Δύο βραδιές αφιερωμένες στη μουσική δωματίου του Σοστακόβιτς

Οι Michael Walker (πιάνο), Ανδρέας Παπανικολάου (βιολί), Βασίλης Σούκας (βιολί), Ενκέλα Κοκολάνη (βιόλα) και Άγγελος Λιακάκης (βιολοντσέλο) έρχονται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Michael Walker, Ανδρέας Παπανικολάου, Βασίλης Σούκας, Ενκέλα Κοκολάνη και Άγγελος Λιακάκης

Με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων, το 2025, από τον θάνατο του Dmitri Shostakovich (1906 – 1975), το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών αφιερώνει δύο βραδιές στη μουσική δωματίου του σπουδαίου συνθέτη του 20ού αιώνα, με τη συμμετοχή εκλεκτών μουσικών που έχουν μακρά σχέση με το έργο του.

Στην πρώτη συναυλία, η οποία πραγματοποιείται την Τετάρτη 21 Ιανουαρίου στις 8.30 μ.μ. στην Αίθουσα "Δημήτρης Μητρόπουλος", πέντε καταξιωμένοι σολίστ, ο πιανίστας Michael Walker, οι βιολονίστες Ανδρέας Παπανικολάου και Βασίλης Σούκας, η βιολίστα Ενκέλα Κοκολάνη και ο τσελίστας Άγγελος Λιακάκης επιχειρούν να αναδείξουν λιγότερο γνωστές πτυχές της πολυσχιδούς συνθετικής προσωπικότητας του Shostakovich, ερμηνεύοντας το Τρίο με πιάνο αρ. 1 σε ντο ελάσσονα, τη Σονάτα για βιολοντσέλο και πιάνο σε ρε ελάσσονα και το Κουαρτέτο εγχόρδων αρ. 10 σε λα ύφεση μείζονα.

Περισσότερο από κάθε άλλο σύγχρονο ομότεχνό του, ο ιδιοφυής σοβιετικός μουσουργός εξέφρασε μέσα από το έργο του με ανάγλυφο τρόπο –καιευρύτατη απήχηση– τόσο την ταραγμένη εποχή στην οποία έζησε, όσο και τις προσωπικές του αρχετυπικές αλήθειες. Το βάθος της μουσικής του σκέψης καιη ειλικρίνεια της συνθετικής του γλώσσας διαφαίνονται ήδη από το πρωτόλειο, νεανικό του Τρίο με πιάνο αρ. 1. Έντεκα χρόνια αργότερα, στη Σονάτα για βιολοντσέλο και πιάνο,αναπτύσσει μια χειμαρρώδη ρητορική που συγκλονίζει. Αλλάδεν σταματά εκεί· στο μεταγενέστερο Κουαρτέτο εγχόρδων αρ. 10 ο ίδιος συνθέτης, έχοντας πλέον αγγίξει την ωριμότητα, γίνεται αφοπλιστικά αφαιρετικός,καθώς μεταχειρίζεται τον ήχο και τη σιωπή ως στοιχεία ισότιμα, μιλώντας με απλόκαι εύληπτο τρόπο για αισθήσεις και νοήματα βαθιά χαραγμένα στο συλλογικόασυνείδητο.

Η δεύτερη συναυλία στο πλαίσιο του Έτος Σοστακόβιτς έχει προγραμματιστεί για τις 30 Ιανουαρίου 2025. Λαμβάνουν μέρος το Κουαρτέτο Εγχόρδων Αέναον και η πιανίστα Δανάη Καρρά.

Τιμές εισιτηρίων: € 18-8.

Δείτε όλες τις συναυλίες της εβδομάδας στον οδηγό μουσικής του "α".

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Έφυγε από τη ζωή ο Αργύρης Ζήλος, ο κριτικός που μας έμαθε ότι το να γράφουμε για μουσική είναι μια σοβαρή (αλλά και αστεία) υπόθεση

Ο πατριάρχης της μουσικοκριτικής στον ελληνικό Τύπο, και στο Αθηνόραμα ιδιαίτερα, άφησε εποχή για την καυστικότητα, την ποικιλομορφία και τη διεισδυτικότητά του.

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥς
19/11/2025

Οι Godspeed You! Black Emperor επιστρέφουν στην Αθήνα

Η επιδραστική κολεκτίβα από τον Καναδά υπόσχεται μια μεγάλη post–rock βραδιά, στο "Floyd Live Music Venue".

Αλεξάνδρα Μάγκου: "Ζούμε στην εποχή της μουσικής απελευθέρωσης"

Λίγο πριν τη συναυλία της στο "Arch Club" (26/11), η πολλά υποσχόμενη νέα ερμηνεύτρια μιλά στο "α".

Ρετρό Σάββατα στη Βασιλίσσης Σοφίας

Ο Δαυίδ Ναχμίας, ανασύρει από την αχλή του 20ου αιώνα τραγούδια επιθεωρησιακά, τραγούδια που άλλοτε διασκέδαζαν και άλλοτε ειρωνεύονταν τα ήθη, τα πάθη και τις μικρές, γλυκόπικρες ιστορίες μιας Ελλάδας.

Τι θα παίξει τα φετινά Χριστούγεννα στο ΚΠΙΣΝ

Συναυλίες για όλα τα γούστα, DJ sets και πολλές εκπλήξεις πρωταγωνιστούν στο φετινό μουσικό χριστουγεννιάτικο πρόγραμμα του ΚΠΙΣΝ.

Το εβδομαδιαίο μουσικό πρόγραμμα του Theatre of the NO

Οι συναυλίες που θα δούμε στο πρώτο αγγλόφωνο θέατρο της Αθήνας το επόμενο διάστημα.

Στην κούρσα του 'sold-out': Γιατί μιλάμε ήδη για το καλοκαίρι του 2026;

Συγκεντρώσαμε ποιες ημερομηνίες σημειώνουμε από τώρα στα ημερολόγιά μας και για ποιες συναυλίες σπεύδουμε να εξασφαλίσουμε εισιτήρια από νωρίς.