Τάμτα, τι κάνει μια pop ντίβα σε ένα από τα πιο underground techno clubs της Αθήνας;

Μια συζήτηση, με αφορμή το άλμπουμ "Identity Crisis", τη "στροφή" στην ηλεκτρονική μουσική και την ανάγκη για ελεύθερη έκφραση που υπερτερεί από την επιθυμία της για αποδοχή.

Τάμτα © Γιάννης Σπανός

Η ανατρεπτική ερμηνεύτρια που συνδέθηκε όσο λίγα πρόσωπα με την pop σκηνή της Ελλάδας εδώ και πάνω από 15 χρόνια, ετοιμάζει μια σειρά από διαφορετικά performances. Παρουσιάζει ξανά τις Παρασκευές 1 και 15 Μαρτίου ένα οπτικοακουστικό show στο underground queer club "Smut", που διατηρεί τη φήμη για την δύσκολη πόρτα, με αφορμή την κυκλοφορία του "Identity Crisis", που σηματοδότησε μία πιο ηλεκτρονική και εσωστρεφή πλευρά της καλλιτέχνιδας. Βρήκαμε την Τάμτα για μια συζήτηση, με αφορμή το πιο πρόσφατο άλμπουμ της, τη "στροφή" της στην ηλεκτρονική μουσική και την ανάγκη για ελεύθερη έκφραση που υπερτερεί από την επιθυμία της για αποδοχή.

"Σε αυτή τη φάση της ζωής μου με ενδιαφέρει πιο πολύ να εκφραστώ απερίφραστα, παρά η καθολική αποδοχή."

Ποια ανάγκη γέννησε το "Identity Crisis";
Η σκέψη και ιδέα για να δημιουργηθεί το άλμπουμ "Identity Crisis" γεννήθηκε μέσα στην πρώτη καραντίνα. Εκείνη τη στιγμή πολλοί από εμάς αισθανθήκαμε ότι ο κόσμος για λίγο σταμάτησε. Σε αυτή την περίοδο, υπήρξε πάρα πολύς χρόνος για σκέψη και αναπροσδιορισμό στη δική μου περίπτωση. Χωρίς να ακυρώνω ή να μετανιώνω τίποτα από αυτά που έχω κάνει μέχρι στιγμής η ανάγκη να εκφραστώ μουσικά 100% και να δείξω όλες τις πτυχές του εαυτού μου, από τις πιο ευαίσθητες μέχρι τις πιο σκοτεινές ήταν η αφορμή για να μπω σε αυτη τη διαδικασία.

Μαζί με τον Θεόφιλο Μπουζμπούρη, τον ody icons, τον Αναστάσιο Τσόρδα, τον Dan Kjellberg, τον Apon, τον iam strong, Βαγγέλη Κωνσταντινίδη, τον Άλκη Λιβαθινό και τον Γεράσιμο Ευαγγελάτο ξεκινήσαμε να γράφουμε και να δημιουργούμε το album που κυκλοφόρησε πριν ένα χρόνο. Είμαι πραγματικά περήφανη για το αποτέλεσμα. Δεν είναι ένα εμπορικό άλμπουμ και το γνωρίζουμε πολύ καλά αυτό. Σε αυτή τη φάση της ζωής μου με ενδιαφέρει πιο πολύ να εκφραστώ ελεύθερα, παρά η καθολική αποδοχή.

Σε ποιες νέες κατευθύνσεις σε οδήγησε η δημιουργία του τελευταίου σου άλμπουμ;
Η κατεύθυνση στην οποία κινηθήκαμε ήταν αρκετά πιο ηλεκτρονική απ’ ό,τι στις προηγούμενες κυκλοφορίες. Έχει όλη την παλέτα των χρωμάτων και των συναισθημάτων. Για παράδειγμα, έχω γράψει ένα τραγούδι για την κόρη μου στα Γεωργιανά από τη μια και από την άλλη υπάρχει το "Identity Crisis" που είναι εκ διαμέτρου αντίθετο. 

Τάμτα
© Γιάννης Σπανός

"Δεν χρειάζεται να δουλεύω για να ζω την οικογένεια μου. Δεν βασίζονται άνθρωποι σε εμένα για την επιβίωση τους όπως παλιά. Έτσι, έχω την ευκαιρία να ρισκάρω, να εκφραστώ χωρίς στεγανά και στερεότυπα για να κάνω επιτυχία."

Πώς προέκυψε η επιλογή του χώρου για τις εμφανίσεις σου;
Την ιδέα για τον χώρο, την έδωσε ο Φώτης Σεργουλόπουλος στον συνεργάτη μου απο την Erodios PR & Management Κουτσαυτάκη Γιάννη. Αμέσως μετά επικοινώνησε με τον ιδιοκτήτη ένας γνωστός μας DJ, αλλά η πρώτη απάντηση που είχαμε από το χώρο ήταν αρνητική. Στο ραντεβού που κάναμε, ο ιδιοκτήτης του "Smut", AJ, φάνηκε να συμμερίζεται το όραμα μας και ετσι ξεκινήσαμε να στήνουμε αυτό το για πολλούς μη αναμενόμενο live. Με τον AJ ταυτιζόμαστε σε πολλά. Ένα από αυτά είναι η δημιουργία αυτού του χώρου που αποτελεί ένα safe place όπου να μπορείς να είσαι όπως θες και να εκφράζεσαι όπως θες. Δεν επιτρέπονται οι φωτογραφίες, δεν φέρονται σε κανέναν ως VIP και όλο αυτό μου αρέσει πολύ.

Τι σε γοητεύει στην clubbing κουλτούρα;
Μου αρέσει γιατί είναι ένας χώρος ο οποίος μπορείς να εκτονωθείς, να είσαι ο εαυτός σου, να είσαι με τον εαυτό σου κι αν το επιθυμήσεις να βρεις παρέα. Επίσης, είναι χώροι που παραδοσιακά φιλοξενούν ένα πιο ευρύ φάσμα μουσικών ακουσμάτων και είναι ένα πολύ καλό έδαφος για πειραματισμούς, όπως είναι και το συγκεκριμένο live! 

Τάμτα
© Γιάννης Σπανός

Τι θα παρουσιάσεις στο "Smut";
Στο "Smut" θα παρουσιάσω καταρχάς το καινούριο μου άλμπουμ "Identity Crisis", διασκευασμένα τις μερικά από τα πιο αγαπημένα τραγούδια από τη δισκογραφία μου και remakes γνωστών κομμάτων όπως το freestyler, creep, I love it, hide you. Έχω μια εκπληκτική ομάδα που ο καθένας έχει δώσει τον καλύτερο εαυτό του. Οι μουσικοί μου, Γιώργος Κωστελέτος, Κωσταντίνος Σπηλιωτόπουλος, Σωτήρης Βογιατζόγλου, ο χορογράφος- creative director Bill Roxenos, οι έξι χορευτές που μοιραζόμαστε το stage, ο Βαγγέλης Μούντριχας στα φώτα, ο Γιάννης Βένιος στο ήχο, ο vinyl face στο styling και η Erodios PR & Management στην παραγωγή με βοήθησαν να κάνω αυτό το live όπως ακριβώς το ονειρευόμουν. Νομίζω οι πρώτες αντιδράσεις ήταν πολύ θετικές και ίσως πάνω από τις προσδοκίες μου!

"Δεν μπορώ την στασιμότητα. Δεν μπορώ το 'δεν γίνεται'."

Ποια ήταν τα highlights της πρώτης βραδιάς εκεί, από αυτή τη νέα ερμηνευτική εμπειρία;
Τα highlight είναι ο τρόπος που σμίγει ο κόσμος. Ένας ετερογενής κόσμος που κάπως ενώθηκε μέσα από την μουσική. Είναι ενα live που έχει πολλή ενέργεια, κάποιες στιγμές ερμηνευτικές και πολύ χορό. Το performance δεν περιορίζεται στο stage που είναι ένας κύβος με συρματόπλεγμα και προσωπικά πέρασα εκπληκτικά και χαίρομαι που θα επαναληφθεί στις 1 και 15 Μαρτίου. Στην 1 Μαρτίου opening act θα ειναι η DJ Trouli, και guest DJs o Figott και ο Autow Nite Superstore.

Τάμτα
© Γιάννης Σπανός

Θα έλεγες ότι βρίσκεσαι σε μια φάση καλλιτεχνικής "αναγέννησης” αυτή την περίοδο;
Δεν θα έλεγα αναγέννησης, αφού αυτά τα κομμάτια που εκφράζονται αυτή τη χρονική περίοδο, υπήρχαν πάντα μέσα μου. Από την αρχή της μουσικής μου πορείας, ακολούθησα έναν safe δρόμο στην μουσική, (ποτέ στην εμφάνιση) ο οποίος μου χάρισε ασφάλεια και επιτυχία στον βαθμό που συνέβη. Αυτή τη στιγμή, η κόρη μου έχει μεγαλώσει και έχει τη δική της επιχείρηση. Δεν χρειάζεται να δουλεύω για να ζω την οικογένεια μου. Δεν βασίζονται άνθρωποι σε εμένα για την επιβίωση τους όπως παλιά. Έτσι, έχω την ευκαιρία να ρισκάρω, να εκφραστώ χωρίς στεγανά και στερεότυπα για να κάνω επιτυχία. Σε αυτή τη φάση είμαι και μου δίνει πολύ χαρά. Φυσικά, για ότι έχω κάνει είμαι περήφανη και ευγνώμων. Χωρίς αυτά δεν θα ήμουν εδώ. 

Τι σε ιντριγκάρει να περνάς τα όρια;
Αυτό που με ιντριγκάρει, είναι η εξέλιξη. Δεν μπορώ την στασιμότητα. Δεν μπορώ το "δεν γίνεται". 

Σε φοβίζουν αυτού του είδους τα ρίσκα; 
Είναι φυσικό νομίζω να υπάρχει και λίγος φόβος. Νομίζω οι περισσότεροι άνθρωποι και βάζω και τον εαυτό μου μέσα μας αρέσει να βολευόμαστε και είναι φυσικό αφού το οικείο και το γνώριμο είναι αυτό που καταλαβαίνουμε και αποδεχόμαστε πιο εύκολα. Στη δική μου περίπτωση ο φόβος, σε φυσιολογικά πλαίσια, είναι αυτό που με κινητοποιεί, να δοκιμάσω κάτι καινούριο & να ξεπεράσω τον εαυτό μου, να δημιουργήσω κάτι διαφορετικό και μέσα από αυτή τη διαδικασία να εξελιχθώ. 

Τι άλλα σχέδια έχεις για το επόμενο διάστημα;
Εκτός από τα live στο Smut 1 και 15 Μαρτίου, μέσα στον ίδιο μήνα θα κυκλοφορήσει και το βινύλιο του "Identity Crisis” σε απλή και συλλεκτική έκδοση με δύο νέα τραγούδια και remixes. 

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης


 

Περισσότερες πληροφορίες

Τάμτα

  • Rock-pop-folk

Η πολύπλευρη περφόρμερ παρουσιάζει το νέο της άλμπουμ «Identity Crisis» στο underground queer club. Μετά την κυκλοφορία του άλμπουμ Identity Crisis, που σηματοδότησε μία πιο ηλεκτρονική και εσωστρεφή πλευρά της pop καλλιτέχνιδας, έρχεται μια σειρά από performances στα οποία η Τάμτα και η μπάντα της θα παρουσιάσουν το άλμπουμ «Identity Crisis» live και θα κάνουν μια αναδρομή στη δισκογραφία της με νέες ενορχηστρώσεις στο ίδιο ύφος. Η φιλοσοφία του Αθηναϊκού club με τη φήμη για τη δύσκολη πόρτα, είναι η ελευθερία των θαμώνων να εκφραστούν όπως θέλουν, έτσι στα event τους δεν επιτρέπεται η φωτογράφιση και βιντεογράφηση.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Ματαιώνεται η συναυλία των Machine Head στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού

Το αντίτιμο των εισιτηρίων θα επιστραφεί στους κατόχους.

01/05/2024

Άνισες εντυπώσεις από συναυλίες της Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ στο Μέγαρο

Παρά το ενδιαφέρον του προγραμματισμού, οι "άτακτες" εμφανίσεις του συνόλου σε διάφορους χώρους δεν επιτρέπουν ξεκάθαρη αποτίμηση της προόδου του.

Dave Holland: Τζαζ θρίαμβος στα St Paul's Sessions, παρέα με το νέο του τρίο

Εκπληκτική βραδιά στο αμφιθέατρο "Ιωάννης Δεσποτόπουλος" του Ωδείου Αθηνών, με διαρκείς ζητωκραυγές για τον σπουδαίο Βρετανό κοντραμπασίστα και τις καινούριες του περιπέτειες με τους Αμερικανούς παιχταράδες Jaleel Shaw (άλτο σαξόφωνο) & Eric Harland (ντραμς).

Indie Playground Festival vol.2: Ένα διήμερο πάρτι στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Ένα event αφιερωμένο στη σύγχρονη ανεξάρτητη ελληνική indie, alternative rock, pop και electronica σκηνή.

Η Ταράτσα του Φοίβου ανάβει ξανά τα φώτα της στο θέατρο Άλσος

Καλεσμένοι στις δύο πρώτες παραστάσεις η Νατάσσα Μποφίλιου και ο Βύρων Θεοδωρόπουλος.

O συνθέτης Σταύρος Σοφιανόπουλος μάς λέει "Λέξεις που δεν είπαμε"

Με μια εξαιρετική ομάδα μουσικών παρουσιάζουν την νέα του δισκογραφική δουλειά, καθώς και παλαιότερες μουσικές και τραγούδια, που κέρδισαν την αναγνώριση και αγάπη του κοινού.