Ο Θανάσης Πολυκανδριώτης γιορτάζει 60 χρόνια "Στου φεγγαριού την αγκαλιά"

Ερμηνεύουν η Νατάσα Θεοδωρίδου και ο Γιάννης Πλούταρχος.

Ο Θανάσης Πολυκανδριώτης στις «Ρίζες»

Ο κορυφαίος δεξιοτέχνης του μπουζουκιού και συνθέτης Θανάσης Πολυκανδριώτης σε μια βραδιά στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού αφιερωμένη στην 60χρονη επιτυχημένη πορεία του στη δισκογραφία αλλά και στη συμβολή του για την αρμονική συνύπαρξη δυο διαφορετικών ειδών μουσικής, της κλασικής με τη λαϊκή.

Σε αυτό το μουσικό ταξίδι τις αξέχαστες επιτυχίες του θα ερμηνεύσουν δύο από τις πιο αυθεντικές σύγχρονες λαϊκές φωνές της ελληνικής μουσικής σκηνής, η Νατάσα Θεοδωρίδου και ο Γιάννης Πλούταρχος. Δυο από τους πιο αγαπημένους καλλιτέχνες της εποχής μας που έχουν ξεχωρίσει για το ήθος τους και τη δύναμη των ερμηνειών τους. Στη σκηνή θα παρευρεθούν και οι σολίστες Θανάσης Βασιλόπουλος, Μανώλης Καρπάθιος και Ταξιάρχης Γεωργούλης. Θα τον συνοδεύει η Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών υπό την διεύθυνση του Αναστάσιου Συμεωνίδη, το Μουσικό Σύνολο Μπουζουκιών "Οι Επόμενοι" και η Παιδική Χορωδία Σπύρου Λάμπρου.

Ο Θανάσης Πολυκανδριώτης έχει αναγνωριστεί διεθνώς ως ένας από τους σημαντικότερους βιρτουόζους του μπουζουκιού. Έχει στο ενεργητικό του τεράστιο συνθετικό έργο και αναρίθμητες συνεργασίες με όλα τα μεγάλα ονόματα της ελληνικής δισκογραφίας. Από τη δεκαετία του 1960 μέχρι σήμερα έχει συμμετάσχει στις πρώτες εκτελέσεις εμβληματικών έργων αλλά και σε σπουδαίες συνεργασίες με άλλους δημιουργούς όπως με: Μάνο Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη, Μάνο Λοΐζο, Διονύση Σαββόπουλο, Μίμη Πλέσσα, Απόστολο Καλδάρα, Νίκο Μαμαγκάκη κ.α.

Το συνθετικό του έργο ξεκίνησε από το 1965 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Παράλληλα έχει συνεργαστεί με όλους τους σπουδαίους τραγουδιστές μας όπως τον Στέλιο Καζαντζίδη, τη Μαρινέλλα, τον Στράτο Διονυσίου, τον Τόλη Βοσκόπουλο, τον Γιάννη Πουλόπουλο, τον Γιάννη Πάριο και πολλούς άλλους. Μας έχει χαρίσει αξέχαστες επιτυχίες όπως: "Στου φεγγαριού την αγκαλιά" "Τι έκανα για πάρτη μου", "Τα βάσανα μου", "Τα πήρες όλα κι έφυγες", "Ζηλεύω τα πουλιά", "Μινόρε παράπονο – η πόρτα σου", "Οι άντρες δεν μιλούν πολύ", "Κι έλεγες", "Τα μάζεψα τα πράγματα", "Τελειώσαμε λοιπόν", "Ευτυχώς στη ζωή που υπάρχεις κι εσύ", "Και λέγε- λέγε", "Τέτοιες ώρες μιλάνε τα μάτια", "Ατέλειωτο ταξίδι", και άλλα πολλά.

Έχει εμφανιστεί στα μεγαλύτερα θέατρα και στις πιο γνωστές αίθουσες συναυλιών της Ευρώπης, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Αυστραλίας, όπως το Albert Hall (Λονδίνο), η Όπερα (Sydney), το Κέντρο Kennedy, το Carnegie Hall (Ηνωμένες Πολιτείες) και το Shanghai Concert Hall (Σαγκάη).

Τον Οκτώβριο του 1993 εμφανίστηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με την Hungarian Gypsy Orchestra, ερμηνεύοντας δικές του συνθέσεις. Το 1995 ηχογράφησε στη Βουδαπέστη 11 από τους 21 χορούς του Brahms με την Failoni Orchestra of the Hungarian State Orchestra και το 1996 το όνειρο της σύνθεσης ενός κονσέρτου για μπουζούκι και ορχήστρα έγινε πραγματικότητα στο Ηρώδειο σε μια συναυλία με την Κρατική Συμφωνική Ορχήστρα της Όπερας της Βουδαπέστης.

Δίδαξε στα ΤΕΙ Ηπείρου στην Άρτα, στο Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής της Σχολής Μουσικής Τεχνολογίας και για τα ακαδημαϊκά έτη 2005 έως 2008 ήταν Ειδικός Επιστήμονας στη βαθμίδα του Λέκτορα στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Δίδαξε επίσης επί σειρά ετών στο Ωδείο Αθηνών, το Ωδείο του Κολλεγίου Αθηνών-Ψυχικού. Συνέπραξε με τη Συμφωνική Ορχήστρα της Ραδιοτηλεόρασης των Τιράνων στην Όπερα των Τιράνων. Διετέλεσε μόνιμος σολίστας των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ και από το 1996 είναι συνεργάτης του Ωδείου Φίλιππος Νάκας απ’ όπου κυκλοφορούν και έργα και μέθοδοι του που έχει συγγράψει.

Το 2003 δημιούργησε το Μουσικό Σύνολο μπουζουκιών "Οι Επόμενοι" για να εκπληρώσει μια δια βίου ανάγκη να μεταδώσει την αγάπη του για τα παραδοσιακά μουσικά όργανα στις νεότερες γενιές και να συγκεντρώσει όσους εκτιμούν τη δύναμη της ελληνικής λαϊκής μουσικής. Τα σημαντικότερα στοιχεία της ιστορίας της ομάδας περιλαμβάνουν τη συνεργασία τους με τους Paco Pena και Dulce Pontes στο Ηρώδειο στην Αθήνα (2009) και την εκπληκτική εμφάνιση τους κατά την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, η οποία κέρδισε την παγκόσμια καταξίωση και θαυμασμό. Είναι η μοναδική ορχήστρα στην Ελλάδα που αποτελείται από τόσα πολλά μπουζούκια, χαρίζει στο κοινό μοναδικές στιγμές με μουσικούς αυτοσχεδιασμούς και ταξίμια και ερμηνεύει αγαπημένα τραγούδια διασκευασμένα για μπουζούκια και ορχήστρα.

Ο Θανάσης Πολυκανδριώτης είναι ο εμπνευστής και ο συντονιστής ομάδας επιστημόνων για την αναγνώριση του ελληνικού μπουζουκιού ως άυλη πολιτιστική κληρονομιά στην UNESCO. Είναι ο άνθρωπος που αγωνίστηκε από το 1993 για την αναγνώριση των 27 λαϊκών παραδοσιακών οργάνων προκειμένου να ενταχθούν στην εκπαίδευση με 7εητή φοίτηση και κρατικό πτυχίο. Τον Ιανουάριο του 2022, η Υπουργός Πολιτισμού υπέγραψε την Υπουργική απόφαση με την οποία εντάσσει στον ήδη υπάρχοντα  νόμο την διδασκαλία τους, μεταξύ αυτών και την οικογένεια του μπουζουκιού – τρίχορδο, τετράχορδο, τζουράς, μπαγλαμάς.

Δείτε όλες τις συναυλίες της εβδομάδας στον οδηγό μουσικής του "α".

Περισσότερες πληροφορίες

Ηρώδειο

Διονυσίου Αρεοπαγίτου
  • Συναυλίες

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Ο Mulatu Astatke στην Ελλάδα, για μια τελευταία φορά

Ο σπουδαίος Αφρικανός μουσικός αποφάσισε ότι έφτασε ο καιρός να αποσυρθεί –και δεν γινόταν να το κάνει δίχως να περάσει από την Αθήνα (Θέατρο Βράχων, 25/9).

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΑΡΗς ΣΥΜΒΟΥΛΙΔΗς
23/09/2025

Σε αυτή τη συναυλία, ακούμε τραγούδια που άκουγε κι ο Γκαίτε

Στο πλαίσιο του Athens Baroque Festival, θα διεξαχθεί η συναυλία "Goethe Lieder composed by his contemporaries" με τις Φανή Αντωνέλου και Sofya Gandilyan.

Ο Νίκος και ο Αντώνης Ξυλούρης αποχαιρετούν το καλοκαίρι στο Θέατρο Βράχων

Μια σύγχρονη αφήγηση της κρητικής παράδοσης με όχημα τους διονυσιακούς ήχους της λύρας και του λαούτου.

Το Κυψέλη Beat ξεκινά δυναμικά τη σεζόν

Επιστρέφει στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης το καθιερωμένο ημερήσιο social event που έχει μουσική, φαγητό, ρούχα και δίσκους βινυλίου. Είσοδος ελεύθερη.

Το δισκάδικο "Underflow" ξεκινά μια νέα σειρά listening sessions

Την επιμέλεια του προγράμματος της σειράς, έχει αναλάβει ο μουσικός και σταθερός συνεργάτης του Underflow Στέλιος Ρωμαλιάδης.

Η συναυλιακή ατζέντα της εβδομάδας

Όσα θα ακούσουμε ζωντανά στην Αθήνα από τις 22 έως τις 28 Σεπτεμβρίου.