Οι συναυλίες που φέρνουν την άνοιξη στην πόλη

Μια μεγάλη γιορτή του hip-hop, ένα ανατρεπτικό live σε ένα techno club, tρία κορυφαία τενόρα σαξόφωνα της jazz και όσα ακόμα θα δούμε το πρώτο σαββατοκύριακο του Μαρτίου στις σκηνές της Αθήνας.

Sadahzinia

30 χρόνια Sadahzinia 

Sadahzinia

Διαβάστε Επίσης

Η πρώτη γυναίκα της ελληνικής rap σκηνής και πρώην μέλος των Active Member συμπληρώνει φέτος τρεις δεκαετίες πορείας και το γιορτάζει στήνοντας ένα πραγματικό πάρτι της hip hop στο "Fuzz", την πρώτη μέρα της άνοιξης. Παντρεύει χωρίς κόμπλεξ την κουλτούρα του hip hop με τον έντεχνο και τον ethnic ήχο, τις μελωδίες με τα samples και το boom bap με τα new beats. Στο επετειακό live της, με τίτλο "Ανθολόγια", προσκαλεί παλιούς και νέους φίλους –Novel, Ταφ Λάθος, Νικήτας Κλιντ, Νικόλας (Razastarr), MC Yinka, Mi55t, Piel Fluida, Soulnek, Άυλος 542, JK1, Mcd, DJ Marble, Ζωγράφος, Διονύσης Φαρμάκης, NEK– αλλά και καλεσμένους από το χώρο του breakdance και του graffiti. 

Όχι παραδοσιακά, αλλά "παραδοξιακά"

Διαβάστε Επίσης

Η Λένα Πλάτωνος, μια από τις σημαντικότερες μορφές της ελληνικής ηλεκτρονικής μουσικής σκηνής, επιστρέφει στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση με το νέο μουσικό εγχείρημά της, που συνδυάζει τη μουσική παράδοση με τα συνθεσάιζερ και τον σύγχρονο ηλεκτρονικό ήχο και τον σταθερό συνεργάτη της, Stergios T. (1-2/3)

Αισθητικές συγκινήσεις στο Μέγαρο 

Οι συναυλίες που φέρνουν την άνοιξη στην πόλη - εικόνα 4

Υπό τον γενικό τίτλο "Μερικοί το προτιμούν μπλε", η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών με την καθοδήγηση του Κορνήλιου Μιχαηλίδη αντιπαραβάλλει δύο θεμελιώδη έργα της αμερικανικής λόγιας μουσικής, το "Αναπάντητο ερώτημα" του Τσαρλς Άιβς και τη "Γαλάζια ραψωδία" του Τζορτζ Γκέρσουιν, με δύο ευρωπαϊκά αριστουργήματα. Ο λόγος για τη "Νύχτα εξαΰλωσης" του Άρνολντ Σένμπεργκ και την "Ισπανική συμφωνία" για σόλο βιολί του Εντουάρ Λαλό, την οποία θα ερμηνεύσει η Δανάη Παπαματθαίου-Μάτσκε. Με την ΚΟΑ συμπράττει ο βιρτουόζος πιανίστας Χάρης Δημαράς (1/3).

Τι κάνει η Τάμτα σε ένα techno club;

Τάμτα
© Γιάννης Σπανός

Διαβάστε Επίσης

Η ανατρεπτική ερμηνεύτρια που συνδέθηκε όσο λίγα πρόσωπα με την pop σκηνή της Ελλάδας εδώ και πάνω από 15 χρόνια, ετοιμάζει μια σειρά από διαφορετικά performances. Παρουσιάζει ξανά τις Παρασκευές 1 και 15 Μαρτίου ένα οπτικοακουστικό show στο underground queer club "Smut", που διατηρεί τη φήμη για την δύσκολη πόρτα, με αφορμή την κυκλοφορία του "Identity Crisis", που σηματοδότησε μία πιο ηλεκτρονική και εσωστρεφή πλευρά της καλλιτέχνιδας.

Τρία τενόρα και ένα εκρηκτικό rhythm section

Οι συναυλίες που φέρνουν την άνοιξη στην πόλη - εικόνα 7

Διαβάστε Επίσης

Τρία κορυφαία τενόρα σαξόφωνα της jazz, οι Tony Lakatos, Gilad Atzmon και Johannes Μüller, συναντούν στις 1-4/3 τα υπέροχα φωνητικά του Randolph Matthews σε ένα κολάζ αυτοσχεδιασμών και σε μουσικές διαδρομές ανάμεσα στο bebop και το post-bop. Μαζί με τους Three Tenors, ο Γιώργος Κοντραφούρης (πιάνο), ο Γρηγόρης Θεοδωρίδης (μπάσο) και Enzo Zirilli (ντραμς).

Το Duo Yūgen σε νέες περιπέτειες

Duo Yūgen

"Romance & Fairytales" είναι το θέμα της "παραμυθένιας" συναυλίας μουσικής δωματίου με την οποία επιστρέφει το δυναμικό Duo Yūgen στην αίθουσα "Γιάννης Μαρίνος" του Μεγάρου Μουσικής στις 2/3. Ο βιολιστής Λαέρτης Κοκολάνης και η πιανίστρια Ελένη Νταφέκα, ξεκινώντας από το μπαλέτο "Ρωμαίος και Ιουλιέτα" του Σεργκέι Προκόφιεφ και τη συμφωνική σουίτα "Σεχραζάντ" του Νικολάι Ρίμσκι-Κόρσακοφ, ανθολογούν εμβληματικά έργα του παγκόσμιου ρεπερτορίου. Θα παρουσιάσουν ακόμα τα "Τέσσερα ρομαντικά μουσικά κομμάτια" (έργο 75 για βιολί και πιάνο) του Αντονίν Ντβόρζακ και τη δεύτερη Vocalise (έργο 34) του μετρ του ρομαντισμού Σεργκέι Ραχμάνινοφ. 

Η Έλλη Πασπαλά φέρνει την άνοιξη

Έλλη Πασπαλά
©  Βάσια Αναγνωστοπούλου

Διαβάστε Επίσης

Με πρόσφατες τις αναμνήσεις που άφησε η επιτυχημένη συναυλιακή σειρά "Elly loves jazz", η Έλλη Πασπαλά επιστρέφει στο θέατρο Άλσος για έναν κύκλο εμφανίσεων με σύνθημα "Ανοιξιάτικα βράδια έρχονται". Από το Σάββατο 2/3 και για όλα τα Σάββατα του Μαρτίου, θα παρουσιάζει ένα "ανθισμένο" πρόγραμμα με επιλογές από τις σημαντικότερες στιγμές της δισκογραφίας της και εκτός αυτής. Μαζί της στη σκηνή ο David Lynch (σαξόφωνα, φλάουτο), ο Τάκης Φαραζής (πιάνο), ο Πέτρος Βαρθακούρης (κοντραμπάσο), ο Γιάννης Αγγελόπουλος (τύμπανα) και ο Tommy Lynch (σαξόφωνα).

Δείτε όλες τις συναυλίες της εβδομάδας εδώ.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

«Τα παραδοξιακά»

  • Ιδιαιτερότητες

Η Λένα Πλάτωνος, μία από τις σημαντικότερες μορφές της ελληνικής ηλεκτρονικής μουσικής σκηνής, επιστρέφει με το νέο μουσικό της εγχείρημα, που συνδυάζει τη μουσική παράδοση με τα συνθεσάιζερ και τον σύγχρονο ηλεκτρονικό ήχο. Η Πλάτωνος και ο σταθερός συνεργάτης της, Stergios T. (Στέργιος Τσιρλιάγκος), θα παρουσιάσουν παραδοσιακά τραγούδια με τη δική τους οπτική, η οποία στοχεύει στο μυστηριακό στοιχείο της μουσικής μας παράδοσης: από το τραγούδι των ομιχλωδών δασών, λιμνών και ποταμών της Μακεδονίας και της Θράκης έως τα μεταφυσικά μοιρολόγια της Μάνης και την αδυσώπητη κρητική φωνή. Πάνω από είκοσι τραγούδια από όλα τα μήκη της χώρας θα ακουστούν για πρώτη φορά με έναν τρόπο «παραδοξιακό». Στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης θα βρίσκονται τέσσερις ερμηνευτές, τέσσερις σολίστ παραδοσιακών οργάνων και η Λένα Πλάτωνος με τον Stergio T., σε ένα ταξίδι αισθησιακό και συναισθηματικό, αγκαλιά με παραδοσιακούς ήχους και ακούσματα, αλλά και συνθεσάιζερ, ηλεκτρονικούς υπολογιστές και άλλα σύγχρονα μέσα.

Sadahzinia

  • Hip Hop

H πρώτη κυρία του ελληνικού hip hop κλείνει 30 χρόνια στη σκηνή και παρουσιάζει ένα επετειακό live, με τον τίτλο «Ανθολόγια». Ένα μοναδικό από κάθε άποψη Live, με Special Guests σπουδαίους MCs, Hip Hop παραγωγούς και Beatmakers, DJs, B-Girls, και καλλιτέχνες όλων των τεχνών. Μια γιορτή ψυχικής ανάστασης και επανάστασης με λουλούδια και αγκάθια σκορπισμένα απ’ την «ζίνια» της εγχώριας Rap σκηνής για μια συμβολική άνοιξη την πρώτη μέρα της ίδιας της άνοιξης. Γυρίζει τολμηρά σελίδα στην μακροχρόνια πορεία της, συνεχίζοντας να υπηρετεί πιστά τo ποιοτικό εγχώριο είδος κρατώντας το μικρόφωνο για 30 χρόνια ρυθμικά στη καρδιά της. Ραπάρει και τραγουδά το χτες, το αύριο και το σήμερα με όσους αγαπά και ξεχωρίζει, με όσους αγαπούν και ξεχωρίζουν.

Three Tenors

  • Jazz-Blues-Ethnic

Τρία κορυφαία τενόρα σαξόφωνα της ευρωπαϊκής αλλά και της παγκόσμιας jazz –οι Tony Lakatos, Gilad Atzmon και Johannes Μüller– συναντούν τον vocalist Randolph Matthews, τον πιανίστα Γιώργο Κοντραφούρη, τον μπασίστα Γρηγόρη Θεοδωρίδη και τον σπουδαίο ντράμερ Enzo Zirilli. H έξοχη αυτή μπάντα, παρουσιάζει ένα κολάζ μουσικών διαδρομών κι αυτοσχεδιασμού ανάμεσα στο bebop και το post-bop, ανάμεσα στον Dexter Gordon και τον John Coltrane και πηγαίνει πολύ πέρα απ’ αυτά. Το σχήμα δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία ενός ξεχωριστού προγράμματος summer school & masterclasses, που είναι και διεθνές Φεστιβάλ - του Jazzwerkstatt Saarwellingen της ΝΔ Γερμανίας.

Κρατική Ορχήστρα Αθηνών

  • Κλασική μουσική

Ο Κορνήλιος Μιχαηλίδης ηγείται μιας σειράς από θεμελιώδη έργα της αμερικανικής και ευρωπαϊκής λόγιας μουσικής (Άιβς, Γκέρσουιν, Σαίνμπεργκ, Λαλό). Σολίστ, η βιολονίστρια Δανάη Παπαματθαίου-Μάτσκε και ο πιανίστας Χάρης Δημαράς. «Δεν πιστεύω πως έχει υπάρξει επί γης τόσο εμπνευσμένος μελωδιστής από την εποχή του Τσαϊκόφσκι», έλεγε με ενθουσιασμό ο τριανταεπτάχρονος την εποχή εκείνη Λέοναρντ Μπερνστάιν για την Γαλάζια Ραψωδία του Τζωρτζ Γκέρσουιν. Ενθουσιασμός όχι μονόπλευρος αν σκεφτούμε ότι ο θρυλικός πιανίστας κι αρχιμουσικός, εξελίχθηκε σε έναν από τους κορυφαίους ερμηνευτές της. Την 1η Μαρτίου, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών υποδέχεται τον διακεκριμένο πιανίστα Χάρη Δημαρά στο αριστούργημα του Αμερικανού συνθέτη που άλλαξε για πάντα τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την τζαζ μουσική. Ακόμη, η Ορχήστρα τιμά τα 200 χρόνια από τη γέννηση του Εντουάρ Λαλό ερμηνεύοντας τη διάσημη Ισπανική Συμφωνία του.Δύο θεμελιώδη έργα της αμερικανικής λόγιας μουσικής, το μυστηριώδες «Αναπάντητο ερώτημα» του πρωτοπόρου Τσαρλς Άιβς και η εμπνευσμένη από την τζαζ Γαλάζια ραψωδία του Τζορτζ Γκέρσουιν, αντιπαραβάλλονται σε δύο ευρωπαϊκά αριστουργήματα, την εξπρεσιονιστικά παθιασμένη Νύχτα εξαΰλωσης του Άρνολντ Σαίνμπεργκ και τη δεξιοτεχνική για το σόλο βιολί Ισπανική συμφωνία του Γάλλου ρομαντικού συνθέτη, Εντουάρ Λαλό. Της ερμηνείας τους ηγείται ο γνωστός για τις εμβριθείς αναγνώσεις του μαέστρος Κορνήλιος Μιχαηλίδης, ενώ συμπράττουν ως σολίστ δύο εξίσου διακεκριμένοι Έλληνες σολίστ.

Duo Yūgen

  • Κλασική μουσική

Παρουσιάζουν αριστουργήματα της παγκόσμιας μουσικής συλλογής, όπως τα «Ρωμαίος και Ιουλιέτα», «Σεχραζάντ» και τα «Τέσσερα ρομαντικά μουσικά κομμάτια» του Ντβόρζακ. Το δυναμικό Duo Yūgen που αποτελείται από τον βιρτουόζο βιολιστή Λαέρτη Κοκολάνη, κορυφαίο μουσικό της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, και την αισθαντική πιανίστα Ελένη Νταφέκα, επιστρέφει θριαμβευτικά και φέτος με ένα συναρπαστικό πρόγραμμα που υπόσχεται να καθηλώσει το κοινό.

Τάμτα

  • Rock-pop-folk

Η πολύπλευρη περφόρμερ παρουσιάζει το νέο της άλμπουμ «Identity Crisis» στο underground queer club. Μετά την κυκλοφορία του άλμπουμ Identity Crisis, που σηματοδότησε μία πιο ηλεκτρονική και εσωστρεφή πλευρά της pop καλλιτέχνιδας, έρχεται μια σειρά από performances στα οποία η Τάμτα και η μπάντα της θα παρουσιάσουν το άλμπουμ «Identity Crisis» live και θα κάνουν μια αναδρομή στη δισκογραφία της με νέες ενορχηστρώσεις στο ίδιο ύφος. Η φιλοσοφία του Αθηναϊκού club με τη φήμη για τη δύσκολη πόρτα, είναι η ελευθερία των θαμώνων να εκφραστούν όπως θέλουν, έτσι στα event τους δεν επιτρέπεται η φωτογράφιση και βιντεογράφηση.

Half Note Jazz Club

Τριβωνιανού 17, Μετς
  • Συναυλίες

Μέγαρο Μουσικής - αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης»

Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, Αμπελόκηποι
  • Βινιέτες Μουσικής

Fuzz Live Music Club

Π. Ιωακείμ 1 & Πειραιώς 209, Ταύρος
  • Συναυλίες

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Λεωφ. Συγγρού 107, Νέος Κόσμος
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Άνισες εντυπώσεις από συναυλίες της Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ στο Μέγαρο

Παρά το ενδιαφέρον του προγραμματισμού, οι "άτακτες" εμφανίσεις του συνόλου σε διάφορους χώρους δεν επιτρέπουν ξεκάθαρη αποτίμηση της προόδου του.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΥΤΥΧΙΟς Δ. ΧΩΡΙΑΤΑΚΗς
01/05/2024

Dave Holland: Τζαζ θρίαμβος στα St Paul's Sessions, παρέα με το νέο του τρίο

Εκπληκτική βραδιά στο αμφιθέατρο "Ιωάννης Δεσποτόπουλος" του Ωδείου Αθηνών, με διαρκείς ζητωκραυγές για τον σπουδαίο Βρετανό κοντραμπασίστα και τις καινούριες του περιπέτειες με τους Αμερικανούς παιχταράδες Jaleel Shaw (άλτο σαξόφωνο) & Eric Harland (ντραμς).

Indie Playground Festival vol.2: Ένα διήμερο πάρτι στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Ένα event αφιερωμένο στη σύγχρονη ανεξάρτητη ελληνική indie, alternative rock, pop και electronica σκηνή.

Η Ταράτσα του Φοίβου ανάβει ξανά τα φώτα της στο θέατρο Άλσος

Καλεσμένοι στις δύο πρώτες παραστάσεις η Νατάσσα Μποφίλιου και ο Βύρων Θεοδωρόπουλος.

O συνθέτης Σταύρος Σοφιανόπουλος μάς λέει "Λέξεις που δεν είπαμε"

Με μια εξαιρετική ομάδα μουσικών παρουσιάζουν την νέα του δισκογραφική δουλειά, καθώς και παλαιότερες μουσικές και τραγούδια, που κέρδισαν την αναγνώριση και αγάπη του κοινού.

José Carreras και Plácido Domingo σε μια ιστορική βραδιά στο Καλλιμάρμαρο

Σε ένα πρόγραμμα δομημένο με άριες που άφησαν εποχή και ντουέτα από μερικές από τις πιο αγαπημένες όπερες όλων των εποχών.