
Η Καίτη Γκρέυ, μια από τις σπουδαιότερες εκπροσώπους του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 100 ετών, αφήνοντας πίσω της ένα πλούσιο καλλιτεχνικό έργο και μια ζωή γεμάτη πάθος και αγώνες. Με τη μοναδική της φωνή και τη δυναμική της παρουσία, η Γκρέυ αποτέλεσε σύμβολο μιας ολόκληρης εποχής στο ελληνικό τραγούδι.
Πρώτα βήματα και δύσκολα χρόνια
Γεννημένη στις 14 Μαΐου 1924 στο χωριό Μυτιληνιοί της Σάμου με το όνομα Αθανασία Γκιζίλη, η ζωή της ξεκίνησε με δυσκολίες. Μεγάλωσε φτωχά και, λόγω της οικονομικής ανέχειας, η μητέρα της την έδωσε για υιοθεσία μαζί με τον αδερφό της. Οι θετοί της γονείς την ανέθρεψαν στον Πειραιά, όπου έζησε τα παιδικά της χρόνια.
Η καριέρα της στο τραγούδι
Αρχικά, η Καίτη Γκρέυ ασχολήθηκε με την υποκριτική, εμφανιζόμενη σε 19 ταινίες. Ωστόσο, το λαϊκό τραγούδι ήταν αυτό που της χάρισε τη διαχρονική της φήμη. Το 1952 ηχογράφησε το πρώτο της τραγούδι, "Το μαράζι" του Γιώργου Μητσάκη, που αποτέλεσε την αφετηρία μιας λαμπρής πορείας.
Οι ερμηνείες της σε τραγούδια όπως "Το βουνό", "Μέσα στης ζωής τα μονοπάτια" και "Άναψε το τσιγάρο" σημάδεψαν τη χρυσή εποχή του λαϊκού τραγουδιού. Συνεργάστηκε με κορυφαίους συνθέτες και στιχουργούς όπως οι Βασίλης Τσιτσάνης, Μάρκος Βαμβακάρης, Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου και Γιώργος Ζαμπέτας. Η φωνή της, γεμάτη ψυχή και πάθος, ανέδειξε τις δημιουργίες αυτών των καλλιτεχνών, αφήνοντας ανεξίτηλο το σημάδι της στο ελληνικό μουσικό τοπίο.
Η διεθνής αναγνώριση
Η δεκαετία του '60 την ανέδειξε ως την πιο ακριβοπληρωμένη τραγουδίστρια της εποχής, με το ημερομίσθιό της να ξεπερνά τις 8.000 δραχμές. Περιόδευσε σε όλο τον κόσμο, από την Αμερική μέχρι την Αυστραλία, συναντώντας διασημότητες όπως ο Έλβις Πρίσλεϊ, η Μαρία Κάλλας και ο Αριστοτέλης Ωνάσης.
Μια φωνή που άγγιξε την ψυχή του λαού
Η Καίτη Γκρέυ τραγούδησε κερδίζοντας την αγάπη του κοινού για περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες. Αποσύρθηκε το 1996, έχοντας ηχογραφήσει περισσότερα από 1.500 τραγούδια, ενώ οι ζωντανές της εμφανίσεις παρέμειναν αξέχαστες. Η ίδια είχε υποδείξει στον φίλο της και δημοσιογράφο Νίκο Νικόλιζα πώς ήθελε να γίνει η κηδεία της. Είχε ζητήσει να ακουστούν δύο αγαπημένα της τραγούδια, "Το βουνό" και "Τα ξένα χέρια", αποδεικνύοντας έτσι τη στενή σύνδεση της ζωής και της καριέρας της με τη μουσική που αγάπησε και υπηρετούσε με αφοσίωση.
Το "αντίο" της Finos Film στην Καίτη Γκρέυ
Σε μία ανάρτηση στο Instagram, η Finos Film αποχαιρετά την Καίτη Γκρέυ, αποθεώνοντάς την για την σπουδαία παρακαταθήκη που άφησε πίσω της.
"Η μυθική τραγουδίστρια Καίτη Γκρέυ μας αποχαιρέτησε μετά από έναν αιώνα ζωής που τα περιείχε όλα. Έγινε η καρδιά του λαϊκού τραγουδιού με μια φωνή υψηλών προδιαγραφών και μια μαγκιά ακατέργαστη και έμφυτη.
Έζησε δύσκολα παιδικά χρόνια που την σκληραγώγησαν, την ωρίμασαν και την έκαναν πιο ανθεκτική σε μελλοντικές προκλήσεις. Θυελλώδεις έρωτες, απογοητεύσεις αλλά και τεράστιες επιτυχίες εντός και εκτός συνόρων, συνέθεσαν μια ζωή αβέβαιη αλλά και συναρπαστική. Κάποιοι θα πουν πως η Γκρέυ έζησε δέκα ζωές και μάλιστα όπως εκείνη τις ήθελε. Σήμερα, την αποχαιρετούμε με τεράστιο σεβασμό στην διαχρονική κληρονομιά που αφήνει. Άλλωστε.. 'μια γυναίκα μόνο ξέρει'.
Αντίο Καίτη Γκρέυ!"