Αφιέρωμα στον αρχιμουσικό Δημήτρη Χωραφά

Το Ολύμπια διοργανώνει, στο πλαίσιο της ενότητας "Πρόσωπα", ένα αφιέρωμα στη μνήμη του διακεκριμένου αρχιμουσικού, τιμώντας την ανεκτίμητη συμβολή του στην ελληνική και διεθνή μουσική σκηνή.

Δημήτρης Χωραφάς

Το Ολύμπια – Δημοτικό Μουσικό Θέατρο "Μαρία Κάλλας", μέσα από τη θεματική ενότητα "Πρόσωπα", αποτίνει φόρο τιμής σε σημαντικούς δημιουργούς που συνδέθηκαν με την ιστορία του θεάτρου. Στο πλαίσιο αυτό, την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου, διοργανώνεται ένα αφιέρωμα στη μνήμη του διακεκριμένου αρχιμουσικού Δημήτρη Χωραφά, με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων από τον θάνατό του. Η εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί στο φουαγιέ του θεάτρου στις 6 μ.μ., συνδιοργανώνεται με την Εθνική Λυρική Σκηνή και είναι ανοιχτή στο κοινό.

Η βραδιά θα ξεκινήσει με την προβολή ενός βίντεο 30 λεπτών που επιμελήθηκε ο γιος του Δημήτρη Χωραφά, ο γνωστός ηθοποιός Γιώργος Χωραφάς. Το βίντεο περιλαμβάνει σπάνιο αρχειακό υλικό από ηχογραφήσεις, συνεντεύξεις και φωτογραφίες, που αποτυπώνουν την επαγγελματική και προσωπική πορεία του μεγάλου μαέστρου τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Γαλλία. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει μουσική εκδήλωση όπου η υψίφωνος Μαρία Μητσοπούλου και ο τενόρος Γιάννης Χριστόπουλος, συνοδευόμενοι από τον Χρύσανθο Αλισάφη στο πιάνο, θα ερμηνεύσουν αποσπάσματα από γνωστά συμφωνικά έργα.

Ο Γιώργος Χωραφάς θα προλογίσει την εκδήλωση, κάνοντας μια συναισθηματική αναδρομή στη ζωή του πατέρα του, καθώς και στο πάθος του για την τέχνη, τη μουσική και τη ζωή. Ο ίδιος αναφέρει σε σημείωμά του: "Ύστερα από μια αναδρομή στο οικογενειακό μας αρχείο και υλικό από την ΕΡΤ, δημιούργησα μια ταινία μικρού μήκους, αναδεικνύοντας το πάθος του για τη ζωή, την αγάπη, την ελευθερία, την τέχνη και τη μουσική".

Ο Δημήτρης Χωραφάς, γεννημένος το 1916 στην Κεφαλονιά, υπήρξε ένας από τους κορυφαίους αρχιμουσικούς της Ελλάδας με διεθνή καριέρα. Σπούδασε βιολί στο Ωδείο Αθηνών, και συνέχισε τις σπουδές του στη Γαλλία. Στη μακρόχρονη καριέρα του διηύθυνε πολλές παραγωγές όπερας και συναυλίες, συνεργαζόμενος με μεγάλες ορχήστρες στην Ελλάδα, τη Δυτική Ευρώπη και την Ιαπωνία. Μεταξύ των επιτευγμάτων του, υπηρέτησε ως μόνιμος αρχιμουσικός της Όπερας του Ρήνου και καθηγητής της Διεθνούς Ακαδημίας της Νίκαιας. Στην Ελλάδα, διετέλεσε Διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής από το 1974 έως το 1980, διευθύνοντας σημαντικές παραγωγές όπως η "Τόσκα", ο "Μαγικός Αυλός" και η "Σαλώμη".

Η εκδήλωση είναι ανοιχτή για το κοινό

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Γιατί όλοι ψάχνουν ένα εισιτήριο για το 'X' show των Adriatique, στα Λατομεία του Διονύσου;

Τα ιστορικά λατομεία μετατρέπονται σε μια αρένα παγκόσμιας κλάσης, που θα υποδεχτεί ένα από τα κορυφαία ηλεκτρονικά acts της εποχής μας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
09/05/2025

Οι συναυλίες που θα δούμε στο Ηρώδειο αυτό το καλοκαίρι

Συγκεντρώσαμε όλες τις συναυλίες που φέρνει το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2025 στο ρωμαϊκό ωδείο – από τους Stranglers και τους Air, μέχρι τον Max Richter, τον Youssou N'Dour και πολλούς ακόμη.

Μουσικές για τον πόλεμο και το θάνατο σε ωραίες συναυλίες της "Φιλαρμόνιας" στο Μέγαρο και της βουλγαρικής ορχήστρας "Drop Down Community" στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ

Δύο πολύ ενδιαφέρουσες συναυλίες με προγράμματα αρθρωμένα γύρω από τη φρίκη του πολέμου και το ζόφο του θανάτου απολαύσαμε πρόσφατα σε αθηναϊκές αίθουσες συναυλιών.

Pearls of Baroque: Συναυλία μουσικής μπαρόκ στον Παρνασσό

Το σύνολο Cappella Atenea χαρίζει μια μουσική εμπειρία για τους λάτρεις της κλασικής μουσικής.

Pan Pan, Years Of Youth και καλεσμένοι-έκπληξη έρχονται το καλοκαίρι στην Τεχνόπολη

Για πρώτη φορά θα ακούσουμε live στην ολότητά της τη Φαντασμαγορία, με αφορμή τα πέντε χρόνια από την κυκλοφορία του Φαντασμαγορία Ένα.

Ένα νησιώτικο πανηγύρι στήνεται στον Σταυρό του Νότου

Ο Σταυρός του Νότου Plus αλλάζει διαρρύθμιση και φιλοξενεί ένα ανοιξιάτικο πανηγύρι με τους Σωτήρη Μαργώνη, Θεολόγο Μιχελλή, Νίκο Φάκαρο, Μαρία Αναματερού, Ασπασία Στρατηγού, Βιολέτα Ίκαρη.

Οι συναυλίες που θα δούμε τις επόμενες μέρες στο Ολύμπια-Δημοτικό Μουσικό Θέατρο "Μαρία Κάλλας"

Οι συμφωνικές ορχήστρες της ΕΡΤ και του Δήμου Αθηναίων αλλά και ένα αφιέρωμα στον μεγάλο Μίμη Πλέσσα έρχονται στο δημοτικό θέατρο.