάρτον (2008)- μουσικό θρίλερ, που πρωτοπαρουσιάσθηκε στο Μπρόντγουέϊ, σαγήνευσε και πάλι το αθηναϊκό κοινό, που είναι τα τελευταία χρόνια εθισμένο στα μιούζικαλς και γενικότερα τις -ενίοτε, πιο εύπεπτες- παραγωγές μουσικού θεάτρου.
Λειτουργώντας καλύτερα στον κλειστό χώρο, η παράσταση ευχαρίστησε από κάθε άποψη, κατ’αρχάς σε επίπεδο σκηνοθεσίας. Σαφής, γεμάτη ρυθμό, με ακριβή θεατρική διδασκαλία, ανέδειξε τόσο την τραγική διάσταση και τη διάχυτη σκοτεινή ατμόσφαιρα όσο και το μαύρο χιούμορ του έργου, κυρίως όμως σεβάσθηκε απόλυτα τη μουσική, ξεκινώντας από αυτήν!
Κομβική στάθηκε εκ νέου η έξοχη δουλειά μιας ομάδας τακτικών συνεργατών του Πέτρου, οι οποίοι υπέγραψαν λειτουργικά σκηνικά (Πάρις Μέξης) και κοστούμια (Γιωργίνα Γερμανού) "εποχής", δραματουργικά εύστοχους φωτισμούς (Στέλλα Κάλτσου), ανάλαφρη κινησιολογία-χορογραφία (Ζωή Χατζηαντωνίου), ζωντανεύοντας το ζοφερό, βικτωριανό Λονδίνο του 19ου αιώνα.
Εξίσου καθοριστική πρόβαλε, τέλος, και η πολύ προσεγμένη απόδοση -ένας μικρός άθλος!- στα ελληνικά από τον Πέτρου …του συνόλου (πρόζα και στίχοι τραγουδιών) του μιούζικαλ, η οποία δικαιολογήθηκε από το γεγονός ότι στο συγκεκριμένο έργο το μεγαλύτερο μέρος της δράσης εξελίσσεται με το κείμενο πλήρως μελοποιημένο. Μολονότι η συγκεκριμένη συμβολή του Πέτρου αποσιωπήθηκε στο προγραμματικό τεύχος, πρέπει να επαινεθεί η παράλληλη προβολή σε υπερτίτλους του αγγλικού πρωτοτύπου και της ελληνικής μετάφρασης.

Σαφώς επιτυχημένο υπήρξε και το μουσικό σκέλος της παράστασης που παρακολουθήσαμε στις 19/1. Ο Πέτρου καθοδήγησε με ασφάλεια ένα μεσαίο κλιμάκιο της -ατελώς εξοικειωμένης με το συγκεκριμένο μουσικό είδος- Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων στους μαιάνδρους μιας αρκετά φιλόδοξης (από πλευράς αντίστιξης και αρμονίας), αν και πρωτίστως συμφωνικής διάστασης παρτιτούρας. Η ερμηνεία διέθετε ισορροπημένες δόσεις ρυθμικής σβελτάδας και λυρισμού, κυρίως όμως θεατρικότητα.
Απόλυτα ισορροπημένη πρόβαλε και η -εν προκειμένω μουσικά προετοιμασμένη από τον Βασίλη Αλεβίζο- πολυπληθής διανομή, που απαρτιζόταν σε συντριπτικό βαθμό από τραγουδιστές του λυρικού θεάτρου, κάτι που έπρεπε να οδηγήσει στη μη -ή, έστω, στην πιο διακριτική- μικροφωνική ενίσχυση των φωνών. Από την αρχική διανομή συμμετείχαν μόνο ο βαρύτονος Χάρης Ανδριανός και η υψίφωνος Μυρσίνη Μαργαρίτη. Αν η δεύτερη υπήρξε και πάλι μια δροσερή -σε τίμπρο και παρουσία- Τζοάννα, ο Ανδριανός σκιαγράφησε, όχι πάντοτε πειστικά, ένα πιο σκοτεινό/απειλητικό, λιγότερο ανθρώπινο/πληγωμένο πορτρέτο του Κουρέα της Φλητ Στρητ σε σχέση με το Ηρώδειο.
Πλάι του έλαμψε ως κα Λάβετ η -εμπειρότατη στο μιούζικαλ- Σία Κοσκινά, όσο και αν στη Β’ Πράξη ήχησε φωνητικά κάπως κουρασμένη. Από κάθε άποψη ανώτεροι από τους ομολόγους τους της αρχικής διδασκαλίας υπήρξαν ο τενόρος Μπάμπης Βελισσάριος, καλοτραγουδισμένος Άντονυ, ο βαρύτονος Γιάννης Σελητσανιώτης, επιβλητικός σκηνικά και φωνητικά Δικαστής Τέρπιν και η υψίφωνος Βάσια Ζαχαροπούλου, έξοχη Ζητιάνα (και Λούσυ). Ιδιαίτερα ευχαρίστησαν και οι υπόλοιποι τενόροι, ο Αντώνης Κορωναίος, εντυπωσιακός Πιρέλλι, ο Γιάννης Φίλιας, εγκυρότατος και αεικίνητος Τομπίας, και ο Δημήτρης Ναλμπάντης, περισσότερο πειστικός, πάντως, υποκριτικά απ’ό,τι φωνητικά ως Επίτροπος Μπάμφορντ.
Με όρεξη και επαρκή συντονισμό σε κίνηση και τραγούδι συνέπραξε η Χορωδία του Δήμου Αθηναίων (διδασκαλία: Σταύρος Μπερής).
Η δικαιολογημένα ενθουσιώδης υποδοχή ενός ευπρόσδεκτα νεανικού κοινού έδειξε το δρόμο για το στίγμα και την ποιότητα των παραγωγών όπερας και μουσικού θεάτρου που μπορεί και πρέπει να φιλοξενούνται στα "Ολύμπια"…
Λεζάντα πρώτης φωτογραφίας: Η κα Λάβετ (Σία Κοσκινά) και ο Σουίνι Τοντ (Χάρης Ανδριανός) προετοιμάζονται για τη συνεργασία τους στο μαγαζί της πρώτης: στιγμιότυπο από την Α’ πράξη του μιούζικαλ "Σουίνι Τοντ: Ο δαιμόνιος κουρέας της Fleet Street" του Σόντχαϊμ (θέατρο "Ολύμπια", 19/1) © Κωνσταντίνος Σφυρίδας