Ο Θοδωρής Μπαφαλούκας μάς συστήνει το νέο BlackBox Jazz Music Festival

Ο εκδότης του περιοδικού Yellowbox μιλάει στο "α" για τη νέα φεστιβαλική διοργάνωση που φέρνει μερικούς από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της ελληνικής τζαζ σκηνής στον «Παρνασσό».

Θοδωρής Μπαφαλούκας © Alexandros G. Vogiatzakis

Το πρώτο BlackBox Jazz Music Festival έρχεται στον Φιλολογικό Σύλλογο "Παρνασσός", στην πλατεία Καρύτση, από τις 10 έως τις 18 Φεβρουαρίου. Ένας πενθήμερος προγραμματισμός φέρνει μερικούς από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της ελληνικής τζαζ σκηνής σε έντεκα ξεχωριστές συναυλίες. Τη γιορτή της τζαζ θα "ανοίξει" το τρίο του Γιώργου Κοντραφούρη ενώ, ο Δημήτρης Καλαντζής με το κουαρτέτο του θα παρουσιάσουν το νέο πρότζεκτ "United States of mind". Στις 11/2, έχει jazz marathon με τους Human Touch, Melina Paxinos Quartet και το σχήμα του Στάθη Άννινου.

Διαβάστε Επίσης

Ο τελευταίος βέβαια θα επιστρέψει στο BlackBox για τη προβολή του φιλμ του Άλφρεντ Χίτσκοκ "The Lodger", την οποία θα συνοδεύσει ζωντανά με πρωτότυπες συνθέσεις του (16/2). Ο φεστιβαλικός προγραμματισμός του σαββατοκύριακου ολοκληρώνεται με εμφανίσεις από το Spiral Trio και το σχήμα του Γιώργου Τσώλη (17/2) αλλά και τoν δεύτερο jazz μαραθώνιο, τον οποίο θα "τρέξουν" οι Κώστας Πατσιώτης μαζί τους εκλεκτούς μουσικούς του και τα τρίο του Πέτρου Κλαμπάνη και του Δημήτρη Τσάκα (18/2).

Διαβάστε Επίσης

Εμείς ζητήσαμε από τον Θοδωρή Μπαφαλούκα εκδότη του περιοδικού Yellowbox, που βρίσκεται πίσω από τη διοργάνωση του φεστιβάλ να μοιραστεί με το κοινό του "α" το όραμά του για το BlackBox Jazz Music Festival, που φιλοδοξεί γίνει ένα καθιερωμένο ραντεβού για τα εγχώρια τζαζ πράγματα.

George Kontrafouris Trio
George Kontrafouris Trio

Ποιο είναι το όραμα και οι άνθρωποι πίσω από τη δημιουργία του BlackBox Jazz Music Festival;
Το όραμα είναι η απόλαυση της αγαπημένης μας μουσικής, υπό τις καλύτερες ποιοτικές συνθήκες, με εισιτήριο προσιτό, σε τοποθεσία εύκολα προσβάσιμη. Το άνοιγμα της Τζαζ σε ένα κοινό μεγαλύτερο από αυτό των ούτως ή άλλως τζαζόφιλων. Με άλλα λόγια η εξωστρέφεια. Οι άνθρωποι πίσω από τη δημιουργία του BlackBox Jazz Festival, είναι στενοί, ή λιγότερο στενοί συνεργάτες του περιοδικού και του δισκοπωλείου μας, Yellowbox. Είναι άνθρωποι με διαφορετικά ταλέντα και με ονοματεπώνυμο: Ο Θοδωρής, ο Τάσος, η Χαρά, ο Γιάννης, ο Μιχάλης, η Μαρία, η Μαίρη, ο Άγγελος, ο Νίκος, για να αναφέρω μερικούς. Και ασφαλώς φίλοι και συνεργάτες που μας στηρίζουν χρόνια τώρα και περίμεναν ένα πιο τολμηρό βήμα από εμάς.

Είναι μια διοργάνωση που φιλοδοξεί να γίνει θεσμός για τα τζαζ πράγματα της Ελλάδας;
Ναι, αυτός είναι ο στόχος, αν και φοβόμαστε λίγο το βάρος όρων όπως "θεσμός". Προτιμάμε λέξεις όπως "καλή συνήθεια", ή "έθιμο", που δεν αποτρέπουν κανέναν από το να γίνει μέρος του φεστιβάλ, νιώθοντας πως έτσι θα έπαιρνε μέρος σε κάτι "επίσημο" και παγιωμένο. Θέλουμε να γίνει "έθιμο", κρατώντας τη ζωντάνια, τη δημιουργικότητα και την λαϊκότητά του.

Μπορείς να μας πείτε λίγα λόγια για τη φιλοσοφία του προγραμματισμού;
Η φιλοσοφία του προγραμματισμού μας συνοψίζεται στη φράση "η ισχύς εν τη ενώσει". Διοργανωτές, υποστηρικτές, χορηγοί και κυρίως οι μουσικοί νιώθουμε και είμαστε στην ίδια μεριά. Κάνουμε μια προσπάθεια που αντανακλά σε όλους μας, συνασπιζόμαστε για κάτι που μας εκφράζει εξίσου και θέλουμε να έχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Spiral Trio
Spiral Trio

Ποιους καλλιτέχνες/ σχήματα θα φέρει στη σκηνή του "Παρνασσού" το πενθήμερο line-up του BlackBox;
Μας τιμούν με τη συμμετοχή τους τόσο "βετεράνοι" (αλλά πάντα ακμαίοι) καλλιτέχνες, όπως ο Γιώργος Κοντραφούρης με το τρίο του, ο Δημήτρης Καλαντζής με το κουαρτέτο του, οι Human Touch, ο Δημήτρης Τσάκας με το καινούριο σχήμα του και o Λάκης Τζήμκας, όσο και οι ανερχόμενοι Στάθης Άννινος, Γιώργος Τσώλης, Spiral Trio, Κώστας Πατσιώτης, Μελίνα Παξινού και ο Πέτρος Κλαμπάνης με τα σχήματά τους!

Ποιες τζαζ συγγένειες εξερευνά ο πενθήμερος αυτός προγραμματισμός;
Εξερευνά τη συγγένεια μεταξύ των διαφορετικών ρευμάτων της Τζαζ, τη συγγένεια αυτών των ρευμάτων με την ελληνικότητα, όσο και τις πιο "κρυφές" συγγένειες τζαζ και μουσικών του κόσμου, υπό την κοινή ανάγκη του αυτοσχεδιασμού.

Petros Klampanis Trio
Petros Klampanis Trio

Ποια είναι η φιλοσοφία και οι στόχοι του νέου φεστιβάλ;
Η φιλοσοφία μας είναι πως η καλή μουσική, η ποιότητα και η ψυχαγωγία που αυτά προσφέρουν είναι για όλους. Και είναι πιο απαραίτητα από ποτέ, σε καιρούς που συνήθως "φωνάζουν αυτοί που δεν έχουν τίποτα να πουν". Από κει και πέρα, νιώθοντας πως η Ελλάδα αυτή τη στιγμή βρίθει από μουσικά ταλέντα, με έμπνευση και δεξιοτεχνία, θέλουμε να δώσουμε βήμα σε όποιον έχει κάτι ωραίο να μας πει και την ευκαιρία στο κοινό να τ’ ακούσει. Τέλος, να ενώσουμε υπό την ίδια ομπρέλα, το BlackBox Jazz Festival, το παλιό με το καινούριο, το τοπικό με το διεθνές στο χώρο της τζαζ, με τους ίδιους όρους. Η τζαζ κοινότητα της Ελλάδας είναι μικρή σε μέγεθος, αλλά πολύ μεγάλη σε αξία και δεν της αξίζει να διασπάται και να (αυτό)υπονομεύεται.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

BlackBox Jazz Music Festival

  • Φεστιβάλ

Ένας πλούσιος, πενθήμερος προγραμματισμός φέρνει τους σημαντικότερους εκπροσώπους της ελληνικής τζαζ σκηνής στην ιστορική αίθουσα συναυλιών.

Παρνασσός

Πλ. Αγ. Γεωργίου Καρύτση 8, κέντρο
  • Βινιέτες Μουσικής

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Viva la musica! Στο καλειδοσκόπιο του συναυλιακού καλοκαιριού

Η αλήθεια είναι ότι αυτό το καλοκαίρι δεν έχει "κάτι για όλους". Mας αποζημιώνει όμως με πληθώρα διεθνών καλλιτεχνών που έρχονται στην Αθήνα φορτσάτοι.

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥς
27/04/2024

Ξεκινά η προπώληση για την "Τόσκα" του Τζάκομο Πουτσίνι στο Ηρώδειο

Η "Τόσκα" του Τζάκομο Πουτσίνι, σε σκηνοθεσία, σκηνικά και κοστούμια του Ούγκο ντε Άνα, είναι η πρώτη μεγάλη καλοκαιρινή όπερα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού για το 2024.

Οι Mathame σε ένα εκρηκτικό πάρτι μελωδικής techno

Oι Matteo και Amadeo Giovanelli στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού.

Το "Piaf! The Show" έρχεται στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού

Όλα τα λατρεμένα τραγούδια της απόλυτης ντίβας θα μάς ταξιδέψουν στους σταθμούς της πολυτάραχης ζωής της, υπό την ερμηνεία της Nathalie Lermitte.

Μία συναρπαστική μουσικά "Σταχτοπούτα" & μία σπουδαία τσελίστα (Εμμ. Μπερτράν) στο "Ολύμπια"

Οι δύο πολύ ωραίες βραδιές, που απόλαυσαν οι φιλόμουσοι σε διάστημα μόλις ενός μήνα στο "Ολύμπια" Δημοτικό Μουσικό Θέατρο της Αθήνας, έδωσαν τροφή για σκέψη όσον αφορά τις προοπτικές και τη θέση του θεσμού στα μουσικά μας πράγματα.

Release Athens 2024: Beak> και Mount Kimbie την ίδια μέρα με τους Massive Attack

Το συγκρότημα του Geoff Barrow, των μοναδικών Portishead, και το λονδρέζικο γκρουπ σε μια από τις πιο απολαυστικές βραδιές του φετινού καλοκαιριού.

"Φως! Ω, πού είναι το φως;": Τραγούδια σε ποίηση του Ραμπιντρανάτ Ταγκόρ

O ποιητικός κόσμος του μεγάλου Ινδού στοχαστή Ραμπιντρανάτ Ταγκόρ αποκαλύπτεται στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.