"Οδηγός Μουσικής για καθημερινούς χρήστες": Ένας κύκλος εκπαιδευτικών προγραμμάτων στο Μέγαρο Μουσικής

Τι σημαίνει «ακούω μουσική» σε έναν κόσμο που κατακλύζεται από ήχους σε πληθώρα προσφοράς;

Οδηγός Μουσικής

Ο πρώτος κύκλος των εκπαιδευτικών προγραμμάτων "Οδηγός Μουσικής για καθημερινούς χρήστες" από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών θα πραγματοποιηθεί τις Δευτέρες 14, 21 Οκτωβρίου & 4, 11 Νοεμβρίου (6-7.30 μ.μ.), στην Αίθουσα εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Μέσα από μια σειρά δύο κύκλων και οκτώ συνολικά συναντήσεων, καθημερινοί χρήστες της μουσικής, και κυρίως όσοι αυτοπροσδιορίζονται ως "μη γνώστες", καλούνται σε μια ανοιχτή συζήτηση που στόχο έχει να προσεγγίσει με τρόπο ευφάνταστο σημαντικά υπαρξιακά ερωτήματα σχετικά με την αντίληψή μας για τη μουσική, τόσο ως προς τη χρηστική όσο και ως προς την αισθητική της φύση.

Χαρίζεται ή κερδίζεται η ιδιότητα του ακροατή; Η απόλαυση της μουσικής είναι φυσική προδιάθεση ή καρπός μιας ασκητικής διεργασίας βασισμένης στην εμπειρία; Απολαμβάνω και καταλαβαίνω τη μουσική είναι έννοιες συνώνυμες; Τι σημαίνει "ακούω μουσική" σε έναν κόσμο που κατακλύζεται από ήχους σε πληθώρα προσφοράς;

Βασικά θέματα μουσικής κατανόησης, όπως η ακουστική και η οπτική πρόσληψη της κλασικής μουσικής στον σύγχρονο κόσμο, η σχέση της μουσικής με την ηθική, η φύση της μουσικής και η έννοια της απόλαυσης τίθενται στο επίκεντρο αυτών των διαδραστικών συναντήσεων, τις οποίες ενίοτε πλαισιώνουν εκλεκτοί σολίστ, τροφοδοτώντας με ζωντανά παραδείγματα τη συζήτηση.

Α΄ Κύκλος

1.Τι ακούμε όταν ακούμε μουσική;
Η πρόσληψη της μουσικής. Στο λαβύρινθο του ανθρώπινου εγκεφάλου.

2.Οι περιπέτειες του Αγίου Βαλεντίνου:
Ένα ρομαντικό ραντεβού με τη μουσική.

3.Τι δεν καταλαβαίνεις;
Έχει νόημα η μουσική;

4.Επιτρέπεται να χειροκροτήσω τώρα;
Το πρωτόκολλο της συναυλίας. Η διαλεκτική της ευπρέπειας και του πάθους στην υπηρεσία της μουσικής απόλαυσης.

Δείτε όλες τις συναυλίες της εβδομάδας στον οδηγό μουσικής του "α".

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Ο Mulatu Astatke στην Ελλάδα, για μια τελευταία φορά

Ο σπουδαίος Αφρικανός μουσικός αποφάσισε ότι έφτασε ο καιρός να αποσυρθεί –και δεν γινόταν να το κάνει δίχως να περάσει από την Αθήνα (Θέατρο Βράχων, 25/9).

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΑΡΗς ΣΥΜΒΟΥΛΙΔΗς
23/09/2025

Σε αυτή τη συναυλία, ακούμε τραγούδια που άκουγε κι ο Γκαίτε

Στο πλαίσιο του Athens Baroque Festival, θα διεξαχθεί η συναυλία "Goethe Lieder composed by his contemporaries" με τις Φανή Αντωνέλου και Sofya Gandilyan.

Ο Νίκος και ο Αντώνης Ξυλούρης αποχαιρετούν το καλοκαίρι στο Θέατρο Βράχων

Μια σύγχρονη αφήγηση της κρητικής παράδοσης με όχημα τους διονυσιακούς ήχους της λύρας και του λαούτου.

Το Κυψέλη Beat ξεκινά δυναμικά τη σεζόν

Επιστρέφει στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης το καθιερωμένο ημερήσιο social event που έχει μουσική, φαγητό, ρούχα και δίσκους βινυλίου. Είσοδος ελεύθερη.

Το δισκάδικο "Underflow" ξεκινά μια νέα σειρά listening sessions

Την επιμέλεια του προγράμματος της σειράς, έχει αναλάβει ο μουσικός και σταθερός συνεργάτης του Underflow Στέλιος Ρωμαλιάδης.

Η συναυλιακή ατζέντα της εβδομάδας

Όσα θα ακούσουμε ζωντανά στην Αθήνα από τις 22 έως τις 28 Σεπτεμβρίου.