André Rieu: O "Βασιλιάς των Βαλς" καταφτάνει στην Ελλάδα, για πρώτη φορά

Με πωλήσεις 45 εκατομμυρίων αντιτύπων, ο Ολλανδός βιολιστής και μαέστρος φιγουράρει ως υπέρλαμπρο άστρο στο μοντέρνο κλασικό στερέωμα. Και τώρα φέρνει στην Αθήνα τη μεγαλύτερη ιδιωτική ορχήστρα στον κόσμο, για δύο συναυλίες (12 & 13/3, Γήπεδο Μπάσκετ ΟΑΚΑ).

Rieu_front

Καθώς μακραίνει ο 21ος αιώνας, το κλασικό σύμπαν τελεί υπό νέες (ανα)διαμορφώσεις, επιχειρώντας καινούρια ανοίγματα, που παλιότερα θα θεωρούνταν τουλάχιστον αμφιλεγόμενα. Την ίδια στιγμή, πάντως, επιμένουν και τα μεγαθήρια του 20ού αιώνα: εκείνοι οι καλλιτέχνες, δηλαδή, οι οποίοι πέτυχαν να χτίσουν γιγάντια ονόματα, μετατρεπόμενοι σε εμπορικά φαινόμενα ευρείας αποδοχής, με ισχυρό αντίκτυπο ακόμα και στο pop "χρηματιστήριο" των μουσικών αξιών.

Ο André Rieu, για παράδειγμα, εξακολουθεί να φιγουράρει ως υπέρλαμπρο άστρο: με πωλήσεις 45 εκατομμυρίων αντιτύπων και με τις προβολές στο YouTube να ξεπερνούν το ένα δισεκατομμύριο, ο 74χρονος Ολλανδός βιολιστής και μαέστρος μετριέται στους πιο πετυχημένους κλασικούς καλλιτέχνες. Γι' αυτό και ο πρώτος του ερχομός στην Ελλάδα, για δύο αθηναϊκές εμφανίσεις στο Κλειστό Γήπεδο Μπάσκετ "Νίκος Γκάλης" του ΟΑΚΑ (Τρίτη 12 & Τετάρτη 13/3), είναι το πρώτο μεγάλο διεθνές συναυλιακό ραντεβού του 2024. 

Rieu_01

Ασφαλώς, ένα σημαντικό κομμάτι της δημοσιότητας που περιβάλλει τον Rieu έχει να κάνει με την απίστευτη πολυτέλεια στην οποία ζει. Συχνά, δηλαδή, τα διεθνή ρεπορτάζ δεν ασχολούνται με την τέχνη του, αφού πότε εστιάζουν στο επιβλητικό κάστρο του 1452 όπου κατοικεί, πότε στο κέικ με λαγοκέρασα που φτιάχνεται για λογαριασμό του από ειδικευμένο φούρνο στο Μάαστριχτ, πότε στις χρυσές άμαξες και στα περίτεχνά του συντριβάνια (αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ), πότε στη φιλοδοξία του να γίνει ο πρώτος μουσικός που θα παίξει στο Φεγγάρι. Ο ίδιος, φυσικά, τα συντηρεί μεθοδικά όλα αυτά, αδιαφορώντας για όσους τα θεωρούν ένα φαντασμαγορικό περιτύλιγμα γύρω από το γεγονός μιας μάλλον μέτριας καλλιτεχνικής παραγωγής.

Τέτοιες κρίσεις δεν είναι αβάσιμες, γιατί είναι αλήθεια ότι ο Ολλανδός σούπερ σταρ καταφεύγει συχνά σε λαοφιλείς ευκολίες ή στο πρεστίζ θεαμάτων που χορταίνουν περισσότερο τα μάτια, παρά τα αφτιά, γενόμενος σόουμαν. Ταυτόχρονα, ωστόσο, δεν γίνεται να παραγνωριστεί ούτε το ότι είναι ένας αρκετά καλός βιολιστής στο ρεπερτόριο στο οποίο έχει ειδικευτεί, ούτε και η φροντισμένη δουλειά που έχει καταθέσει ως ιδρυτής και πρωτεργάτης της Johann Strauss Orchestra –ή, αλλιώς, της μεγαλύτερης ιδιωτικής ορχήστρας στον κόσμο. Χάρη σε αυτήν, άλλωστε, φέρει τον βαρύτιμο τίτλο του (σύγχρονου) "Βασιλιά των Βαλς"· έστω κι αν κάτι τέτοιο έρχεται με το τίμημα της αποσπασματικότητας της κλασικής εμπειρίας και μιας κάποιας "ζαχαρωμένης" ελαφρότητας. 

Κανείς δεν ισχυρίζεται, άλλωστε, ότι ο Rieu είναι ισότιμος ενός Itzhak Perlman ή ενός Maxim Vengerov. Έχοντας, όμως, την πείρα αρκετών δεκαετιών ακρόασης, ξέρουμε πια ότι, εκτός από τέτοια μεγέθη, μια χαρά θυμόμαστε με συμπάθεια και μορφές του παρελθόντος με αντίστοιχα "λαϊκές" προσεγγίσεις σαν τον Liberace ή τον James Last.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Viva la musica! Στο καλειδοσκόπιο του συναυλιακού καλοκαιριού

Η αλήθεια είναι ότι αυτό το καλοκαίρι δεν έχει "κάτι για όλους". Mας αποζημιώνει όμως με πληθώρα διεθνών καλλιτεχνών που έρχονται στην Αθήνα φορτσάτοι.

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥς
27/04/2024

Ξεκινά η προπώληση για την "Τόσκα" του Τζάκομο Πουτσίνι στο Ηρώδειο

Η "Τόσκα" του Τζάκομο Πουτσίνι, σε σκηνοθεσία, σκηνικά και κοστούμια του Ούγκο ντε Άνα, είναι η πρώτη μεγάλη καλοκαιρινή όπερα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού για το 2024.

Οι Mathame σε ένα εκρηκτικό πάρτι μελωδικής techno

Oι Matteo και Amadeo Giovanelli στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού.

Το "Piaf! The Show" έρχεται στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού

Όλα τα λατρεμένα τραγούδια της απόλυτης ντίβας θα μάς ταξιδέψουν στους σταθμούς της πολυτάραχης ζωής της, υπό την ερμηνεία της Nathalie Lermitte.

Μία συναρπαστική μουσικά "Σταχτοπούτα" & μία σπουδαία τσελίστα (Εμμ. Μπερτράν) στο "Ολύμπια"

Οι δύο πολύ ωραίες βραδιές, που απόλαυσαν οι φιλόμουσοι σε διάστημα μόλις ενός μήνα στο "Ολύμπια" Δημοτικό Μουσικό Θέατρο της Αθήνας, έδωσαν τροφή για σκέψη όσον αφορά τις προοπτικές και τη θέση του θεσμού στα μουσικά μας πράγματα.

Release Athens 2024: Beak> και Mount Kimbie την ίδια μέρα με τους Massive Attack

Το συγκρότημα του Geoff Barrow, των μοναδικών Portishead, και το λονδρέζικο γκρουπ σε μια από τις πιο απολαυστικές βραδιές του φετινού καλοκαιριού.

"Φως! Ω, πού είναι το φως;": Τραγούδια σε ποίηση του Ραμπιντρανάτ Ταγκόρ

O ποιητικός κόσμος του μεγάλου Ινδού στοχαστή Ραμπιντρανάτ Ταγκόρ αποκαλύπτεται στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.