Όσα θα δούμε την άνοιξη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Δείτε το πλήρες πρόγραμμα των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων για τους μήνες Απρίλιο, Μάϊο και Ιούνιο 2024.

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών © Yannis Bournias

Καινούργιους αλλά και καθιερωμένους κύκλους εκδηλώσεων, λαμπρούς σολίστ της νέας γενιάς, αλλά και καταξιωμένους καλλιτέχνες, διεθνούς φήμης σύνολα και σχήματα μουσικής δωματίου, κορυφαίους μαέστρους παγκόσμιας ακτινοβολίας και διάσημες χορευτικές ομάδες συνδυάζει ο καλλιτεχνικός προγραμματισμός του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, το τελευταίο τρίμηνο της σεζόν 2023-2024.  Η προπώληση για όλες τις εκδηλώσεις του τριμήνου Απριλίου ‒ Ιουνίου έχει αρχίσει.  

Winfried Bönig
Winfried Bönig

Το Φεστιβάλ της Άνοιξης επιστρέφει τον Απρίλιο (8-20/4) στο Μέγαρο, με μεγάλα ονόματα της διεθνούς μουσικής και χορευτικής σκηνής να δίνουν το "παρών": το Quartetto d’Archi della Scala και ο βιρτουόζος πιανίστας Alasdair Beatson (8/4), ο οργανίστας Winfried Bönig (9/4), το Batsheva Ensemble (12-14/4), η βιολονίστα Janine Jansen και ο πιανίστας Denis Kozukhin  (16/4) καθώς και η  Chamber Orchestra of Europe υπό τον Constantinos Karydis (20/4). Τον Απρίλιο εξάλλου, παρουσιάζεται εκ νέου στη σκηνή της Αίθουσας "Αλεξάνδρα Τριάντη" ένα από τα πιο πολυσυζητημένα καλλιτεχνικά γεγονότα της περσινής χρονιάς, το "INK" του Δημήτρη Παπαϊωάννου, μόνο για πέντε παραστάσεις που έχουν ήδη γίνει sold out (22-26/4).

Νίκος Νικόπουλος
Νίκος Νικόπουλος

Τον ίδιο μήνα (27-28/4), διοργανώνεται για πρώτη φορά στο Μέγαρο Το Σαββατοκύριακο των πνευστών, που δίνει τη σπάνια ευκαιρία στο κοινό να ακούσει, μέσα σε ένα διήμερο, γνωστά και λιγότερο γνωστά χάλκινα και ξύλινα πνευστά: αυλό του Πανός, φλάουτο, τρομπέτα, όμποε, φαγκότο, τούμπα. Συμμετέχουν οι σολίστ: Matthijs Koene, Νίκος Νικόπουλος, Simon Höfele, Γιάννης Οικονόμου, Αλέξανδρος Οικονόμου, Øystein Baadsvik. Επίσης τον Απρίλιο (30/4), σπουδαίοι σολίστ ενώνουν τις δυνάμεις τους με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών για να παρουσιάσουν στο Μέγαρο, στο πλαίσιο του κύκλου Adagio, τα "Κατά Ματθαίον Πάθη", το ανυπέρβλητο αριστούργημα του Johann Sebastian Bach, σε μια ημισκηνοθετημένη εκδοχή με κίνηση (συμπαραγωγή: ΚΟΑ ‒ Μέγαρο Μουσικής Αθηνών). 

Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων
Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων

Τον Μάιο, ο επιτυχημένος κύκλος Έλληνες σολίστ στην Αίθουσα "Δημήτρης Μητρόπουλος" υποδέχεται τους πιανίστες Ντόρα Μπακοπούλου και Αχιλλέα Γουάστωρ (15/5) καθώς και τους Τιμόθεο Γαβριηλίδη-Πέτριν (βιολοντσέλο) και Βασίλη Βαρβαρέσο (πιάνο) (22/5). Στις 20 και 21/5 ο σταρ του πόντιουμ Θεόδωρος Κουρεντζής και η Ορχήστρα Utopia, που ο ίδιος δημιούργησε πριν από δύο χρόνια, ερμηνεύουν την Ενάτη συμφωνία του Bruckner στην Αίθουσα "Χρήστος Λαμπράκης".

Teodor Currentzis - Utopia
© Sébastien Grébille
Θεόδωρος Κουρεντζής & Utopia

Μία εβδομάδα αργότερα (28.05), η Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων ‒ Ορχήστρα Νέων in Residence του Μεγάρου συμπράττει με τον διακεκριμένο μαέστρο και σολίστ του βιολιού και της βιόλας Michael Barenboim. Tον Μάιο, έχει ακόμη προγραμματιστεί η δεύτερη συνάντηση της νέας σειράς εκδηλώσεων "Ρηξικέλευθο", με εμπνευστή τον Στάθη Καλύβα, η οποία εστιάζει στην καινοτομία και τη δημιουργικότητα (31/5). Η καλλιτεχνική περίοδος 2023-2024 κλείνει με ένα από τα σπουδαιότερα αριστουργήματα του παγκόσμιου δραματολογίου, το έργο "Ρωμαίος και Ιουλιέτα" του William Shakespeare (16-20/5), σε μια σύγχρονη εκδοχή ‒με τη συνεργασία ελλήνων και τούρκων καλλιτεχνών‒ που μεταφέρει τη δράση στα σημερινά Βαλκάνια. 

Το πρόγραμμα αναλυτικά

Φεστιβάλ της Άνοιξης 2024 

Το Μέγαρο καλωσορίζει την άνοιξη με το καθιερωμένο πλέον Φεστιβάλ της Άνοιξης (8-20/4) που συνδυάζει συναυλίες και παραστάσεις χορού. Η φετινή εαρινή γιορτή των τεχνών αρχίζει με το Quartetto d’Archi della Scala (Κουαρτέτο Εγχόρδων της Σκάλας του Μιλάνου) και τον σκοτσέζο βιρτουόζο πιανίστα Alasdair Beatson (8/4). Μετά τις ιδιαίτερα επιτυχημένες εμφανίσεις του Juan de la Rubia, οργανίστα της Sagrada Familia της Βαρκελώνης, και του Olivier Latry της Notre-Dame του Παρισιού στα Φεστιβάλ της Άνοιξης 2022 και 2023 αντίστοιχα, τη σκυτάλη παίρνει φέτος ο Winfried Bönig, διακεκριμένος οργανίστας του καθεδρικού ναού της Κολωνίας (9/4).

Quartetto d’Archi della Scala
Quartetto d’Archi della Scala

Από τις 12 έως τις 14/4, το ενδιαφέρον μετατοπίζεται στον σύγχρονο χορό. Το Batsheva Ensemble ‒σύνολο ιδιαίτερα αγαπητό στο ελληνικό κοινό‒ ερμηνεύει την καινούργια δημιουργία με τίτλο "Last Work" του Ohad Naharin, η οποία αναζητεί τη δική της θέση στον χρόνο: ένα ονειρικό παρελθόν, ένα χαοτικό παρόν και ένα άγνωστο μέλλον. Στις 16/4 επιστρέφουν στο Μέγαρο δύο μεγάλα αστέρια της νέας γενιάς, η βιολονίστα Janine Jansen και ο πιανίστας Denis Kozukhin, που ενθουσίασαν το ελληνικό κοινό στο Φεστιβάλ της Άνοιξης 2023.

Batsheva Ensemble
© Gesher
 Batsheva Ensemble 

H φετινή διοργάνωση κορυφώνεται στις 20/4 με τη συναυλία της Chamber Orchestra of Europe. Στο πόντιουμ, ο κορυφαίος διεθνής μαέστρος Constantinos Karydis που καθοδηγεί μουσικά το φημισμένο σύνολο σε ένα πρόγραμμα υψηλών απαιτήσεων με έργα ελλήνων και ξένων συνθετών του 19ου και 20ού αιώνα. Με την Ορχήστρα Δωματίου της Ευρώπης συμπράττει ο νεαρός βιρτουόζος πιανίστας Jan Lisiecki. Συμμετέχουν επίσης ως σολίστ, από την ορχήστρα, οι βιολονίστες Steve Copes και Lucy Gould καθώς και ο τσελίστας Will Conway.

Μεγάλες Ορχήστρες  

Η Ορχήστρα Utopia, το νέο διεθνές καλλιτεχνικό εγχείρημα του χαρισματικού Θεόδωρου Κουρεντζή, στην οποία συμμετέχουν επίλεκτοι σολίστ από όλο τον κόσμο, εμφανίζεται μόνο για δύο βραδιές, στις 20 και 21/5, στην Αθήνα, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων διεθνών περιοδειών της για το 2024. Μετά το Βερολίνο και το Αμβούργο, το διακεκριμένο σύνολο έρχεται στο Μέγαρο για να παρουσιάσει, υπό τη μουσική διεύθυνση του ιδρυτή και καλλιτεχνικού διευθυντή του, μια αντισυμβατική ερμηνεία της Ενάτης συμφωνίας σε ρε ελάσσονα του Anton Bruckner που σίγουρα θα συζητηθεί.  

Adagio ‒ Μουσικές για τις ημέρες του Πάσχα 

Μιχάλης Ζέκε
Μιχάλης Ζέκε

H Κρατική Ορχήστρα Αθηνών προσεγγίζει στις 30/4 τα μεγαλειώδη "Κατά Ματθαίον Πάθη" του Johann Sebastian Bach κάτω από ένα διαφορετικό πρίσμα, παρουσιάζοντάς τα μέσα από τη διάσταση της χορευτικής κίνησης. Τα σολιστικά φωνητικά μέρη αποδίδουν ο τενόρος David Fischer, ο μπασοβαρύτονος Padraic Rowan, η υψίφωνος Φανή Αντωνέλου, η κοντράλτο Henriette Gödde, ο τενόρος Βασίλης Καβάγιας και ο βαθύφωνος Πέτρος Μαγουλάς. Στο πόντιουμ, ο Μιχάλης Ζέκε. Λαμβάνουν ακόμη μέρος η Χορωδία του Δήμου Αθηνών (διδασκαλία ‒ διεύθυνση: Σταύρος Μπερής) και η Παιδική Χορωδία Rosarte (διδασκαλία ‒ διεύθυνση: Ρόζη Μαστροσάββα). Τη καλλιτεχνική επιμέλεια έχει αναλάβει ο σκηνοθέτης Παναγής Παγουλάτος, και τον σχεδιασμό των βίντεο-προβολών, ο Αλέξανδρος Ζαμπέτας (συμπαραγωγή: ΚΟΑ ‒ Μέγαρο Μουσικής Αθηνών). 

Χορός στο Μέγαρο 

ΙΝΚ Παπαϊωάννου

Το ΙΝΚ του Δημήτρη Παπαϊωάννου επιστρέφει στο Μέγαρο από τις 22 έως τις 26/4, ύστερα από έναν ολόκληρο χρόνο παγκόσμιας περιοδείας. Το ΙΝΚ είναι φτιαγμένο σαν ένα σκοτεινό όνειρο με θέμα τον πόθο και την ακύρωση. Κάτω από μια ασταμάτητη βροχή, μέσα σ’ ένα πλημμυρισμένο τοπίο, ο ίδιος ο Δημήτρης Παπαϊωάννου μαζί με τον Šuka Horn ενσαρκώνουν το δίπολο του ΙΝΚ. Η παράσταση αποθεώθηκε από κοινό και κριτικούς σε όλο τον κόσμο και θα ολοκληρώσει τη διεθνή περιοδεία της στο ανακαινισμένο ιστορικό Théâtre de la Ville του Παρισιού, αμέσως μετά τις παραστάσεις της Αθήνας. Σημειώστε ότι τα εισιτήρια έχουν εξαντληθεί.  

To Σαββατοκύριακο των πνευστών 

Matthijs Koene
Matthijs Koene

Για πρώτη φορά, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών διοργανώνει, τον Απρίλιο, ένα διήμερο αφιερωμένο στα χάλκινα και ξύλινα πνευστά, με προσκεκλημένους καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Στο εναρκτήριο ρεσιτάλ που έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο 27/4, θα έχουμε τη σπάνια ευκαιρία να ακούσουμε τον Matthijs Koene να παίζει αυλό του Πανός. Ακολουθεί, την ίδια μέρα, ο τρομπετίστας Simon Höfele. Την Κυριακή 28/4, θα απολαύσουμε δύο συναυλίες: στην πρώτη συμπράττουν ο ομποΐστας Γιάννης Οικονόμου και ο φαγκοτίστας Αλέξανδρος Οικονόμου, ενώ στη δεύτερη ο φλαουτίστας Νίκος Νικόπουλος. Ο επίλογος του Σαββατοκύριακου των πνευστών ανήκει στον Øystein Baadsvik και στον γίγαντα των χάλκινων πνευστών, την τούμπα.  

Έλληνες σολίστ στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος  

Ντόρα Μπακοπούλου
Ντόρα Μπακοπούλου

Τέσσερις αναγνωρισμένοι μουσικοί που ανήκουν σε διαφορετικές γενιές ανεβαίνουν στη σκηνή της Αίθουσας Δημήτρης Μητρόπουλος, τον Μάιο, για να προσφέρουν στο κοινό δύο ιδιαίτερες βραδιές μουσικής δωματίου. Στις 15/5, οι πιανίστες Ντόρα Μπακοπούλου και Αχιλλέας Γουάστωρ ερμηνεύουν έργα για δύο πιάνα, ενώ, μία εβδομάδα αργότερα (22/5), ο τσελίστας Τιμόθεος Γαβριηλίδης-Πέτριν και ο σολίστ του πιάνου Βασίλης Βαρβαρέσος προσεγγίζουν, μέσα από τη δική τους ματιά, γοητευτικές συνθέσεις του 19ου και 20ού αιώνα. 

Όπερα στο Μέγαρο – ΜΕΤ HD LIVE  

Μαντάμα Μπαττερφλάι

Η αυλαία πέφτει για τη φετινή σειρά δορυφορικών μεταδόσεων MET HD LIVE, με δύο αγαπημένες όπερες του Giacomo Puccini: τo "Χελιδόνι" (27/4) και την "Μαντάμα Μπαττερφλάι" (25/5).   

Θέατρο στο Μέγαρο  

Στις 2/4 η αυλαία της Αίθουσας "Δημήτρης Μητρόπουλος" ανοίγει και υποδέχεται τη νέα παραγωγή "Κurt Weill, Λυρικό καμπαρέ", που βασίζεται σε μια ιδέα της Μάγδας Μαυρογιάννη, η οποία υπογράφει επίσης το κείμενο και τη σκηνική επιμέλεια. Μια θεατρική παράσταση σαν ταινία, με το σενάριό της να περιγράφει το στήσιμο ενός λυρικού καμπαρέ από μία σκηνοθέτη, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα τη μουσική πορεία του γερμανού πρωτοπόρου συνθέτη, από το Βερολίνο στο Παρίσι και μετά στη Νέα Υόρκη, μαζί με την αγαπημένη του γυναίκα-ερμηνεύτρια, την Lotte Lenya. Πρωταγωνιστές, ένας πιανίστας (Γιώργος Κωνσταντίνου), μία τραγουδίστρια (η μεσόφωνος Άρτεμις Μπόγρη) και μία ηθοποιός (Ανδρομάχη Δαυλού). Μια διαδρομή με σταθμούς σε εμβληματικά τραγούδια και αποσπάσματα από διάσημα έργα του Kurt Weill: "Η όπερα της πεντάρας", "Ο κύκλος με την κιμωλία", "Άνοδος και πτώση της πόλης Μαχαγκόννυ", "Τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα" κ.ά. 

Κurt Weill, Λυρικό καμπαρέ
"Κurt Weill, Λυρικό καμπαρέ"

Ο Απρίλιος σηματοδοτεί επίσης τη λήξη του φετινού προγράμματος δορυφορικών μεταδόσεων National Theatre Live. Στις 18/4 προβάλλεται η παράσταση "Vanya", η ριζοσπαστική διασκευή του διάσημου "Θείου Βάνια" του Τσέχοφ από τον Simon Stephens για το Εθνικό Θέατρο της Βρετανίας.  

Το αξεπέραστο ποιητικό αριστούργημα "Ρωμαίος και Ιουλιέτα" του William Shakespeare  ανεβαίνει από τις 16 έως τις 20/5 στο Μέγαρο σε μια τρίγλωσση εκδοχή στα ελληνικά, τα αγγλικά και τα τουρκικά, μετά την παρουσίασή του σε Άγκυρα, Σμύρνη και Κωνσταντινούπολη. Η δράση μεταφέρεται στο σήμερα, σε μια πόλη των Βαλκανίων, όπου δύο οικογένειες, οι Έλληνες Καπουλέτοι και οι Τούρκοι Μοντέγοι, ζουν μαζί, δυστυχώς όχι πάντα ειρηνικά. Το σαιξπηρικό κείμενο μετέφρασε στα ελληνικά ο Γιώργος Μπλάνας, και στα τουρκικά ο Özdemir Nutku. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Λευτέρης Γιοβανίδης, τα σκηνικά ο Κωνσταντίνος Ζαμάνης, τα κοστούμια η Ελένη Μανωλοπούλου και τους φωτισμούς ο Yakup Çartık. Τη μουσική συνέθεσε ο Ekin Eti, ενώ η κινησιολογική επιμέλεια είναι της Αμάλια Μπένετ. Παίζουν οι ηθοποιοί: Ρούλα Πατεράκη, Καλλιόπη Χάσκα, Alp Ünsal, Eray Eserol, Νίκος Καραθάνος, Μαρία Διακοπαναγιώτου, Σπύρος Μαραγκουδάκης, Şevki Çepa, Efe Akercan, Νίκος Κωνσταντόπουλος, Δημήτρης Χαραλαμπόπουλος (συμπαραγωγή: Κρατικό Θέατρο της Τουρκίας ‒ Λυκόφως Γ. Λυκιαρδόπουλος ‒ Μέγαρο Μουσικής Αθηνών).     

Ρωμαίος και Ιουλιέτα
"Ρωμαίος και Ιουλιέτα"

Επίσης, για μία ακόμη σεζόν, το Μέγαρο δίνει βήμα στους νεαρούς σπουδαστές της Δραματικής Σχολής του Ωδείου Αθηνών, οι οποίοι παρουσιάζουν στις 7 και 8/6, στο Υποσκήνιο Β΄ της Αίθουσας Αλεξάνδρα Τριάντη, τις "Τρεις αδερφές" του Άντον Τσέχοφ, σε μετάφραση Αλέξανδρου Ίσαρη-Γιώργου Δεπάστα και σε διδασκαλία-σκηνοθεσία Θοδωρή Αμπαζή. Η δραματουργία, η σκηνογραφία, η μουσική επιμέλεια και η πρωτότυπη μουσική είναι της Ομάδας Τελειόφοιτων της Δραματικής Σχολής του Ωδείου Αθηνών. Τους φωτισμούς υπογράφει ο Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης. Τους ρόλους ερμηνεύουν: Καλλιόπη Ανταμπούφη, Άρτεμις Βαλτζάκη, Δανάη Γεωργούλα, Αγγελική Δεληθανάση, Βασίλης Ζαφειρόπουλος, Μαργαρίτα Κλάγκου, Κονδυλία Κωνσταντελάκη, Θωμάς Μακρυγιάννης, Χρήστος Μαρκόπουλος, Νάντια Μπαϊμπά, Άγγελος Παππάς, Σόλωνας Πετρακόπουλος, Πέτρος Πίγκας, Αλεξάνδρα  Ρουβέλα, Πέννυ Σακελλαριάδη, Γιάννης Σιάμπαλιας,  Αλίνα Τσιαμπούλα, Γιώτα Χνάρη (συμπαραγωγή: Ωδείο Αθηνών ‒ Μέγαρο Μουσικής Αθηνών).  

Γέφυρες  

Σε διαδικτυακή μετάδοση, ανακοινώνονται στις 16/5 τα αποτελέσματα του Διεθνούς Διαγωνισμού Animegaron, με προβολή της ταινίας animation "Καναρίνι" της Χρύσας Κοροβέση και του Μάριου Γαμπιεράκη, η οποία θα παρουσιαστεί online πλαισιωμένη από τις καλύτερες πρωτότυπες συνθέσεις που έγραψαν οι φετινοί διαγωνιζόμενοι. Την ίδια βραδιά θα ανακοινωθούν και τα τρία πρώτα βραβεία του Animegaron. Ο Διαγωνισμός πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Animasyros Διεθνές Φεστιβάλ + Αγορά Κινουμένων Σχεδίων. 

Στις 14 και 15/6 η Ομάδα Μουσικού Θεάτρου Ραφή συμπράττει με το OrosΕnsemble, τον συνθέτη Αποστόλη Κουτσογιάννη, τον ποιητή Μάριο Χατζηπροκοπίου (λιμπρέτο) και τον εικαστικό Πέτρο Τουλούδη (εικαστική επιμέλεια, γλυπτά, φωτισμοί) για τη μουσικο-εικαστική καντάτα "Κουταλιανοί ή το βάρος της Ιστορίας". Το έργο φωτίζει στιγμές από τον βίο αυτών των θρυλικών λαϊκών ηρώων ‒στην πλειονότητά τους μικρασιατικής καταγωγής‒ από τα τέλη του 19ου αιώνα έως τη μεταπολεμική περίοδο. Ερμηνεύουν η υψίφωνος Λητώ Μεσσήνη και η μεσόφωνος Αναστασία Κότσαλη. Συμμετέχουν οι μουσικοί: Βασίλης Ζιγκερίδης (κανονάκι),  Κωνσταντίνος Ζιγκερίδης (μπαγιάν), Ειρήνη Κρικώνη (βιολί), Αντώνης Τσαχτάνης (κλαρινέτο).  

Παρακολουθήστε ακόμη… 

Δημήτρης Σουκαράς
Δημήτρης Σουκαράς
  • Το τρίτο ρεσιτάλ (7/4) του καινούργιου κύκλου εκδηλώσεων Νέοι Μουσικοί την Κυριακή, ο οποίος άρχισε τον Φεβρουάριο και φιλοξενεί ταλαντούχους καλλιτέχνες, πρόθυμους να προσεγγίσουν με τον δικό τους τρόπο δημοφιλή έργα του κλασικού ρεπερτορίου. Αυτή τη φορά, θα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε τον ανερχόμενο σολίστ της κλασικής κιθάρας Δημήτρη Σουκαρά. 
  • Τη διάλεξη "Αρχαίο θέατρο Σικυώνας: Η καρδιά μιας πόλης ξανακτυπά" (22/4) στο πλαίσιο του Megaron Plus, η οποία πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ.  
  • Τη συναυλία της Ελληνικής Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων ‒ Ορχήστρας Νέων in Residence του Μεγάρου, με μαέστρο, σολίστ του βιολιού και της βιόλας τον Michael Barenboim [Μάικλ Μπάρενμποϊμ] (28/5). 
  • Tη δεύτερη εκδήλωση (31/5) της σειράς "Ρηξικέλευθο: η καινοτομία στην επιστήμη, την τέχνη και το επιχειρείν", με τον Στάθη Καλύβα να διερευνά την ατομική "χημεία" της καινοτομίας και της δημιουργικότητας, συνομιλώντας με ανθρώπους που, ενώ επιχειρούν σε διαφορετικά μεταξύ τους πεδία, έχουν πολλά και απρόσμενα κοινά χαρακτηριστικά.  

Το Μέγαρο των Παιδιών 

Παραστάσεις και εκπαιδευτικές δράσεις για μικρούς και μεγάλους 

Συνεχίζεται έως τις 27/4 το εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Σκιές στο πεντάγραμμο, ο Καραγκιόζης και ο θρίαμβος της Μουσικής" του Ηλία Καρελλά (ερμηνεία θεάτρου σκιών), το οποίο μας ταξιδεύει στο σταυροδρόμι Δύσης και Ανατολής με πυξίδα τη μουσική. Συνοδοιπόροι του Η. Καρελλά, η Αρετή Κετιμέ (τραγούδι, σαντούρι), η Αγγελική-Ζωή Καραγκούνη (λυρικό τραγούδι, σαξόφωνο), η Χαρά Τσαλπαρά (ακορντεόν, φωνή), η Θεοδώρα Αθανασίου (κιθάρα, λάφτα, σάζι, φωνή) και ο σκιοπαίκτης Νικόλας Τζιβελέκης (συμπαραγωγή: Θίασος Ηλία Καρελλά – Μέγαρο Μουσικής Αθηνών).  

Τεμπέλης Δράκος
"Τεμπέλης Δράκος"

Ο πιο χαριτωμένος "Τεμπέλης Δράκος" του κόσμου επιστρέφει στο Μέγαρο από τις 10 έως τις 12/5, μετά την ενθουσιώδη υποδοχή που του επιφύλαξαν μικροί και μεγάλοι, στην πρώτη του εμφάνιση στο κοινό της Αθήνας, τον προηγούμενο Δεκέμβριο. Ο Κωνσταντίνος Ρήγος, με την ιδιαίτερη σκηνοθετική ματιά του, δίνει πνοή στον μαγικό κόσμο του Τεμπέλη Δράκου και ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, η Ελένη Τσαλιγοπούλου, η Ρένα Μόρφη, ο Γιάννης Διονυσίου, αλλά και ο ίδιος ο συνθέτης, ο Γιώργος Χατζηπιερής, ζωντανεύουν τους ξεχωριστούς μας ήρωες με τις μοναδικές ερμηνείες τους. Μαζί τους, μία παιδική χορωδία, δύο ηθοποιοί-χορευτές, η Φωτεινή Μουχτούρη και ο Νίκος Γονίδης, αλλά και μία δεκαμελής ορχήστρα ταλαντούχων μουσικών, υπό τη διεύθυνση του Γιάννη Παπαζαχαριάκη, ο οποίος έκανε και την προσαρμογή των αυθεντικών ενορχηστρώσεων του Μάριου Τακούσιη (συμπαραγωγή: ARTSY PRODUCTIONS LIMITED – Μέγαρο Μουσικής Αθηνών). 

Επιπλέον, για την περίοδο Απριλίου – Ιουνίου, το Μέγαρο προτείνει εκπαιδευτικές δράσεις που απευθύνονται σε μικρούς και μεγάλους και μας εισάγουν σε έναν κόσμο ξεχωριστό, χάρη στη βιωματική και διαθεματική επαφή με τη μουσική και τη συνομιλία της με τις άλλες τέχνες. 

Κάθε σαββατοκύριακο, το κοινό μπορεί να παρακολουθεί συναυλίες, αφηγήσεις, προβολές, να συμμετέχει σε εργαστήρια, να γνωρίζει τα μουσικά όργανα, να περιηγείται στους χώρους και να ανακαλύπτει τα επαγγέλματα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, να γνωρίζει τους συντελεστές των εκδηλώσεων του καλλιτεχνικού προγράμματος. 
Οι δράσεις απευθύνονται σε όλους, οικογένειες, παιδιά, εφήβους, ενήλικες και σχολεία. 

annexM 

Έκθεση Κήπος σωματιδίων του Νίκου Παπαδόπουλου (21/3 – 30/6) 

Στον εναλλακτικό εκθεσιακό χώρο της Υπηρεσιακής Αυλής, στο πλαίσιο του εικαστικού προγράμματος του annexM, θα εγκαινιαστεί στις 21 Μαρτίου η μεγάλη έκθεση του Νίκου Παπαδόπουλου με τίτλο Κήπος σωματιδίων σε επιμέλεια της Άννας Καφέτση (διάρκεια: έως 30 Ιουνίου 2024). 

Η έκθεση θα περιλαμβάνει μεγάλες γλυπτικές και εικαστικές εγκαταστάσεις καθώς και ενότητες σχεδίων με χειροποίητο χαρτί Lokta ‒φτιαγμένο στο Νεπάλ από ένα είδος δάφνης‒, συμμετοχική περφόρμανς, ηχότοπο και προβολή βίντεο. Όλα τα έργα αποτελούν νέες παραγωγές και οι θεματικές τους βασίζονται σε ένα πλούσιο αρχειακό και βιωματικό υλικό (φωτογραφίες και βίντεο, σημειωματάρια, καταγραφές μαθημάτων, προσωπικές ξεναγήσεις σε πειράματα και συνεντεύξεις με επιστήμονες από όλο τον κόσμο), που συνέλεξε ο καλλιτέχνης το 2015 κατά τη διάρκεια ενός ερευνητικού residency στο πειραματικό κέντρο πυρηνικών ερευνών και σωματιδιακής φυσικής CERN της Γενεύης.  

Πληροφορίες: 2107282333 | megaron.gr  

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Μέγαρο Μουσικής - αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης»

Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, Αμπελόκηποι
  • Βινιέτες Μουσικής

Μέγαρο Μουσικής - αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος»

Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, Αμπελόκηποι
  • Βινιέτες Μουσικής

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Οι SORITES συστήνονται με το πρώτο τους single "Είναι Μοιραίο"

Η μουσική τους αποτελείται από ένα μείγμα ηλεκτρονικής-ποπ, με επιρροές από την ελληνική παραδοσιακή μουσική.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/04/2024

Οι Altın Gün έρχονται στο Lalibela Music Festival

Tο ολλανδοτουρκικό psych folk συγκρότημα θα πλαισιώσει τους Kasabian.

Μια νοσταλγική βραδιά piano-bar με τον Κώστα Τσαγγαρίδη στο Μέγαρο

Δίπλα στον πιανίστα-τραγουδιστή, η Μαριάνθη Παπαλάμπρου θα απογειώσει τη βραδιά, συνυφαίνοντας τα αξέχαστα τραγούδια της δεκαετίας του '80 με χάρη και πάθος.

Το 2ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής διερευνά τη μεταφυσική έλξη της Μεγάλης Εβδομάδας

50 συναυλίες με ελεύθερη είσοδο συνθέτουν τον φετινό προγραμματισμό ενός περιπατητικού φεστιβάλ που μας καλεί να ανακαλύψουμε σημαντικά αθηναϊκά τοπόσημα.

Οι Magenta Flaws και ο One Of Vas σε ένα δυναμικό double bill live στο "Ρομάντσο"

Οι Magenta Flaws επιστρέφουν με έντονα electro, synthwave και nu disco στοιχεία, ενώ ο One of Vas έρχεται έχοντας στις αποσκευές του το ολοκαίνουργιο single "Mirror".

Ο David August στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

έρχεται στην Αθήνα για μια συναρπαστική οπτικοακουστική εμπειρία, μετά την κυκλοφορία του τελευταίου του άλμπουμ, "VĪS".

Ejekt Festival 2024: Loathe και Planet of Zeus στην ημέρα των Korn

Οι Loathe και οι Planet of Zeus μαζί με τους Korn και τους Spiritbox δημιουργούν ένα εντυπωσιακό line-up του σύγχρονου σκληρού ήχου.