Δυναμικό ξεκίνημα για το BlackBox Jazz Festival

Με ένα εμφατικό, διήμερο sold-out έκανε πρεμιέρα η πολυήμερη γιορτή της τζαζ στον Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός».

George Kontrafouris © Ιωάννης Μήτσος

To BlackBox Jazz Festival ξεκίνησε δυναμικά με τις δύο πρώτες ημέρες του φεστιβάλ, το Σάββατο 10 και η Κυριακή 11 Φεβρουαρίου, να αποδεικνύουν αφενός την ανάγκη ύπαρξης μιας τέτοιας διοργάνωσης κι αφετέρου το γεγονός πως όταν οι μουσικοί συντελεστές ενώνονται και συνεργάζονται δίνοντας ο καθένας το καλύτερό του, το αποτέλεσμα μπορεί να ικανοποιήσει και τους πιο απαιτητικούς μουσικόφιλους.

Stavros Lantsias
© Ιωάννης Μήτσος

Το φεστιβάλ ξεκίνησε το Σάββατο 10/02 με το τρίο του Γιώργου Κοντραφούρη σε τρομερά κέφια. Τα χειροκροτήματα του κοινού ήταν ασταμάτητα ενώ τα χαμόγελα των ακροατών άνθισαν αβίαστα και απελευθερωμένα. Όταν στη σκηνή ανέβηκε το κουαρτέτο του Δημήτρη Καλαντζή, το κοινό απόλαυσε τον σπουδαίο πιανίστα, που τόλμησε να μας βάλει σε πιο βαθιά νερά: συνθέσεις πολύπλοκες και δεξιοτεχνικά παιξίματα ανταμείφθηκαν με ενθουσιώδη ανταπόκριση και παρατεταμένο χειροκρότημα. Υπέροχο ξεκίνημα, υπέροχη πρώτη μέρα του φεστιβάλ.

Melina Paxinos Quartet
© Ιωάννης Μήτσος
Melina Paxinos Quartet 

Η Κυριακή 11/02, η δεύτερη μέρα του φεστιβάλ, συνέχισε από εκεί που σταμάτησε η προηγούμενη ημέρα. Τα σχήματα που παρουσίασαν τη δουλειά τους ήταν τρία αυτή τη φορά. Το ξεκίνημα έγινε από τη Melina Paxinos και το γκρουπ της, που μας έβαλαν ομαλά σε ηχητικά τοπία γεμάτα λυρισμό, καθαρόαιμη τζαζ με μια ελληνική παραδοσιακή ατμόσφαιρα.

Kalantzis - Tsakas
© Ιωάννης Μήτσος
Δημήτρης Καλαντζής - Δημήτρης Τσάκας

Τη σκυτάλη πήραν οι Human Touch, ένα σχήμα-θεσμός, που με την άρτια τεχνική, την εφευρετικότητα και την παιχνιδιάρικη διάθεσή τους έκαναν το κοινό μέρος της παράστασής τους και το ξεσήκωσαν. Την δεύτερη μέρα έκλεισε ο Στάθης Άννινος με το τζαζ τρίο του και με τη συνοδεία κουαρτέτου εγχόρδων. Παρουσίασαν ένα δύσκολο concept έργο με τίτλο Un-silent Place, ένα crossover έργο για μυημένους, που όμως κατάφερε να βάλει στο ταξίδι του και τους λιγότερο συνηθισμένους σε τέτοια μουσικά πειράματα. Πολύς ήταν ο κόσμος που τους απόλαυσε μέχρι το τέλος, παρά το περασμένο της ώρας και τους το ανταπέδωσε με το γενναιόδωρο χειροκρότημά του.

Δημήτρης Τσάκας
© Ιωάννης Μήτσος
Δημήτρης Τσάκας


 

Διαβάστε Επίσης

Η συνέχεια…

Κάτι που σίγουρα δεν είναι συνηθισμένο, θα συμβεί την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου: η προβολή της βωβής ταινίας-αριστουργήματος του Alfred Hitchcock "The Lodger”, με την ζωντανή μουσική επένδυσή της στη σκηνή από τον Στάθη Άννινο. Το σκοτεινό και ομιχλώδες Λονδίνο του 19ου αιώνα αναβιώνει μέσα από ατμοσφαιρικά ηχοτοπία, ενδιαφέρουσες μουσικές προσμίξεις και ήχους πιάνου και synthesizers.

Το Σάββατο, 17 Φεβρουαρίου, έρχεται το μοντέρνο τζαζ πιάνο τρίο Spiral Trio των Σπύρου Μάνεση, Αρίωνα Γυφτάκη και Αναστάση Γούλιαρη. Το πρόγραμμά τους θα περιλαμβάνει στάσεις από τους δύο δίσκους που έχουν κυκλοφορήσει μέχρι τώρα, το "Spiral Trio" με διασκευές και το πιο πρόσφατο "Broken Blue”. Οι τρεις μουσικοί προσεγγίζουν τόσο τις δικές τους συνθέσεις όσο και αγαπημένα jazz standards με μια διαρκή αυτοσχεδιαστική διάδραση. Έκπληξη της ημέρας θα είναι το solo το jam session του Λάκη Τζήμκα στην έναρξη του προγράμματος. 

Ο φεστιβαλικός προγραμματισμός ολοκληρώνεται την Κυριακή, 18 Φεβρουαρίου, με τoν δεύτερο jazz μαραθώνιο, τον οποίο θα "τρέξουν" το Kostas Patsiotis Quartet, που θα παρουσιάσει το ντεμπούτο άλμπουμ, με τίτλο "October", και τα τρίο του Πέτρου Κλαμπάνη και του Δημήτρη Τσάκα. Ο Πέτρος Κλαμπάνης, μαζί με τους Ραφαήλ Μελετέα (πιάνο) και Θωμά Μελετέα (ούτι) θα παίξουν κομμάτια από τον δίσκο "Tora Collective", ενώ ο Δημήτρης Τσάκας θα παίξει με μια νέα σύνθεση μουσικών συνοδοιπόρων, τους σπουδαίους Κίμωνα Καρούτζο στο κοντραμπάσο και Αλέξανδρο Δράκο Κτιστάκη στα ντραμς.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

BlackBox Jazz Music Festival

  • Φεστιβάλ

Ένας πλούσιος, πενθήμερος προγραμματισμός φέρνει τους σημαντικότερους εκπροσώπους της ελληνικής τζαζ σκηνής στην ιστορική αίθουσα συναυλιών.

Παρνασσός

Πλ. Αγ. Γεωργίου Καρύτση 8, κέντρο
  • Συναυλίες

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Ματαιώνεται η συναυλία των Machine Head στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού

Το αντίτιμο των εισιτηρίων θα επιστραφεί στους κατόχους.

01/05/2024

Άνισες εντυπώσεις από συναυλίες της Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ στο Μέγαρο

Παρά το ενδιαφέρον του προγραμματισμού, οι "άτακτες" εμφανίσεις του συνόλου σε διάφορους χώρους δεν επιτρέπουν ξεκάθαρη αποτίμηση της προόδου του.

Dave Holland: Τζαζ θρίαμβος στα St Paul's Sessions, παρέα με το νέο του τρίο

Εκπληκτική βραδιά στο αμφιθέατρο "Ιωάννης Δεσποτόπουλος" του Ωδείου Αθηνών, με διαρκείς ζητωκραυγές για τον σπουδαίο Βρετανό κοντραμπασίστα και τις καινούριες του περιπέτειες με τους Αμερικανούς παιχταράδες Jaleel Shaw (άλτο σαξόφωνο) & Eric Harland (ντραμς).

Indie Playground Festival vol.2: Ένα διήμερο πάρτι στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Ένα event αφιερωμένο στη σύγχρονη ανεξάρτητη ελληνική indie, alternative rock, pop και electronica σκηνή.

Η Ταράτσα του Φοίβου ανάβει ξανά τα φώτα της στο θέατρο Άλσος

Καλεσμένοι στις δύο πρώτες παραστάσεις η Νατάσσα Μποφίλιου και ο Βύρων Θεοδωρόπουλος.

O συνθέτης Σταύρος Σοφιανόπουλος μάς λέει "Λέξεις που δεν είπαμε"

Με μια εξαιρετική ομάδα μουσικών παρουσιάζουν την νέα του δισκογραφική δουλειά, καθώς και παλαιότερες μουσικές και τραγούδια, που κέρδισαν την αναγνώριση και αγάπη του κοινού.