Ανδρέας Πολυζωγόπουλος: "Nιώθω τον ήχο του Chet Baker σαν κομμάτι του εαυτού μου"

O τρομπετίστας γράφει στο "α" για τον θρύλο της τζαζ και το συναυλιακό αφιέρωμα "Chet's mood" που θα παρουσιάσει με τους συνεργάτες του Κώστα Κωνσταντίνου και Γιώργο Κοντραφούρη στο "Half Note" (25/10).

Ανδρέας Πολυζωγόπουλος

Λίγο πριν το Andreas Polyzogopoulos Trio ανέβει ξανά στη σκηνή του "Half Note Jazz Club" την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου, ο καταξιωμένος τρομπετίστας  Ανδρέας Πολυζωγόπουλος γράφει για τον θρύλο της τζαζ Chet Baker, στο "α". Αφορμή το συναυλιακό αφιέρωμα "Chet's mood", που θα παρουσιάσει με τους σταθερούς συνεργάτες του Κώστα Κωνσταντίνου (κοντραμπάσο) και Γιώργο Κοντραφούρη (πιάνο) και χωρίς τύμπανα, σχήμα που προτιμούσε και ο Chet Baker την τελευταία δεκαετία της ζωής του.

"Δε θυμάμαι ακριβώς πότε πρωτοάκουσα τον Chet Baker αλλά ο ήχος του μου είναι τόσο οικείος που τον νιώθω σαν κομμάτι του εαυτού μου.  Κάτι αντίστοιχο ένιωσα όταν άκουσα τον Paolo Fresu στο Athens Jazz Festival το 2002. Τον συνάντησα και μιλήσαμε την επόμενη άνοιξη στην Ουτρέχτη και το καλοκαίρι έκανα μαθήματα μαζί του στη Σαρδηνία. Ένα από τα πρώτα πράγματα που μου είπε ήταν να μελετήσω τον Chet Baker σε βάθος. Ο Ennio Morricone λέει για τον Chet ότι είχε έναν διαφορετικό ήχο, γλυκό, σαν φλικόρνο και ο Roger Waters πως πως η ζωή του δε θα ήταν η ίδια αν δεν είχε ακούσει την εκτέλεση του "My Funny Valentine”. Για μένα είναι ίσως ο μεγαλύτερος ποιητής της τζαζ.

Ανδρέας Πολυζωγόπουλος

Διαβάστε Επίσης

Σπουδάζοντας στο Άμστερνταμ και τις Βρυξέλλες και έχοντας ζήσει κάμποσους χειμώνες στο Παρίσι, γνώρισα και συνεργάστηκα με αρκετούς μουσικούς που είχαν παίξει μαζί του και όλοι τους είχαν να διηγηθούν κάποια ιστορία. Ο πιανίστας Diederik Wissels με τον οποίο έχουμε ηχογραφήσει τρία άλμπουμ παρέα μου είπε πως τα μάτια του ήταν σα μαύρες τελίτσες που κοιτούσαν το χάος και αμέσως θυμήθηκα τους στίχους του Roger Waters στο Shine on You Crazy Diamond. Στις Βρυξέλλες όπου ηχογράφησε δεκάδες άλμπουμ με τον Philip Catherine ένιωθα την παρουσία του στα jazz club, ακόμη και στο δρόμο όταν περπατούσα τις συννεφιασμένες μέρες και τον άκουγα στα ακουστικά.

Με ένα παρόμοιο line-up θα εμφανιστούμε κι εμείς στο "Half Note" την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου, παρέα με τον Γιώργο Κοντραφούρη στο πιάνο και τον Κώστα Κωνσταντίνου στο κοντραμπάσο. Χωρίς τύμπανα, όπως συνήθιζε να παίζει ο Chet την τελευταία δεκαετία της ζωής του".

Δείτε όλες τις συναυλίες της εβδομάδας στον οδηγό μουσικής του "α".

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Andreas Polyzogopoulos Trio

  • Jazz-Blues-Ethnic

O ταλαντούχος τρομπετίστας, μαζί με τον Κώστα Κωνσταντίνου (κοντραμπάσο) και τον Γιώργο Κοντραφούρη (πιάνο) προσεγγίζουν τον ευαίσθητο και cool ήχο του Chet Baker, παίζοντας ορισμένα από τα αγαπημένα του jazz standards. O Ανδρέας Πολυζωγόπουλος αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα νέα κεφάλαια στην εξαιρετικά ενδιαφέρουσα σύγχρονη Ελληνική, και όχι μόνο, jazz σκηνή. Ο γεννημένος σ’ ένα μικρό χωριό της Ηλείας, πολυτάλαντος καλλιτέχνης, ξεκίνησε την πορεία του στη μουσική παίζοντας κιθάρα, μέχρι που ανακάλυψε στα 18 του, την τρομπέτα. Σπούδασε jazz τρομπέτα στο κονσερβατόριο του Amsterdam, πλάι σε μεγέθη όπως τον Paolo Fresu ή τον Markus Stockhausen! Από τα πρώτα του βήματα ο Πολυζωγόπουλος έδειξε ότι είναι ξεχωριστός και το 2008 ηχογραφεί το πρώτο του άλμπουμ με τίτλο “Perfumed Dreams” με το σχήμα του Poly Quartet και κέρδισε την πρώτη θέση στον διαγωνισμό Motives For Jazz του Βελγίου. Το 2010 θα γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ορχήστρας Τζαζ Νέων. Έχει ηχογραφήσει 5 προσωπικά άλμπουμ και συμμετάχει σε περίπου 60 ηχογραφήσεις μέχρι σήμερα. Τα τελευταία χρόνια περιοδεύει και διακρίνεται στο εξωτερικό, σε club και μεγάλα Φεστιβάλ. Έχει συνεργαστεί με τους Jaques Morelembaum, Michel Portal, Tony Lakatos, Gunter “Baby” Sommer, Mode Plagal, Ψαραντώνη, Σαβίνα Γιαννάτου, Μαρία Φαραντούρη, Dulce Pontes, Δημήτρη Καλαντζή, Βαγγέλη Κατσούλη, Γιώργο Κοντραφούρη, Τάκη Μπαρμπέρη, Θαν. Παπακωνσταντίνου κ.α.

Half Note Jazz Club

Τριβωνιανού 17, Μετς
  • Συναυλίες

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

"Κύπρος του Μαρτυρίου και της Ανάστασης" στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Ένα μουσικό αφιέρωμα στην ιστορία, τις πληγές και την πνευματική αντοχή του κυπριακού λαού.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
13/01/2026

Ερεθιστικές προτάσεις μπαρόκ μουσικής από σημαντικά σύνολα ("Ανθούσες Τέχνες" – Καμεράτα – "Σολίστ της Βενετίας") απογειώνουν τις πρόσφατες εορταστικές εκδηλώσεις σε Μέγαρο και ΚΠΙΣΝ

Τρεις βραδιές μπαρόκ μουσικής με έμπειρα, εξειδικευμένα σ'αυτό το είδος σύνολα απογείωσαν τις πρόσφατες εορταστικές εκδηλώσεις σε Μέγαρο και ΚΠΙΣΝ.

Πανελλήνια πρώτη για το αριστούργημα του Leonard Bernstein "Candide" στο Μέγαρο Μουσικής

Ο πολυτάλαντος Γιώργος Πέτρου διευθύνει, σκηνοθετεί και μεταφράζει το έργο του θρυλικού μαέστρου και συνθέτη, σε μορφή δραματοποιημένης συναυλίας.

Η "Τετραλογία" του Δημήτρη Μαραμή στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Τέσσερα εμβληματικά μουσικοθεατρικά έργα σε μια συμφωνική εμπειρία αφιερωμένη στη μνήμη του Άρη και της Λίλιαν Βουδούρη.

Οι Viagra Boys και η Ecca Vandal θα πλαισιώσουν τους Limp Bizkit στο Release Athens

Το εκρηκτικό post-punk γκρουπ από τη Σουηδία και η ανερχόμενη καλλιτέχνιδα από την Αυστραλία θα ζεστάνουν το κοινό, προετοιμάζοντάς το για την εμφάνιση των headliners Limp Bizkit.

Στο Ολύμπια, με συναυλίες για κάθε μουσικό γούστο

Οι προτάσεις για τον μήνα εκτείνονται από αφιέρωμα στον Μανώλη Ρασούλη και μουσικές του Μάνου Χατζηδάκι ως βρετανική τζαζ και τραγούδια του 16ου και 17ου αιώνα.

Οι "συμφωνικές βραδιές" στο Ωδείο Αθηνών συνεχίζονται τον Ιανουάριο

Η Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών υποδέχεται τη Maria Keller και τον Matthias Balzat "στον απόηχο της γιορτής".