
Η σειρά συναυλιών "Μουσικοί Περίπατοι" συνεχίζεται με ένα ιδιαίτερο πρόγραμμα που εντάσσεται στο "Αφιερωματικό Έτος Μίκη Θεοδωράκη" του Υπουργείου Πολιτισμού, συμμετέχοντας έτσι στην επέτειο των 100 χρόνων από τη γέννηση του μεγάλου μουσικοσυνθέτη. Το Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού φιλοξενεί μουσικούς της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, οι οποίοι θα ερμηνεύσουν έργα του Μίκη Θεοδωράκη για έγχορδα και πιάνο, σε διάλογο με μέρη από το εμβληματικό "Κουαρτέτο για το τέλος του χρόνου" του Olivier Messiaen, δασκάλου του Έλληνα συνθέτη στο Παρίσι.
Πριν αφήσει ανεξίτηλα το στίγμα του με ορατές δημιουργίες όπως το λαϊκό ορατόριο και το τραγούδι ποτάμι, και πριν την αναχώρησή του για σπουδές στο Παρίσι, ο Μίκης Θεοδωράκης δημιούργησε έργα μουσικής δωματίου κατά την περίοδο 1945-1949, χρησιμοποιώντας τη μουσική ως είδος ημερολογίου για τις έντονες στιγμές της προσωπικής του ζωής. Ειδικότερα, έργα όπως τα "Τέσσερα Κομμάτια του Δεκέμβρη" για βιολί και πιάνο, το "Ελεγεία" για τσέλο και πιάνο και το "Τρίο" για βιολί, τσέλο και πιάνο, φέρουν μια χειμαρρώδη και πολυσυλλεκτική μουσική γλώσσα που αντανακλά τις ιδεολογικές, πνευματικές και μεταφυσικές ανησυχίες του νεαρού συνθέτη. Οι ιδεολογικές και πνευματικές ανησυχίες του Θεοδωράκη, οι οποίες αποτέλεσαν βασικούς πυλώνες και για την υπόλοιπη δημιουργική του πορεία, εκφράζονται σε αυτά τα έργα με έναν προσωπικό και εκφραστικό τρόπο.
Η συναυλία συνθέτει έναν ουσιαστικό διάλογο της μουσικής δύο δημιουργών που αλληλοεπιδρούσαν και στην πραγματικότητα. Ο Olivier Messiaen υπήρξε δάσκαλος του Θεοδωράκη στο Παρίσι τη δεκαετία του 1950 και οι πνευματικές ανησυχίες και των δύο συνθετών είναι εμφανείς στα έργα τους. Στη συναυλία, τα έργα του Θεοδωράκη συνομιλούν με αποσπάσματα από το "Κουαρτέτο για το τέλος του χρόνου" του Messiaen, αναβιώνοντας τις παράλληλες πνευματικές και ιδεολογικές αναζητήσεις αυτών των δύο σπουδαίων δημιουργών της δεκαετίας του 1940.
Η μουσική τους φέρει τις βαθιές ανησυχίες για την έννοια του εγώ, του εμείς και του επερχόμενου, με ιδιαίτερες ηχητικές αποχρώσεις που εκφράζουν τη βιωματική ένταση και τις αντιφάσεις της εποχής τους. Η επαφή με την πνευματικότητα και την ιδεολογία είναι ορατή, μεταφέροντας τις σκεπτικιστικές και εξαιρετικά προσωπικές μουσικές προσεγγίσεις τους.
Συνοδευτική ξενάγηση στο Μουσείο
Μία ώρα πριν από την έναρξη της συναυλίας, το κοινό έχει την ευκαιρία να συμμετάσχει σε μία ξενάγηση στο Μουσείο Μπενάκη, προσφέροντας έναν επιπλέον χώρο για να προσεγγίσει το κοινό τις πνευματικές και ιστορικές συνάφειες που συνδέουν τη μουσική του Θεοδωράκη με το έργο του Messiaen. Αυτή η συνάντηση των δύο μουσικών δημιουργών στο Μουσείο, αποτελεί ένα παράθυρο για την εμβάθυνση στη ζωή και το έργο τους, αναδεικνύοντας τις κοινές τους μουσικές αναζητήσεις και την αντίκτυπο που είχαν στην εξέλιξη της μουσικής και του πολιτισμού του 20ού αιώνα.
Το πρόγραμμα
7.30 μ.μ.
Ξενάγηση από τον Τάσο Σακκελαρόπουλο, Υπεύθυνο των Ιστορικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη ή από την Μαρία Δημητριάδου, Επιμελήτρια των Ιστορικών Αρχείων.
8.30 μ.μ. | Αφιέρωμα για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Μίκη Θεοδωράκη
Η μαθητεία του Μίκη Θεοδωράκη κοντά στον σπουδαίο Γάλλο συνθέτη (και παιδαγωγό) του 20ού αιώνα Ολιβιέ Μεσσιάν έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της μουσικής του προσωπικότητας. Έργα του μαθητή και του δασκάλου απαρτίζουν το πρόγραμμα της συναυλίας που εξερευνά ομοιότητες και διαφορές μεταξύ τους φωτίζοντας την πνευματικότητα της μουσικής του Μεσσιάν πλάι στη γήινη, πύρινη και επαναστατική γραφή του Θεοδωράκη.
Ολιβιέ Μεσσιάν (1908–1992)
Louange à l'Éternité de Jésus για βιολοντσέλο και πιάνο (από το Κουαρτέτο για το τέλος του χρόνου)
Μίκης Θεοδωράκης (1925-2021)
Τρία Κομμάτια για τον Δεκέμβρη για βιολί και πιάνο
Ελεγείο για βιολοντσέλο και πιάνο
Τρίο για βιολί, βιολοντσέλο και πιάνο
Δείτε όλες τις συναυλίες της εβδομάδας στον οδηγό μουσικής του "α".