"Μουσικές στην Αυλή του Βασιλιά Ήλιου" με την Καμεράτα και τον Γιώργο Πέτρου

Μια εορταστική συναυλία με δύο από τα ωραιότερα έργα της γαλλικής μπαρόκ μουσικής, τα «Τe Deum» του Jean-Baptiste Lully και του Marc-Antoine Charpentier σε όργανα εποχής.

Καμεράτα Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής © Akriviadis

Η Καμεράτα Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, που διακρίνεται διεθνώς για την ποιότητα των ερμηνειών της, και ο σπουδαίος Έλληνας αρχιμουσικός Γιώργος Πέτρου αποχαιρετούν το 2024, την Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου στις 8:30 μ.μ., παρουσιάζοντας σε όργανα εποχής δύο από τα πλέον αντιπροσωπευτικά έργα του γαλλικού Μπαρόκ, τα "Τe Deum" του Jean-Baptiste Lully και του Marc-Antoine Charpentier. Το αγαπημένο αθηναϊκό σύνολο πλαισιώνεται από μια ομάδα εξαίρετων σολίστ που ειδικεύονται στο προκλασικό ρεπερτόριο: τις υψιφώνους Μυρσίνη Μαργαρίτη και Francesca Lombardi Mazzulli, τους τενόρους Juan Sancho και Γιάννη Φίλια και τον βαρύτονο Τάση Χριστογιαννόπουλο. Μαζί τους, η Χορωδία της ΕΡΤ που δίδαξε ο Μιχάλης Παπαπέτρου.  Η προπώληση για τη συναυλία έχει αρχίσει. 

Καμεράτα
Μυρσίνη Μαργαρίτη, Francesca Lombardi Mazzulli, Juan Sancho, Γιάννης Φίλιας & Τάσης Χριστογιαννόπουλος

Μουσικές στην Αυλή του Βασιλιά Ήλιου

  • Jean-Baptiste Lully | "Τe Deum" σε ντο μείζονα
  • Marc-Antoine Charpentier | "Τe Deum" σε ρε μείζονα

Τα δύο μεγάλα μοτέτα "Te Deum" γράφτηκαν από τους εμβληματικούς συνθέτες του γαλλικού Μπαρόκ, Ζαν-Μπατίστ Λυλλύ και Μαρκ-Αντουάν Σαρπεντιέ, οι οποίοι μεσουράνησαν αμφότεροι κατά την περίοδο της βασιλείας του Λουδοβίκου ΙΔ΄, γνωστού επίσης με το προσωνύμιο "Βασιλιάς Ήλιος". Τα ομότιτλα έργα των Λυλλύ και Σαρπαντιέ υμνούν με μεγαλοπρεπή τρόπο τη δύναμη του Θεού αλλά και τη δόξα του μονάρχη της Γαλλίας και θεωρούνται δύο από τα πιο λαμπερά διαμάντια στο στέμμα της γαλλικής προκλασικής μουσικής.

Ο Λυλλύ, που ήταν ιταλικής καταγωγής με εκγαλλισμένο επώνυμο, υπήρξε ο αγαπημένος συνθέτης του φιλότεχνου Λουδοβίκου ΙΔ΄, ο οποίος μάλιστα, κατά την πρώτη εκτέλεση του "Te Deum" (1677), κατενθουσιάστηκε και ζήτησε από τους μουσικούς να ξαναπαίξουν ολόκληρο το έργο! Ένα έργο που, όμως, στάθηκε μοιραίο για τον δημιουργό του δέκα χρόνια αργότερα, καθώς ο Λυλλύ αυτοτραυματίστηκε, όταν χτύπησε το πόδι του με το ραβδί που χρησιμοποιούσε για να διευθύνει τους 150 συντελεστές της συναυλίας, με αποτέλεσμα να πάθει γάγγραινα και να πεθάνει. 

Με μουσικές σπουδές στην Ιταλία, ο παραγωγικότατος Μαρκ-Αντουάν Σαρπαντιέ, συνέθεσε το δικό του "Te Deum" για σολίστ, χορωδία και ορχηστρικό σύνολο στα 1692. Το έργο του υπήρξε εξαιρετικά δημοφιλές στην εποχή του, αλλά λησμονήθηκε στο πέρασμα των αιώνων. Ανασύρθηκε από τη λήθη μόλις το 1953 και έκτοτε επανεντάχθηκε στο ρεπερτόριο των συμφωνικών αιθουσών και των ορχηστρικών συνόλων. Έναν χρόνο αργότερα, η εισαγωγή του "Te Deum" του Σαρπαντιέ έγινε μία από τις διασημότερες στην ιστορία της μουσικής, όταν επελέγη ως ηχητικό σήμα των ραδιοτηλεοπτικών πανευρωπαϊκών μεταδόσεων της Eurovision! 

Το νέο κεφάλαιο της Καμεράτας

Μετά την ιστορική συναυλία που έγινε στις 30 Νοεμβρίου στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης, η Καμεράτα επέστρεψε θριαμβευτικά στον φυσικό της χώρο ως Ορχήστρα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Το αγαπημένο αθηναϊκό σύνολο και ο διευθυντής και αρχιμουσικός του, σε συνεργασία με τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Μεγάρου, Γιάννη Βακαρέλη, ετοίμασαν ένα πολυδιάστατο και τολμηρό πρόγραμμα υψηλών αξιώσεων με τη συμμετοχή σημαντικών ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών και ένα ρεπερτόριο που καλύπτει ευρύτατο μουσικό φάσμα. 

Το Σάββατο 4 Ιανουαρίου, η Καμεράτα και ο Γιώργος Πέτρου θα υποδεχτούν το 2025 με την εορταστική βραδιά "Πρωτοχρονιά με άρωμα Βιέννης". Το πρόγραμμά τους, στο πνεύμα της παράδοσης της πρωτοχρονιάτικης συναυλίας της Φιλαρμονικής της Βιέννης, περιλαμβάνει μελωδικά βαλς, εκρηκτικές πόλκες και αστραφτερές μαζούρκες των Johann Strauss ΙΙ και Josef Strauss.  

Δείτε όλες τις συναυλίες της εβδομάδας στον οδηγό μουσικής του "α".

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Καμεράτα – Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής

  • Κλασική μουσική

«Μουσικές στην Αυλή του Βασιλιά Ήλιου»: Μια εορταστική συναυλία με δύο από τα ωραιότερα έργα της γαλλικής μπαρόκ μουσικής, τα «Τe Deum» του Jean-Baptiste Lully και του Marc-Antoine Charpentier σε όργανα εποχής. Το αγαπημένο αθηναϊκό σύνολο πλαισιώνεται από μια ομάδα εξαίρετων σολίστ που ειδικεύονται στο προκλασικό ρεπερτόριο: τις υψιφώνους Μυρσίνη Μαργαρίτη και Francesca Lombardi Mazzulli, τους τενόρους Juan Sancho και Γιάννη Φίλια και τον βαρύτονο Τάση Χριστογιαννόπουλο. Μαζί τους, η Χορωδία της ΕΡΤ που δίδαξε ο Μιχάλης Παπαπέτρου.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Η "Αριάδνη στη Νάξο" κάνει στάση στην Καλλιθέα

Στο πλαίσιο της δράσης "Στην αγκαλιά της Αττικής – Πολιτισμός στις γειτονιές μας" θα παρουσιαστεί η όπερα του Nicola Porpora με ελεύθερη είσοδο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
05/09/2025

Ο Πάνος Βλάχος στήνει φάση στο θέατρο Βράχων

Ο καλλιτέχνης θα δώσει μια συναυλία με... χωρίς πρόγραμμα στο πλαίσιο του φεστιβάλ "Στην Σκιά των Βράχων".

Οι Radiohead περιοδεύουν μετά από 7 χρονιά

Το συγκρότημα του Thom Yorke θα εμφανιστεί σε πέντε μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις: τη Μαδρίτη, τη Μπολόνια, το Λονδίνο, την Κοπεγχάγη και το Βερολίνο.

Το Φ hill Sessions επιστρέφει δυναμικά στον Λόφο Φιλοπάππου

Αυτός ο Σεπτέμβριος στο Θέατρο "Δόρα Στράτου" έχει συναυλίες για όλα τα γούστα: από τον Dhafer Youssef και τη Μάρθα Φριντζήλα με τα Καλογεράκια μέχρι τους Χειμερινούς Κολυμβητές και τη Λένα Πλάτωνος.

Η musicAeterna Byzantina στο Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κουφονησίων

Η musicAeterna Byzantina συμμετέχει σε τρεις ξεχωριστές εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο.

Σείστηκε το Καλλιμάρμαρο στη συναυλία για τον Στέλιο Καζαντζίδη

Το παρών στη μεγαλειώδη συναυλία για τον σπουδαίο ερμηνευτή Στέλιο Καζαντζίδη έδωσαν 30.000 θεατές, ενώ συμμετείχε πλήθος αγαπημένων καλλιτεχνών.

Ο Κ. Βήτα ηλεκτρίζει την Τεχνόπολη

Ο μουσικός που πειραματίστηκε με τον ηλεκτρονικό ήχο και έντυσε τα τραγούδια του με χαρακτηριστική ποιητική πρόζα έρχεται για μια μοναδική συναυλία.